Akademiliv

Sahlgrenska akademins nyheter

In English
Göteborgs universitets logotyp
  • Nyheter
  • Notiser
  • Bidrag
  • Om Akademiliv
Elisabet Carlsohn, Göran Larson, och Carina Sihlbom på faciliteten för masspektrometri och proteomik. Carina visar ett exempel på hur viktigt det är att nanokolonnen har en fin spets och är rätt packad för att separera peptider som analyseras med masspektrometri. I bakgrunden arbetar Kanita Cukur med provupparbetning för MS-analyserna.

Göran Larson lämnar Core Facilities med flaggan i topp

22 maj, 2018

UPPDRAG. I nio år har Göran Larson varit chef på Core Facilities. Under den tiden har Core Facilities gått från att vara en lokal angelägenhet till att ingå i flera nationella forskningsinfrastrukturer – en utveckling han är glad och stolt över.

– Jag har fått vara med om en stor strukturomvandling. Det har varit spännande och tagit mycket tid och kraft, säger Göran Larson.

Syftet med Core Facilities är att stödja forskning genom att tillhandahålla avancerad kompetens och infrastrukturella teknikplattformar. Core Facilities ger även forskarutbildningskurser i områden som proteomik, mikroskopiska metoder, bioinformatik, statistik, genetiska metoder och försöksdjurskunskap.

Core Facilities verksamhet är numera öppen för alla forskare, såväl lokalt som nationellt, och i mån av kapacitet även för andra myndigheter, företag och internationella forskare. Men så var det inte från start.

Existentiella frågor

2014 visade en utredning från Vetenskapsrådet att den befintliga infrastrukturen på universiteten runt om i landet hade dålig tillgänglighet och gav för lite utväxling. För att få fortsatta medel från VR och regeringen stipulerades att universitetens infrastrukturer skulle vara av nationellt intresse.  I samma veva satsade staten hundratals miljoner kronor på SciLifeLab, i syfte att samla all gemensam storskalig infrastruktur för forskning i Stockholm/Uppsala och göra detta till världsledande plattformar.  Detta sammantaget gjorde att Core Facilities vara eller icke vara ställdes på sin spets.

– Frågan var hur vi skulle överleva med våra plattformar – behövdes vi ens? Det gällde att hitta kompletterande strukturer som profilerade oss, berättar Göran Larson. Vad var vi riktigt bra på?

Göran och hans medarbetare bedömde vilka delar som kunde vara av nationellt intresse och vilka som inte var tillräckligt konkurrenskraftiga. Av dåvarande sju plattformar behöll de fem, lade ned en och lät Sahlgrenska Universitetssjukhuset ta över den sjunde. Av de fem som behölls har fyra etablerats i nationella infrastrukturer.

Stolt över plattformarna

På CCI berättar postdoktorerna Ilara Prada och Syam Nair för Göran Larson hur de visualiserar mitokondrier i korta utskott av hjärnbarkens nervceller.

På CCI, Centre for Cellular Imaging, görs mikroskopiska analyser av cellstrukturer. CCI är med i nätverket NMI, National Microscopy Infrastructure.

Bioinformatics hanterar enorma datamängder, analyserar, lagrar data och tar fram statistik. Denna plattform ingår i NBIS, National Bioinformatics Infrastructure Sweden.

På plattformen Proteomics utförs masspektrometrisk analys av proteiner på molekylnivå för att identifiera och karakterisera proteiner i celler, vävnader och biologiska vätskor. Proteomics ingår i nätverket BIOMS, Swedish national infrastructure for biological mass spectrometry.

– Jag är stolt över dessa plattformar och de nätverk de ingår i, säger Göran och ler.

OM GÖRAN LARSON
Ålder: 65 år
Gör: Avgående chef för Core Facilities. Kombinationstjänst: professor i Laboratoriemedicin och överläkare i klinisk kemi vid institutionen för biomedicin, avdelningen för klinisk kemi och transfusionsmedicin.
Blodgrupp: 0
Familj: Gift med Cecilia biomedicinsk analytiker, fem barn utspridda över tre kontinenter och tre barnbarn.
Intressen: Pyssla med lantstället i Bohuslän, simma och springa med Cecilia, Göran älskar god mat, gott vin, söta efterrätter, choklad och whisky.
Görans dröm: Jag vill införa begreppet precisionsmedicin även för infektionssjukdomar. Jag har förstått en hel del om de molekylära mekanismerna kring infektionssjukdomar. Långsiktigt tror jag att såväl experimentella studier som behandling av infektionssjukdomar måste inrikta sig på samspelet mellan värdindividernas genetiska uppsättningar och de specifika virus- eller bakteriestammar som orsakar infektionen eller epidemin. I dag behandlas infektionssjukdomar alltför generellt utan hänsyn till värden.(Arkivbild från MPE)

Även MPE, Mammalian Protein Expression, som tillverkar protein i djurceller, ingår i ett nationellt nätverk.

Försöksdjursverksamheten EBM, Laboratory for Experimental Biomedicine, och den nationella infrastrukturen NILAR, National Infrastructure for Laboratory Animal Research, har ännu inte fått anslag från Vetenskapsrådet.

