Akademiliv

Sahlgrenska akademins nyheter

Göteborgs universitets logotyp
  • Nyheter
  • Notiser
  • Bidrag
  • Om Akademiliv
Henrik Zetterberg och Martha Foiani tittar på en framkallningslösning till en mätmetod. (Foto: Anna Rehnberg)

Henrik är med och jagar boten på Alzheimers sjukdom – i London

26 april, 2018

SAMVERKAN. Storbritanniens regering gör en jättesatsning för att finna ett botemedel mot Alzheimers sjukdom inom fem år. Vad har det att göra med Henrik Zetterberg, professor i neurokemi? En hel del.
Henrik har byggt upp ett labb på University College London (UCL) och detta labb ingår i storsatsningen. Labbet utvecklar metoder för att mäta effekten av olika behandlingar av alzheimer – ett samarbete som både UCL och GU vinner på.

Var tredje vecka är Henrik Zetterberg i London, då går han på ett antal möten mest till fots, men ibland med tunnelbana. (Foto: Anna Rehnberg)

– Det nya labbet kommer att bli fantastiskt bra, säger Henrik Zetterberg entusiastiskt. Vi möts vid Russell Squares tunnelbanestation och går i rask takt till Cruciform Building på Gower Street.
Den korsformade byggnaden i rött tegel är från början av 1900-talet, men totalrenoveras invändigt.

Senare samma dag ska Henrik få en rundvandring i laboratorielokalerna, men vi försöker få en förhandstitt, vilket vakterna sätter stopp för. Istället återvänder vi till den grå, något skamfilade betongskrapan som ligger inklämd mellan två självsäkra och eleganta byggnader vid Queen Square. Här ligger UCL Institute of Neurology och näst högst upp ryms Henrik Zetterbergs nuvarande forskningslaboratorium. Vid sidan av sin tjänst som överläkare och professor vid GU och Sahlgrenska Universitetssjukhuset är han sedan 2012 professor vid UCL. När Storbritanniens regering nu anslår drygt 200 miljoner pund för att bygga upp ett nationellt forskningsinstitut, Dementia Research Institute, DRI, utgör UCL själva navet i den ekermodell man tänkt sig. Forskarlag från Edinburgh, Cambridge, Cardiff, King’s College London och Imperial College deltar också.
– Det pågår fortfarande rekrytering, säger Henrik Zetterberg, som själv räknar med att anställa ett par nya forskare till sitt team på tio personer.

UCL Institute of Neurology byggdes på 1950-talet och saknar grannhusens charm. Men Henrik Zetterberg har kommit att gilla byggnaden vid Queen Square trots sitt grå yttre. Snart kan han dock flytta in i det nya labbet på Gower Street. (Foto: Anna Rehnberg)

Mäter förändringarna i hjärnan

Vad är då anledningen till att Henrik Zetterberg blivit utvald att delta i Storbritanniens största satsning på alzheimerforskning?

För att svara på den frågan bör man känna till ett par saker om neurodegenerativa sjukdomar som alzheimer och pannlobsdemens. De kännetecknas av att proteiner klumpar ihop sig och stör nervcellernas funktion. Sjukdomarna kommer smygande och ansamlingen av proteinklumpar sker under 5–20 års tid innan sjukdomen bryter ut ordentligt. Den stora frågan är varför klumparna uppkommer och varför de skadar nervcellerna? Här kommer Henriks specialkunskaper om mätmetoder in, vilket är anledningen till att han blev en del av satsningen.
– Att kunna mäta när förändringar i nervcellerna uppkommer, i vilken grad och hur intensivt proteinklumpar ansamlar sig, hur de sprider sig och när de börjar skada nervcellerna samt vad som händer över tid – det är själva kärnan i vårt arbete, betonar Henrik Zetterberg.

