KRÖNIKA. Agneta Holmäng har haft en aktiv första termin som dekan för Sahlgrenska akademin, präglad av möten med olika partners till vår fakultet. Hon fortsätter att arbeta för samverkan – i början av juli går färden för första gången till Almedalen på Gotland, som fakultetens representant.
Låt mig börja med att önska er alla en riktigt härlig sommar, med mycket sol och värme, och många lata dagar som ger ny energi inför höstterminen. Själv älskar jag att bada, så jag hoppas på riktigt många dopp i sommar nu när havet redan blivit varmt.
Det har varit en intensiv vår, och i min roll som dekan har jag representerat Sahlgrenska akademin i en rad möten som framförallt handlat om att stärka vårt kontaktnät och vårt utbyte med olika samverkanspartners. Jag har träffat företrädare för företag, organisationer, forskningsfinansiärer, politiker och andra lärosäten. I april träffades ledningarna för alla medicinska fakulteter i Umeå för att diskutera gemensamma frågor, vilket var mycket givande. Vi passade då på att bjuda hit ledningen för Lunds medicinska fakultet, som på många sätt har förutsättningar som liknar våra. De kommer att besöka oss nu i höst för att prata mer om hur vi kan inspirera och hjälpa varandra. Vi vill också stärka vårt utbyte med KI, vars rektor, Ole Petter Ottersen, är mycket intresserad av global hälsa, ett område där vi just nu har en professur utlyst.
Vi blev faktiskt bäst i Sverige!
En riktig höjdpunkt under våren var det fina betyg vi fick av Vetenskapsrådet. Det bekräftades då att vi är mycket starka inom klinisk forskning – och vi blev faktiskt bäst i Sverige! Vi fick högsta betyg i två av tre kategorier, och den högsta sammantagna poängen i bedömningen. Egentligen vet vi ju redan att vi har ett ovanligt gott samarbete med vårt landsting och vårt universitetssjukhus. Men detta har nu också visats av den oberoende utvärderingen som VR gjort av klinisk forskning vid de landsting och universitet som omfattas av ALF-avtalet. Detta styrkebesked är något vi ska vara mycket stolta över och visar också på resultaten av en stark translationell forskning mellan grundexperimentell och klinisk forskning. Vår samverkan med Sahlgrenska Universitetssjukhuset och VGR är en av våra stora fördelar, något vi ska fortsätta utveckla och fördjupa.
Jag räknar med att det blir många givande möten
Sahlgrenska akademin har sedan flera år tillbaka närvarat i Almedalen med seminarier, runda bordssamtal och andra former av mötesplatser. För mig blir det första gången som jag åker dit, och det ska bli riktigt intressant och spännande. Det faktum att det är valår kommer sannolikt höja temperaturen ytterligare i Visby under veckan. Jag räknar med att det blir många givande möten och möjligheter att knyta nya kontakter under mina dagar på Gotland. I år satsar vi bland annat på ett lunchseminarium om de nya krav som kommer att ställas på våra studenter inom olika professioner i framtiden. Detta med tanke på den snabba teknikutvecklingen och artificiell intelligens (AI) som redan nu börjar förändra vården. Under seminariet, som vi ger tillsammans med Chalmers och SU/VGR, funderar vi kring nya spännande utbildningar och samarbeten. Detta seminarium kan också ses som en förlängning av en mycket bra workshop om AI som MedTech West gav i våras. Här fick forskare från Sahlgrenska akademin chansen att matchas med forskare från Chalmers inom medicinteknik för att diskutera lösningar på kliniska forskningsfrågeställningar.
En bra mix av förnyelse och kontinuitet
Vi har haft en rad val både på fakultetsnivå och på våra institutioner under våren och nu börjar allting bli klart. Omkring hälften av alla prefekter, proprefekter, vicedekaner och styrelseledamöter kommer vara nya på sina poster, vilket ger en bra mix av förnyelse och kontinuitet. Vi börjar i slutet av augusti med ett gemensamt möte mellan institutions- och fakultetsledning samt styrelse. Detta för att planera höstens arbete med fokus på viktiga frågor inom vår kärnverksamhet, forskning och undervisning. Att leda är ett teamarbete, och jag är glad att Sahlgrenska akademin även fortsättningsvis kommer ha ett mycket bra lag!
Glad sommar!
Agneta Holmäng
PS. Som dekan för Sahlgrenska akademin är jag också tillståndshavare för försöksdjursverksamheten vid Göteborgs universitet. Innan du går på sommarlov så vill jag därför be dig som har projekt med djurförsök att sätta dig in i de nya föreskrifter och allmänna råd som nu börjar gälla för djurförsöksverksamhet i Sverige. Om du har kollegor som arbetar med djurförsök inom ramen för ditt etiska tillstånd är det också viktigt att du uppmanar dem att läsa de nya föreskrifterna.