Akademiliv

Sahlgrenska akademins nyheter

Göteborgs universitets logotyp
  • Nyheter
  • Notiser
  • Bidrag
  • Om Akademiliv

Samarbeten och kommunikation står på Jenny Nyströms agenda 

14 maj, 2018

LEDNINGSUPPDRAG. Institutionen för neurovetenskap och fysiologi är stor och diversifierad, men trots den stora variationen inom institutionen har de olika delarna en god förståelse för varandras olika förutsättningar. Eftersom institutionen  är så välstrukturerad så räknar den nya prefekten Jenny Nyström att inte behöva slå av på takten för sin njurforskning.

Jenny Nyström tog över som ny prefekt för institutionen för neurovetenskap och fysiologi i början av året.

– Agneta var ju prefekt under lång tid, och hon har skapat en  bra ledningsstruktur inom institutionen som gjort det lätt att komma in i uppgiften som ny prefekt och som också är en jättebra grund för vår fortsatta utveckling, säger Jenny, som tidigare bland annat varit biträdande sektionschef, och vice ordförande i forskarutbildningsrådet.

– Jag tycker det är roligt att engagera mig i organisatoriska frågor, och att vara en del den utveckling som sker. Det är många miljöer inom institutionen jag inte varit i ännu, och jag ser fram emot att besöka dem och skapa dialoger och möten.

Ny proprefekt inom kort

Jenny Nyström är glad att Hans Nissbrandt kunnat fortsätta som proprefekt under hennes första månader som prefekt:
– Han så väl insatt i verksamheten så det har varit till väldigt stor hjälp. Inom kort kommer beredningsgruppen presentera sitt förslag på vem som ska efterträda honom, och det rådgivande valet beräknas vara klart före sommaren.

Institutionen för neurovetenskap och fysiologi är en av universitetets största institutioner, med över femhundra medarbetare vid fem sektioner (farmakologi, fysiologi, hälsa och rehabilitering, klinisk neurovetenskap, samt psykiatri och neurokemi). Institutionen rymmer alltså mycket mer än de ämnen som nämns i dess namn – bland annat arbetsterapi, fysioterapi, audiologi och logopedi.

– Jag tycker det är imponerade att institutionen har så många olika ämnesinriktningar, och att vi ändå är så öppna mot varandra och visar stor förståelse för varandras verksamheter. Trots vår stora bredd kan vi samlas och mötas på ett bra sätt, säger Jenny.

Sektionerna inom institutionerna kommer även fortsättningsvis ha en hög grad av autonomi, där de fem sektionerna själva styr över en stor del av institutionens anslag och sina egna rekryteringar.

Kommunikation och samverkan

Välfungerande organisationer kräver effektiv kommunikation, och det är en aspekt som Jenny lyfter fram även för sin egen institution.

– Vi är en internationell institution, och alla medarbetare behöver få tillgång till viktig information. Eftersom alla medarbetare ska vara delaktiga, så måste de ha insikt i det arbete som görs inom olika grupperingar, råd och utskott, säger Jenny och fortsätter:

– På central nivå har rektor också tagit initiativ till en utredning som ser över hur universitetets styrprocesser fungerar idag och hur det skulle kunna fungera, där har institutionsledningarna en viktig roll.

Som prefekt vill hon också underlätta för institutionens forskare att samarbeta med andra, både inom institutionen, inom Sahlgrenska akademin, med universitetet i övrigt och med forskare vid andra lärosäten och med företag, nationellt och internationellt.

– Ju lättare det är att samverka med andra institutioner desto bättre forskning kommer vi att göra, konstaterar Jenny och fortsätter:

– Jag vill att våra miljöer ska fortsätta präglas av öppenhet. Miljöerna ska vara tillåtande för studenter, doktorander och juniora forskare, så att de får lov att ta sin plats, och släpps in och inkluderas i forskningsarbetet. Det var något Agneta var bra på som prefekt och jag vill fortsätta bygga på det.

