LEDNINGUPPDRAG. Institutionen för odontologi är liten men framträdande – området är faktiskt ett av få där Göteborgs universitet ständigt rankas bland de främsta i världen. Institutionen har ett tydligt fokus på just odontologi, men dess samverkan med forskare inom andra ämnen och institutioner är extremt viktig. Det menar Annika Ekestubbe, som nu efter nio år lämnar uppdraget som prefekt.
– Det har verkligen varit en ära att få representera institutionen. Vår forskning rankas bland de bästa i världen, vilket gör att andra internationella tandvårdshögskolor vill samverka med oss, säger Annika Ekestubbe.
Institutionen för odontologi är den minsta av Sahlgrenska akademins sex institutioner, men den tillhör världstoppen i sitt fält. I Sverige blev institutionen 2017 rankad etta före Karolinska Institutet, Malmö högskola och Umeå universitet. Även i internationella mätningar som the Academic Ranking of World Universities gjord av den oberoende organisationen Shanghai Ranking Consultancy ligger institutionen i topp.
Hela vägen till legitimationen
I ett av utbildningsklinikrummen håller Nilofar Mahmodian på att undersöka en patient i behov av en ny tandkrona. Nilofar går sjunde terminen på tandläkarprogrammet.
– Svårighetsgraden på behandlingarna höjs successivt och studenterna har alltid en lärare att samråda med, säger Annika Ekestubbe, som menar att institutionens utbildningar skiljer sig från andra:
– Vi utbildar tandläkare och tandhygienister helt färdigt fram till legitimation. Våra studenter har en del verksamhetsförlagd utbildning, men den större delen av deras kliniska träning sker på vår särskilda utbildningsklinik där studenterna behandlar egna patienter under utbildningen. Och efter utbildningen behöver de nyblivna tandläkarna inte göra AT, som läkarna gör, innan de kan ansöka om legitimation.
När Annika började arbeta på institutionen, där hon tidigare gått tandläkarutbildningen, var det via ett vikariat på röntgen. Efter ett halvår fick hon chansen att specialistutbilda sig och börja forska samtidigt som hon arbetade som lärare.
– I dag är man anställd för specialist- eller forskarutbildning. Det har blivit mer regelstyrt. Det är bra för individen eftersom en anställning ger trygghet men det har samtidigt blivit svårare att få fatt på nya lärare med den undervisningserfarenhet vi behöver.
Kompletta miljöer
Samtliga lärare vid odontologen är även forskare och de flesta är även kliniskt verksamma. Behovet av tandläkare och tandhygienister har ökat, och antalet utbildningsplatser vid institutionen har ökat med 50 procent sedan Annika började 2009.
Att rekrytera kompetent personal och att samtidigt hantera den stora generationsväxling som institutionen står inför, blir en utmaning av stora mått, menar Annika Ekestubbe.
Under Annikas tid som prefekt har institutionen också fått en ny utbildning – en ettårig kompletterande utbildning för tandläkare utbildade i länder utanför EU/EES. Utbildningen innehåller både teori och praktik och ger legitimation att arbeta som tandläkare i Sverige. Utbildningen är efterfrågad, till årets 20 platser sökte 130.
– Vi är inne på åttonde året och verkar ha hittat den mix av teori och klinisk praktik som studenterna behöver, säger Annika.
Odontologi möter medicin
Institutionen har ett tydligt fokus på utbildning, men håller sig väl framme även när det gäller forskning, inte minst tack vare samarbeten med bioteknikföretag i Göteborgsregionen och samverkan med andra lärosäten och forskningsfält både i Sverige och internationellt. Så har det varit ända sedan den odontologiska fakulteten startade 1967.
– Per-Ingvar Brånemark upptäckte att titan läkte in i ben, och det första användningsområdet var att ersätta tänder. Det blev starten på ett nära samarbete mellan den nystartade odontologiska och medicinska fakulteten, en forskning som gjorde Göteborgsfakulteten världsberömd, berättar Annika Ekestubbe.
Implantatforskningen har fortsatt, nu med inriktning på implantatytor och inflammatoriska förändringar bland annat. Ett tvärvetenskapligt forskningsområde som blivit stort på senare år är sambandet mellan orala sjukdomar och våra stora folksjukdomar, som hjärta-kärl, diabetes och reumatiska sjukdomar. Forskningen har blivit mer inriktad på beteende. Hur få människor att förändra sin livsstil så att karies och andra sjukdomar förebyggs?
