PRIS. Astrid von Mentzer, postdoktor på avdelningen för mikrobiologi och immunologi, utsågs nyligen till vinnare i en bildtävling utlyst av National Microscopy Infrastructure (NMI). Hennes vinnande bild visar bakterien ETEC som uttrycker en ny typ av hårliknande proteiner som hon upptäckt.
– Det är alltid roligt att ens arbete uppmärksammas och att det var en bild på enterotoxinbildande E. coli (ETEC) som vann tävlingen. Det är få som känner till ETEC trots att det är en av de vanligaste patogena E. coli som orsakar diarré, framförallt hos barn och vuxna i länder med brist på rent vatten och dåliga sanitära förhållanden, men även för turister som reser till drabbade områden, säger Astrid von Mentzer.
Hon disputerade för två år sedan, med en avhandling om helgenomsekvensering av just ETEC. Bilden skapade hon för omslaget av avhandlingen.
– När jag läste om tävlingen som skulle länka samman vetenskap och konst tyckte jag att den platsade. Även tidpunkten för tävlingen var passande då bilden får mig att tänka på sommaren, därav namnet ”Coltsfoot explosion” som betyder tussilago explosion.
Hårig yta
I sin avhandling identifierade Astrid en ny kolonisationsfaktor, som är hårliknande proteiner som sitter på ytan av bakterien och som används för att binda till tarmepitelet.
– Detta var en av de första bilderna som visade att det identifierade genklustret faktiskt var funktionellt och resulterade i uttrycket av denna nya kolonisationsfaktor, som jag valde att döpa till CS30. Screening av vår stamkollektion bestående av över 4000 ETEC stammar insamlade under 30 år och från flertalet länder har visat att CS30 är en relativt vanligt förekommande kolonisationsfaktor.
Genom att använda helgenomsekvensering visade Astrid von Mentzer i sin avhandling att det finns specifika kloner av ETEC som har spridits över världen under de närmaste 200 åren och att dessa fortfarande cirkulerar och orsakar diarré. Mellan 20 och 50 procent av alla kliniska ETEC stammar saknar en känd kolonisationsfaktor, som behövs för att kolonisera tarmslemhinnan. I sitt avhandlingsarbete analyserade Astrid ett antal sådana ETEC stammar med bioinformatiska metoder, vilket resulterade i just identifikationen och karakterisering av CS30, som syns som de hårlika strukturerna på bilden.
Stort problem även för djur
Som postdoc undersöker hon nu hur ETEC har anpassat sig till olika värddjur. ETEC orsakar inte bara diarré hos människor utan är även ett stort problem hos boskapsdjur, speciellt hos griskultingar och kalvar.
– CS30 är relaterad till ytproteiner på gris-associerade ETEC stammar och vi har preliminärdata som pekar mot att värd-associerade virulensfaktorer, som CS30, och antibiotikaresistensgener eventuellt kan spridas mellan ETEC-stammar som infekterar en specifik värd. Detta skulle kunna innebära problem då spridningen av antibiotikaresistens även skulle kunna komma från ETEC stammar som tidigare ansetts värd-specifika, berättar Astrid.
Även tvåan I tävlingen, Jasmine Chebli, är verksam vid Sahlgrenska akademin. Hennes bild visar ett zebrafiskembryo, och fick I tävlingen namnet Scientists under the sea – Vetenskapsmän under havet. Både hennes och Astrids bild togs vid CCI Core Facility på Medicinareberget.
TEXT: ELIN LINDSTRÖM CLAESSEN