SAMVERKAN. Hur växer hår? Finns pesten kvar? Varför tappar man tänder? Det var några av väldigt många frågor som ivriga tredjeklassare ställde till den sakkunniga panelen av läkare, tandläkare och sjuksköterska under Vetenskapsfestivalen.
Runt femtio barn i hörsal Arvid Carlsson på Medicinareberget och fyra specialister i panelen. Det var scenariot för Sahlgrenska akademins och Sahlgrenska Universitetssjukhusets första programpunkt under Vetenskapsfestivalen.
Frågorna kom i en strid ström och händerna i luften viftade frenetiskt. Det ämne som flera frågor kretsade kring var cancer – varför får man det, hur många barn har cancer, hur farligt är det och varför tappar man håret?
Moderator Carl Johan Behre, kardiolog på SU och docent i medicin på Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet, ritade och förklarade. Celler som är kroppens byggstenar, ”ungefär som legobitar”, delar sig och bildar nya celler. Kroppen tar då hand om de celler som är dåliga och äter upp dem.
– Boink! Men så kan det hända att en av de dåliga cellerna är stor och stark och börja dela sig hur som helst och trycker undan de andra cellerna och förstör.
Och så säger han att även om de flesta tycker att cancer är ett hemskt ord så kan nästan alla barn som får cancer bli bra idag.
Elisabeth Flygare, anestesisjuksköterska på SU, ”som ser till att folk ska sova gott under operationer”, fick svara på frågor varför man får mens och vad diabetes är, medan Cajsa Fabricius, universitetsadjunkt, avdelningen för cariologi på institutionen för odontologi, blev överlycklig av frågan varför man får hål i tänderna.
– Mitt älsklingsämne, utbrast hon, och beskrev hur bakterier äter upp sockret man äter och sedan bajsar ut en syra som förstör tänderna.
Barnen såg rätt äcklade ut.
– Det enda sättet att svälta ut bakterierna är att inte äta godis hela tiden. Om man ska äta godis ska man äta allt på en gång och sen borsta tänderna, fortsatte hon.
AT-läkaren Karin Fasth, som hade med sig sin tioveckors bebis Ebba, diskuterade vad bukmigrän är och förklarade hur hår växer ur en hårsäck, ”precis som ett grässtrå”.
Totalt nästa tvåhundra barn kom till de tre omgångarna av programpunkten Fråga doktorn som numera är tradition under Vetenskapsfestivalen. Inte minst för Carl Johan Behre som både varit deltagare i panelen och moderator i en massa år.
– Det är roligt. Är det något som jag som lärare och förälder till fyra barn vill uppmuntra så är det nyfikenheten. Barnen har den naturligt och kan man bevara sin nyfikenhet är det den viktigaste drivkraften för lärande, forskning och utveckling.
Han tycker att barnen på dagens första pass var ovanligt koncentrerade och frågvisa.
– Frågor som alltid kommer igen är de om cancer. Barnen har nog ofta någon i sin närhet som har cancer och funderar mycket över frågan. Barn är rätt existentiella till sin läggning, säger han.
Även Elisabeth Flygare, som var med för första gången och fått hoppa in på oerhört kort varsel, uppskattade mötet med barnen.
– Kan man bidra till att barnen får med sig en positiv syn på sjukvården och att en del av dem söker sig till yrken inom vården i framtiden så vill jag gärna göra det, säger hon.
Sahlgrenska akademin och Sahlgrenska Universitetssjukhuset har erbjudit detta arrangemang till skolklasser under flera år i som en del av Vetenskapsfestivalens program. Det arrangeras i samverkan mellan kommunikatörer på akademin och sjukhuset.
TEXT OCH FOTO: KATARINA HALLINGBERG/SAHLGRENSKA UNIVERSITETSSJUKHUSETS KOMMUNIKATIONSAVDELNING