Hundratals biopsier

Jenny Nyström är professor i fysiologi med särskild inriktning mot molekylära och funktionella studier av njurens funktion. Hon disputerade här i Göteborg år 2000, följt av en två år lång postdok i New York, vid Albert Einstein College of Medicine.

– Det var en oerhört värdefull tid. De njurforskare som jag lärde känna där och som då var tidigt i sin karriär, är nu etablerade och välkända forskare på olika platser i USA. Det är kontakter jag fortfarande har mycket stor glädje av, konstaterar Jenny.

Ända sedan hon kom tillbaka till Göteborg igen har hon arbetat med en omfattande studie med njurbiopsier, som förhoppningsvis ska leda till specifika behandlingsmetoder för flera njursjukdomar, som IgA-nefrit. Vissa av patienterna i studien har följts under 15 år, och studien omfattar nu flera hundra prover.

Prioriterar prefektskap och forskning

Baserat på detta stora patientmaterial studerar gruppen hur njursjukdom uppstår inne i njurcellerna. Vissa njursjukdomar är mycket ovanliga. Sjukdomsförloppets utvecklingstakt kan variera mycket, även för patienter som har samma diagnos.

– Vi behöver veta mer om mekanismerna bakom kronisk njursjukdom. Jag brinner verkligen för njurfysiologi och för njursjukdomar, och hur vi kan komma framåt med att hitta nya botemedel. Idag finns det inga specifika läkemedel mot kronisk njursjukdom, och det krävs samarbete mellan både kliniska och experimentella forskare, liksom med industrin, om vi ska lyckas.

Just nu arbetar hon också med att arrangera ett stort möte som the International Society of Nephrology ska hålla i Göteborg nästa år, och som kommer att locka ett stort antal njurforskare från hela världen. Hon är också drivande i etableringen av ett nytt njurforskningscentrum i Göteborg som ska invigas den 27 augusti.

Hennes forskargrupp består av doktorander, disputerade forskare och en forskningssjuksköterska. Även som prefekt för en av universitetets största institutioner planerar Jenny att fortsätta vara en mycket aktiv forskare:

– Jag tycker att man ska kunna kombinera ett sådant uppdrag med forskning. Mycket handlar om att prioritera, säger Jenny och tillägger:

– Jag har ett stabilt och bra team i min forskargrupp, och en fungerande delegering inom ledningen, och dessutom kompetenta och effektiva administratörer på institutionen. Alla dessa delar i kombination gör att det känns riktigt bra att blicka framåt.

TEXT OCH FOTO: ELIN LINDSTRÖM CLAESSEN

Av: Elin Lindström
Taggat med: institutionen för neurovetenskap och fysiologi, ledningsuppdrag, njurforskning, prefekt

GLAD SOMMAR!

Akademilivs nyhetsbrev är tillbaka onsdag 21 augusti.

Kontakta din institution för att lägga in din händelse i Medarbetarportalens kalendarium

  • Biomedicin: Kristian Kvint: kalender@biomedicine.gu.se
  • Core Facilities: Amelie Karlsson: amelie.karlsson.2@gu.se
  • Kliniska vetenskaper: Katarina Olinder Eriksson: klinvet@gu.se
  • Medicin: Nina Raun; kommunikation@medicine.gu.se
  • Neurovetenskap och fysiologi: Josefin Bergenholtz; kommunikation@neuro.gu.se
  • Odontologi: Johan Thompson; info@odontologi.gu.se
  • Sahlgrenska akademins kansli: och fakultetsgemensamma kalenderhändelser Åsa Ekvall; info@sahlgrenska.gu.se
  • Vårdvetenskap och hälsa: Karin Mossberg; vardvetenskap@fhs.gu.se

Information from Sahlgrenska Academy Research Support Office

[UPDATED JUNE 2024]
The Sahlgrenska Academy Research Support Office provides an overview of upcoming and current calls, nominations and events in an information letter. This letter is updated on a monthly basis.
Current and previous newsletters are also available in the Staff Portal.