Roddar åt stjärnorna

Rosie Monero kör en ELISA, enzyme-linked immunosorbent assay, en standardmetod för att mäta proteiner i vätskor, Michael Chou och Henrik Zetterberg på 22 Queen Square, UCL Institute of Neurology diskuterar vädret. (Foto: Anna Rehnberg)

Gemensamt för Zetterbergs forskning på GU och UCL är arbetet med att ta fram mätmetoder, som dels kan mäta de patologiska förändringarna i nervcellerna, dels mäta effekterna av olika läkemedel mot alzheimer. Henrik har visserligen varit på en punkkonsert på Covent Market kvällen innan och utan sin vita rock påminner han lite grand till det yttre om en rockare, men därmed är likheterna slut.
– Jag och mina forskarteam kommer aldrig att göra den stora upptäckten av ett läkemedel som botar alzheimer. Vi är bara roddare åt rockstjärnorna, det vill säga läkemedelsforskarna, skrattar Henrik.

Samarbete är ett viktigt ledord i sammanhanget och Henrik Zetterberg beskriver fördelarna med hans brittiska medverkan för forskningen på GU och vice versa.
I London finns ett referenscentrum för människor med ärftlig alzheimer, där bland annat DIAN-studien ingår*. Genom samarbetet får forskare på Sahlgrenska tillgång till prover från dessa människor.
– Det finns en jättefin hjärnbank här, dit folk kan donera sina hjärnor till forskningen efter sin död.

Hjärnprover från London analyseras i Göteborg

HENRIK ZETTERBERG
YRKE: Professor i neurokemi, överläkare på Sahlgrenska Universitetssjukhuset och professor vid University of College London (UCL).
FAMILJ: Hustrun Madeleine, professor i oftalmologi, och tre barn 15, 12 och 10 år.
ÅLDER: 44 år.
BOR: I Mölnlycke.
SENAST LÄSTA BOK: Tapeshavet av Gunnar D Hansson.
SENAST SEDDA FILM: Paddington II
INTRESSEN: Spela gitarr, läsa böcker, springer i skogen ”Har dåligt lokalsinne så det brukar bli olika sträckor varje gång”.
BLIR GLAD ÖVER: Nya, spännande resultat.
BLIR ARG ÖVER: När folk är dumma mot varandra. Det är så onödigt.
AKTUELL MED: Nytt forskningslabb i London och deltar i Dementia Research Institute, brittiska regeringens jättesatsning på att finna ett botemedel mot alzheimer inom fem år.
TRE PERSONLIGA EGENSKAPER: Överoptimistisk, positiv och lite slarvig. ”Vilket gör att det är väldigt viktigt med teammedarbetare som är pessimister, bromsklossar och extremt noggranna. Det är så tydligt i en grupp att man måste ha alla sorter.”

Eftersom forskningen om alzheimer och andra demenssjukdomar börjar i hjärnan gör Zetterbergs team på UCL undersökningar där de med hjälp av lasermikroskop skär ut neuropatologiska förändringar och placerar dem i provrör. Dessa skickas till laboratoriet på Sahlgrenska för masspektrometri, en analysmetod där man tar reda på exakt vad förändringarna innehåller. Det har man bättre förutsättningar för i Göteborg.
Eftersom man av naturliga skäl inte kan undersöka levande hjärnor, mäter man även ryggvätska hos patienter för att upptäcka om det finns ökade nivåer som tyder på patologiska förändringar.. Förändringar i hjärnan läcker nämligen ut i ryggvätskan. Utifrån de resultat man får utvecklas superkänsliga mätmetoder med hjälp av antikroppar. För att få antikroppar injiceras möss med det förändrade proteinet tillsammans med ett immunretande ämne. Då bildas antikroppar som man tar ut från musen och odlar så att man får massor av antikroppar.
– Detta är kärnan i vår specialitet på Sahlgrenska, påpekar Henrik Zetterberg.

