INVIGNING. I måndags invigdes under högtidliga former Lundbergslaboratoriet för njurforskning vid Sahlgrenska akademin, i närvaro av gäster från såväl näringslivet, som sjukvården, politiken och akademin. Det nya nationellt ledande njurforskningslaboratoriet har möjliggjorts genom en donation på 27 miljoner kronor från IngaBritt och Arne Lundbergs Forskningsstiftelse. Här kommer forskning inom kronisk njursjukdom, njurtransplantation och njurcancer att bedrivas.
Invigningen inleddes med ett välkomsttal av Agneta Holmäng, dekan för Sahlgrenska akademin. Christina Backman, styrelseordförande i IngaBritt och Arne Lundbergs Forskningsstiftelse berättade sedan om bakgrunden till donationen, som är den största i stiftelsens historia. Diskussionerna påbörjades redan 2015. Det fanns då redan ett Lundbergslaboratorium för cancer och ett för ortopedi men inte för njurforskning, som är stiftelsens tredje fokusområde.
– Det känns otroligt roligt att laboratoriet nu blivit verklighet och att arbetet med uppbyggnaden påbörjats. Här kommer viktig forskning att kunna bedrivas under ledning av professor Jenny Nyström. Vi ser fram emot att följa det fortsatta arbetet och är övertygade om att denna donation kommer att göra skillnad för de alla tusentals människor som redan lider av och som kommer att drabbas av njursjukdomar, säger Christina Backman.
På invigningen hölls också ett kort anförande utifrån patientperspektivet av Håkan Hedman, som är ordförande för Njurfonden och även hedersdoktor vid Sahlgrenska akademin. Han berättade dels om sin egen resa som njursjuk men också om viktiga framsteg och visioner inom området.
– Det nya laboratoriet innebär en ny plattform som jag tror kommer att sätta Göteborg på njurforskningskartan ännu tydligare. Jag har under årens lopp på håll följt göteborgsforskarna genom mitt arbete i Njurfonden och har den uppfattningen att de alltid håller mycket hög kvalitet, säger Håkan Hedman.
Modern njurforskning är avancerad, och blir allt mer inriktad mot att studera njursjukdomar i ett vidare perspektiv där förändringar på gen- och molekylnivå kopplas till mekanismer, sjukdomar och möjliga sätt att behandla. Det nya Lundbergslaboratoriet för njurforskning samlar allt ifrån molekylärbiologi och preklinisk forskning till klinisk forskning under ett och samma tak, vilket underlättar translationell forskning. Dessutom ökar möjligheterna att få tillgång till avancerad och dyrbar utrustning när många forskargrupper samsas om den.
I västvärlden beräknas en av tio nu lida av kronisk njursjukdom. Världens befolkning blir allt äldre, vilket är en orsak till att njursjukdomar blir vanligare. Även hjärt-kärlsjukdom, högt blodtryck och diabets typ 2 ökar – sjukdomar som alla innebär en ökad risk för skada på njurarna. Njursjukdomar är komplexa och det finns ett stort behov av nya behandlingar.Den västsvenska njur- och transplantationsforskningen är stark, och står sig redan idag väl i ett internationellt perspektiv. I Göteborg finns stark preklinisk forskning och även en lång tradition av klinisk forskning. Det nya laboratoriet är en kraftfull satsning som blir en attraktiv arbetsplats för både svenska och internationella, välrenommerade njurforskare.
FOTO: MAGNUS GOTANDER