Akademiliv

Sahlgrenska akademins nyheter

In English
Göteborgs universitets logotyp
  • Nyheter
  • Notiser
  • Kalendarium
  • Bidrag
  • Om Akademiliv

Ernst Nyström – populärvetenskapens fanbärare

24 september, 2018

SAMVERKAN. Synen på populärvetenskap har förändrats radikalt. Det som tidigare sågs som något nödvändigt ont tycker nu många av dagens forskare är självklart – att dela med sig av sin kunskap. Idag är Bokmässan och Vetenskapsfestivalen bara några av de platser där forskare möter allmänheten.
En av dem vid Göteborgs universitet som banade vägen är medicinaren Ernst Nyström, idag 77 år. Vi träffade honom i hans hem i Fiskebäck.

Redan tidigt gav sig Ernst Nyström entusiastiskt i kast med det som då kallades tredje uppgiften. När Högskolelagen revideras 2009 etablerades istället samverkan som namnet på denna uppgift, kanske för att markera att den skulle ses som jämställd de övriga två uppgifterna, forskning och utbildning. Men för Ernst kom uppgiften aldrig på tredje plats. Under sin tid som professor vid Göteborgs universitet gjorde han stor skillnad för att förändra synen på att arbeta med populärvetenskap, inte minst genom radioprogrammet Alltinget.

Ernst Nyström disputerade vid Karolinska Institutet med en teoretisk avhandling om separation av olika fettlösliga substanser. Han flyttade till Göteborg 1970, och blev professor i medicin år 2000. Parallellt arbetade han som överläkare på Sahlgrenska där han mötte patienter med olika hormonrubbningar. 2007 tilldelades han Ångpanneföreningens pris för sin framgångsrika kunskapsspridning. 2010 gick Ernst i pension. (Foto: Johan Wingborg)

Ord blev siffror

För åtta år sedan, strax efter sin pensionering, drabbades Ernst av en massiv stroke. Borta är de snabba svaren, men inte hans outtömligt goda humör.

­Hjärnan är verkligen ett mystiskt organ. Den stora hjärnblödningen höll nästan på att bli hans död. När han hade repat sig något var orden borta – ofta ersatta av siffror. Åldrar, avstånd, antal, årtal.
– Tio! utropar Ernst.
Han skrattar och knackar med pekfingret på vykortet som ligger på bordet framför honom. Bilden visar några personer ur den grupp forskare vid Göteborgs universitet som tillsammans stod för svaren i Sveriges Radios program Alltinget under just så många år. Tio år.

Journalister ställer de mest underliga frågor om människan och kroppen, och Ernst visste oftast svaret, eller vart man skulle vända sig. Han såg det alltid som en utmaning att förklara det krångliga på ett enkelt sätt, även för unga, som ofta ställt de mest oväntade frågorna. Varför får man ont i huvudet när man äter glass? Varför kan man få en klump i halsen när man ser en sorglig film?

Återerövrar sitt tal

Rehabiliteringen har haft god effekt och orden kommer sakta tillbaka, mer och mer. Ernst säger att han förstår allt vi säger, han kan formulera sig i sina tankar, och gör sig förstådd genom att kombinera ord med siffror och kroppsspråk. Det går ganska bra. Men ibland hakar det bara upp sig.

Kerstin ”Sassa” Nyström. Foto: Elin Lindström Claesen

– Det blir nästan en frågesport här hemma när jag inte förstår vad Ernst menar, berättar hans fru Kerstin, eller Sassa som alla som känner henne säger.
– “Har vi det hemma?” “Finns det i kylskåpet?” “Går det att dricka?”

Två gånger i veckan åker Ernst till afasiföreningen och tränar sitt tal. En vän som är logoped hjälper honom också en gång i veckan för att han ska återerövra ännu mer av sin verbala kapacitet.

– Det måste vara frustrerande att inte kunna uttrycka det du tänker, säger jag, och Ernst konstaterar, fortfarande leende:
– Det är som det är, helt enkelt.

