UTMÄRKELSE. Ingegerd Bergbom, professor emerita vid institutionen för vårdvetenskap och hälsa, utnämndes nyligen till hedersdoktor vid Åbo Akademi. Hon får utnämningen för sina bidrag inom klinisk vårdvetenskap vid det finländska lärosätet.
För Ingegerd är utnämningen en stor ära, och ett erkännande för den forskning och undervisning hon arbetat med under trettio år:
– Det känns som att någon eller några bedömt mina insatser som värdefulla, och för mig personligen har utnämningen också betytt mycket för att upprätta min självkänsla, och en ny glädje i livet. Min familj är också glada över att jag fick denna hedersbetygelse, och delad glädje är dubbel glädje, kommenterar Ingegerd.
Aktivt samarbete med Åbo
Ingegerd Bergbom har varit engagerad för vårdvetenskapen vid Åbo Akademi ända sedan hon disputerade 1989, genom bland annat undervisning och förgranskning av avhandlingar, och som opponent. Som oavlönad docent vid lärosätet arbetade hon också med handledning av doktorander. Motiveringen till utnämningen konstaterar att Ingegerd bidragit till utvecklingen inom den kliniska vårdvetenskapen främst inom intensivvård, med en gedigen publikationslista, vetenskapliga meriter och att hon bedrivit ett aktivt samarbete med Åbo Akademi.
Promoveringshögtiden påminde mycket om den vi har i Göteborg, berättar Ingegerd. Efter promoveringen gick alla promoverade och universitetsledningen tillsammans i procession genom staden till domkyrkan, där en ekumenisk gudstjänst hölls.
– Budskapet under promoveringshögtiden var att forskningen ska vara fri och ledas av kärleken till sanningen, och att forskare ska arbeta för ett bättre samhälle. Det är grundläggande förväntningar på forskare som betyder mycket för mig, säger Ingegerd.
Kvällen avrundades med en festlig bankett med cirka 400 deltagare, och dagen efter bjöds på champagne och lunch i Humanisticums trädgård.
– Uppriktigt sagt så är allt jag upplevde dessa tre dagar ett minne som är så starkt och positivt, helt fantastiskt att vara med om, Jag vill absolut inte glömma något.
Framstående hedersdoktorer
Åbo Akademi är det enda universitetet i Finland som använder svenska, och har en historia som är nära sammanvävd med Sverige. Lärosätet firade i år 100 år, vilket innebar att promoveringshögtiden var extra festlig. En rad prominenta personer utsågs också till hedersdoktor vid universitetet, bland andra den biträdande generalsekreteraren i FN Laura Londén, chefen för det nationella centrat för sexuell utbildning i Kuba Mariela Castro Espín, författarna Jonas Gardell och Sirpa Kähkönen, samt entreprenören Peter Vetserbacka.
1989 blev Ingegerd Bergbom den första sjuksköterskan i Norden att doktorera inom intensivvård, med en avhandling om patienters upplevelse av att vårdas i respirator. Avhandlingen var också en av de första som fokuserade på vad patienter upplever i vården. Tillsammans med professor Fannie Gaston Johansson från John Hopkins i Baltimore började Ingegerd Bergbom utveckla en forskarutbildning vid Vårdhögskolan i Göteborg år 2000. Hon blev professor i omvårdnad vid Sahlgrenska akademin året därpå, och utsågs då också prefekt för institutionen för omvårdnad inom den vårdvetenskapliga fakulteten. 2005, i samband med Sahlgrenska akademins omorganisation, återgick Ingegerd till att vara professor i omvårdnad på heltid. Hon har under sitt yrkesliv arbetat som sjuksköterska och vårdlärare inom en rad olika vårdkontexter, och även gjort flera internationella utbyten. Under flera år var hon också chefredaktör för den internationella tidskriften Scandinavian Journal of Caring Sciences.
Hon pensionerade sig 2013, då hon just fyllt 65:
– Det kändes inledningsvis som en befrielse, men samtidigt var jag oerhört sliten, sorgsen, och trött. Då kunde jag tänka att forskargärningen inte var värd något, att allt var misslyckat. Tack vare stöd och uppmuntran från flera av mina kollegor och min familj trivs jag nu fantastiskt gott med min tillvaro. Jag uppskattar den tid jag har med min make, barn och barnbarn.
Överlämnar sista doktoranden
Fram till 2017 var hon senior professor vid Högskolan i Borås, där hon bidrog i arbetet med en ansökan om forskarutbildning ämnet vårdvetenskap till Universitetskanslersämbetet:
– Jag kände mig oerhört uppskattad och det var fantastiskt att få arbeta tillsammans med kollegor mot ett klart mål, säger Ingegerd, som efter pensioneringen också haft uppdrag från UKÄ som ordförande för den stora nationella utvärderingen av specialistsjuksköterskeutbildningarna:
– Ett roligt men arbetsamt uppdrag.
Ingegerd Bergbom bedriver fortfarande forskning om vården av äldre inom teknikintensiv vård. Bara i år har hon varit medförfattare på tre nya artiklar, och varit opponent sju gånger (totalt har hon varit opponent för 32 avhandlingar). Nu före sommaren lämnar hon över huvudhandledarskapet för sin sista doktorand till en kollega, efter att doktoranden gått igenom halvtidskontrollen.
– Det som är så roligt numera är att jag har tid att fördjupa mig i mer teoretiska frågeställningar om vårdande, och att utveckla teorier med relevans för den kliniska vården. Ett tänkande där vårdarens förståelse kan leda till att det blir ett vårdande vid svåra möten och samtal med patienter och närstående när livet är svårt att leva.
TEXT: ELIN LINDSTRÖM CLAESSEN
FOTO: ÅBO AKADEMI
Mia Skoog skriver
Hej
Detta är nog inte rätt forum men jag hittar inget annat sätt att nå dig. Vill bara säga att boken vårdvetenskapliga begrep i teori och praktik, som du och Lena Wiklund Gustin är redaktörer för, är bland de bästa läroböckerna jag läst! Lättläst och super på alla sätt! Grattis!
MVH Mia Skoog, universitetsadjunkt på Hälsohögskolan i Jönköping
Lisa skriver
Hon hälsar och tackar. Jag läste ditt meddelande för henne. Med vänlig hälsning, Lisa (svärdotter)