Akademiliv

Sahlgrenska akademins nyheter

In English
Göteborgs universitets logotyp
  • Nyheter
  • Notiser
  • Bidrag
  • Om Akademiliv
Barbro Westerholm (L), Acko Ankarberg Johansson (KD), Helene Hellmark Knutsson (S), Betty Malmberg (M), Fredrik Christensson (C), Jonas Eriksson (MP) med moderator Göran Hägglund, tidigare KD-ledare. FOTO: Anna von Porat

Almedalenspaning 4: Politikens lösningar på framtidens utmaningar inom vården & oredlighet inom forskning

13 augusti, 2018

Enigheten är stor – över blockgränserna – inom ett antal områden, som ökade investeringar i medicinsk forskning och utveckling och digitalisering av vårddata. Nästa steg inkluderar att identifiera områden som bör hanteras nationellt och få med landstingen. Utmaningar är bland annat innovationsupphandling prioriterar befintliga lösningar och svårigheter att få fram nationella vårddata.

Forskningsfusk handlar om mycket mer är spektakulära Macchiarini-fall. Akademin behöver bli mycket mer uppmärksam på det smygande vardagstrixandet.

Läs också mer om intresset för personcentrerad vård.

Vården står inför stora utmaningar och lösningarna handlar om allt från AI till mer samverkan med näringslivet. Utbildning är också en del.

Men hur tänker sig våra riksdagspartier att möta utmaningarna, om de får makten? Det bestämde sig stiftelsen Forska!Sverige för att reda ut och skickade en enkät till partierna med frågor om:

  • Excellent forskning och utbildning
  • Kvalitetsdriven vård med patienten i fokus
  • Nationell struktur för uppföljning av behandlingar
  • Internationellt konkurrenskraftigt näringslivsklimat

Alla riksdagspartier utom SD svarade och var därmed inbjudna till Forska!Sveriges debatt i Almedalen. Läs enkätsvaren med partiernas kommentarer.

Det visade sig att partierna är eniga över blocken i ett antal stora frågor och ser goda möjligheter att kunna för dem framåt – oavsett regering:

  • Investeringarna i medicinsk forskning och utveckling för hälsa bör öka,
  • förutsättningarna för samverkansforskning och innovationsprocesser inom life science-området bör stärkas,
  • det bör vara formellt meriterande att arbeta för och med forskning och utveckling i syfte att stödja patienter, sjukvård och samhällsekonomi,
  • kraven på professionsdriven utvärdering av behandling, utbildning och forskning som bedrivs inom vården bör stärkas,
  • regeringen bör prioritera arbetet med digitalisering av vårddata och säkra resurser för att öka takten på införandet av nationella standarder och förvaltning som möjliggör synkroniserade och samlade vårddata i Sverige.
  • Vi bör ta fasta på det vi är eniga om och börja jobba med det, tyckte Jonas Eriksson, gruppledare och riksdagsledamot (MP).
  • Om vi satte oss ner tillsammans och fokuserade på att lösa en nationell utmaning istället för att käbbla, så skulle det gå, sa Barbro Westerholm, riksdagsledamot (L)

Det blev därför mer samtal än debatt. Helene Hellmark Knutsson, minister för högre utbildning och forskning (S), konstaterade att vi behöver identifiera områden där nationellt ledarskap behövs och få med oss landstingen.

Ett område som kom upp var vikten av innovationsupphandling för att få in nya lösningar i vården. Helene Hellmark Knutsson exemplifierade med medicintekniska upphandlingar inom Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Men det är ingen självklarhet.

– Idag upphandlar vi vad vi vill ha, istället för vad vi vill uppnå, sa Acko Ankarberg Johansson, partisekreterare (KD).

Men trots samsynen finns många frågor kvar att lösa och publiken ställde ett antal konkreta frågor. Håkan Lösnitz, sjukvårdspolitiker (SD) i Västra Götalandsregionen undrade om det kan bli ett nationellt journalsystem. Tveksamt.

