STUDENT. Om du funderar på att söka något av de program som erbjuds vid Sahlgrenska akademin kan vi ordna en kontakt med en av våra studenter, som kan ge dig en bild inifrån av hur det är att plugga här. Det gjorde till exempel Ahmad, som påbörjat sin utbildning till tandläkare i Umeå men som nu vill flytta till Göteborg.
När det var dags för göteborgaren Ahmad Alkeilani, 19, att börja läsa på universitetet ville han vara självständig, och valde att flytta till Umeå. Han började läsa till civilingenjör, men efter några månader konstaterade han att det inte var rätt för honom. I våras började han på tandläkarprogrammet i samma stad istället.
– Jag har en kompis som redan läser till tandläkare och han säger att det är roligt. Det är ett yrke jag alltid gillat, och det känns också som att det är rätt val för mig, säger Ahmad, som konstaterar att han hellre läser biologi och kemi än matte och teknik.
Saknar familjen
Umeå universitet är fint, berättar Ahmad, fräscht och nybyggt. Under vintern har han överraskats av kylan (”Vissa morgnar när jag gått till skolan har det varit 30 minus!”), men det är framför allt familjen, och inte klimatet, som lockar honom tillbaka till Göteborg:
– Mina klasskamrater är ledsna att jag vill flytta tillbaka, men det känns ensamt att bo själv, och jag saknar min familj.
Liksom Ahmad har Haron Hatou just börjat på tandläkarprogrammet, fast här i Göteborg. Mitt under påsklovet träffar han Ahmad, som han inte känner sedan tidigare, och visar runt i Odontologen och på Medicinareberget:
– Om jag hade varit i Ahmads position hade jag också velat att någon visade mig runt. För mig är det ingen stor börda. Jag hänger några timmar med Ahmad under lovet, och kanske får jag några extra karma-poäng på köpet, säger Haron med ett brett leende.
Potentiella studenter hör av sig
Studievägledarna på Sahlgrenska akademins kansli skulle kunna hjälpa till att ordna fler sådana här skuggningar, där potentiella studenter hör av sig med en förfrågan och studievägledarna ordnar en kontakt med någon som redan läser på den aktuella utbildningen.
– Att skugga en student ger blivande studenter chansen att skapa sin egen bild av sin tänkta utbildning. Jag tycker att skuggning är ett av våra bästa verktyg när det gäller att vidga deras perspektiv inför deras val av studier. Det är positivt även för utbildningen, som eftersom de studenter kommer in i förväg kan få en realistisk bild av vad utbildningen innebär, säger Fereshteh Erfan, som är studievägledare för tandläkarprogrammet och dietistprogrammet.
Sahlgrenska akademin har otroligt generösa studenter, som delar med sig av sina kunskaper och sina berättelser, menar Fereshteh, som efteråt brukar fråga de blivande studenterna hur de upplevde skuggningen:
– Nu senast fick jag ett mail där den blivande studenten riktade ett stort tack till vår student, som gett henne ett mycket upplyftande och välinformerat besök. Hon menade att det till största delen berodde på studenten att besöket blivit så otroligt givande.
Besked till sommaren
Vid Odontologens föreläsningssalar försvinner Haron och Ahmad bort i korridoren. Haron hoppas kunna visa Ahmad utbildningskliniken, där tandläkarstudenterna får mycket av sin kliniska utbildning. Först till sommaren får Ahmad besked om det finns en plats för honom på tandläkarprogrammets andra termin här i Göteborg. Och i så fall blir Haron och Ahmad klasskamrater.
Den som är intresserad av att skugga en student vid Sahlgrenska akademin kan vända sig till den studievägledare som ansvarar för det aktuella programmet: https://sahlgrenska.gu.se/utbildning/studievagledning
TEXT OCH FOTO: ELIN LINDSTRÖM CLAESSEN