I London finns det senaste inom genetikforskningen och man har kommit längre i karakteriseringen av de genvariationer som kan bidra till sjukdomarna. Dessutom är britterna duktiga på hjärnavbildande undersökningar, så kallade brain imaging. Nu satsar även Sahlgrenska stort på tekniskt avancerade avbildningar av hjärnan i det nyöppnade Bild- och interventionscentrum.
– Michael Schöll, som ansvarar för detta, är förresten i London nu för att diskutera samarbetsprojekt med imaging-forskarna på UCL. Jag fick precis veta att han kommer att tilldelas Alzheimerfondens stora pris till unga framgångsrika hjärnforskare i Sverige.
Man har helt enkelt kombinerat ihop det bästa från UCL och GU och samarbetar kring det.

Flera botemedel tänkbara

Vad tror han då om britternas målsättning att finna ett botemedel mot alzheimer på blott fem år?
– Man får komma ihåg att alla forskare som är med har hållit på länge, säger Henrik och tillägger att man för närvarande arbetar på minst tre tänkbara botemedel.

  1. VACCIN finns, som fungerar på möss, men hittills har biverkningarna på människor varit för allvarliga. Dessutom skulle läkemedelsbolagen inte tjäna lika mycket pengar på ett vaccin som på andra läkemedel.
  2. ANTIKROPPAR – kallas ibland passiv immunisering. Löser upp placken och förhindrar att proteinet klumpar ihop sig. Ges intravenöst. Antikroppar måste fortsätta att ges livet ut och är därför ett mycket dyrt alternativ.
  3. SEKRETASHÄMMARE*. Det potentiella botemedel Henrik tror mest på. Hämmar bildningen av beta-amyloider (proteinklumpar). Sekretatshämmare finns och testas. Förhoppningen är att de ska förebygga och senarelägga sjukdomen med 10–20 år. Troligen måste man inleda behandling redan i medelåldern för att hindra att patologierna uppkommer. Henrik tror inte så mycket på denna behandlingsmetod om symtom redan finns.

Henrik Zetterberg betonar att det inte alltid funnits ett samarbete kring alzheimer. I slutet av 1990-talet var det vassa armbågar och ett väldigt hemlighetsmakeri. Nyckelfynd gjorde att vissa forskare trodde att de ensamma skulle kunna lösa alzheimerns gåta. Men alla misslyckades. Fältet visade sig svårare att bemästra än man kunnat föreställa sig vilket har lett till ett mycket öppnare och mer samarbetsinriktat internationellt klimat.
– Men jag är nyfiken på vad som pågår i Kina, det vet vi nästan inget om, menar Henrik.

Intensiva fullspäckade Londondagar och en punkkonsert på kvällen. Henrik Zetterberg hinner med mycket, men hans egen tid för laborationer får stå tillbaka. (Foto: Anna Rehnberg)

Hoppas på liknande satsning i Sverige

Av de tre tänkbara botemedlen har inget haft önskat resultat på människor med alzheimer eller ens lindriga kognitiva störningar i hjärnan.

– Det beror på att vi går in för sent, tror Henrik. Jag tror de här medicinerna kan nå sin fulla potential först om vi lyckas behandla människor mycket tidigare och i förebyggande syfte. Helst innan ansamlingar av protein börjar skada nervcellerna.

Här kommer GU:s framgångsrika forskning på objektiva biomarkörer in i bilden igen – där professor Kaj Blennow är den stora pionjären.
– Biomarkörerna skulle kunna användas för att mäta prekliniska förändringar redan i 40- till 45-årsåldern.
– Det roliga är att det faktiskt är tack vare vår framgångsrika forskning på biomarkörer på Mölndals sjukhus som jag är här på UCL.

Prover. Ett samarbete på en markör som heter sTREM2 med amerikanska forskaren Suzanne Craft, som är intresserad av hjärnans fettomsättning i relation till Alzheimer. Zetterbergs team utför mätningarna av sTREM2 åt henne på prover som hon har samlat in.
(Foto: Anna Rehnberg)

Henrik Zetterberg tar av sig rocken och vinkar hej då till forskarna på UCL-labbet. Nu ska han iväg på ett möte om rugby och hjärnskador. Var tredje vecka tillbringar Henrik ett par intensiva och mötesfulla dagar i London. Den här gången hann han faktiskt gå på punkkonsert med Michael Schöll.

