Akademiliv

Sahlgrenska akademins nyheter

In English
Göteborgs universitets logotyp
  • Nyheter
  • Notiser
  • Bidrag
  • Om Akademiliv

Vårdvetenskap och hälsa – Karin Ahlberg och Carina Sparud Lundin ny prefekt och proprefekt

3 september, 2018

Karin och Carina går förbi de spikade avhandlingarna på institutionen för vårdvetenskap och hälsa.

LEDNINGSUPPDRAG. Sedan i somras har nu Karin Ahlberg och Carina Sparud Lundin tagit över som prefekt respektive proprefekt för intuitionen för vårdvetenskap och hälsa. Att stärka institutionen som arbetsplats och dess samverkan både inom och utom Sahlgrenska akademin är två viktiga områden för den nya ledarduon.

– Det är roligt att ta sig an en övergripande ledningsroll och att få börja som ny prefekt när det samtidigt kommer in så många andra nya prefekter. Det är ett härligt läge att gå in i, säger Karin Ahlberg, som sedan den första juli är ny prefekt för institutionen för vårdvetenskap och hälsa, med gott stöd av Carina Sparud Lundin som proprefekt.

Karin konstaterar att institutionen är välskött och att den aldrig varit starkare än den är nu. En hög andel av institutionens lärare är disputerade inom sina ämnen, och strategiska satsningar som gästprofessurer och amanuenser har slagit väl ut. Etableringen av GPCC, Centrum för personcentrerad vård vid Göteborgs universitet, har också varit ett rejält lyft för institutionen.

En säker ledare

Förutom docent kan Karin Ahlberg också titulera sig både excellent lärare och universitetssjukhusöversjuksköterska. Hon har tidigare erfarenhet av ledarskap på flera nivåer, bland annat som enhetschef inom Sahlgrenska Universitetssjukhuset och som biträdande prefekt inom Sahlgrenska akademin. Hon har också varit programansvarig för röntgensjuksköterskeprogrammet och ansvarig för institutionens utbildningskommitté.

Nu tycker hon att det är roligt att ta sig an ledarskap igen, efter att under några år fokuserat på forskning, undervisning och klinik:

– Jag är betydligt säkrare nu i min roll som ledare än jag varit tidigare. Under mina tidigare chefsuppdrag trodde jag att jag behövde kunna allt själv, men nu vet jag att det går bra att lita på den kompetens som finns i min närhet och att jag kan ta hjälp av andra att lösa viktiga uppgifter.

Som prefekt vill hon arbeta för att stärka institutionens ställning inom Sahlgrenska akademin, så att den blir en mer likvärdig partner inom fakulteten. Hon vill också förstärka institutionens samverkan både inom och utom fakulteten. I sin utveckling av organisationen vill hon fokusera på kompletta akademiska miljöer och även underlätta och förenkla strukturerna för beslut.

Öppna och prestigelösa

Jag träffar Karin och Carina i slutet av vårterminen, när valet på institutionen just är klart. Nu ser de över hur ledningen inom institutionen ska struktureras. När vi träffas återstår bland annat fortfarande för dem att diskutera hur de ska lägga upp sitt gemensamma ansvar för institutionen.

Carina Sparud Lundin

Carina Sparud Lundin blev proprefekt redan för två år sedan, när Ingela Lundgren var prefekt. I institutionens val före sommaren kandiderade både Karin och Carina till posten som prefekt, där Karin fick flest röster till posten som prefekt, medan Carina röstades fram som ny proprefekt.

– Jag är mycket glad över att jag får fortsätta som proprefekt, eftersom det är ett så spännande och roligt uppdrag. Karin och jag är båda öppna och prestigelösa personer och vi kommer samarbeta bra, säger Carina som får medhåll av Karin:

– Vi känner varandra väl, och fungerar bra ihop.

Som forskare leder Karin Ahlberg en grupp som arbetar med upplevelse, orsak och hantering av symtom i samband med strålbehandling för patienter med cancer. Carinas forskning handlar om övergången från barnsjukvård till vuxenvård för unga med diabetes och medfödda hjärtfel, och om den barnafödande perioden för kvinnor med diabetes typ 1.

