Akademiliv

Sahlgrenska akademins nyheter

In English
Göteborgs universitets logotyp
  • Nyheter
  • Notiser
  • Bidrag
  • Om Akademiliv

Ka-Wei Tang söker svar om cancerviruset som nästan alla har

14 maj, 2018

UNGA FORSKARE. Som ST-läkare i klinisk mikrobiologi med forskningstid inom Wallenberg Centre for Molecular and Translational Medicine (WCMTM) undersöker Ka-Wei Tang en potentiell akilleshäl för Epstein-Barr viruset. Om hypotesen håller kan forskningen så småningom leda till en ny cancerbehandling.

Det är tydligt att det translationella konceptet, där grundvetenskapliga metoder ger svar på kliniska frågeställningar och förhoppningsvis snabbt omsätts till nya behandlingar, är något som verkligen tilltalar Ka-Wei Tang, vars forskning handlar om hur virus kan orsaka cancer. Han arbetar främst med en forskningshypotes som kan leda till en ny strategi för behandling av cancer som är kopplat till det vanliga Epstein-Barr viruset.

Intressanta icke-fynd

Ka-Wei Tang har sitt kontor i Sahlgrenska Cancer Center. Här i samspråk med Fredrik Bergh Thorén som sitter i samma korridor.

Han är läkare, utbildad i Göteborg, och disputerade också här 2016, med en grundvetenskaplig avhandling om herpesvirus DNA-replikation. I slutet av sin doktorandtid stötte han på bioinformatikern Erik Larsson Lekholm. Då hade Erik just kommit tillbaka från sin postdok på Memorial Sloan-Kettering Cancer Center i New York.

– Vi småpratade i korridoren om våra forskningsintressen – Erik jobbar med cancergenomik och jag med virus. Vi började diskutera om virus som orsakar cancer och kläckte gemensamt idén att förutsättningslöst undersöka cancertumörer för att se vilka virus vi skulle hitta.

Studien omfattade analys av 700 miljarder RNA-sekvenser från över 4000 tumörer och resulterade i en massiv karta över virusförekomsten i 19 olika typer av cancer. Studien, vars resultat publicerades i tidskriften Nature Communications, kunde bekräfta de kopplingar mellan virus och cancer som redan är kända, bland annat att levercancer ofta orsakas av hepatit-virus, och att humant papillomvirus orsakar livmoderhalscancer och vissa typer av huvud-halscancer. Men det mest intressanta var studiens icke-fynd.

– Det finns forskare som tror att virus skulle kunna orsaka fler typer av cancer än de som är klarlagda. Det finns exempelvis teorier om att Epstein-Barr virus orsakar bröstcancer och att cytomegalovirus orsakar den elakartade hjärntumören glioblastom, men vi kunde inte hitta några spår av virus alls i dessa cancerformer, säger Ka-Wei.

Gamla handledare starka förebilder

Han etablerar nu en grupp på Sahlgrenska Cancer Center, där han delar ett litet kontor med tre andra medarbetare. En av dem är hans doktorand, som började för en månad sedan.

– Det finns nog både för- och nackdelar med att sitta så nära sin handledare som hon gör, men vi sitter bara här en del av tiden, säger Ka-Wei som ler och minns den dagliga kontakten han hade med sin handledare under doktorandtiden på Medicinareberget:

– Min handledare var Per Elias, som verkligen är exceptionell och som fortfarande är en stark förebild för mig, inte minst genom hans förmåga att skapa självständiga forskare. Av hans doktorander är det nästan alla som gått vidare med sin forskning, skapat egna grupper och blivit prominenta forskare inom sina fält. Jag hoppas att jag som handledare kan vara lika tålmodig, vis och inspirerande som han är.

– Erik som senare blev min postdok-handledare kan inte beskrivas på något annat sätt än enastående. Han har ett otroligt skarpt sinne och alla moment utförs med en kirurgisk precision. Jag har verkligen haft tur när det gäller att hitta bra handledare.

