FORSKNINGENS FÖRUTSÄTTNINGAR. Igår onsdag lämnade Vetenskapsrådet över sin utvärdering av klinisk forskning vid de landsting och universitet som omfattas av ALF-avtalet till regeringen. Utvärderingen ger överlag mycket goda omdömen till Västra Götaland, som får högsta betyg i två av de tre kategorier som utvärderats.
Genom ALF-systemet ger staten medel till landstingen som ersättning för den verksamhetsförlagda utbildning som behövs för grundutbildningen av läkare. Medlen används i huvudsak till klinisk forskning inom landstingen. I Västra Götalandsregionen uppgår ALF-medlen årligen till nära en halv miljard kronor, varav hälften fördelas till projekt som i huvudsak genomförs av forskare knutna till Sahlgrenska akademin.
– Vi är naturligtvis stolta och glada över resultatet av ALF-utvärderingen för Västra Götalandsregionen. ALF-systemet är ju ryggraden i vår samverkan med regionen och särskilt Sahlgrenska Universitetssjukhuset, och detta positiva resultat stärker vår bild av att vårt samarbete är ovanligt välfungerande, kommenterar Agneta Holmäng, dekan på Sahlgrenska akademin.
– Detta är ett starkt erkännande av det arbete som våra utomordentligt duktiga kliniska forskare utför. Det är också ett erkännande för det arbete som vi med hjälp av ALF-medlen lägger ner på att stärka den kliniska forskningen och forskarens villkor, säger Lars Grip, FOUUI-chef på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.
Två av tre toppbetyg
Rapporten ger betyg i en tre-gradig skala (undermålig kvalitet, god-hög kvalitet, samt mycket hög kvalitet). Betygen ges för tre olika kategorier: den vetenskapliga produktionens kvalitet, forskningens kliniska betydelse och samhällsnytta, samt forskningens förutsättningar. För två av dessa kategorier får Västra Götalandsregionen det högsta betyget, mycket hög kvalitet. För den tredje kategorin, forskningens kliniska betydelse och samhällsnytta, ges betyget god-hög kvalitet.
För kriteriet den vetenskapliga produktionens kvalitet framhåller Vetenskapsrådet bland annat att ett stort antal studier imponerar och att forskningsproduktionen är konkurrenskraftig internationellt. I bedömningen av forskningens förutsättningar lyfter VR särskilt fram samarbetet mellan Västra Götalandsregionen och Göteborgs universitet och menar att samarbetet ”fungerar utmärkt”.
– Just det goda samarbetet mellan sjukvård och akademi är en av de viktigaste nycklarna. Rapporten visar mycket av det vi är bra på men den ger också vägledning om hur vi kan förbättra oss ytterligare framöver, till exempel när det gäller uppföljning och nyttiggörande av vår forskning, säger Lars Grip.
Intensivt arbete
Vetenskapsrådet konstaterar att svensk klinisk forskning överlag håller hög kvalitet. När det gäller den vetenskapliga produktionens kvalitet är det Stockholm och Västra Götaland som får toppbetyget, och de fem övriga landstingen bedöms hålla god-hög kvalitet. Inom den kategori som handlar om forskningens samhällsnytta får fem landsting omdömet ”god-hög kvalitet”, Skåne får toppbetyget, och Örebro får ut utvärderingens enda underkännande. I den sista kategorin, om forskningens förutsättningar, får förutom Västra Götaland även Skåne och Västerbotten högsta betyg, medan övriga fyra landsting bedöms hålla god-hög kvalitet.
Agneta Holmäng vill särskilt lyfta fram de personer som arbetat intensivt för att Vetenskapsrådet skulle hinna få det underlag som behövdes:
– Det är en rad personer som möjliggjort den här utvärderingen. Jag vill särskilt tacka Claes Dahlgren, vår vicedekan för ALF-frågor, för hans viktiga insats, och jag vill också tacka Lars Grip, som drivit arbetet inför utvärderingen med stort engagemang.
Eventuell omfördelning av ALF-medel
Den utvärdering som Vetenskapsrådet nu rapporterat till regeringen baseras på det nya ALF-avtal som började gälla 2015. ALF står för Avtal om läkarutbildning och forskning och är ett avtal mellan staten och sju landsting, som anger förutsättningarna för den utbildning och forskning som genomförs i samverkan mellan universitet och hälso- och sjukvården.
2015 tilldelades Västra Götalandsregionen 21 procent av de totala ALF-medel som staten fördelar mellan landstingen. Denna utvärdering kan komma att ligga till grund för en omfördelning av en del av ALF-medlen mellan landstingen.
Här kan du läsa en sammanfattning av rapporten från Vetenskapsrådet: https://www.vr.se/nyheterpress/nyheter2018/svenskkliniskforskninghallerhogkvalitetvisarnyutvardering
Här kan du läsa hela rapporten: https://publikationer.vr.se/produkt/utvardering-av-den-kliniska-forskningens-kvalitet-vid-de-landsting-som-omfattas-av-alf-avtalet/
TEXT: ELIN LINDSTRÖM CLAESSEN
OPERATIONSFOTO: JOHAN WINGBORG/GU
Cecilia Björkelund skriver
Jag vill bara intyga att samarbetet med regionen, både när det gäller att få till stånd randomiserade kontrollerade interventionsstudier i kllinisk verksamhet av tillräcklig storlek och dignitet, men också i den fortsatta implementeringen i ordinarie sjukvårdsverksamhet, är unikt för landet också när det gäller primärvården/allmänmedicin – som ju också ingår i universitetssjukvården numera. Tack till VG-regionen!
Cecilia Björkelund, enheten för allmänmedicin/inst för medicin, GU