Akademiliv

Sahlgrenska akademins nyheter

In English
Göteborgs universitets logotyp
  • Nyheter
  • Notiser
  • Bidrag
  • Om Akademiliv

Givande möte när Utbildningsdepartementet besökte Sahlgrenska akademin

9 mars, 2018

UTBILDNING. Som en del av den utredning om specialistsjuksköterskeprogrammet som genomförs på uppdrag av regeringen gör den särskilda utredaren Kenth Nauclér och hans medarbetare platsbesök på några utvalda lärosäten. Under två dagar förra veckan besöktes Sahlgrenska akademin, och utredningsgruppen imponerades av det goda samarbetet mellan lärosätet och hälso- och sjukvården i regionen.

Det var den 6–7 mars som delegationen som arbetar med Utredningen om specialistsjuksköterskeutbildningen och vissa andra hälso- och sjukvårdsutbildningar (U2017:08) besökte Sahlgrenska akademin. Utredningen ska ge förslag på hur den framtida utbildningen ska möta hälso- och sjukvårdens förändrade behov och ge studenterna den kunskap och förmåga som krävs för att självständigt arbeta som specialistsjuksköterska. Utredaren ska också se över frågor som rör vissa andra hälso- och sjukvårdsutbildningar.

Göteborgs universitet är ett av tre lärosäten som arrangerar platsbesök för utredningen. Besökarna var den särskilda utredaren Kenth Nauclér, huvudsekreteraren Malin Bolinder, samt utredningssekreteraren Margitta Fröberg.
– Utredningen kan förväntas få avgörande betydelse för de berörda utbildningarnas förutsättningar i framtiden, och vi såg detta som en möjlighet att dela med oss av goda exempel men också beskriva hinder och möjligheter för planering, dimensionering och samverkan med hälso- och sjukvården när det gäller barnmorskeprogram och specialistutbildningar, säger Carina Sparud Lundin, proprefekt vid institutionen för vårdvetenskap och hälsa.

Mångfald av utbildningar

Besökarna fick först en övergripande presentation av institutionens utbildningar och dess förutsättningar, där det stora utbildningsutbudet på både grund- och avancerad nivå och den ökning av utbildningsplatser som skett på senare år beskrevs. Beskrivningen inkluderade den mångfald av olika inriktningar inom specialistsjuksköterskeprogrammet har, med tolv olika inriktningar med olika upplägg och med unika förutsättningar, där vissa utbildningar ges på helfart och andra på halvfart.
– Närheten till högspecialiserad vård, kombinationsanställningar, adjungerade lärare och hög akademisk nivå i lärarkollegiet ger oss goda möjligheter att erbjuda kompletta akademiska miljöer, och de goda exempel vi kunde ge på samverkan med hälso- och sjukvård i regionen uppfattades som en gynnsam miljö för både specialistutbildningar och barnmorskeprogram, säger Carina.
Besökarna fick också göra ett studiebesök på Kliniskt Träningscentrum (KTC) där olika scenarion, relevanta för intensivvård och operationsinriktningarna demonstrerades. De fick också se en simulerad förlossning, vilket var ett uppskattat inslag.

Strategisk kompetensförsörjning

Första dagen avslutades med ett studiebesök på kirurgkliniken på Sahlgrenska Universitetssjukhuset där vårdenhetschef Lena Hagelqvist, som också är adjungerad till institutionen för vårdvetenskap och hälsa, delade med sig av hur de arbetar strategiskt med kompetensförsörjningsfrågor när det gäller specialistutbildade sjuksköterskor. Under besöket diskuterades även organisationen av verksamhetsförlagd utbildning (VFU) med studierektorer och utbildningsledare från SU, primärvården och Göteborgs kommun samt VFU-samordnare vid institutionen för vårdvetenskap och hälsa. Bland annat lyftes då förutsättningarna för planering och dimensionering av VFU-platser.

