Akademiliv

Sahlgrenska akademins nyheter

In English
Göteborgs universitets logotyp
  • Nyheter
  • Notiser
  • Bidrag
  • Om Akademiliv

Årets avhandling kan ge bättre möjligheter att förutse frakturer hos äldre

15 maj, 2018

UTMÄRKELSE. Daniel Sundhs avhandling ger nya kunskaper om nya metoder som kan användas för att identifiera frakturrisk hos äldre. Avhandlingen pekar också på potentiella mekanismer bakom regleringen av skelettets hållfasthet. Nu har hans avhandling utsetts till årets avhandling vid fakulteten 2017.

– Att jag får priset känns fantastiskt, säger Daniel när jag träffar honom på Mölndals sjukhus där han har sin arbetsplats.
– Det är verkligen kul att något jag intresserat mig för så länge uppmärksammas av fakulteten på det här sättet.

Svårt att ställa diagnos

När vi blir äldre minskar skelettets hållfasthet, och risken att få frakturer ökar. Osteoporos, eller benskörhet som sjukdomen också kallas, drabbar många och kan ge ödesdigra konsekvenser. När en äldre, skör person drabbas av höftledsbrott och hamnar på sjukhus är det inte alls ovanligt att han eller hon inte kommer hem igen.

– Det finns effektiva och väldokumenterade läkemedel som läkare kan ge för att förebygga frakturerna, men att hitta rätt individ att behandla innan fraktur är desto svårare. En stor andel äldre som får en fragilitetsfraktur skulle inte ha fått diagnosen osteoporos vid en vanlig klinisk bentäthetsmätning, säger Daniel Sundh, som är utbildad apotekare i grunden.

Skillnader i struktur och materialegenskaper

Idag ställs diagnosen osteoporos med en tvådimensionell bentätshetsmätning som genererar patienternas BMD (Bone Mineral Density). Men, av alla patienter som drabbas av höftfraktur är det bara hälften som får diagnosen osteoporos enligt denna mätning. Det är alltså en begränsad metod, och mycket tyder på att många patienter som har hög frakturrisk ändå inte får behandling eftersom de inte uppfyller metodens behandlingskriterier. Det pågår därför mycket forskning för att hitta nya och bättre metoder att kunna förutse vilka patienter som riskerar att få frakturer.

SAXAT UR NOMINERINGARNA:
Mattias Lorentzon: ”Avhandlingen är nyskapande och innehåller delstudier som dels avslöjar nya tänkbara mekanismer för regleringen av skelettets materialegenskaper och hållfasthet och dels kan leda till förbättrade diagnosmetoder för osteoporos. Daniels stora analytiska förmåga och intellektuella självständighet har möjliggjort att han i slutet av avhandlingsarbetet lyckats initiera och driva flera nya studier som resulterat i ett flertal betydelsefulla forskningsresultat och vetenskapliga artiklar, utöver avhandlingens delarbeten.”
Anna Nilsson: ”Det var uppenbart för alla oss som deltog vid disputationen att Daniel Sundh har bidragit avsevärt till kunskapsutvecklingen i fältet, och att han uppvisade långt större kunskap och akademisk mognad än de flesta doktorander gör vid disputationen.”

Daniel Sundh undersöker i sin avhandling två av de allra senaste metoderna, som istället för att enbart mäta mineralernas densitet undersöker benets struktur och materialegenskaper.

Vårt skelett består av två olika typer av ben: dels det yttersta, hårda skalet som kallas kortikalt ben, och dels det mer porösa, nästan svamplika benet som finns inuti (trabekulärt ben).

– När vi blir äldre luckras det trabekulära benet långsamt upp, och vi blir mer beroende av att det kortikala benet är starkt för att vi ska undvika frakturer. Alla har porer i det kortikala benet, det är helt normalt. Men ju fler och större porer som finns i det kortikala benet, desto lägre blir benets hållfasthet, förklarar Daniel.

Den enda av sitt slag

För sitt avhandlingsarbete har Daniel använt sig av högupplöst datortomografi för att bedöma risken för frakturer hos över 3400 män och kvinnor, som ingår i två olika befolkningsstudier. Datortomografen, som står på Mölndals sjukhus, är den enda av sitt slag i Sverige. Maskinen tar 110 bilder per centimeter, som sedan sätts samman till en högupplöst 3D-bild.