En potentiell akilleshäl

Hans nuvarande forskningsspår handlar om Epstein-Barr virus, som ingår i herpesfamiljen och som smittar via saliv och kyssar. Nästan alla vuxna människor på jorden bär på Epstein-Barr viruset latent och får inga symptom av viruset. Viruset kan dock orsaka flera olika sjukdomar, och i ovanliga fall även magsäckscancer och blodcancerformen lymfom. Risken att viruset ska orsaka lymfom ökar om du behandlas med immunsuppression efter transplantation eller om immunförsvaret är nedsatt av andra orsaker.

–  I dagsläget finns ingen riktad behandling mot Epstein-Barr virus, men vi arbetar med en hypotes som förhoppningsvis kan leda till en behandling, säger Ka-Wei.

Epstein-Barr viruset var ett av de första tumörvirus som upptäcktes. Forskare har länge försökt hämma proteiner som virusets gener kodar för, men ingen har lyckats än. På senare år har forskare förstått att även den del av genomet som inte ger upphov till proteiner har stor betydelse under utvecklingen av cancer.

–  Icke-kodande RNA interagerar med andra gener även om de inte kodar för ett protein. Vi har visat att ett viralt icke-kodande RNA är en potentiell akilleshäl. När vi slår ut denna gen så kan inte cellerna dela sig längre, berättar Ka-Wei.

Tackade nej till Stanford

Den kliniska delen av sin tjänst arbetar han inom klinisk mikrobiologi, där han tolkar patienters labbresultat. På Sahlgrenska Universitetssjukhuset driver han även ett utvecklingsprojekt, som vänder på perspektiven när det gäller provanalys för patienter:

– Idag är testerna specifika, och går till exempel ut på att svara på om en patient har ett visst virus. Genom nya sekvenseringsmetoder är det nu möjligt att istället förutsättningslöst söka efter DNA och RNA från alla patogener samtidigt. Men än så länge är det alldeles för dyrt och långsamt för att användas i kliniken.

I vintras, när han fick veta att han fått finansiering genom Wallenberg Centre for Molecular and Translational Medicine, var han just på väg ut på postdok:
– Jag hade fått en plats på Stanford, där jag skulle ha jobbat i en grupp som undersöker hur cancerläkemedel kan användas mot allvarliga virusinfektioner, till exempel ebola. Deras translationella förhållningssätt, där de går från försök på odlade celler och senare implementerar behandlingarna ute i fältet är ett extremt tilltalande koncept och jag såg verkligen fram emot att börja i gruppen, säger Ka-Wei, som inte tvekade inför valet när han fick erbjudandet om tjänsten genom WCMTM:
– Det var en fantastisk möjlighet som man bara får en gång i livet och som jag inte kunde tacka nej till. Jag omgärdas av passionerade forskare och tillsammans hittar vi gemensamma skärpunkter som kan leda till ny och spännande translationell forskning, konstaterar han leende.

TEXT OCH FOTO: ELIN LINDSTRÖM CLAESSEN

Av: Elin Lindström
Taggat med: cancer, Cancerforskning, Epstein-Barr virus, institutionen för biomedicin, Sahlgrenska Cancer Center, translationell forskning, Unga forskare, Wallenberg Centre for Molecular and Translational Medicine, Wallenbergcentrum för molekylär och translationell medicin (WCMTM), WCMTM

GLAD SOMMAR!

Akademilivs nyhetsbrev är tillbaka onsdag 21 augusti.

Kontakta din institution för att lägga in din händelse i Medarbetarportalens kalendarium

  • Biomedicin: Kristian Kvint: kalender@biomedicine.gu.se
  • Core Facilities: Amelie Karlsson: amelie.karlsson.2@gu.se
  • Kliniska vetenskaper: Katarina Olinder Eriksson: klinvet@gu.se
  • Medicin: Nina Raun; kommunikation@medicine.gu.se
  • Neurovetenskap och fysiologi: Josefin Bergenholtz; kommunikation@neuro.gu.se
  • Odontologi: Johan Thompson; info@odontologi.gu.se
  • Sahlgrenska akademins kansli: och fakultetsgemensamma kalenderhändelser Åsa Ekvall; info@sahlgrenska.gu.se
  • Vårdvetenskap och hälsa: Karin Mossberg; vardvetenskap@fhs.gu.se

Information from Sahlgrenska Academy Research Support Office

[UPDATED JUNE 2024]
The Sahlgrenska Academy Research Support Office provides an overview of upcoming and current calls, nominations and events in an information letter. This letter is updated on a monthly basis.
Current and previous newsletters are also available in the Staff Portal.

