Är hybridutbildningar svaret på nya krav inom sjukvården? Det har vår dekan Agneta Holmäng diskuterat med Ann-Marie Wennberg, sjukhusdirektör på Sahlgrenska Universitetssjukhuset, och Stefan Bengtsson, rektor på Chalmers, i en debattartikel i Dagens Medicin, på ett fullsatt seminarium i Almedalen och i en uppföljande artikel i Dagens Medicin.
AI, digitalisering, robotoperationer… Mångmiljardbelopp investeras för att bygga världens modernaste sjukhus. Frågan är vem som ska arbeta med tekniken i och för framtidens sjukvård?
– Vi ser ett växande behov av teknikkunnig vårdpersonal. Och utvecklingen går snabbt, konstaterar Ann-Marie Wennberg.
Sahlgrenska akademin, Sahlgrenska Universitetssjukhuset, VGR och Chalmers tekniska högskola har därför samlats i en gemensam arbetsgrupp för att samverka kring möjliga lösningar.
– Kanske gemensamt basår för Chalmers och Sahlgrenska akademin, för att öka förståelsen mellan olika områden? Det handlar om att skapa världens bästa sjukvård, om att hänga med i den globala utvecklingen, men också om att höja statusen för vårdutbildningarna, särskilt om de kräver ständiga vidareutbildningar, säger Agneta Holmäng.
I debattartikeln konstateras att vi behöver locka studenter som idag tänker sig en framtid på globala techföretag som Google eller Spotify. Framtidens behov löses inte med gårdagens utbildningar. Studenterna är intresserade av digitalisering och driver på utvecklingen, anser Agneta Holmäng.
Den största utmaningen ligger inom grundutbildningarna. Uppdraget är hårt reglerat från Universitetskanslersämbetet (UKÄ), utbildningarna är redan långa och resurserna hårt styrda.
– Men vi kan börja med det enkla, en forskarskola behöver inga ändrade regler, säger Stefan Bengtsson.
Andra idéer som dsikuterats är valbar specialistläkarutbildning med delvis fokus på teknik, hybridutbildning för bland annat sjuksköterska och civilingenjör.
Frågestunden i slutet av seminariet visade på stort intresse för frågan och vår samverkan för att möta utmaningarna från bland annat studenter, vårdpersonal och Sveriges Kommuner och Landsting (SKL). Men också från Dagens Medicin, som var på plats för att göra en uppföljning.
– Det här är spännande, men svåra frågor, som vi tycker att det är viktigt att lyfta, säger Agneta Holmäng. Det räcker inte att utbilda fler, vi behöver tänka nytt och tvärande i utbildningarna för att optimera digitaliseringen. Detta behövs också för att vi skall bli mer attraktiva och locka till oss kreativa studenter.
Övriga medverkande i seminariet var Anders Carlberg, FoUU-chef, Västra Götalandsregionen och Lotta Gummeson, VD, Sahlgrenska Science Park. På film: Emma Holmström, operationssjuksköterska och robotassistent på Sahlgrenska Universitetssjukhuset, och Justin Schneiderman, forskare på MedTech West, Chalmers tekniska högskola och Göteborgs universitet. Seminariet anordnades av Göteborgs universitet tillsammans med Sahlgrenska Universitetssjukhuset.
”Hybrider kan bli framtidens vårdyrken” – debattartikeln i Dagens Medicin 3/7 2018
Seminariet filmades av Göteborgs universitet, se filmen och referat av seminariet 4/7 2018
”Västsverige vill utbilda teknisk vårdpersonal” – Dagens Medicins artikel 5/7 2018
ANNA von PORAT