Goda kontakter

Carina Elmäng och Ernst Nyström arbetade med magasinet Corpus mellan 1995 och 2004. Foto: Göran Olofsson.

Under många år var Ernst ansvarig utgivare för det populärvetenskapliga magasinet Corpus som först gavs ut av den medicinska fakulteten, och senare blev ett organ för hela Sahlgrenska akademin när den nya fakulteten bildades. Magasinet fanns från 1995 till 2004 och spreds både inom och utanför Sahlgrenska akademin. Redaktör var Carina Elmäng, som då var informatör på fakulteten och som nu också sitter på balkongen i Fiskebäck med mig.
– Du har ju alltid varit en väldigt god människokännare, säger Sassa till Ernst som nickar.
– Du kände folk överallt och hade ett fantastiskt kontaktnät, säger Carina. Du kunde alltid ge mig tips om vem jag skulle prata med och vi diskuterade vilka ämnen som var intressanta att ta upp.

Som arbetskamrater delade Carina och Ernst inte bara drivkraften att tillsammans göra en så bra tidning som möjligt. Anledningen till att de fortsatte hålla kontakten var främst deras stora intresse för hundar, och för foto. De skickade ständigt bilder till varandra, ofta på sina älskade hundar.

Alltinget återuppstår

Vi dricker kaffe på balkongen i Ernst och Sassas nybyggda lägenhet med utsikt över Fiskebäcks småbåtshamn. Parets hund Amy, en welsh springer spaniel, passar på att vila en stund bakom husses stol. Dämpade 40-talstoner jazzar ut från vardagsrummet.

En zoolog, en historiker, en språkvetare, en fysiker, en etnolog – och så medicinaren Ernst Nyström. Vykort från Sveriges Radios program Alltinget.

Vykortet på Alltinget ligger kvar där på bordet, Ernst pekar på bilden och vi kommer tillbaka till radioprogrammet. Panelmedlemmarna var ett roligt gäng att samarbeta med, minns Ernst, och några av dem träffas fortfarande och äter lunch ibland. Det händer att Alltinget återuppstår på Göteborgs stadsbibliotek vid lunchtid och svarar på allmänhetens frågor.

Rymden och naturen

Tio! upprepar han, tio härliga år med Alltinget blev det. Det var flamsigt och skrattigt i radiostudion innan sändningslampan tändes, och frågorna handlade om allt mellan himmel och jord. Även om Ernst var den medicinska experten drog han sig inte för att svara även på helt andra frågor som intresserar honom, om rymden, flygplan, djur och natur.

– Jag minns att jag lyssnade på radio och hörde att du fick frågan om hundar har humor, säger Carina till Ernst och ler:
– Du svarade nej. Jag höll inte alls med dig, för jag vet att hundar har humor, och vi vände och vred på den frågan tillsammans efter programmet.

Ernst skrattar och nickar ner mot Amy som ligger på balkonggolvet och låter oss veta att han skulle gett ett annat svar idag. För visst har hundar humor.

Kärlekens kemi

Kunskaperna om kemi och hormoner kombinerades när han skrev sin uppskattade översikt om vad som händer i kroppen när vi blir kära, som också blev utgångspunkt för en hel rad populära föredrag för allmänheten.

Löpning och skidåkning var hans stora intressen, och kanske har han sin goda fysik att tacka för att han fortfarande lever. Eller kanske är det hans outsinliga positiva livssyn som blivit hans räddning, menar Sassa:

– Ibland när det regnar och blåser kan jag se ut genom fönstret och utbrista “Fy, vilket dåligt väder!”, då svarar Ernst att “Men det är bra inne”.

TEXT: ELIN LINDSTRÖM CLAESSEN
FOTO: JOHAN WINGBORG

Av: Elin Lindström
Taggat med: institutionen för medicin, professor emeriti, Samverkan

Kommentarer

  1. Gudmundur skriver

    25 september, 2018 vid 15:40

    Tack för en fin skildring av en uppskattad kollega.

