KRÖNIKA. Flera av de byggprojekt och verksamhetsutvecklingsprojekt som berör Sahlgrenska akademin går inom kort in i nya faser. Eric Hanse, som fått det nyinrättade vicedekanuppdraget för lokaler och infrastruktur, beskriver läget för de olika projekten i en krönika.
Det är med glädje jag tar mig an uppdraget som vicedekan för lokaler och infrastruktur. Efter att ha arbetat med frågorna de senaste åren är jag väl insatt, och jag gillar tanken att jag får vara med när dessa viktiga framtidsfrågor fortsätter att drivas framåt. Vi har nu en rad olika projekt där Sahlgrenska akademin är involverade, där några av projekten nu får sin formella start, medan de andra är på väg in i nästa fas. Min roll som vicedekan är att ha koll så att alla delar hänger ihop.
Handlar om att skapa bästa möjliga förutsättningar
Egentligen är det fel att tala om byggprojekt, för än så länge finns inga ritningar, och det lär dröja ytterligare några år innan spaden kan sättas i marken. Just nu handlar det om att se till att vi i framtiden har bästa möjliga förutsättningar för forskning, undervisning och samverkan. Det viktiga är ju inte vilka hus vi ska bygga, utan vilka behov vi kan se för vår verksamhet tjugo år in i framtiden, eller på ännu längre sikt. I förlängningen kommer projekten dock att bli mer renodlade byggprojekt, som resulterar i nya byggnader, som vi blir hyresgäster i. Nivån på hyran kommer då inte att komma som en överraskning: redan under de första faserna av projekten får vi en bra indikation på kostnadernas nivå. Ekonomin måste naturligtvis bli hållbar för oss, vilket innebär att vi kommer behöver justera våra planer allteftersom. Klart är att vi måste vara smarta och utnyttja de nya ytorna så effektivt som möjligt.
Naturvetenskap Life en del av det nya tvåfakultetsprojekt som vi håller på att få till stånd
Det projekt som kommit längst är Naturvetenskap Life, alltså den byggnad som planeras bli ett nytt hem på Medicinareberget för några av institutionerna på Natfak. Detta projektet är nu inne i slutet av den fas som kallas programskedet. Tillsammans med Naturvetenskapliga fakulteten håller vi också på att få till stånd ett nytt tvåfakultetsprojekt. Det innebär att Naturvetenskap Life och ytterligare tre projekt, som alla har egna projektgrupper, får en gemensam styrgrupp med representanter från båda fakulteter.
Tvåfakultetsprojekt samlar alltså de projekt som påverkar båda fakulteterna, som handlar om hur Lundberglab kan moderniseras och anpassas inför framtiden, hur flytten ska bli som bäst för de forskargrupper som måste evakueras, samt ombyggnaden och tillbyggnaden av djurhuset.
Bygget vid EBM ska kunna genomföras parallellt med bygget av Naturvetenskap Life
När det gäller vårt djurhus har den arbetsgruppen just avslutat en utredningsförstudie, som fokuserat på universitetets framtida krav och behov när det gäller experimentell forskning. Projektet går nu vidare in i en byggförstudie, där även byggexpertis kommer att ingå. Målet är att bygget vid EBM ska kunna genomföras parallellt med bygget av Naturvetenskap Life.
När Natfaks nya hus är klart kommer vi att dela på alla de undervisningslokaler som då finns på Medicinareberget, något som också kan hjälpa oss att utnyttja undervisningslokalerna mer effektivt. Att vi behöver få upp nyttjandegraden på våra undervisningslokaler är en av slutsatserna i den utredningsförstudie om vår framtida undervisning som blir klar nu i dagarna, där en annan viktig slutsats är att vi sannolikt inte behöver så många fler lokaler för undervisning, men däremot att nya pedagogiska metoder behöver andra typer av lokaler och att vissa lokaler därför behöver byggas om. Akademiliv kommer att berätta mer om denna förstudie när den är helt klar, vilket den blir inom någon vecka eller så. Denna förstudie kommer inte att gå vidare till någon nästa fas, utan blir nu istället en viktig pusselbit för fortsättningen inom alla våra projekt, som i olika stor utsträckning påverkas av vårt behov av undervisningslokaler.
Nu gör vi oss redo för nästa steg
Förstudien för Sahlgrenska Life blev klar i november, och fram tills nu har resultatet diskuterats, framför allt internt inom Västra Götalandsregionen. Nu gör vi oss redo för nästa steg, programskedet, och så sent som i onsdags hade universitetet och regionen ett förberedande möte. En viktig sak nu inför ett programskede blir att nominera de verksamheter som i förstudien definierades som kärnan för Sahlgrenska Life till de tre delhusen, Hus 1, 2 och 3, som detta samverkansprojekt omfattar.
När det gäller Odontologen finns det fortfarande frågor om byggnadens framtid. Bland annat arbetar universitetet och Folktandvården för att skapa en mer samstämmig bild av vilka verksamheter som ryms inom begreppet universitetstandvård, vilket får betydelse för den framtida lokaliseringen. Det genomförs också en inventering av Odontologens byggnad, för att få klarhet i vilket skick huset är, och om det kanske skulle kunna renoveras eller byggas om.
Hur vi vill att forskningen och utbildningen utvecklas på Östra sjukhuset
Nu går också startskottet för fler förstudier. Vi ska ta ett samlat grepp på forskningens förutsättningar och framtida behov, genom en utredningsförstudie, där jag, prefektgruppen och chefen för Core Facilities bildar en styrgrupp.
HälsoSam har också just tagit beslut att ska starta ytterligare en utredningsförstudie, om hur vi vill att forskningen och utbildningen utvecklas på Östra sjukhuset, och vilka krav det ställer på lokaler och infrastruktur. Vi har redan idag mycket produktiva forskare på Östra, och nu när sjukhuset expanderar, och faktiskt fördubblas de närmaste tjugo åren, får vi också ännu bättre möjligheter att bedriva utmärkt klinisk forskning och undervisning. Utredningen ska svara på hur vi vill ta tillvara på de möjligheterna.
Eric Hanse