Men labba själv hinner han knappt längre.
– Min dröm är att det brittiska DRI-projektet skulle kunna inspirera till en motsvarande satsning i Sverige. Det här är jätteviktiga sjukdomar, inte minst ur ett socioekonomiskt perspektiv och vi har faktiskt rätt unika möjligheter vad gäller patientnära forskning i Sverige, som de är lite avundsjuka på här.

TEXT OCH FOTO: ANNA REHNBERG / FRILANSJOURNALIST
ARTIKELN SAMPUBLICERAS MED GU-JOURNALEN.

 

Till Russel Square går Henrik Zetterberg och även de andra i teamet ibland när de behöver lufta sina hjärnor, koppla av eller få perspektiv på något. (Foto: Anna Rehnberg)

OM ALZHEIMER

  • APOE 4 genen bärs av var fjärde svensk och ökar risken för alzheimers med 3–10 gånger. Ett blodprov kan fastställa om man bär på genen.
  • Varje år insjuknar ca 25 000 personer i Sverige i demenssjukdomar.
  • I dag beräknas omkring 100 000 personer lida av Alzheimers sjukdom i Sverige, och ytterligare 60 000 är drabbade av någon annan form av demens.
  • I hela världen är ungefär 20 miljoner människor drabbade.
  • Omkring 10 000 personer som har Alzheimers sjukdom är under 65 år.
  • Mer information: www.hjarnfonden.se/om-hjarnan/diagnoser/alzheimers/

OM UCL INSTITUTE OF NEUROLOGY

  • UCL är Londons äldsta universitet, det öppnade 1826.
  • UCL var det första universitetet i England som tog emot kvinnor, katoliker, ateister och judar som studenter.
  • En tredjedel av studenterna är internationella.

*DIAN-studien, några hundra familjer med en genetiskt ärftlig form av Alzheimer som drabbar 50 procent av familjemedlemmarna och bryter ut redan i 30-50 årsåldern. Familjerna ingår självvalt i en studie där läkemedelsföretagen får föreslå olika läkemedel som familjerna testar. Just nu pågår en studie av sekretatshämmare, det eventuella botemedel som Henrik Zetterberg tror mest på. Resultaten från den studien ska redovisas 2019.

The Institute of Neurology grundades 1950 och gick ihop med UCL 1997. För mer information: www.ucl.ac.uk/ion/about-institute.

 

Av: Elin Lindström
Taggat med: alzheimer, Alzheimers sjukdom, gästprofessor, gu-journalen, institutionen för neurovetenskap och fysiologi, London, Samverkan, UCL

Kommentarer

  1. Marie-Louise Johansson skriver

    2 maj, 2018 vid 19:18

    Heder åt din fina tättskrivna almanacka med tillhörande lappar! Så ska det se ut! Tack!
    Tack också för din forskargärning ( :

  2. Ola Hammarsten skriver

    3 maj, 2018 vid 02:13

    Mycket intressant att få inblick i Verksamheten vid UCL. Imponerande. / ola

GLAD SOMMAR!

Akademilivs nyhetsbrev är tillbaka onsdag 21 augusti.

Kontakta din institution för att lägga in din händelse i Medarbetarportalens kalendarium

  • Biomedicin: Kristian Kvint: kalender@biomedicine.gu.se
  • Core Facilities: Amelie Karlsson: amelie.karlsson.2@gu.se
  • Kliniska vetenskaper: Katarina Olinder Eriksson: klinvet@gu.se
  • Medicin: Nina Raun; kommunikation@medicine.gu.se
  • Neurovetenskap och fysiologi: Josefin Bergenholtz; kommunikation@neuro.gu.se
  • Odontologi: Johan Thompson; info@odontologi.gu.se
  • Sahlgrenska akademins kansli: och fakultetsgemensamma kalenderhändelser Åsa Ekvall; info@sahlgrenska.gu.se
  • Vårdvetenskap och hälsa: Karin Mossberg; vardvetenskap@fhs.gu.se

Information from Sahlgrenska Academy Research Support Office

[UPDATED JUNE 2024]
The Sahlgrenska Academy Research Support Office provides an overview of upcoming and current calls, nominations and events in an information letter. This letter is updated on a monthly basis.
Current and previous newsletters are also available in the Staff Portal.