– Fler förslag på lösningar för att möjliggöra och kvalitetssäkra VFU, som till exempel peer learning och studentsal på operation lyftes upp som ett bra exempel. Diskussionen handlade också om behovet av bättre samverkan mellan lärosäten och verksamheten innan nya utbildningar startar och samordning med VFU för grundutbildningsstudenter, berättar Carina.
Under diskussionerna framkom att utredaren anser att universitetssjukhusens utbildningsuppdrag generellt kan behöva tydliggöras. Handledarmodellen som en del i samverkansavtalet presenterades och den viktiga roll som detta innebär för handledning under den verksamhetsförlagda utbildningen diskuterades.

Hinder och möjligheter

Besökets andra dag inleddes med att Gunilla Length Persson från Västra Götalandsregionens koncernkontor beskrev hur regionen arbetar med kompetensförsörjningsplanering och karriärprogram samt det kort- och långsiktiga behovet av barnmorskor och specialistutbildningar. Olika hinder och möjligheter för samverkan mellan hälso- och sjukvården och lärosätena, när det gäller utbildningar utifrån vårdens behov, diskuterades. Ett hinder för att effektivt utnyttja regionens satsningar på utbildningsbefattningar som lyftes fram, var det rådande antagningssystemet som försvårar planering och dimensionering av utbildningsplatser och därmed motverkar ett effektivt resursutnyttjande.

– Vår institution presenterade också hur vi samverkar med sjukvården vid inrättade av uppdragskurser och nya specialistinriktningar utifrån vårdens behov. där kursen ”Vård i hybridsal” ett gott exempel på samverkansprojekt med område hybrid och intervention på SU. Ett annat exempel är den nyligen inrättande specialistinriktningen mot hjärtsjukvård som startar hösten 2018, berättar Carina.

Framtida utmaningar

Även specialistutbildningarnas och barnmorskeutbildningens nuvarande och framtida förutsättningar och utmaningar diskuterades, liksom efterfrågan på en avancerad utbildningsnivå inom röntgensjuksköterskans arbetsfält.

– Besökarna var mycket nöjda med den värdefulla input de fått i sitt arbete med utredningen, tack vare goda exempel på samverkan men också vilka hinder vi ser för en effektiv planering och dimensionering av utbildningarna i relation till hälso- och sjukvårdens behov, säger Carina och fortsätter:

– Vi fick också med oss en uppmaning att ha rimliga förväntningar på utredningens förslag och dess genomslag. Flera parallella utredningar ska beaktas som alla behöver ta höjd för framtida behov och förutsättningar. Men, i god samverkande anda har vi har i alla fall gjort så mycket vi kunnat i dagsläget för att vara med och påverka förutsättningar för framtidens specialistsjuksköterskor och barnmorskor.

Utredningen ska senast den 1 november 2018.

Här kan du läsa mer om det pågående arbetet med Utredningen om specialistsjuksköterskeutbildningen och vissa andra hälso- och sjukvårdsutbildningar (U2017:08): http://www.sou.gov.se/utredningen-om-specialistsjukskoterskeutbildning-och-vissa-andra-halso-och-sjukvardsutbildningar-u-201708

TEXT OCH FOTO: ELIN LINDSTRÖM CLAESSEN

Av: Elin Lindström
Taggat med: barnmorskeprogrammet, institutionen för vårdvetenskap och hälsa, regeringen, Samverkan, specialistsjuksköterskeprogrammet, Utbildningsdepartementet, utredning, Västra Götalandsregionen, verksamhetsförlagd utbildning (VFU)

GLAD SOMMAR!

Akademilivs nyhetsbrev är tillbaka onsdag 21 augusti.

Kontakta din institution för att lägga in din händelse i Medarbetarportalens kalendarium

  • Biomedicin: Kristian Kvint: kalender@biomedicine.gu.se
  • Core Facilities: Amelie Karlsson: amelie.karlsson.2@gu.se
  • Kliniska vetenskaper: Katarina Olinder Eriksson: klinvet@gu.se
  • Medicin: Nina Raun; kommunikation@medicine.gu.se
  • Neurovetenskap och fysiologi: Josefin Bergenholtz; kommunikation@neuro.gu.se
  • Odontologi: Johan Thompson; info@odontologi.gu.se
  • Sahlgrenska akademins kansli: och fakultetsgemensamma kalenderhändelser Åsa Ekvall; info@sahlgrenska.gu.se
  • Vårdvetenskap och hälsa: Karin Mossberg; vardvetenskap@fhs.gu.se

Information from Sahlgrenska Academy Research Support Office

[UPDATED JUNE 2024]
The Sahlgrenska Academy Research Support Office provides an overview of upcoming and current calls, nominations and events in an information letter. This letter is updated on a monthly basis.
Current and previous newsletters are also available in the Staff Portal.