– Att ta själva bilden går ganska snabbt, men det krävs relativt mycket bildbearbetning efteråt, som är tidskrävande. Metoden kommer behöva bli enklare och billigare innan den kanske kan omsättas i klinisk praxis.

Till hösten planerar han följa upp de mätningar han gjort för sin avhandling. Genom Socialstyrelsens register kommer han då få uppgifter om vilka av de kvinnor som undersökts med datortomografen som fått frakturer efter mätningen. Då får han veta om hans mätningar hade kunnat användas för att förutse benbrottet.

Den högupplösta datortomografen tar 110 bilder per centimeter, som sedan sätts samman till en högupplöst 3D-bild.

Nya tänkbara mekanismer

I sin avhandling har Daniel också använt en annan metod, som ger information om benets materialegenskaper, och kopplat dessa egenskaper till benets hållfasthet. Metoden som användes innebär att ett nålliknande instrument sticks in i patientens underben och mäter den faktiska hårdheten.

– Det är en enkel metod. Det kan låta dramatiskt att bli stucken med en nål in i benet, men det ger faktiskt inte så mycket obehag. De flesta tycker inte det är värre än att ta ett blodprov, förklarar Daniel.

Avhandlingen innehåller delstudier som avslöjar ny tänkbara mekanismer för hur skelettets materialegenskaper och hållfasthet regleras, genom att peka på samband mellan nivåerna av vitamin D i blodprov och mängden underhudsfett till skelettets geometri, mikrostruktur och och materialegenskaper.

Daniel Sundhs huvudhandledare var Mattias Lorentzon, professor i geriatrik, och bihandledare var Dan Mellström, adjungerad professor i geriatrik. Även Anna Nilsson, docent i endokrinologi, har arbetat nära Daniel under hans tid som doktorand.

TEXT OCH FOTO: ELIN LINDSTRÖM CLAESSEN

 

ÅRETS AVHANDLING VID SAHLGRENSKA AKADEMIN 2017

Årets avhandling vid Sahlgrenska akademin finansieras av h Dr Arnt Vestbys Forsknings-Stiftelse. Priset uppmärksammar totalt sju avhandlingar som försvarats under det gångna året. Förutom den avhandling som lyfts fram som Årets avhandling vid fakulteten uppmärksammas en avhandling från var och en institutionerna.

SAHLGRENSKA AKADEMIN
Daniel Sundhs avhandling ”Cortical porosity – Its regulation and association with fracture” (institutionen för medicin)

INSTITUTIONEN FÖR BIOMEDICIN
Ganesh Umapathys avhandling “Oncogenic ALK signaling in neuroblastoma”

INSTITUTIONEN FÖR KLINISKA VETENSKAPER
Furqan Ali Shahs avhandling “Osteocytes as indicators of bone quality – multiscale structure-composition characterisation of the bone-implant interface”

INSTITUTIONEN FÖR MEDICIN
Louise Arvidssons avhandling “Diets of European children, with focus on BMI, well-being, and families – The IDEFICS/I.Family cohort”

INSTITUTIONEN FÖR NEUROVETENSKAP OCH FYSIOLOGI
Anna Edelviks avhandling “Long-term outcomes of epilepsy surgery – prospective studies regarding seizures, employment and quality of life”

INSTITUTIONEN FÖR ODONTOLOGI
Amina Basics avhandling “Importance of bacterial hydrogen sulfide in the pathogenesis of periodontal diseases”

INSTITUTIONEN FÖR VÅRDVETENSKAP OCH HÄLSA
Sara Wallströms avhandling ”Health in connection with takotsubo syndrome – Experiences, symptoms and utilization of health care”.

 

Av: Elin Lindström
Taggat med: Årets avhandling, befolkningsstudier, institutionen för medicin, Klinisk forskning, osteoporos, populationsbaserad forskning, Priser och utmärkelser

GLAD SOMMAR!

Akademilivs nyhetsbrev är tillbaka onsdag 21 augusti.

