PRIS. Michael Schöll, 38 år och verksam vid Göteborgs universitet, tilldelas ”Drottning Silvias pris till en ung alzheimerforskare”. Priset är instiftat av Alzheimerfonden och delas ut av Drottning Silvia i Stockholm i dag, den 18 april. Vid samma ceremoni tar Ingmar Skoog emot Alzheimerfondens stora forskningspris, ett pris som tidigare tillkännagetts av fonden.
Michael Schöll och hans grupp av forskare på Göteborgs universitet fokuserar på att med hjärnavbildning etablera nya, och validera existerande biomarkörer som gör det möjligt att identifiera individer som löper risk att utveckla Alzheimers sjukdom så tidigt som möjligt i sjukdomsskedet.
– Priset betyder väldigt mycket, det är ett förtroendebevis från en aktiv förening som representerar dem som jag forskar för – patienterna och deras anhöriga – därför gör mig priset extra glad. Jag känner mig ödmjuk inför utmaningen men inspireras av tidigare pristagare. Flera av dessa kommer garanterat att inneha en aktiv roll i vad som kan i alla fall bli en dellösning för detta enorma samhällsproblem, säger Michael, som rekryterats inom satsningen inom Wallenberg Centre for Molecular and Translational Medicine.
”Drottning Silvias pris till en ung alzheimerforskare” instiftades 2014 av Alzheimerfonden med anledning av Drottningens 70-årsdag. Priset går varje år till en lovande forskare inom demensområdet som är under 40 år. Prissumman uppgår till 125 000 kronor.
Michael Schöll tar emot priset av Drottning Silvia klockan 16:00 den 18 april 2018 på Kungliga Slottet, vid en ceremoni där även professor Ingmar Skoog tar emot Alzheimerfondens stora forskningspris på 2,5 miljoner kronor. Detta pris har tidigare tillkännagetts av fonden.
Ingmar Skoog är professor, psykiatriker och föreståndare på Centrum för Åldrande och Hälsa (AgeCap), vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet. Han får priset för sin åldersrelaterade studie där han undersöker hur markörer för Alzheimers sjukdom i ryggvätska är relaterade till hjärnans biologiska process hos 70-åringar som inte utvecklat demens.
– Det kändes verkligen roligt att få det stora forskningspriset och forskningsanslaget. Priset innebär att vi kan upptäcka olika sätt att förebygga demenssjukdomar och kan även leda till att vi hittar ledtrådar till nya behandlingsmöjligheter, kommenterar Ingmar.
TEXT: ALZHEIMERFONDEN
FOTO: YANNAN LI/SILVIAHEMMET