– Det är synd att odontologi inte ingår i nationella SCAPIS. Vi är med i andra Göteborgsbaserade populationsstudier som Kvinnoundersökningen och H70 och det har resulterat i flera avhandlingar med spännande resultat genom åren, säger Annika.
I stort sett heltäckande register
Registerforskning är ett område som tandvården lämpar sig särskilt väl för. Tandvården är unik på så sätt att alla människor går till tandläkaren och resultaten registreras på ungefär samma sätt oavsett om man går till Folktandvården eller privat. Värmlands läns landsting startade det nationella odontologiska registret SKaPa, Svenskt Kvalitetsregister för Karies och Parodontit.
– Där deltar forskare från oss, som forskar om tandlossningssjukdomar, berättar Annika och fortsätter:
– Munhålan är ett lättillgängligt ”organ” för humanprover. Här finns möjligheter som gynnar tvärvetenskaplig forskning men vår forskning avgränsar sig inte till munhålan, den berör hela kroppen.
Institutionen för odontologi må vara sammanhållen men den är definitivt inget ”elfenbenstorn”, menar Annika och betonar hur viktig samverkan över ämnes- och institutionsgränser är.
AI och robotar runt hörnet
Teknikutvecklingen inom odontologi går extremt snabbt. När Annika arbetade på klinik på 1980-talet gjordes det mesta manuellt och tandläkarna fick en välutvecklad fingertoppskänsla.
– Jag kunde till exempel känna hur rotkanalerna ”såg ut” när jag gjorde en rotfyllning, minns hon. Nu jobbar vi alltmer med mikroskop som gör att vi faktiskt med ögat kan se ner i rötterna.
Idag ersätts allt fler moment med digital teknik, tandläkare tar avtryck med digitala avtrycksscannrar och tandtekniker framställer nya tandersättningar med CAD/CAM teknik. I framtiden väntar AI, artificiell intelligens, som stöd inom diagnostiken och kanske robotar som gör behandlingar.
– Teknikförändringen kommer att ställa nya krav på annan kompetens inom teknik och IT bland annat, både för undervisning och forskning.
Teknikutvecklingen är bra på många sätt men kan också leda till problem, menar Annika, som specialiserat sig på stråldoser och nyttan av ny teknik.
– Många är så fascinerade över tekniken att det inledningsvis lätt kan bli en övertro på teknikens möjligheter, inte minst när det gäller nya röntgentekniker. Det är något som en av mina doktorander tittar på.
Top of the class
En annan utmaning för nästa prefekt blir att arbeta vidare med universitetstandvård, som finns med i det nya TUA-avtalet, tandläkarutbildningsavtalet, med Folktandvården i Västra Götalandsregionen. Universitetstandvården ska vara top of the class och utformas efter utbildningens och forskningens behov. Vad ska gälla för att den ska få kallas så?
–Universitetstandvården är viktig för att kunna utveckla framtidens tandvård, en samverkan båda parter vinner på, säger Annika.
Sina sista arbetsår vill Annika ägna åt att forska och undervisa om radiologi. Hon kommer även fortsätta att träffa patienter en dag i veckan vilket hon gjort hela tiden.
– Det har varit roligt, inspirerande och spännande att inneha prefektuppdraget och jag kommer säkert sakna att vara mitt i smeten. Men nu är det verkligen dags för nya att ta över.
När Annika Ekestubbe avslutar sitt uppdrag i sommar är det särskilt en händelse hon kommer att bära med sig – institutionens 50-årsjubileum som gick av stapeln i höstas.
–Alla var inbjudna personal, studenter, alumner. Vi hade en heldag med både återblickar och blickar mot framtiden och på kvällen var det fest. Jag lyckades övertala min gamla kurskamrat Tord Berglundh, som är professor här, att återuppliva sitt band* från 1970-talet. Det var så roligt och jag kände mig glad länge efteråt.
TEXT OCH FOTO: ANNA REHNBERG
* SCAPIS är en omfattande forskningsstudie med syfte att förhindra hjärt-lungsjukdom.
* På YouTube finns ett klipp från framträdandet av Tord Bergundh och bandet The Plitters från festen: https://www.youtube.com/watch?v=0AjyHhcxH3o