Akademiliv

Sahlgrenska akademins nyheter

In English
Göteborgs universitets logotyp
  • Nyheter
  • Notiser
  • Bidrag
  • Om Akademiliv
Isabellas nya kliniska arbetsmiljö på neuroradiologiska sektionen är präglad av modern utrustning, stor erfarenhet och en positiv framåtanda som bjuder in till diskussion om forskning och patientfall, som här med kollegorna Christer Jensen och Matilda Lanne.

Isabella Björkman-Burtscher: Radiologi är ett diagnostiskt detektivarbete

18 september, 2018

NY PROFESSOR. Som ny professor i neuroradiologi ser Isabella Björkman-Burtscher nu fram emot att vara med och utveckla radiologin vid vår fakultet. Hon menar att radiologins betydelse ökat, och står mitt i en spännande teknisk utveckling, bland annat med hänsyn till användningen av artificiell intelligens.

Hon kommer närmast från Lund, och en kombinationsanställning som neuroradiolog och universitetslektor. Vid Skånes universitetssjukhus var hon även medicinskt ansvarig för supermagnetkameran 7T. En MR-kamera med ett magnetfält på hela 7 tesla, och som är en nationell forskningsresurs, och som också kan används kliniskt för att utreda patienter.

Mer än en servicedisciplin

Hennes sjungande skånska dialekt, döljer det faktum att hon är född i Österrike. Där gick hon sin läkarutbildning och tog examen 1995 vid universitetet i Innsbruck. Men så träffade hon kärleken i Sverige och flyttade hit. Hon doktorerade vid Lunds universitet 1999 med avhandlingen – Proton Magnetic Resonance Spectroscopy in Brain Tumors – Clinical Applications.

Isabella Björkman-Burtscher

Efter 23 år i Lund kändes det rätt för Isabella att flytta till Göteborg:
– Sahlgrenska akademin har ett gott rykte med många intressanta centrumbildningar och samarbetspartners som exempelvis Chalmers, Sahlgrenska Science park, Lindholmen Science park, Medtech West, Bild- och interventionscentrum (BoIC) på Sahlgrenska Universitetssjukhuset bara för att nämna några, säger Isabella Björkman-Burtscher, som nu blir en i teamet på avdelningen för radiologi.

I sin nya roll som professor vill Isabella både lyfta mentorskapet och värna om sitt ämne neuroradiologi.

– Aktiva mentorer skapar förutsättningar för andra engagerade forskare att växa. En levande forskningsmiljö kräver en viss kritisk massa, annars blir det lätt olyckligt när kunskaps- och kompetensluckor uppstår i samband med pensionsavgångar eller om personer väljer att flytta på sig och man inte har sett till efterväxten.

Tredimensionellt och funktionellt

En ny forskningsmiljö för Isabella är den intraoperativa MRn inom BoIC och här förevisar sjukhusfysikerna Stefanie Eriksson och docent Göran Starck kameran och tillhörande utrustning.

Den tekniska utvecklingen går fort. De nya bild- och funktionsbaserade metoderna för undersökning och utredning ger både tredimensionella bilder och funktionell information, som blir underlag för avancerad forskning, diagnostik och behandling inom de flesta områden. De nya teknikerna innebär också säkrare, snabbare och skonsammare undersökningar för patienterna.

– Även om jag själv valt en specialitet där jag sällan har direkt patientkontakt, vill jag gärna jobba nära patienterna i min forskning, och arbeta för att resultaten ska komma dem till godo snabbare, säger Isabella.

I planeringen av projekt där magnetresonans (MR) teknik ska användas ingår att noggrant kontrollera att förutsättningarna är optimala och rätt utrustning och programvara finns tillgänglig.

Hon är en brobyggare mellan teknik och sjukvård, inom både preklinisk och klinisk forskning. Hon ser många möjliga synergieffekter i samarbetet mellan akademi, vård och näringsliv.

– Jag hoppas kunna sammanföra olika aktörer och även öka samarbetet mellan fler lärosäten. Tillsammans ökar vi möjligheten att lyckas både snabbare och bättre, istället för att alla sitter och håller på sitt.

Framåt med AI

Hon beskriver radiologi som ett spännande diagnostiskt detektivarbete, och hon för fram epilepsi och cancer som några av de områden där radiologin vid Sahlgrenska akademin kan bidra. Hon vill också att radiologin ska bidra till vidareutveckling av diagnostiska metoder och implementering av artificiell intelligens (AI) i hälso- och sjukvård.

”Det är kul att jobba” – doktoranden Jens Johansson (till vänster) förklarar entusiastiskt sin forskning för MR-sjuksköterskan Stig Eriksson och Isabella.

Inom radiologi kan AI underlätta arbetet för flera olika yrkesroller i vården. Men det krävs arbete för att möta de krav som den tekniska utvecklingen innebär.

– Det är utmanande tekniker som behöver sammanflätas med och genomsyras av både teknisk noggrannhet, humanism och etik. Så här behöver vi se till att vara med på tåget och utveckla och jobba för att upprätthålla en klinisk tillförlitlighet i samverkan med andra aktörer i samhället.

Att kunna inkorporera och verifiera AI-baserade innovationer i medicinska sammanhang kräver stora datamängder som behöver hanteras enligt gällande lagstiftning.

– Individen som skiljer sig från den tekniskt definierade normen får inte förbises och det medicinska beslutsfattandet behöver alltid i slutändan ligga hos patienten och läkaren.

