Akademiliv

Sahlgrenska akademins nyheter

In English
Göteborgs universitets logotyp
  • Nyheter
  • Notiser
  • Bidrag
  • Om Akademiliv

Jan, Anna och Gudmundur tar över ledningen för institutionen för medicin

15 juni, 2018

NY INSTITUTIONSLEDNING. Institutionen för medicin, som Jan Borén, Anna Rudin och Gudmundur Johansson inom kort tar över ledningen för, är en stor och stark institution. Den nya ledartrion konstaterar att den generationsväxling som institutionen står inför är en av de viktigaste utmaningarna.

Jan Borén blir ny prefekt, Anna Rudin ny proprefekt och Gudmundur Johansson blir viceprefekt med ansvar för utbildningsfrågor.

– Om du hade frågat oss för ett halvår sedan hade ingen av oss förväntat sig att vi skulle sitta här, men vi blev ombedda av kollegor att ställa upp. Jag upplever att vi har ett stort kollegialt stöd, och det är både hedrande och glädjande, säger Jan Borén.

Anna Rudin håller med:

Anna Rudin

– När jag blev tillfrågad om jag kunde tänka mig att bli proprefekt blev jag först förvånad, men efter att ha funderat någon dag kom jag fram till att jag ville tacka ja. Jag tycker att det ska bli spännande att ingå i institutionsledningen, och eftersom jag också arbetar aktivt som överläkare på sjukhuset känner jag att jag kan stärka det kliniska perspektivet i ledningsarbetet.

En gemensam ledning och utmaningar för framtiden

Samtliga i ledartrion är professorer med starkt engagemang i forskningen och de avser att fortsatt driva aktiv forskning. Jan Borén forskar inom kardiovaskulär lipidmetabolism, Anna Rudin inom inflammation och reumatiska sjukdomar, och Gudmundurs ämne är hormonell reglering av kroppsmetabolism. De tre tillträder den 1 juli, och planerar då att agera som en gemensam institutionsledning. För att underlätta ledningen av institutionen kommer man förstärka stödfunktioner och kommunikationen.

Den nya institutionsledningen kommer fokusera på tre frågor.

– Den första är stärka institutionens redan idag framgångsrika forskning. För att lyckas med det måste vi vara attraktiva för de bästa yngre forskarna och satsa på internationella rekryteringar. Vi har mycket att erbjuda vid Sahlgrenska akadmin; starka forskningsmiljöer och infrastrukturer och en mycket god samverkan med hälso- och sjukvårdssystemet, säger Jan och fortsätter:

– Nu i våras blev Göteborg och Västra Götalandsregionen bäst i klassen när det gäller klinisk forskning i Sverige, och de särskilt framgångsrika områden som pekades ut i VR:s rapport återfinns i stor utsträckning här på vår institution. Det tycker jag vi alla ska vara mycket stolta över!

Den styrkan borde kunna ge ett än bättre utfall i nationella och internationella forskningsanslag såsom Vetenskapsrådets utlysningar inom klinisk behandlingsforskning, menar han:

– Med tanke på att vi är ledande i Sverige när det gäller klinisk forskning så borde vi kunna skicka in fler ansökningar än vi gör. Vi behöver tänka igenom vad den diskrepansen kan bero på och hur vi kan stötta våra forskare så att fler ansöker om dessa medel. 

Undervisning och samverkan med hälso- och sjukvården

Den andra frågan ledartrion kommer fokusera på är undervisning.

Gudmundur Johansson

– Institutionen har ett stort ansvar inom undervisningen, och vi ska ha samma höga ambitioner för våra utbildningar som vi har för vår forskning. Särskilt tror jag att vi behöver engagera alla lärarna i grundutbildningen – inte minst de mest framstående forskningsledarna, säger Gudmundur.