’20 minuter för forskare’ är tillbaka – här kan du se hela vårens program

Under 20 minuter över Zoom tipsar Biomedicinska biblioteket om verktyg och tjänster som kan underlätta din forskarvardag.

Här finns aktuell information om ALF i Västra Götaland

Fler nyheter

Nyheter på sajten har inte uppdaterats sedan maj månad – utlysningar fortsätter samlas på akademiliv.se

13 juni, 2024

NYHETER. Efter den omfattande kraschen av Akademilivs sajt i maj månad har sajtens nyhetsdel inte uppdaterats. Sajten är nu uppe igen, och det f … [Read More...]

En personlig död – chans att vinna Björn Fagerbergs nya bok

27 maj, 2024

NY BOK. Under sitt liv som invärtesmedicinare har Björn Fagerberg varit med om många dödsfall som han alltid hanterat professionellt i sin yrk … [Read More...]

Alba Corell ger rapport från ett hjärntumörmöte på hög nivå 

20 maj, 2024

KRÖNIKA. Nyligen avslutades den Skandinaviska Neuro-onkologiska gruppens (SNOG) sammankomst i Göteborg. Professor Asgeir Jakola stod som värd och … [Read More...]

Gudmundur Johannsson prisad med europeisk medalj

20 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Professor Gudmundur Johannsson fick nyligen ta emot 2024 års European Hormone Medal under mötet European Congress of Endocrinolgy i St … [Read More...]

Från Sydafrika till Sverige: forskningssamverkan för att förbättra gravida kvinnors hälsa

17 maj, 2024

GLOBAL HÄLSA. På det dynamiska universitetssjukhuset Tygerberg Hospital i Kapstaden arbetar ett hängivet forskarteam under ledning av Lina Be … [Read More...]

Sara Bjursten och Anna Wenger får Assar Gabrielssons pris 2024

17 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Stiftelsen Assar Gabrielssons Fond har utsett Anna Wenger till pristagare i kategorin basvetenskaplig forskning och Sara Bjursten … [Read More...]

Hon gör residency i USA med läkarexamen från Göteborg

17 maj, 2024

STUDENT. Att få göra sin ”residency” inom ortopedi i USA är en ouppnåelig dröm för många nyutbildade amerikanska läkare. Nu har Janina Kaarre, med … [Read More...]

En heldag för doktorander med fokus på mental hälsa

16 maj, 2024

DOKTORAND. För sjätte gången har Sahlgrenska akademins doktorander bjudits in till PhD Day, organiserad av Doktorandrådet. Dagen gav bland annat k … [Read More...]

Kaj Blennow rankas högst i Sverige  inom neurovetenskap

16 maj, 2024

UTMÄRKELSE. I årets upplaga av forskarrankningen från Research.com inom ämnet neurovetenskap placeras Kaj Blennow på plats 17 på den inter … [Read More...]

Linda Wass gör postdok vid Stanford med ALF-medel

14 maj, 2024

ALF-MEDEL. Den biomedicinska analytikern Linda Wass har just installerat sig i Stanford i Kalifornien där hon ska göra en två år lång period som p … [Read More...]

Fler nyheter…

Sahlgrenska akademin

© Göteborgs universitet
Box 100, 405 30 Göteborg
Telefon: 031 786 0000

Om webbplatsen

Elin Lindström är redaktör för Akademiliv.
Har du idéer eller synpunkter mejla till akademiliv@gu.se

Anmäl dig till Akademilivs nyhetsbrev:

Tipsa Akademiliv

Har du förslag på en nyhet eller känner till något intressant bidrag/seminarium/utbildning?
Skicka ett mejl till Elin Lindström Claessen

www.watchfreesocceronline.com replik klockor