LEDNINGSUPPDRAG. Peter Lingström har nyligen tagit över som prefekt för institutionen för odontologi, och får stöd av Agneta Robertsson som stannar kvar som proprefekt. Institutionens framtida kompetensförsörjning är en fråga som ligger högt på deras dagordning.
Peter Lingström är professor i cariologi, och har tidigare varit både ordförande i institutionens utbildningskommitté och dessutom sektionschef.
– Det är positivt att komma in i ett skede där det kommer in många andra nya ansikten på olika ledningsuppdrag, och att få samarbeta med övriga prefekter och med fakultetens nya ledning, säger Peter, som är glad över att Agneta ville vara kvar som proprefekt:
– Det är ett stort stöd för mig som ny prefekt, eftersom hon redan är så insatt i de frågor som är aktuella för institutionen.
Möjlighet till förnyelse
Agneta Robertsson utnämndes nyligen till professor inom sitt ämne, pedodonti, och är alltså kvar som proprefekt för institutionen, ett uppdrag hon haft under nio år. Hon tycker också att det ger en positiv, nyskapande anda att det nu kommer in många nya prefekter och proprefekter på akademin, säger hon, även om hon själv tillhör dem som nu varit med ett tag i prefektgruppen:
– Uppdraget som proprefekt känns stimulerande, och innebär att jag får fördjupa mig i frågor om både undervisning, forskning och samverkan som jag tycker är viktiga och intressanta.
Den nyskapande anda som Peter och Agneta nämner gäller inte bara universitetet; även för den viktiga samarbetspartnern Folktandvården Västra Götaland har flera personer i ledningen nyligen bytts ut.
– Båda våra organisationer byter ledarskap ungefär samtidigt, och det tror vi är positivt och skapar möjlighet till förnyelse, säger Agneta och Peter fyller i:
– Det kommer inte minst att märkas i vårt samverkansorgan, Odontsam.
Välkänd forskningsinstitution
Byggnaden Odontologen är med sin distinkta brunglänsande fasad något av ett landmärke på Medicinareberget, och har varit ett hem för institutionen för odontologi de senaste femtio åren, vägg i vägg med Folktandvårdens specialistkliniker i samma byggnad. Redan när den dåvarande Odontologiska fakulteten flyttade in för femtio år sedan var Odontologen rustat för modern translationell forskning och undervisning, genom den nära kopplingen mellan experimentella modeller och klinik. Fakulteten rekryterade unga forskningsledare från hela landet, och har under åren fått ett gott internationellt rykte, bland annat för studierna om osseointegration och utvecklingen av tandimplantat, men även forskning inom andra odontologiska områden. Flera av institutionens forskare har under åren varit och är riktiga världskändisar inom sina områden.
Higab, som äger huset, har ändrat inriktning i sitt fastighetsbestånd och vill sälja Odontologen. Hyresavtalet med Folktandvården Västra Götaland, och därmed också i förlängningen med institutionen för odontologi, är uppsagt. Sedan några år tillbaka pågår en diskussion om var den framgångsrika odontologiska verksamheten i Göteborg lokaliseras i framtiden utifrån de tankar som just nu förs gällande framtiden för Medicinarebergets olika verksamheter.
– Jag tycker det är fantastiskt att vi som utbildar tandläkare, tandhygienister och tandtekniker har ett gemensamt hus och jag tror att det har en positiv effekt att våra studenter inom odontologi är så samlade, säger Agneta, som samtidigt är noga med att poängtera att odontologins framgång också är beroende av de goda samarbeten som finns över ämnesgränser och med andra institutioner.
Samsyn och dialog
Under senare år har Odontologens lokaler rustats upp, bland annat är undervisningskliniken toppmodern, men här finns också korridorer och rum som i stort sett inte förändrats på femtio år. Nyligen genomförde Västfastigheter en omfattande byggnadsinspektion vars rapport visar att byggnaden i sig är gedigen, och att det skulle kunna gå bra att bygga om lokalerna, så att Odontologen kan moderniseras och bevaras. En annan möjlighet är att odontologin blir en del av Sahlgrenska Life, det samverkansprojekt med Västra Götalandsregionen som kan resultera i flera nya stora byggnader vid och över Per Dubbsgatan.
Eftersom Sahlgrenska Life ska samla den vård som har nära koppling till forskning behöver begreppet universitetstandvård, som lanserats i det senaste TUA-avtalet mellan universitetet och Folktandvården Västra Götaland, först få en tydligare definition.
– Universitetstandvård är ett nytt begrepp. En mindre grupp har träffats några gånger för att skapa en gemensam och tydlig bild av vad det är, säger Agneta Robertsson.
Tillsammans med den tidigare prefekten Annika Ekestubbe har Agneta under våren fört dialog med representanter för Folktandvården. Detta arbete fortsätter under hösten tillsammans med både Peter och Agneta.