Kontakta din institution för att lägga in din händelse i Medarbetarportalens kalendarium

  • Biomedicin: Kristian Kvint: kalender@biomedicine.gu.se
  • Core Facilities: Amelie Karlsson: amelie.karlsson.2@gu.se
  • Kliniska vetenskaper: Katarina Olinder Eriksson: klinvet@gu.se
  • Medicin: Nina Raun; kommunikation@medicine.gu.se
  • Neurovetenskap och fysiologi: Josefin Bergenholtz; kommunikation@neuro.gu.se
  • Odontologi: Johan Thompson; info@odontologi.gu.se
  • Sahlgrenska akademins kansli: och fakultetsgemensamma kalenderhändelser Åsa Ekvall; info@sahlgrenska.gu.se
  • Vårdvetenskap och hälsa: Karin Mossberg; vardvetenskap@fhs.gu.se

Information from Sahlgrenska Academy Research Support Office

[UPDATED JUNE 2024]
The Sahlgrenska Academy Research Support Office provides an overview of upcoming and current calls, nominations and events in an information letter. This letter is updated on a monthly basis.
Current and previous newsletters are also available in the Staff Portal.

’20 minuter för forskare’ är tillbaka – här kan du se hela vårens program

Under 20 minuter över Zoom tipsar Biomedicinska biblioteket om verktyg och tjänster som kan underlätta din forskarvardag.

Här finns aktuell information om ALF i Västra Götaland

Fler nyheter

Nyheter på sajten har inte uppdaterats sedan maj månad – utlysningar fortsätter samlas på akademiliv.se

13 juni, 2024

NYHETER. Efter den omfattande kraschen av Akademilivs sajt i maj månad har sajtens nyhetsdel inte uppdaterats. Sajten är nu uppe igen, och det f … [Read More...]

En personlig död – chans att vinna Björn Fagerbergs nya bok

27 maj, 2024

NY BOK. Under sitt liv som invärtesmedicinare har Björn Fagerberg varit med om många dödsfall som han alltid hanterat professionellt i sin yrk … [Read More...]

Alba Corell ger rapport från ett hjärntumörmöte på hög nivå 

20 maj, 2024

KRÖNIKA. Nyligen avslutades den Skandinaviska Neuro-onkologiska gruppens (SNOG) sammankomst i Göteborg. Professor Asgeir Jakola stod som värd och … [Read More...]

Gudmundur Johannsson prisad med europeisk medalj

20 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Professor Gudmundur Johannsson fick nyligen ta emot 2024 års European Hormone Medal under mötet European Congress of Endocrinolgy i St … [Read More...]

Från Sydafrika till Sverige: forskningssamverkan för att förbättra gravida kvinnors hälsa

17 maj, 2024

GLOBAL HÄLSA. På det dynamiska universitetssjukhuset Tygerberg Hospital i Kapstaden arbetar ett hängivet forskarteam under ledning av Lina Be … [Read More...]

Sara Bjursten och Anna Wenger får Assar Gabrielssons pris 2024

17 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Stiftelsen Assar Gabrielssons Fond har utsett Anna Wenger till pristagare i kategorin basvetenskaplig forskning och Sara Bjursten … [Read More...]

Hon gör residency i USA med läkarexamen från Göteborg

17 maj, 2024

STUDENT. Att få göra sin ”residency” inom ortopedi i USA är en ouppnåelig dröm för många nyutbildade amerikanska läkare. Nu har Janina Kaarre, med … [Read More...]

En heldag för doktorander med fokus på mental hälsa

16 maj, 2024

DOKTORAND. För sjätte gången har Sahlgrenska akademins doktorander bjudits in till PhD Day, organiserad av Doktorandrådet. Dagen gav bland annat k … [Read More...]

Kaj Blennow rankas högst i Sverige  inom neurovetenskap

16 maj, 2024

UTMÄRKELSE. I årets upplaga av forskarrankningen från Research.com inom ämnet neurovetenskap placeras Kaj Blennow på plats 17 på den inter … [Read More...]

Linda Wass gör postdok vid Stanford med ALF-medel

14 maj, 2024

ALF-MEDEL. Den biomedicinska analytikern Linda Wass har just installerat sig i Stanford i Kalifornien där hon ska göra en två år lång period som p … [Read More...]

Fler nyheter…

Sahlgrenska akademin

© Göteborgs universitet
Box 100, 405 30 Göteborg
Telefon: 031 786 0000

Om webbplatsen

Elin Lindström är redaktör för Akademiliv.
Har du idéer eller synpunkter mejla till akademiliv@gu.se

Anmäl dig till Akademilivs nyhetsbrev:

Tipsa Akademiliv

Har du förslag på en nyhet eller känner till något intressant bidrag/seminarium/utbildning?
Skicka ett mejl till Elin Lindström Claessen

www.watchfreesocceronline.com replik klockor