Roligt att gå till arbetet

Att stärka institutionen som arbetsplats är ett viktigt mål för Karin och Carina. Ökad insyn i de olika styrande organen vid institutionen, bättre transparens kring de beslut som tas och en mer effektiv dialog är några sätt att nå dit, menar Karin:

Karin Ahlberg

– Vår arbetsplats är helt beroende av våra medarbetare. Det är viktigt att man trivs på sin arbetsplats, och att det känns meningsfullt och roligt att gå hit. Då förbättras våra möjligheter att behålla duktiga medarbetare och att rekrytera nya, säger Karin som bland annat menar att det är viktigt att medarbetare känner sig både delaktiga och ansvariga:

– Jag vill att var och en tar ansvar för sin arbetsplats och för vår gemensamma arbetsmiljö. Som en liknelse kan man säga att jag vill ha en arbetsplats där alla kan tänka sig att plocka upp pappret som hamnat på golvet, att alla tar ansvar för att vårda sin arbetsplats.

– Alla behöver se sin roll i arbetsmiljön, inflikar Carina instämmande, och fortsätter:

– Ett sätt är att strukturerat arbeta med olika arbetsmiljöfrågor. Tydliga strukturer i arbetet kan verkligen vara till hjälp för att skapa en bra arbetssituation.

Viktig dialog med hälso- och sjukvården

Inom hälso- och sjukvården pågår en omställning mot mer nära vård, som sannolikt kommer att påverka innehållet i flera av institutionernas utbildningar. Exakt hur är dock inte klart. Även vårdens kompetensförsörjningsbehov påverkar vårdutbildningarna. Till skillnad från flera andra lärosäten har sjuksköterskeutbildningen i Göteborg klarat av att genomföra den utökning av utbildningsplatser som beställts av regeringen. Med tanke på den otrygga situation som Karin och Carina menar finns på många arbetsplatser inom vården är det en utmaning för institutionen är att säkra kvaliteten på den verksamhetsförlagda utbildningen, och att kunna förbereda studenterna inför deras framtida arbetssituation.

– Vårdens behov av nya lösningar är positivt både för vår utbildning och för vår forskning. Bland annat har antalet kombinationsanställningar ökat, säger Carina och fortsätter:

– Vi har ett gemensamt problem som akademi och vård behöver lösa i en konstruktiv och nyanserad dialog. Det kommer att ställas ännu högre krav på vår samverkan med hälso- och sjukvården, och fler av våra medarbetare behöver engagera sig i frågorna.

Mer tid för forskning

Institutionen har oerhört drivna och duktiga lärare, men balansen mellan utbildning och forskning behöver bli bättre.

– På vår institution är vi oerhört ambitiösa inom utbildning, men jag hör vid fikaborden att forskning för många blivit något man måste göra på sin fritid. Att öka våra externa medel är ju ett sätt att få mer tid till forskning, men jag tror också vi skulle gynnas av att tillåta oss vara ”good enough” inom utbildningen för att lösgöra lite mer tid för forskningen. Där gäller det att arbetsmiljön inte får påverkas på ett negativt sätt.
Carina nickar och tillägger:

– Vår höga ambitionsnivå innebär ibland att hela lärarlaget alltid prioriterar utbildning. Över tid är det inte hållbart. Forskning behöver bli en mer integrerad del av arbetstiden.

TEXT OCH FOTO: ELIN LINDSTRÖM CLAESSEN

Av: Elin Lindström
Taggat med: institutionen för vårdvetenskap och hälsa, institutionsledning, ledningsuppdrag, prefekt, proprefekt

GLAD SOMMAR!

Akademilivs nyhetsbrev är tillbaka onsdag 21 augusti.

Kontakta din institution för att lägga in din händelse i Medarbetarportalens kalendarium

  • Biomedicin: Kristian Kvint: kalender@biomedicine.gu.se
  • Core Facilities: Amelie Karlsson: amelie.karlsson.2@gu.se
  • Kliniska vetenskaper: Katarina Olinder Eriksson: klinvet@gu.se
  • Medicin: Nina Raun; kommunikation@medicine.gu.se
  • Neurovetenskap och fysiologi: Josefin Bergenholtz; kommunikation@neuro.gu.se
  • Odontologi: Johan Thompson; info@odontologi.gu.se
  • Sahlgrenska akademins kansli: och fakultetsgemensamma kalenderhändelser Åsa Ekvall; info@sahlgrenska.gu.se
  • Vårdvetenskap och hälsa: Karin Mossberg; vardvetenskap@fhs.gu.se

Information from Sahlgrenska Academy Research Support Office

[UPDATED JUNE 2024]
The Sahlgrenska Academy Research Support Office provides an overview of upcoming and current calls, nominations and events in an information letter. This letter is updated on a monthly basis.
Current and previous newsletters are also available in the Staff Portal.