– Vi fick avslag eftersom infrastrukturen i NILAR inte ansågs tillräckligt vetenskaplig.  Vi har nu anställt tre nya disputerade enhetschefer på EBM för att akademisera verksamheten och få dialogen med forskarna att fungera ännu bättre.

Måste lyssna på forskarna

Det blir en utmaning för kommande chef att ta tag i och Göran skickar med ett gott råd.

– Våra metoder måste vara de senaste inom forskningsteknik. Därför är det oerhört viktigt att hålla en nära kontakt med forskarna och deras behov.

Göran Larson är nöjd med det Core Facilities han lämnar över. Han har, vilket han påpekar upprepade gånger, fantastiska medarbetare som bidragit till Core Facilities utveckling. De var ett stort stöd i det svåra beslutet att lägga ner CPI, Centre for Physiology and Bio-Imaging. Det var en jobbig tid när anställda blev varslade.

Att lämna över Genomics till Sahlgrenska Universitetssjukhuset sved också i skinnet, även om Göran kom fram till att det var det enda sättet att behålla den nya tekniken på nära håll.

– Genom samverkan med SU har våra duktiga forskare inom infektions- och metabola sjukdomar ändå fått tillgång till avancerade genetiska analyser via Genomics.

Egentligen hade Göran Larson inte tänkt bli chef igen utan satsa mer på sin egen forskning men när dåvarande dekanus Olle Larkö erbjöd honom uppdraget kunde han inte säga nej.
– Dessutom tror jag inte det hade passat mig att bara forska. Jag tycker om att sätta höga mål och utveckla idéer och strukturer. Jag vill förändra, inte förvalta. Det har varit både roligt och krävande.

Varmt klimat

Det är ganska svalt på kontoret och efter en stund tar Göran på sig sin täckjacka. Men även om rumstemperaturen är kylig så är arbetsklimatet varmt, påpekar Göran. Det är något han medvetet eftersträvar.

– Som chef sätter man tonen på en arbetsplats. Jag är öppen som person och vill ha ett öppet och tillåtande klimat. Jag behöver kritik som feedback för att kunna göra ett bra jobb.

– Att vara chef är både ett ledarskap och ett tjänarskap. Det är viktigt att underlätta för sina medarbetare, att ge dem tillgång till sina nätverk och hjälpa dem så gott man kan.

Innan han tackade ja till chefsuppdraget på Core Facilities 2009 hade han varit divisionschef för Laboratoriemedicin på Sahlgrenska i tio år, plus ett tvåårigt mellanspel i Linköping vid statens rättskemiska laboratorium.

– Som divisionschef lärde jag mig att om man springer för snabbt blir man väldigt ensam där framme. Man måste kunna backa när man gör misstag. Allt blir inte succé, så är det bara.

Göran lärde sig också konsekvenserna av att sluta som chef.

– Att vara chef är att ständigt bejakas, alla vill höra ens åsikt. När jag slutade blev det ett oväntat vakuum.

En annan insikt var att när man slutar som chef har man inget ansvar längre. De saker man infört kan nästa chef snabbt ändra totalt på.

– Det hände på mitt gamla jobb och då blev jag sur, men nu är jag förberedd. Vi har vävt in våra plattformar i nationella infrastrukturer och har bra chefer och medarbetare. Därför tror jag Core Facilities, med sin nya chef, kommer att utvecklas i positiv riktning under lång tid framöver.

En del av generationsskiftet

Just nu sker ett generationsskifte inom Sahlgrenska akademin när fem av sex prefekter avgår ungefär samtidigt. Göran avslutar sitt chefsuppdrag den sista juni. Därefter kommer han att tillsammans med sin egen forskargrupp på avdelningen för klinisk kemi och transfusionsmedicin, att satsa helhjärtat på forskning om vinterkräksjukan och komplexa kolhydrater, ett intresseområde han redan som läkarstudent via sin karismatiske lärare Karl-Anders Kacka Karlsson fastnade för.

– Men det var min lärare Karin som fick mig intresserad av kemi och mikrobiologi redan i grundskolan. Hon hade ett glödande intresse som smittade av sig. Det var helt avgörande för mig att träffa lärare som Karin och Kacka. Faktum är att det nog är därför jag fortfarande är kvar på molekylärnivå, säger Göran och skrattar.

TEXT OCH FOTO: ANNA REHNBERG

Av: Elin Lindström
Taggat med: Bioinformatics, Centre for cellular imaging (CCI), Core Facilities, EBM, forskningens infrastruktur, infrastruktur, Mammalian Protein Expression (MPE), Proteomics

Kommentarer

  1. Olle Larkö skriver

    23 maj, 2018 vid 07:06

    Tack för ett enastående arbete!,

    Olle Larkö

  2. Linda Paulson skriver

    23 maj, 2018 vid 08:29

    Tack för allt samarbete i samband med Biobank Väst! Lycka till med fortsatt forskning!

  3. Mikael Montelius skriver

    23 maj, 2018 vid 09:08

    Tack också för samarbetet med att hålla magnetkameran för smådjur vid liv när fast personal saknades under några år. Nu har verksamheten kommit igång på allvar och intresset ökar stadigt.