Även Anna skriver under på att studenterna behöver exponeras för de bästa forskarna:
– Ofta är det ju mötena med dessa som vi själva minns från vår egen studietid, och att de var en viktig inspiration för oss ett en gång börja forska, säger hon

Den tredje frågan är att främja samverkan med hälso- och sjukvården. Institutionen motsvarar flera av områdena inom universitetssjukhuset, och behöver ha en levande och välfungerande dialog på flera nivåer med SU:s representanter:

– Vi kommer mycket bra överens med SU, men det måste finnas engagerade kollegor inom alla verksamheter som driver den dialogen och bevakar akademins frågor. Om vi lutar oss tillbaka och slutar engagera oss riskerar vården att prioritera andra frågor än forskning och utbildning, säger Anna som även kommer vara akademins representant i Sahlgrenska Universitetssjukhusets ledningsgrupp.

Kompetensförsörjningsplan

Alla är de överens om att det är en stark institution som de nu tar över ledningen för, men det finns också utmaningar. En av dessa är stora pensionsavgångar inom både forskning och utbildning. Genom att ha en aktiv rekrytering och erbjuda en attraktiv arbetsplats vill institutionen locka personer med rätt kompetens och erfarenhet.

– Vi har många äldre, mycket duktiga och engagerade lärare och forskare som vi kommer behöva hitta ersättare för, konstaterar Gudmundur, men den blivande institutionsledningen betonar samtidigt att institutionen behöver rekrytera personer som både är duktiga forskare och lärare.

För säkra den framtida kompetensförsörjningen vill trion tydliggöra karriärmöjligheterna för de yngre medarbetare som redan är verksamma inom institutionen.

Jan Borén

– Vi har ju många framgångsrika yngre personer som vi vill ha kvar. Ofta finns möjlighet att samarbeta med universitetssjukhuset för att hitta lösningar, karriärvägar eller positioner i dialog, så att blir det win-win för alla inblandade, säger Jan.

– Vi måste jobba långsiktigt, för en extern rekrytering är ofta en process som tar flera år. Kanske kan vi erbjuda någon en gästposition till att börja med, så att båda parter får möjlighet att lära känna varandra bättre, för att senare uppmuntra personen att söka en utlyst tjänst, säger Anna, som menar att alla forskare behöver ta tillvara de nya kontakter de får som kanske skulle kunna leda till en bra rekrytering för institutionen.

Stor som en högskola

Institutionen för medicin är den klart största institutionen vid Göteborgs universitet. Med nästan 650 anställda är den fullt jämförbar med Handelshögskolan i storlek. Institutionen är indelad i fyra stora avdelningar, som var och en är jämförbara med många av universitetets institutioner.

– Medicininstitutionen är en stor institution med en bred verksamhet. För att lyckas kommer det krävas att vi samarbetar och skapar synergieffekter såväl inom institutionen som med de andra institutionerna vid Sahlgrenska akademin. Det som är bra för Sahlgrenska akdemin är även bra för vår institution, och vice versa. Det är därför viktigt att vi skapar ett gott samarbetsklimat med kollegor inom andra institutioner vid Sahlgrenska akademin, avslutar Jan.

TEXT OCH FOTO: ELIN LINDSTRÖM CLAESSEN

 

 

Av: Elin Lindström
Taggat med: institutionen för medicin, institutionsledning, ledningsuppdrag, prefekt

Kommentarer

  1. Henrik Sjövall skriver

    20 juni, 2018 vid 06:29

    Grattis till förtroendet och lycka till, det känns tryggt att lämna över till er!

GLAD SOMMAR!

Akademilivs nyhetsbrev är tillbaka onsdag 21 augusti.

Kontakta din institution för att lägga in din händelse i Medarbetarportalens kalendarium

  • Biomedicin: Kristian Kvint: kalender@biomedicine.gu.se
  • Core Facilities: Amelie Karlsson: amelie.karlsson.2@gu.se
  • Kliniska vetenskaper: Katarina Olinder Eriksson: klinvet@gu.se
  • Medicin: Nina Raun; kommunikation@medicine.gu.se
  • Neurovetenskap och fysiologi: Josefin Bergenholtz; kommunikation@neuro.gu.se
  • Odontologi: Johan Thompson; info@odontologi.gu.se
  • Sahlgrenska akademins kansli: och fakultetsgemensamma kalenderhändelser Åsa Ekvall; info@sahlgrenska.gu.se
  • Vårdvetenskap och hälsa: Karin Mossberg; vardvetenskap@fhs.gu.se

Information from Sahlgrenska Academy Research Support Office

[UPDATED JUNE 2024]
The Sahlgrenska Academy Research Support Office provides an overview of upcoming and current calls, nominations and events in an information letter. This letter is updated on a monthly basis.
Current and previous newsletters are also available in the Staff Portal.