Enkel bild av hur MRS fungerar
MRS är en teknik som tillåter en analys av kemiska beståndsdelar i kroppens olika vävnader. Undersökningen kan ske medan patienten ligger i en magnetkamera och utan att man behöver ta vävnadsprover. Undersökningsresultaten presenteras som kurvor, s k spektra, som illustrerar kemiska ämnen i form av toppar. Toppens position anger vad det rör sig om för ämne och storleken (ytan under topparna) ger information om ämnets koncentration. Vid sjukdom sker förändringar i ämnenas koncentration som kan mätas med MRS. (Text från Isabellas avhandling)

TEXT: SUSANNE LJ WESTERGREN / ELIN LINDSTRÖM CLAESSEN
FOTO: KENNET RUONA / GÖRAN STARCK / STEFANIE ERIKSSON / ÅSE JOHNSSON

Av: Elin Lindström
Taggat med: BoIC, institutionen för kliniska vetenskaper, Ny professor, radiofysik, radiologi

GLAD SOMMAR!

Akademilivs nyhetsbrev är tillbaka onsdag 21 augusti.

Kontakta din institution för att lägga in din händelse i Medarbetarportalens kalendarium

  • Biomedicin: Kristian Kvint: kalender@biomedicine.gu.se
  • Core Facilities: Amelie Karlsson: amelie.karlsson.2@gu.se
  • Kliniska vetenskaper: Katarina Olinder Eriksson: klinvet@gu.se
  • Medicin: Nina Raun; kommunikation@medicine.gu.se
  • Neurovetenskap och fysiologi: Josefin Bergenholtz; kommunikation@neuro.gu.se
  • Odontologi: Johan Thompson; info@odontologi.gu.se
  • Sahlgrenska akademins kansli: och fakultetsgemensamma kalenderhändelser Åsa Ekvall; info@sahlgrenska.gu.se
  • Vårdvetenskap och hälsa: Karin Mossberg; vardvetenskap@fhs.gu.se

Information from Sahlgrenska Academy Research Support Office

[UPDATED JUNE 2024]
The Sahlgrenska Academy Research Support Office provides an overview of upcoming and current calls, nominations and events in an information letter. This letter is updated on a monthly basis.
Current and previous newsletters are also available in the Staff Portal.

’20 minuter för forskare’ är tillbaka – här kan du se hela vårens program

Under 20 minuter över Zoom tipsar Biomedicinska biblioteket om verktyg och tjänster som kan underlätta din forskarvardag.

Här finns aktuell information om ALF i Västra Götaland

Fler nyheter

Nyheter på sajten har inte uppdaterats sedan maj månad – utlysningar fortsätter samlas på akademiliv.se

13 juni, 2024

NYHETER. Efter den omfattande kraschen av Akademilivs sajt i maj månad har sajtens nyhetsdel inte uppdaterats. Sajten är nu uppe igen, och det f … [Read More...]

En personlig död – chans att vinna Björn Fagerbergs nya bok

27 maj, 2024

NY BOK. Under sitt liv som invärtesmedicinare har Björn Fagerberg varit med om många dödsfall som han alltid hanterat professionellt i sin yrk … [Read More...]

Alba Corell ger rapport från ett hjärntumörmöte på hög nivå 

20 maj, 2024

KRÖNIKA. Nyligen avslutades den Skandinaviska Neuro-onkologiska gruppens (SNOG) sammankomst i Göteborg. Professor Asgeir Jakola stod som värd och … [Read More...]

Gudmundur Johannsson prisad med europeisk medalj

20 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Professor Gudmundur Johannsson fick nyligen ta emot 2024 års European Hormone Medal under mötet European Congress of Endocrinolgy i St … [Read More...]

Från Sydafrika till Sverige: forskningssamverkan för att förbättra gravida kvinnors hälsa

17 maj, 2024

GLOBAL HÄLSA. På det dynamiska universitetssjukhuset Tygerberg Hospital i Kapstaden arbetar ett hängivet forskarteam under ledning av Lina Be … [Read More...]

Sara Bjursten och Anna Wenger får Assar Gabrielssons pris 2024

17 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Stiftelsen Assar Gabrielssons Fond har utsett Anna Wenger till pristagare i kategorin basvetenskaplig forskning och Sara Bjursten … [Read More...]

Hon gör residency i USA med läkarexamen från Göteborg

17 maj, 2024

STUDENT. Att få göra sin ”residency” inom ortopedi i USA är en ouppnåelig dröm för många nyutbildade amerikanska läkare. Nu har Janina Kaarre, med … [Read More...]

En heldag för doktorander med fokus på mental hälsa

16 maj, 2024

DOKTORAND. För sjätte gången har Sahlgrenska akademins doktorander bjudits in till PhD Day, organiserad av Doktorandrådet. Dagen gav bland annat k … [Read More...]

Kaj Blennow rankas högst i Sverige  inom neurovetenskap

16 maj, 2024

UTMÄRKELSE. I årets upplaga av forskarrankningen från Research.com inom ämnet neurovetenskap placeras Kaj Blennow på plats 17 på den inter … [Read More...]

Linda Wass gör postdok vid Stanford med ALF-medel

14 maj, 2024

ALF-MEDEL. Den biomedicinska analytikern Linda Wass har just installerat sig i Stanford i Kalifornien där hon ska göra en två år lång period som p … [Read More...]

Fler nyheter…

Sahlgrenska akademin

© Göteborgs universitet
Box 100, 405 30 Göteborg
Telefon: 031 786 0000

Om webbplatsen

Elin Lindström är redaktör för Akademiliv.
Har du idéer eller synpunkter mejla till akademiliv@gu.se

Anmäl dig till Akademilivs nyhetsbrev:

Tipsa Akademiliv

Har du förslag på en nyhet eller känner till något intressant bidrag/seminarium/utbildning?
Skicka ett mejl till Elin Lindström Claessen

www.watchfreesocceronline.com replik klockor