STUDENT. I början av veckan genomfördes Sahlgrenska akademins interprofessionella dag om mänskliga rättigheter och rätt till hälsa, för alla studenter som nu börjar sin första termin på något av våra utbildningsprogram. En bra och relevant dag, tycker de studenter Akademiliv talat med.
Mänskliga rättigheter och rätt till hälsa är ett viktigt och aktuellt ämne som fakulteten valt att lyfta fram med denna temadag. Satsningen på den interprofessionella dagen för nybörjarstudenter har slagit mycket väl ut, och gavs denna termin för sjätte gången. Förutom alla studenter och handledare som engagerade sig i dagen, deltog denna gång också ett stort antal studiebesökare från både Karolinska Institutet och Uppsala universitet, som är intresserade av att genomföra liknande temadagar för sina studenter.
Kul och intressant
Under den interprofessionella dagen arbetar studenterna gemensamt kring temat mänskliga rättigheter och rätten till hälsa under hela dagen: under förmiddagen med föreläsningar på Draken vid Järntorget, och under eftermiddagen arbetar studenterna i mindre, interprofessionella grupper på Medicinareberget.
Läkarprogramstudenterna Carl Hastlindh, Nellie Fransson och Daniel Delia tycker att det är trevligt att ha denna temadag. När jag träffar dem på Draken har de hittills lyssnat på två föreläsningar. Dels har Morten Kjœrum, adjungerad professor vid Ålborgs Universitet och direktör för Raoul Wallenbergs-Institutet, talat under rubriken Why human rights matter in a modern world, och Annika Rosengren, professor i medicin vid Sahlgrenska akademin, har föreläst om jämlik och ojämlik hälsa med fokus på hjärt-kärlsjukdom.
̶ Det blir lite ombyte. Men det är också kul och intressant när vi får möjlighet att fördjupa oss i ett specifikt ämne, säger Carl, som får medhåll av sina klasskamrater.
De uppskattade den lokala anknytningen som professor Annika Rosengren redogjorde för i sin föreläsning.
– Det kom så nära när vi fick svart på vitt hur det ser ut i olika stadsdelar i Göteborg, säger Daniel.
– Det ska bli intressant med eftermiddagens gruppdiskussioner över programgränserna, eftersom vi senare kommer att jobba i team inom vården, säger Nellie.
Ett viktigt ämne
Mikaela Kjellstrand och Ida Wetzö läser tandhygienistprogrammet och tycker att den här dagen är bra och väldigt relevant för deras framtida yrkesarbete. Både Mikaela och Ida tycker att det har varit bra hittills, men menar att det kan vara lite tröttande med bara föreläsningar på förmiddagen. De ser båda fram emot eftermiddagens gruppdiskussioner som kan ge insyn i andra program och vara ett bra tillfälle att knyta nya kontakter.
Sofie Ljungdahl och Linn Sadik, som båda just börjat läsa till tandhygienist, och Josefin Asp, som påbörjat sina studier till tandtekniker, tycker det är bra att ha en dag om mänskliga rättigheter.
– Med tanke på de politiska strömmarna just nu, både i Sverige och också resten av världen, är en sådan här tema dag jättebra, säger Linn.
De tycker också det är bra att de får tillfälle att prata med andra studenter som de inte redan känner:
– Det finns ju en chans att vi kommer att träffa våra framtida kollegor, säger Josefin.
TEXT: ANETTE NILSSON / ELIN LINDSTRÖM CLAESSEN
FOTO: ANETTE NILSSON / FRANCIS LÖFVENHOLM