BIDRAG. Hårt arbete, goda förberedelser och ett värdefullt stöd från många kollegor gav resultat – Emma Börgeson får ERC Starting Grant, som ger henne totalt 1,7 miljoner euro till hennes forskning.
Anslaget säkrar Emma Börgesons finansiering under fem år, och innebär att hon kan sätta långsiktiga mål för sin forskning.
– Det betyder otroligt mycket för mig. ERC är ett prestigefullt anslag och en fantastisk plattform för juniora forskare. Det kommer säkert betyda väldigt mycket i många forskningssammanhang, säger Emma, som konstaterar att det är ett relativt riskfyllt projekt hon fått anslag till, som kan ha stort vetenskapligt genomslag om hypoteserna håller hela vägen:
– Som ung forskningsledare kan man vara tveksam inför att riskera att kanske misslyckas med ett riskfyllt projekt, även om belöningen kan bli stor om man skulle lyckas. Men ERC anslaget ger mig möjligheten.
Från mus till människa
Emma Börgesons grupp ingår i satsningen Wallenberg Center for Molecular and Translational Medicine (WCMTM) i Göteborg. Här har hon fått möjlighet att utveckla mycket bra samarbeten med kliniska forskare på Sahlgrenska Universitetssjukhuset, berättar hon:
– Jag försöker föra över forskningsfynd från cell och djurbaserade experiment till mänskliga modeller, vilket till exempel innebär att vi odlar och behandlar mänskliga celler eller vävnadsbiopsier i provrör med olika substanser. De samarbeten jag har med kliniken är en förutsättning för att jag ska kunna tackla mina forskningsfrågor. Samarbetet är väldigt utvecklande och jag märker att både jag och min personal lär oss något nytt varje gång vi interagerar med kliniken, vilket både är oerhört spännande och konstruktivt för att kunna utveckla min forskningslinje ”från mus till människa”.
Att ingå i Wallenbergsatsningen har inneburit att hon kunnat gå snabbare fram i sitt forskningsprogram. Bland annat har hon gjort intressanta experiment i samarbete med Jeremie Boucher, som leder en av de andra grupperna som etablerats inom WCMTM.
En annan del av framgångshistorien är att Emma har ett stabilt stöd från institution för medicin och Wallenberglaboratoriet, där hennes grupp befinner sig.
– Jag upplever att stödet från min avdelning och institution var viktigt för ansökan, eftersom ERC kräver att forskare har en stabil tillvaro där projektet ska utföras. Många seniora kollegor har generöst delat med sig av sina erfarenheter och gett värdefulla råd, till exempel vid den ”internal advisory board” som erbjuds för att stödja juniora forskare. Detta ger möjlighet till feedback i ett tidigt skede och vi har även haft en veckokurs i Scientific Writing. Vi har på avdelningen ett fantastiskt stöd från vår scientific editor Rosie Perkins, säger Emma.
Metabolt friska
Emma Börgeson forskar om fetma och relaterade följdsjukdomar. Även om fetma innebär att risken för kardiovaskulära och metabola sjukdomar ökar verkar det inte gälla alla människor med fetma. Hon vill förstå varför vissa människor förblir relativt metabolt friska, och försöka främja metabol hälsa genom så kallade ”pro-resolutions molekyler”.
– Jag känner mig både ödmjuk och exalterad inför uppgiften. Det ska bli otroligt spännande att se om vår hypotes är korrekt, eller om vi får tänka om. Det är ju det som är så fantastiskt med forskning: det blir sällan precis som man tänkt sig, men det är fascinerade att se vart forskningsfynden leder. Det är lite som en skattjakt!
Tre års arbete
Vägen mot ERC har varit lång – redan för tre år sedan började Emma planera för sin ansökan. Listan över de som hjälpt henne är lång, bland annat en rad personer på Forsknings- och innovationskontoret, hennes samarbetspartners och kollegor på institutionen. Hon lyfter särskilt fram stödet från professor Göran Bergström och professor Robert Wetterholm som möjliggjort ett samarbete med kliniken, deras stöd har varit helt avgörande för hennes ERC-ansökan.
– Jag är mycket tacksam för möjligheten att få arbeta translationellt tillsammans med Göran och få utveckla samarbetet med kliniken, säger Emma.
Stort kontaktnät
Betydelsen av ett starkt internationellt nätverk kan inte heller underskattas.
– Jag har som doktorand och post-doc byggt upp mitt internationella nätverk i Europa och USA, vilket både ERC kommitteen och de externa granskarna poängterade som mycket positivt, säger Emma.
Det var viktigt för Emma att bibehålla sitt nätverk i USA när hon etablerade sin grupp i Göteborg och institutionen har stöttat henne i detta avseende.
– Jag sätter stort värde vid mina samarbeten i USA. De ger dels tillgång till infrastruktur som vi inte har i Göteborg, men det är även viktigt att fortsatt kunna bolla idéer och synpunkter med ledande kollegor som exempelvis Ed Dennis, Stephan Lange och Oliva Osborne. Inför ERC ansökan fick jag bland annat väldigt mycket feedback från Stephan och vi har även haft ett gemensamt NIH-anslag, vilket jag tror var ett värdefullt bevis på att mina samarbeten med UCSD är kontinuerliga och inte alls avslutades när jag flyttade till Göteborg.
Väl förberedd
Förutom all tid hon lagt ner på att skriva och skriva om sin ansökan har hon också övat inför den personliga intervjun. FIK sammankallade en panel med forskare som alla gått igenom samma process och fått ERC bidrag. De ställde upp som coacher för att intervjun skulle gå så bra som möjligt.
– Jag tror att denna träning gjorde stor skillnad och jag uppskattar verkligen att dessa personer tog sig tid att träffa oss sökande, säger Emma.
En annan nyckel till att hon till slut fick det prestigefyllda anslaget tror Emma är att hon kunde visa upp intressanta preliminära forskningsresultat, som hon och hennes närmsta kollegor genererat tillsammans.
– Jag har en fantastisk grupp bestående av postdoktorer och studenter som verkligen har ställt upp och slitit hårt för att generera den forskningsdata som använts i ERC-ansökan, de är verkligen värda en eloge!
Tre fick ERC Starting Grant
ERC främjar forskardrivna projekt inom alla vetenskapliga områden och stödjer spetsforskning och banbrytande idéer, som leder till stor inverkan inom forskningsområdet. ERC Starting Grant riktar sig till unga forskare (två til sju år efter avlagd doktorsexamen).
Göteborgs universitet fick god utdelning i denna omgång av ERC Starting Grant. Förutom Emma fick ytterligare två forskare inom Göteborgs universitet ERC Starting Grant: Adam Shehata vid institutionen för journalistik, medier och kommunikation samt Hiroki Shibuya vid institutionen för kemi och molekylärbiologi. Därmed har totalt fem forskare vid universitetet fått denna bidragsform från det europeiska forskningsrådet.
TEXT: ELIN LINDSTRÖM CLAESSEN