KONFERENS. Idag har runt 4500 strokeexperter från hela världen samlats på Svenska Mässan för att delta i ESOC, den europeiska strokeorganisationens, konferens. ”Att vi har fått konferensen till Göteborg, i internationell konkurrens, är för att vi är framstående på området, både inom forskning och behandling.”
Det säger Katarina Jood som är överläkare och docent i neurolog. I två år har hon och hennes kollegor levt med planeringen av konferensen Och nu är det dags. Den 16-18 maj invaderas staden av forskare och kliniker inom området.
– Det ska bli så roligt och spännande. Det är ett fantastiskt program. Stora kliniska studier som pågår i världen om stroke kommer att presenteras av de främsta forskarna, säger hon.
Hon nämner som exempel en studie som gäller ”wake up stroke”, det vill säga de patienter som vaknar upp på morgonen och har fått en stroke. Det är en stor patientgrupp. Men det har hittills varit svårt att ge dessa patienter en effektiv behandling.
– Nu kommer man presentera resultat från en studie där man testat att använda avancerade diagnostiska avbildningsmetoder av hjärnan vid wake-up stroke för att hitta patienter som kan ha nytta av akut blodproppslösande behandling. Om resultaten ser lovande ut kan det leda till att även dessa patienter kan erbjudas behandling, säger Katarina Jood.
Hon menar att det hänt extremt mycket på strokeområdet under de senaste 20 åren.
– Många fler liv kan räddas och de som överlever får mindre funktionshinder. Och mycket är på gång inom forskningen, det ser man i programmet för konferensen.
Ett målmedvetet arbete
Att just Göteborg är värd för den fjärde årliga ESOC-kongressen är inte en slump. Det är resultatet av ett målmedvetet arbete och en uttagning i internationell konkurrens I listan över Göteborgs starka kort nämner Katarina Jood bra strokeforskning och strokevård som ligger i internationell framkant och en god struktur för samverkan genom Strokecentrum Väst som är en mötesplats för strokeforskare från fyra västsvenska lärosäten och Västra Götalandsregionen. Den lokala organisationskommittén leds av professor Turgut Tatlisumak, en världsledande strokeforskare som rekryterades till Sahlgrenska akademin från Helsingfors för tre år sedan.
– Risken för stroke är kopplat till livsstil och psykiskt välbefinnande, något som vi som individer har möjlighet att påverka själva. Men det behövs ökad kunskap och medvetenhet, både för att minimera risker att själv drabbas men också för att kunna ingripa snabbt om någon i ens närhet visar tecken på stroke, säger Katarina Jood.
Därför inbjuds allmänheten till ett seminarium på onsdagseftermiddagen som tar upp frågor om allt från betydelsen av fysisk aktivitet, rätt kost, det goda livet och kultur till senaste nytt på forskningsfronten.
– Vi har också forskare, både från SU och bland de internationella gästerna, som besöker gymnasieskolor i Göteborg för att öka intresset för stroke och medicinsk forskning. På så vis blir konferensen inte bara blir ett par dagars internt event utan kan också ge positivt avtryck bredare ute i samhället, avslutar Katarina Jood.
TEXT: KATARINA HALLINGBERG/SAHLGRENSKA UNIVERSITETSSJUKHUSET
Hur kan jag minska risken för att drabbas av stroke?
Onsdag 16 maj ges ett seminarium för allmänheten, klockan 16:30-18:30 i Aulan, Göteborgs universitet, Vasaparken
Vill du veta mer om ESOC-konferensen? www.eso-conference.com