’20 minuter för forskare’ är tillbaka – här kan du se hela vårens program

Under 20 minuter över Zoom tipsar Biomedicinska biblioteket om verktyg och tjänster som kan underlätta din forskarvardag.

Här finns aktuell information om ALF i Västra Götaland

Fler nyheter

Nyheter på sajten har inte uppdaterats sedan maj månad – utlysningar fortsätter samlas på akademiliv.se

13 juni, 2024

NYHETER. Efter den omfattande kraschen av Akademilivs sajt i maj månad har sajtens nyhetsdel inte uppdaterats. Sajten är nu uppe igen, och det f … [Read More...]

En personlig död – chans att vinna Björn Fagerbergs nya bok

27 maj, 2024

NY BOK. Under sitt liv som invärtesmedicinare har Björn Fagerberg varit med om många dödsfall som han alltid hanterat professionellt i sin yrk … [Read More...]

Alba Corell ger rapport från ett hjärntumörmöte på hög nivå 

20 maj, 2024

KRÖNIKA. Nyligen avslutades den Skandinaviska Neuro-onkologiska gruppens (SNOG) sammankomst i Göteborg. Professor Asgeir Jakola stod som värd och … [Read More...]

Gudmundur Johannsson prisad med europeisk medalj

20 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Professor Gudmundur Johannsson fick nyligen ta emot 2024 års European Hormone Medal under mötet European Congress of Endocrinolgy i St … [Read More...]

Från Sydafrika till Sverige: forskningssamverkan för att förbättra gravida kvinnors hälsa

17 maj, 2024

GLOBAL HÄLSA. På det dynamiska universitetssjukhuset Tygerberg Hospital i Kapstaden arbetar ett hängivet forskarteam under ledning av Lina Be … [Read More...]

Sara Bjursten och Anna Wenger får Assar Gabrielssons pris 2024

17 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Stiftelsen Assar Gabrielssons Fond har utsett Anna Wenger till pristagare i kategorin basvetenskaplig forskning och Sara Bjursten … [Read More...]

Hon gör residency i USA med läkarexamen från Göteborg

17 maj, 2024

STUDENT. Att få göra sin ”residency” inom ortopedi i USA är en ouppnåelig dröm för många nyutbildade amerikanska läkare. Nu har Janina Kaarre, med … [Read More...]

En heldag för doktorander med fokus på mental hälsa

16 maj, 2024

DOKTORAND. För sjätte gången har Sahlgrenska akademins doktorander bjudits in till PhD Day, organiserad av Doktorandrådet. Dagen gav bland annat k … [Read More...]

Kaj Blennow rankas högst i Sverige  inom neurovetenskap

16 maj, 2024

UTMÄRKELSE. I årets upplaga av forskarrankningen från Research.com inom ämnet neurovetenskap placeras Kaj Blennow på plats 17 på den inter … [Read More...]

Linda Wass gör postdok vid Stanford med ALF-medel

14 maj, 2024

ALF-MEDEL. Den biomedicinska analytikern Linda Wass har just installerat sig i Stanford i Kalifornien där hon ska göra en två år lång period som p … [Read More...]

Fler nyheter…

Sahlgrenska akademin

© Göteborgs universitet
Box 100, 405 30 Göteborg
Telefon: 031 786 0000

Om webbplatsen

Elin Lindström är redaktör för Akademiliv.
Har du idéer eller synpunkter mejla till akademiliv@gu.se

Anmäl dig till Akademilivs nyhetsbrev:

Tipsa Akademiliv

Har du förslag på en nyhet eller känner till något intressant bidrag/seminarium/utbildning?
Skicka ett mejl till Elin Lindström Claessen

www.watchfreesocceronline.com replik klockor