’20 minuter för forskare’ är tillbaka – här kan du se hela vårens program

Under 20 minuter över Zoom tipsar Biomedicinska biblioteket om verktyg och tjänster som kan underlätta din forskarvardag.

Här finns aktuell information om ALF i Västra Götaland

Fler nyheter

Nyheter på sajten har inte uppdaterats sedan maj månad – utlysningar fortsätter samlas på akademiliv.se

13 juni, 2024

NYHETER. Efter den omfattande kraschen av Akademilivs sajt i maj månad har sajtens nyhetsdel inte uppdaterats. Sajten är nu uppe igen, och det f … [Read More...]

En personlig död – chans att vinna Björn Fagerbergs nya bok

27 maj, 2024

NY BOK. Under sitt liv som invärtesmedicinare har Björn Fagerberg varit med om många dödsfall som han alltid hanterat professionellt i sin yrk … [Read More...]

Alba Corell ger rapport från ett hjärntumörmöte på hög nivå 

20 maj, 2024

KRÖNIKA. Nyligen avslutades den Skandinaviska Neuro-onkologiska gruppens (SNOG) sammankomst i Göteborg. Professor Asgeir Jakola stod som värd och … [Read More...]

Gudmundur Johannsson prisad med europeisk medalj

20 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Professor Gudmundur Johannsson fick nyligen ta emot 2024 års European Hormone Medal under mötet European Congress of Endocrinolgy i St … [Read More...]

Från Sydafrika till Sverige: forskningssamverkan för att förbättra gravida kvinnors hälsa

17 maj, 2024

GLOBAL HÄLSA. På det dynamiska universitetssjukhuset Tygerberg Hospital i Kapstaden arbetar ett hängivet forskarteam under ledning av Lina Be … [Read More...]

Sara Bjursten och Anna Wenger får Assar Gabrielssons pris 2024

17 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Stiftelsen Assar Gabrielssons Fond har utsett Anna Wenger till pristagare i kategorin basvetenskaplig forskning och Sara Bjursten … [Read More...]

Hon gör residency i USA med läkarexamen från Göteborg

17 maj, 2024

STUDENT. Att få göra sin ”residency” inom ortopedi i USA är en ouppnåelig dröm för många nyutbildade amerikanska läkare. Nu har Janina Kaarre, med … [Read More...]

En heldag för doktorander med fokus på mental hälsa

16 maj, 2024

DOKTORAND. För sjätte gången har Sahlgrenska akademins doktorander bjudits in till PhD Day, organiserad av Doktorandrådet. Dagen gav bland annat k … [Read More...]

Kaj Blennow rankas högst i Sverige  inom neurovetenskap

16 maj, 2024

UTMÄRKELSE. I årets upplaga av forskarrankningen från Research.com inom ämnet neurovetenskap placeras Kaj Blennow på plats 17 på den inter … [Read More...]

Linda Wass gör postdok vid Stanford med ALF-medel

14 maj, 2024

ALF-MEDEL. Den biomedicinska analytikern Linda Wass har just installerat sig i Stanford i Kalifornien där hon ska göra en två år lång period som p … [Read More...]

Fler nyheter…

Sahlgrenska akademin

© Göteborgs universitet
Box 100, 405 30 Göteborg
Telefon: 031 786 0000

Om webbplatsen

Elin Lindström är redaktör för Akademiliv.
Har du idéer eller synpunkter mejla till akademiliv@gu.se

Anmäl dig till Akademilivs nyhetsbrev:

Tipsa Akademiliv

Har du förslag på en nyhet eller känner till något intressant bidrag/seminarium/utbildning?
Skicka ett mejl till Elin Lindström Claessen

www.watchfreesocceronline.com replik klockor