’20 minuter för forskare’ är tillbaka – här kan du se hela vårens program

Under 20 minuter över Zoom tipsar Biomedicinska biblioteket om verktyg och tjänster som kan underlätta din forskarvardag.

Här finns aktuell information om ALF i Västra Götaland

Fler nyheter

Nyheter på sajten har inte uppdaterats sedan maj månad – utlysningar fortsätter samlas på akademiliv.se

13 juni, 2024

NYHETER. Efter den omfattande kraschen av Akademilivs sajt i maj månad har sajtens nyhetsdel inte uppdaterats. Sajten är nu uppe igen, och det f … [Read More...]

En personlig död – chans att vinna Björn Fagerbergs nya bok

27 maj, 2024

NY BOK. Under sitt liv som invärtesmedicinare har Björn Fagerberg varit med om många dödsfall som han alltid hanterat professionellt i sin yrk … [Read More...]

Alba Corell ger rapport från ett hjärntumörmöte på hög nivå 

20 maj, 2024

KRÖNIKA. Nyligen avslutades den Skandinaviska Neuro-onkologiska gruppens (SNOG) sammankomst i Göteborg. Professor Asgeir Jakola stod som värd och … [Read More...]

Gudmundur Johannsson prisad med europeisk medalj

20 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Professor Gudmundur Johannsson fick nyligen ta emot 2024 års European Hormone Medal under mötet European Congress of Endocrinolgy i St … [Read More...]

Från Sydafrika till Sverige: forskningssamverkan för att förbättra gravida kvinnors hälsa

17 maj, 2024

GLOBAL HÄLSA. På det dynamiska universitetssjukhuset Tygerberg Hospital i Kapstaden arbetar ett hängivet forskarteam under ledning av Lina Be … [Read More...]

Sara Bjursten och Anna Wenger får Assar Gabrielssons pris 2024

17 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Stiftelsen Assar Gabrielssons Fond har utsett Anna Wenger till pristagare i kategorin basvetenskaplig forskning och Sara Bjursten … [Read More...]

Hon gör residency i USA med läkarexamen från Göteborg

17 maj, 2024

STUDENT. Att få göra sin ”residency” inom ortopedi i USA är en ouppnåelig dröm för många nyutbildade amerikanska läkare. Nu har Janina Kaarre, med … [Read More...]

En heldag för doktorander med fokus på mental hälsa

16 maj, 2024

DOKTORAND. För sjätte gången har Sahlgrenska akademins doktorander bjudits in till PhD Day, organiserad av Doktorandrådet. Dagen gav bland annat k … [Read More...]

Kaj Blennow rankas högst i Sverige  inom neurovetenskap

16 maj, 2024

UTMÄRKELSE. I årets upplaga av forskarrankningen från Research.com inom ämnet neurovetenskap placeras Kaj Blennow på plats 17 på den inter … [Read More...]

Linda Wass gör postdok vid Stanford med ALF-medel

14 maj, 2024

ALF-MEDEL. Den biomedicinska analytikern Linda Wass har just installerat sig i Stanford i Kalifornien där hon ska göra en två år lång period som p … [Read More...]

Fler nyheter…

Sahlgrenska akademin

© Göteborgs universitet
Box 100, 405 30 Göteborg
Telefon: 031 786 0000

Om webbplatsen

Elin Lindström är redaktör för Akademiliv.
Har du idéer eller synpunkter mejla till akademiliv@gu.se

Anmäl dig till Akademilivs nyhetsbrev:

Tipsa Akademiliv

Har du förslag på en nyhet eller känner till något intressant bidrag/seminarium/utbildning?
Skicka ett mejl till Elin Lindström Claessen

www.watchfreesocceronline.com replik klockor