Gärna fler kombinationsanställningar
Odontologins starka position inom universitetet står fast, med återkommande höga placeringar på internationella rankninglistor. På senare år har undervisningsuppdraget ökat kraftigt, men antalet anställda ligger kvar på samma nivå.
– För att vår forskning även fortsättningsvis ska hålla samma höga kvalitet behöver vi se över personalsituationen som helhet på institutionen. Det vore positivt om vi kunde nyanställa, säger Agneta.
Inom de närmsta åren kommer också flera av institutionens tongivande forskningsledare att gå i pension. En viktig punkt på Peters och Agnetas dagordning är att ta fram en kompetens- och bemanningsplan, för att undvika att det uppstår glapp:
– Vi vill hålla fanan högt och fortsätta vara en av världens ledande odontologiska institutioner. Vi behöver identifiera yngre kompetenta personer som vi tror kan ta över, och det är vår roll att se till att det finns en plan för detta, så att vi slipper bli överraskade, säger Peter.
För att säkra den framtida kompetensförsörjningen är det därför också viktigt för institutionen att skapa karriärvägar för unga forskare, menar Peter och Agneta. De hade gärna önskat att institutionen kunde ta tillvara på amanuenserna, som ofta är intresserade av att fortsätta inom utbildning och forskning. De ser också ett behov av att skapa möjligheter att göra postdok eller för nydisputerade forskare att kunna stanna kvar inom institutionen.
De personer som ska bli nästa generations forskningsledare inom institutionen behöver i hög utsträckning vara både duktiga forskare och kompetenta kliniker. Ett bekymmer för både institutionen och Folktandvården är att tandläkares möjligheter att specialisera sig är begränsade.
– Många av dem som specialiserar sig väljer att gå till specialisttandvården, och vi vill gärna få till fler kombinationsanställningar. Frågan har lyfts fram tidigare i dialogen med Folktandvården, men har ännu inte gett ett konkret resultat. Men fler kombinationsanställningar är en satsning som alla parter tjäna på menar Peter.
Nya undervisningsformer
Tandläkare, tandtekniker och tandhygienist är yrken där den tekniska utvecklingen just nu går mycket snabbt. För att hålla takt med den kliniska verkligheten pågår arbete inom institutionen med att utveckla programmen. En ny utbildningsplan har nyligen införts för tandhygienistprogrammet och arbete med att ta fram en ny utbildningsplan för tandteknikerprogrammet pågår.
Institutionen har under senare tid även investerat i både teknisk och digital utrustning. I samarbete med Folktandvården finns sedan några månader tillbaka två simulatorer på plats (Simodont). Med dessa enheter kan studenterna arbeta i med 3D-glasögon i virtuella munnar och ändå få en verklighetstrogen känsla i händerna under arbetet:
– I en Simodont kan studenterna arbeta med en sond och känna skillnaderna mellan frisk och kariesangripen tandvävnad samt träna på den manuella färdigheten. Detta komplement innebär att våra studenter kan bli bättre förberedda innan de börjar träna på plasttänder, som tidigare var det första steget i deras kliniska träning, säger Peter Lingström, som är stolt över att institutionen kan erbjuda en komplett kedja av träning, från den första träningen i simuleringsmiljö, klinisk patientbehandling på de interna utbildningsklinikerna samt den sista terminen ute på VFU på en Folktandvårdskliniken. Att Göteborgs universitet nu blivit först i Sverige med att kunna erbjuda träning med hjälp av Simodont känns positivt. Även för tandteknikerprogrammet finns stort behov av att förändra undervisningsformerna och införa ny modern digital teknologi.
Liksom många andra utbildningar på Sahlgrenska akademin har institutionen bekymmer med att många studenter hoppar av sina studier. För samtliga tre program görs ett stort överintag, där drygt 50 procent fler studenter antas för att kompensera för framtida avhopp.
– Detta är en viktig fråga för hela akademin, och något som lyfts mycket i Utbildningsrådet. I vår utbildningskommitté har vi arbetat med att försöka identifiera hur vi kan stötta våra studenter och minska avhoppen, men det finns inga enkla lösningar, konstaterar Agneta.
Institutionen ansvarar för hela utbildningen, och ger i stort sett all både teoretisk och klinisk utbildning på plats.
– Kurserna inom samtliga tre utbildningsprogram bygger på varandra, och det är ett krav att studenterna klarat föregående kurser för att kunna gå vidare till nästa nivå. Det kan skapa problem för studenterna, men det är nödvändigt för att ge en progression i utbildningen och av patientsäkerhetsskäl, säger Peter.
TEXT OCH FOTO: ELIN LINDSTRÖM CLAESSEN