  2. Henrik Sjövall skriver

    26 september, 2018 vid 06:25

    Trevlig artikel, Elin! Kanske viktigt att också nämna att Ernst under sitt yrkesliv var en av våra riktigt stora kliniker, och en fantastisk lärare som skapade entusiasm och intresse för vårt unika yrke. Han var en tidig företrädare för det vi idag kallar narrativ medicin, att låta patientens egen berättelse komma fram.

    • Elin Lindström Claessen skriver

      26 september, 2018 vid 06:50

      Tack för detta fina komplement Henrik! Det var verkligen roligt att träffa Ernst igen. Han är sig lik, trots att det gått så många år sedan jag såg honom sist!

  3. Bengt-Åke Bengtsson skriver

    26 september, 2018 vid 07:16

    Jag har känt Ernst i många år. Alltid positiv. Stroken han fick var massiv. Han har tränat stenhårt. Mycket fin artikel om en mycket bra kollega.

  4. Dowen Birkhed skriver

    26 september, 2018 vid 07:38

    Hej Ernst.

    Blev så himla glad när jag läste artikeln som Elin & Carina skrivit i Akademiliv med titeln ”Ernst Nyström – populärvetenskapens fanbärare”. Blev riktigt varm inombords och gläder mig åt att du återhämtat dig.

    Jag minns med glädje de gånger som jag deltog som ”tandläkare” i panelen inför olika skolklasser i Academicum på Medicinareberget och svarade på elevernas frågor. Du var en mästare att leda frågestunden och det märktes hur engagerad du var.

    Det är fyra saker som förenar oss två: 1) intresset för populärvetenskap (som jag alltid tyckt vara viktigt), 2) Fiskebäck (där jag tillbringade somrarna som barn på 50-talet och där mormor lärde mig simma) 3) kärleken till hunden (vi har en storpudel ”Joyce” som betyder mycket för oss) och 4) daglig motion (när vi bodde i Göteborg på Södra Vägen joggade jag dagligen 5 km på Heden; nu blir det hund-promenader istället).

    Tillgivne vännen och ”tandläkaren i panelen”

    Dowen Birkhed, professor emeritus (72)
    Fersens väg 14B, 211 42 Malmö
    birkhed@gmail.com

  5. Einar S. Björnsson skriver

    26 september, 2018 vid 16:07

    Ernst var en av många fina mentorer på Sahlgrenska när jag startade min utbildning i internmedicin. Han var en humanist och en humorist. Jag minns att han följde länge bl a en kvinna som hade suttit i ett koncentrationsläger. Nu var hon döende i cancer. Han satt flera gånger en längre tid på avdelningen och höll hennes hand.
    En rolig historia var när en anhörig till en patient som låg inne på Avd 116 hade fått parkeringsböter när hans fru väntade länge på Akuten. Ernst: ”jag skulle snarare önska att min dotter skulle prostituera sig än att bli lapplisa”. Problemet var att i nästa säng låg en lapplisa!
    Jag minns Ernst med glädje. Han var nämligen expert på att sprida glädje runt omkring sig. Många fina hälsningar från Island.

  6. Thord Rosén skriver

    27 september, 2018 vid 12:25

    Tack för mycket varm och gripande artikel om Ernst, som i alla väder och lägen var en stöttande människa för både kollegor, patienter och anhöriga. Skall verkligen försöka omsätta i handling mina tankar att snart besöka honom och hustrun i den fina stugan vid havet.

    Thord Rosén
    Endokrin SS

    • Kerstin Nyström skriver

      27 september, 2018 vid 19:46

      Hej Thord, Ernst skulle uppskatta ett besök. Vi bor inte kvar i stugan vid havet utan i en lägenhet vid havet, i Fiskebäck.
      0708989859 hälsar vi.

Lägg in dina egna arrangemang i Akademilivs kalendarium

Samlade länkar med anledning av kriget i Ukraina

Universitetets coronarelaterade information på medarbetarportalen

Här hittar du uppdaterad information om hur universitetet hanterar konsekvenser av covid-19.