– Inte ur säkerhetssynpunkt, men de måste kunna prata med varandra, fortsätter Acko Ankarberg Johansson.

Ann-Marie Wennberg, sjukhusdirektör Sahlgrenska Universitetssjukhuset, ville veta hur olika beslut om dyra läkemedel mellan regionerna påverkar den jämlika vården. ”Komplicerat”, konstaterade Barbro Westerholm (L) men hävdade också att det är etiskt oförsvarbart att inte behandla.

Ole Petter Ottersen, rektor, Karolinska Institutet, lyfte målkonflikter inom forskning i Sverige – som han ansåg var fler än i de flesta andra länder i Europa. En sådan konflikt är internationalisering och migrationspolitik. En fråga som inte riktigt fanns utrymme att adressera i den här debatten.

Almedalsvimmel. FOTO: Margareta Gustafsson Kubista

Brett intresse för personcentrerad vård

Personcentrerad vård är en framtidsfråga. Därför höll många olika organisationer – från läkemedelsbolag till patientföreningar – seminarier med vårdprofessionella, patienter, studenter och forskare. Sahlgrenska akademin representerades av GPCCS (centrum för personcentrerad vård) Ida Björkman, Sara Wallström och patientrepresentanten Hans-Inge Persson. Läs mer om personcentrerad vård i Almedalen: https://gpcc.gu.se/aktuellt/fulltext//vardprofessionella–patienter–studenter-och-gpcc-lobbade-for-personcentrerad-vard-i-almedalen-2018.cid1575378

Oredlighet i forskning – ”vardagsmorden” värst

Okunnighet, bedrägligt beteende och medlöperi. Det är faktorer som spelar in när det fuskas inom forskningen, menar Stefan Eriksson, rektorsråd för god forskningssed, Uppsala universitet.

Under rubriken ”Efter Macchiarini – kan vi upprätthålla god forskningssed och motarbeta fusk och oredlighet inom forskningen?” utfrågades han av Stig-Björn Ljunggren, statsvetare vid samma lärosäte.

Stefan Eriksson valde att lämna de uppmärksammade fallen därhän och istället fokusera på det han beskriver som omfattande vardagsproblem inom akademin. Fenomen och beteenden som många, speciellt yngre forskare, ofta tar mycket illa vid sig av.

Det handlar bland annat om hur kommersiella aktörers inverkan på när och hur resultat publiceras kan få forskare att känna sig obekväma, och också hur hierarkier och maktförhållanden inom akademin kan påverka vilka som får cred eller inte via medförfattarskap.

– Alla känner till Macchiarini och de andra stora busarna, men det som verkligen sliter är de här små vardagliga morden på forskningen. Och de som säger att det är så här går det till inom vetenskapen, det är de som är medlöparna, säger Stefan Eriksson.

Programpunkten anordnades av Uppsala universitet.

Codex: VRs och UUs infoplats om forskningsetik.

Man hamnar i en kultur, ungefär som vänskapskorruption
– Stefan Eriksson

 

MARGARETA GUSTAFSSON KUBISTA
ANNA von PORAT

SaveSave

Av: Akademiliv redaktion

GLAD SOMMAR!

Akademilivs nyhetsbrev är tillbaka onsdag 21 augusti.

Kontakta din institution för att lägga in din händelse i Medarbetarportalens kalendarium

  • Biomedicin: Kristian Kvint: kalender@biomedicine.gu.se
  • Core Facilities: Amelie Karlsson: amelie.karlsson.2@gu.se
  • Kliniska vetenskaper: Katarina Olinder Eriksson: klinvet@gu.se
  • Medicin: Nina Raun; kommunikation@medicine.gu.se
  • Neurovetenskap och fysiologi: Josefin Bergenholtz; kommunikation@neuro.gu.se
  • Odontologi: Johan Thompson; info@odontologi.gu.se
  • Sahlgrenska akademins kansli: och fakultetsgemensamma kalenderhändelser Åsa Ekvall; info@sahlgrenska.gu.se
  • Vårdvetenskap och hälsa: Karin Mossberg; vardvetenskap@fhs.gu.se

Information from Sahlgrenska Academy Research Support Office

[UPDATED JUNE 2024]
The Sahlgrenska Academy Research Support Office provides an overview of upcoming and current calls, nominations and events in an information letter. This letter is updated on a monthly basis.
Current and previous newsletters are also available in the Staff Portal.