’20 minuter för forskare’ är tillbaka – här kan du se hela vårens program

Under 20 minuter över Zoom tipsar Biomedicinska biblioteket om verktyg och tjänster som kan underlätta din forskarvardag.

Här finns aktuell information om ALF i Västra Götaland

Fler nyheter

Nyheter på sajten har inte uppdaterats sedan maj månad – utlysningar fortsätter samlas på akademiliv.se

13 juni, 2024

NYHETER. Efter den omfattande kraschen av Akademilivs sajt i maj månad har sajtens nyhetsdel inte uppdaterats. Sajten är nu uppe igen, och det f … [Read More...]

En personlig död – chans att vinna Björn Fagerbergs nya bok

27 maj, 2024

NY BOK. Under sitt liv som invärtesmedicinare har Björn Fagerberg varit med om många dödsfall som han alltid hanterat professionellt i sin yrk … [Read More...]

Alba Corell ger rapport från ett hjärntumörmöte på hög nivå 

20 maj, 2024

KRÖNIKA. Nyligen avslutades den Skandinaviska Neuro-onkologiska gruppens (SNOG) sammankomst i Göteborg. Professor Asgeir Jakola stod som värd och … [Read More...]

Gudmundur Johannsson prisad med europeisk medalj

20 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Professor Gudmundur Johannsson fick nyligen ta emot 2024 års European Hormone Medal under mötet European Congress of Endocrinolgy i St … [Read More...]

Från Sydafrika till Sverige: forskningssamverkan för att förbättra gravida kvinnors hälsa

17 maj, 2024

GLOBAL HÄLSA. På det dynamiska universitetssjukhuset Tygerberg Hospital i Kapstaden arbetar ett hängivet forskarteam under ledning av Lina Be … [Read More...]

Sara Bjursten och Anna Wenger får Assar Gabrielssons pris 2024

17 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Stiftelsen Assar Gabrielssons Fond har utsett Anna Wenger till pristagare i kategorin basvetenskaplig forskning och Sara Bjursten … [Read More...]

Hon gör residency i USA med läkarexamen från Göteborg

17 maj, 2024

STUDENT. Att få göra sin ”residency” inom ortopedi i USA är en ouppnåelig dröm för många nyutbildade amerikanska läkare. Nu har Janina Kaarre, med … [Read More...]

En heldag för doktorander med fokus på mental hälsa

16 maj, 2024

DOKTORAND. För sjätte gången har Sahlgrenska akademins doktorander bjudits in till PhD Day, organiserad av Doktorandrådet. Dagen gav bland annat k … [Read More...]

Kaj Blennow rankas högst i Sverige  inom neurovetenskap

16 maj, 2024

UTMÄRKELSE. I årets upplaga av forskarrankningen från Research.com inom ämnet neurovetenskap placeras Kaj Blennow på plats 17 på den inter … [Read More...]

Linda Wass gör postdok vid Stanford med ALF-medel

14 maj, 2024

ALF-MEDEL. Den biomedicinska analytikern Linda Wass har just installerat sig i Stanford i Kalifornien där hon ska göra en två år lång period som p … [Read More...]

Fler nyheter…

Sahlgrenska akademin

© Göteborgs universitet
Box 100, 405 30 Göteborg
Telefon: 031 786 0000

Om webbplatsen

Elin Lindström är redaktör för Akademiliv.
Har du idéer eller synpunkter mejla till akademiliv@gu.se

Anmäl dig till Akademilivs nyhetsbrev:

Tipsa Akademiliv

Har du förslag på en nyhet eller känner till något intressant bidrag/seminarium/utbildning?
Skicka ett mejl till Elin Lindström Claessen

www.watchfreesocceronline.com replik klockor