RANKNING. Göteborgs universitet stiger på årets Shanghairankning, och placerar sig nu som ett av de bästa 150 universiteten i världen. Inom ämnesrankningarna går det bäst inom odontologi, där vi rankas som nummer 21 i världen. Inom klinisk medicin klättrar universitetet till plats 33.
De senaste åren har Göteborgs universitet legat kring 200-strecket, men har nu avancerat ett femtiotal platser.
En viktig förklaring till universitetets förbättrade position är att vi fått fler högt citerade forskare. Sedan tidigare återfanns både Kaj Blennow och Karl Swedberg på denna lista. De har nu fått sällskap av Henrik Nilsson, som är docent vid institutionen för biologi och miljövetenskap, och Henrik Zetterberg, professor vid institutionen för neurovetenskap och fysiologi:
– Att ha många citeringar innebär ju att människor läser och tänker på den forskning du gör, så det är jättebra, säger Henrik Zetterberg, som tror att de ökade citeringarna är en fråga om tajming:
– Biomarkörer som vi arbetar med är mycket i ropet inom neuropsykiatri och alzheimerforskningen. Neurodegenerativa sjukdomar utvecklas långsamt, men nu vet vi att markörerna fungerar för att identifiera sjukdom mycket tidigt i förloppet, och då vill fler använda dem och citerar därför våra arbeten.
För honom själv, som enskild forskare, tror Henrik inte att hans nya status som högciterad forskare kommer att få någon särskild betydelse, men tycker att det är bra för universitetet att det stiger i rankningen:
– Det tror jag kan öka intresset för universitetet och underlätta vid rekrytering av duktiga forskare.
Odontologi bästa grenen
Rankingen använder utvalda indikatorer som ger olika poäng och betydelse för placeringen på listan. Inom de olika ämnesrankningarna gick det i år bäst för Göteborgs universitet inom odontologi, där vi placerar oss på plats 21. Inom området klinisk medicin gör universitetet ett hopp uppåt, från placering 44, till årets 33. Agneta Holmäng, dekan för Sahlgrenska akademin är stolt:
– Det är ett styrkebesked, och ännu ett kvitto på framgångsrikt samarbete mellan Sahlgrenska akademin och Sahlgrenska Universitetssjukhuset och Västra Götalandsregionen. Detta stämmer också väl överens med resultaten från den utvärdering som Vetenskapsrådet presenterade i våras där klinisk forskning inom Västra Götaland bedömdes vara bäst i landet.
Även om mätmetoderna är trubbiga och rankninglistor alltid behöver tas med en nypa salt konstaterar Agneta Holmäng att Shanghairankningen anses vara en av de mest pålitliga rankningarna:
– Det är en tongivande rankning, och jag gläder mig över att universitetet placerar sig mycket bra inom flera ämnen som vi arbetar med inom Sahlgrenska akademin. Vi är också fortsatt starka inom både odontologi och vårdvetenskap.
Stort genomslag
Rankinglistan, vars officiella namn egentligen är Academic Ranking of World Universities, gavs från början ut av Shanghai Jiao Tong University, men publiceras numera av den oberoende organisationen ShanghaiRanking Consultancy.
Rankningen baseras bland annat på antalet tidigare studenter och anställda som tilldelats nobelpris och andra större utmärkelser inom sitt fält, antalet högciterade forskare, och antalet artiklar i Nature och Science.
Shanghairankingen har fått stort genomslag, men som alltid när det gäller rankingar diskuteras den metod som avgör placeringarna på listan.
– Ett enda större vetenskapligt pris eller en enda högciterad forskare kan ge stora effekter för placeringen i rankingen, eftersom dessa ges så stor betydelse när listan skapas, säger Magnus MacHale-Gunnarsson, utredare vid enheten för utredning och lärarutbildning vid Göteborgs universitet.
Rätt affiliering
I sin rapport om Shanghai-rankningen konstaterar Magnus MacHale-Gunnarsson att universitetssjukhusen sannolikt räknas som separata lärosäten i Shanghairankningen. Publikationer med enbart adressen ”Sahlgrenska Univ Hosp” tillfaller alltså inte Göteborgs universitet. Det är därför viktigt att forskare som har sin anställning inom Sahlgrenska Universitetssjukhuset, men som i sin forskning är knutna till Göteborgs universitet, också anger att de är affilierade till universitetet.
Här kan du läsa analysen om utfallet för Göteborgs universitet i den senaste Shanghairankningen: https://medarbetarportalen.gu.se/digitalAssets/1697/1697026_pm_shanghai2018_gamma20180820.pdf
Läs mer om Shanghairankingen här: http://www.shanghairanking.com/
TEXT: ELIN LINDSTRÖM CLAESSEN