    Mikael Montelius

GLAD SOMMAR!

Akademilivs nyhetsbrev är tillbaka onsdag 21 augusti.

Kontakta din institution för att lägga in din händelse i Medarbetarportalens kalendarium

  • Biomedicin: Kristian Kvint: kalender@biomedicine.gu.se
  • Core Facilities: Amelie Karlsson: amelie.karlsson.2@gu.se
  • Kliniska vetenskaper: Katarina Olinder Eriksson: klinvet@gu.se
  • Medicin: Nina Raun; kommunikation@medicine.gu.se
  • Neurovetenskap och fysiologi: Josefin Bergenholtz; kommunikation@neuro.gu.se
  • Odontologi: Johan Thompson; info@odontologi.gu.se
  • Sahlgrenska akademins kansli: och fakultetsgemensamma kalenderhändelser Åsa Ekvall; info@sahlgrenska.gu.se
  • Vårdvetenskap och hälsa: Karin Mossberg; vardvetenskap@fhs.gu.se

Information from Sahlgrenska Academy Research Support Office

[UPDATED JUNE 2024]
The Sahlgrenska Academy Research Support Office provides an overview of upcoming and current calls, nominations and events in an information letter. This letter is updated on a monthly basis.
Current and previous newsletters are also available in the Staff Portal.

’20 minuter för forskare’ är tillbaka – här kan du se hela vårens program

Under 20 minuter över Zoom tipsar Biomedicinska biblioteket om verktyg och tjänster som kan underlätta din forskarvardag.

Här finns aktuell information om ALF i Västra Götaland

Fler nyheter

Nyheter på sajten har inte uppdaterats sedan maj månad – utlysningar fortsätter samlas på akademiliv.se

13 juni, 2024

NYHETER. Efter den omfattande kraschen av Akademilivs sajt i maj månad har sajtens nyhetsdel inte uppdaterats. Sajten är nu uppe igen, och det f … [Read More...]

En personlig död – chans att vinna Björn Fagerbergs nya bok

27 maj, 2024

NY BOK. Under sitt liv som invärtesmedicinare har Björn Fagerberg varit med om många dödsfall som han alltid hanterat professionellt i sin yrk … [Read More...]

Alba Corell ger rapport från ett hjärntumörmöte på hög nivå 

20 maj, 2024

KRÖNIKA. Nyligen avslutades den Skandinaviska Neuro-onkologiska gruppens (SNOG) sammankomst i Göteborg. Professor Asgeir Jakola stod som värd och … [Read More...]

Gudmundur Johannsson prisad med europeisk medalj

20 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Professor Gudmundur Johannsson fick nyligen ta emot 2024 års European Hormone Medal under mötet European Congress of Endocrinolgy i St … [Read More...]

Från Sydafrika till Sverige: forskningssamverkan för att förbättra gravida kvinnors hälsa

17 maj, 2024

GLOBAL HÄLSA. På det dynamiska universitetssjukhuset Tygerberg Hospital i Kapstaden arbetar ett hängivet forskarteam under ledning av Lina Be … [Read More...]

Sara Bjursten och Anna Wenger får Assar Gabrielssons pris 2024

17 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Stiftelsen Assar Gabrielssons Fond har utsett Anna Wenger till pristagare i kategorin basvetenskaplig forskning och Sara Bjursten … [Read More...]

Hon gör residency i USA med läkarexamen från Göteborg

17 maj, 2024

STUDENT. Att få göra sin ”residency” inom ortopedi i USA är en ouppnåelig dröm för många nyutbildade amerikanska läkare. Nu har Janina Kaarre, med … [Read More...]

En heldag för doktorander med fokus på mental hälsa

16 maj, 2024

DOKTORAND. För sjätte gången har Sahlgrenska akademins doktorander bjudits in till PhD Day, organiserad av Doktorandrådet. Dagen gav bland annat k … [Read More...]

Kaj Blennow rankas högst i Sverige  inom neurovetenskap

16 maj, 2024

UTMÄRKELSE. I årets upplaga av forskarrankningen från Research.com inom ämnet neurovetenskap placeras Kaj Blennow på plats 17 på den inter … [Read More...]

Linda Wass gör postdok vid Stanford med ALF-medel

14 maj, 2024

ALF-MEDEL. Den biomedicinska analytikern Linda Wass har just installerat sig i Stanford i Kalifornien där hon ska göra en två år lång period som p … [Read More...]

Fler nyheter…

Sahlgrenska akademin

© Göteborgs universitet
Box 100, 405 30 Göteborg
Telefon: 031 786 0000

Om webbplatsen

Elin Lindström är redaktör för Akademiliv.
Har du idéer eller synpunkter mejla till akademiliv@gu.se

Anmäl dig till Akademilivs nyhetsbrev:

Tipsa Akademiliv

Har du förslag på en nyhet eller känner till något intressant bidrag/seminarium/utbildning?
Skicka ett mejl till Elin Lindström Claessen

www.watchfreesocceronline.com replik klockor