’20 minuter för forskare’ är tillbaka – här kan du se hela vårens program

Under 20 minuter över Zoom tipsar Biomedicinska biblioteket om verktyg och tjänster som kan underlätta din forskarvardag.

Här finns aktuell information om ALF i Västra Götaland

Fler nyheter

Nyheter på sajten har inte uppdaterats sedan maj månad – utlysningar fortsätter samlas på akademiliv.se

13 juni, 2024

NYHETER. Efter den omfattande kraschen av Akademilivs sajt i maj månad har sajtens nyhetsdel inte uppdaterats. Sajten är nu uppe igen, och det f … [Read More...]

En personlig död – chans att vinna Björn Fagerbergs nya bok

27 maj, 2024

NY BOK. Under sitt liv som invärtesmedicinare har Björn Fagerberg varit med om många dödsfall som han alltid hanterat professionellt i sin yrk … [Read More...]

Alba Corell ger rapport från ett hjärntumörmöte på hög nivå 

20 maj, 2024

KRÖNIKA. Nyligen avslutades den Skandinaviska Neuro-onkologiska gruppens (SNOG) sammankomst i Göteborg. Professor Asgeir Jakola stod som värd och … [Read More...]

Gudmundur Johannsson prisad med europeisk medalj

20 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Professor Gudmundur Johannsson fick nyligen ta emot 2024 års European Hormone Medal under mötet European Congress of Endocrinolgy i St … [Read More...]

Från Sydafrika till Sverige: forskningssamverkan för att förbättra gravida kvinnors hälsa

17 maj, 2024

GLOBAL HÄLSA. På det dynamiska universitetssjukhuset Tygerberg Hospital i Kapstaden arbetar ett hängivet forskarteam under ledning av Lina Be … [Read More...]

Sara Bjursten och Anna Wenger får Assar Gabrielssons pris 2024

17 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Stiftelsen Assar Gabrielssons Fond har utsett Anna Wenger till pristagare i kategorin basvetenskaplig forskning och Sara Bjursten … [Read More...]

Hon gör residency i USA med läkarexamen från Göteborg

17 maj, 2024

STUDENT. Att få göra sin ”residency” inom ortopedi i USA är en ouppnåelig dröm för många nyutbildade amerikanska läkare. Nu har Janina Kaarre, med … [Read More...]

En heldag för doktorander med fokus på mental hälsa

16 maj, 2024

DOKTORAND. För sjätte gången har Sahlgrenska akademins doktorander bjudits in till PhD Day, organiserad av Doktorandrådet. Dagen gav bland annat k … [Read More...]

Kaj Blennow rankas högst i Sverige  inom neurovetenskap

16 maj, 2024

UTMÄRKELSE. I årets upplaga av forskarrankningen från Research.com inom ämnet neurovetenskap placeras Kaj Blennow på plats 17 på den inter … [Read More...]

Linda Wass gör postdok vid Stanford med ALF-medel

14 maj, 2024

ALF-MEDEL. Den biomedicinska analytikern Linda Wass har just installerat sig i Stanford i Kalifornien där hon ska göra en två år lång period som p … [Read More...]

Fler nyheter…

Sahlgrenska akademin

© Göteborgs universitet
Box 100, 405 30 Göteborg
Telefon: 031 786 0000

Om webbplatsen

Elin Lindström är redaktör för Akademiliv.
Har du idéer eller synpunkter mejla till akademiliv@gu.se

Anmäl dig till Akademilivs nyhetsbrev:

Tipsa Akademiliv

Har du förslag på en nyhet eller känner till något intressant bidrag/seminarium/utbildning?
Skicka ett mejl till Elin Lindström Claessen

www.watchfreesocceronline.com replik klockor