Distansundervisning – inspiration och stöd genom webbinarier med PIL-enheten

Det finns många chanser att delta i zoom-webbinarier om distansundervisning. De listas i högerspalten på PIL-enhetens web.

replica tissot watches relogios replicas rolex falso copie montre

Vi bygger på Medicinareberget

Nu hittar du samlad information om byggprojekt som påverkar Sahlgrenska akademin i Medarbetarportalen.

 

Här finns aktuell information om ALF i Västra Götaland

Veckans lunchmenyer

Café Anatomen
Matsedel ej tillgänglig på hemsidan.

Mersmak på Sahlgrenska

Lunchen.nu

Lyktan

Lustgården på Änggårdsbacken
Just nu stängt för externa matgäster.

Café Annedal
Matsedel ej tillgänglig på hemsidan.

Fler nyheter

Ny metod kan kasta ljus på alzheimer vid Downs syndrom

26 maj, 2022

BIDRAG. Människor med Downs syndrom lever både längre och med bättre livskvalitet, tack vare forskningens framsteg. Men uppemot 90 procent av all … [Read More...]

Över hundra nya professorer installerades i fredags – se bilder från högtiden

24 maj, 2022

AKADEMISK HÖGTID. Två år i rad har professorsinstallationen fått ställas in, men i fredags var det äntligen dags. Den akademiska högtiden firade d … [Read More...]

Adrian Smith föreläste om PREPARE och ARRIVE under årets 3R-seminarium

24 maj, 2022

3R. Som en del i arbetet med att kvalitetssäkra försöksdjursverksamheten, bjöd Göteborg universitets Djurskyddsorgan in professor Adrian Smith vid … [Read More...]

Sam Polesie är ny processledare för etiskt förhållningssätt på läkarprogrammet

24 maj, 2022

UTBILDNING. Hudläkaren Sam Polesie har nyligen blivit processledare för etiskt förhållningssätt på läkarprogrammet i Göteborg. – Alla personalg … [Read More...]

Cecilia Engdahl invald som ledamot i Sveriges unga akademi

24 maj, 2022

UPPDRAG. Cecilia Engdahl, docent i experimentell autoimmunitet på avdelningen för reumatologi och inflammationsforskning, är en av sex unga fo … [Read More...]

Testar banbrytande njurtransplantation med stöd från Lundbergsstiftelsen

20 maj, 2022

BIDRAG. I Sverige och världen råder stor brist på njurar för transplantation. Det kostar liv, livskvalitet och mycket pengar. Professor Michael Ol … [Read More...]

Fyra ukrainska forskare vid GU får stöd av KAW

19 maj, 2022

KRIGET I UKRAINA. Wallenbergstiftelserna utlyste i mitten av mars ett anslag till stöd för ukrainska forskare. Nu kom beskedet att KAW beviljat 3 … [Read More...]

Nylansering för nationell information om djurförsök

16 maj, 2022

FORSKNINGENS FÖRUTSÄTTNINGAR. Nyligen lanserades en ny version av djurforsok.info. Sajten är ett samarbete mellan Vetenskapsrådet och åtta läro … [Read More...]

Topp fem för att barnmorskor ska stanna i yrket

16 maj, 2022

NY STUDIE. Fem faktorer utpekas som avgörande för hur bra barnmorskor trivs på jobbet. Det handlar bland annat om möjligheterna att utvecklas, att … [Read More...]

Agnes Wold ger svar om corona i podden Akademiliv

13 maj, 2022

Nu kan du höra inspelningen av podcasten Akademiliv från live-framträdandet på scenen i Nordstan under Vetenskapsfestivalen i Göteborg. Avsnittet … [Read More...]

Fler nyheter…

Sahlgrenska akademin

© Göteborgs universitet
Box 100, 405 30 Göteborg
Telefon: 031 786 0000

Om webbplatsen

Elin Lindström är redaktör för Akademiliv.
Har du idéer eller synpunkter mejla till akademiliv@gu.se

Anmäl dig till Akademilivs nyhetsbrev:

Tipsa Akademiliv

Har du förslag på en nyhet eller känner till något intressant bidrag/seminarium/utbildning?
Skicka ett mejl till Elin Lindström Claessen

www.watchfreesocceronline.com replik klockor