’20 minuter för forskare’ är tillbaka – här kan du se hela vårens program

Under 20 minuter över Zoom tipsar Biomedicinska biblioteket om verktyg och tjänster som kan underlätta din forskarvardag.

Här finns aktuell information om ALF i Västra Götaland

Fler nyheter

Nyheter på sajten har inte uppdaterats sedan maj månad – utlysningar fortsätter samlas på akademiliv.se

13 juni, 2024

NYHETER. Efter den omfattande kraschen av Akademilivs sajt i maj månad har sajtens nyhetsdel inte uppdaterats. Sajten är nu uppe igen, och det f … [Read More...]

En personlig död – chans att vinna Björn Fagerbergs nya bok

27 maj, 2024

NY BOK. Under sitt liv som invärtesmedicinare har Björn Fagerberg varit med om många dödsfall som han alltid hanterat professionellt i sin yrk … [Read More...]

Alba Corell ger rapport från ett hjärntumörmöte på hög nivå 

20 maj, 2024

KRÖNIKA. Nyligen avslutades den Skandinaviska Neuro-onkologiska gruppens (SNOG) sammankomst i Göteborg. Professor Asgeir Jakola stod som värd och … [Read More...]

Gudmundur Johannsson prisad med europeisk medalj

20 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Professor Gudmundur Johannsson fick nyligen ta emot 2024 års European Hormone Medal under mötet European Congress of Endocrinolgy i St … [Read More...]

Från Sydafrika till Sverige: forskningssamverkan för att förbättra gravida kvinnors hälsa

17 maj, 2024

GLOBAL HÄLSA. På det dynamiska universitetssjukhuset Tygerberg Hospital i Kapstaden arbetar ett hängivet forskarteam under ledning av Lina Be … [Read More...]

Sara Bjursten och Anna Wenger får Assar Gabrielssons pris 2024

17 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Stiftelsen Assar Gabrielssons Fond har utsett Anna Wenger till pristagare i kategorin basvetenskaplig forskning och Sara Bjursten … [Read More...]

Hon gör residency i USA med läkarexamen från Göteborg

17 maj, 2024

STUDENT. Att få göra sin ”residency” inom ortopedi i USA är en ouppnåelig dröm för många nyutbildade amerikanska läkare. Nu har Janina Kaarre, med … [Read More...]

En heldag för doktorander med fokus på mental hälsa

16 maj, 2024

DOKTORAND. För sjätte gången har Sahlgrenska akademins doktorander bjudits in till PhD Day, organiserad av Doktorandrådet. Dagen gav bland annat k … [Read More...]

Kaj Blennow rankas högst i Sverige  inom neurovetenskap

16 maj, 2024

UTMÄRKELSE. I årets upplaga av forskarrankningen från Research.com inom ämnet neurovetenskap placeras Kaj Blennow på plats 17 på den inter … [Read More...]

Linda Wass gör postdok vid Stanford med ALF-medel

14 maj, 2024

ALF-MEDEL. Den biomedicinska analytikern Linda Wass har just installerat sig i Stanford i Kalifornien där hon ska göra en två år lång period som p … [Read More...]

Fler nyheter…

Sahlgrenska akademin

© Göteborgs universitet
Box 100, 405 30 Göteborg
Telefon: 031 786 0000

Om webbplatsen

Elin Lindström är redaktör för Akademiliv.
Har du idéer eller synpunkter mejla till akademiliv@gu.se

Anmäl dig till Akademilivs nyhetsbrev:

Tipsa Akademiliv

Har du förslag på en nyhet eller känner till något intressant bidrag/seminarium/utbildning?
Skicka ett mejl till Elin Lindström Claessen

www.watchfreesocceronline.com replik klockor