VETENSKAPLIGA MÖTEN. I maj samlas över 4000 delegater på Svenska Mässan i Göteborg för konferensen ESOC 2018, som ges av den europeiska strokeorganisationen. Bakom det framgångsrika arbetet att locka hit konferensen står Stroke Centrum Väst.
Konferensen äger rum 16–18 maj på Svenska Mässan i Göteborg. Fram till den 13 mars kan du anmäla dig med reducerad deltagaravgift.
Att konferensen hålls i Göteborg ses som ett kvitto på att den västsvenska strokeforskningen ligger i internationell framkant. Arbetet i den lokala organisationskommittén leds av professor Turgut Tatlisumak, en världsledande strokeforskare som rekryterades till Sahlgrenska akademin från Helsingfors för snart tre år sedan. Stroke Centrum Väst, en mötesplats för strokeforskare från fyra västsvenska lärosäten och Västra Götalandsregionen, var drivande i arbetet att locka konferensen hit:
– Vi har jobbat hårt för att få hit konferensen, bland annat i konkurrens med Köpenhamn. Det känns naturligtvis väldigt glädjande att det gick vägen. Det är inte många städer som kan ta emot så stora konferenser i Europa, konstaterar Lars Rosengren, som är föreståndare för Stroke Centrum Väst och adjungerad professor vid Sahlgrenska akademin.
Tvärvetenskaplig konferens
Det är fjärde gången den europeiska strokeorganisationen ger konferensen, som förväntas locka över 4000 deltagare till Göteborg. Konferensen är tvärvetenskaplig, och vänder sig inte bara till läkare specialiserade inom områden som till exempel neurologi, internmedicin, geriatrik, neurorehabilitering, neurokirurgi och radiologi, utan också till en rad andra professioner som krävs för god handläggning, behandling och förebyggande av stroke, som exempelvis sjuksköterskor, fysioterapeuter, arbetsterapeuter, logopeder och neuropsykologer.
– Stroke orsakas av förändringar i hjärta eller kärl, som drabbar hjärnan. Sjukdomen kan ge upphov till en rad olika funktionsnedsättningar, som kräver samarbete mellan många olika professioner. Att öka interaktionen mellan forskare inom olika discipliner är just ett av huvudsyftena med Stroke Centrum Väst, och det är väldigt roligt att vi också lyckats med det, säger Christina Jern, som är ordförande för Stroke Centrum Väst och professor i neurologi med inriktning mot vaskulära sjukdomar och vaskulär genetik.
Vid Sahlgrenska akademin spänner strokeforskningen över i stort sett alla institutioner.
Samlar experter från hela världen
Under de tre dagar som konferensen pågår träffas strokeexperter från både Europa och andra kontinenter för att diskutera och lära av varandra. Flera forskare från Sahlgrenska akademin kommer att hålla föredrag, däribland Annika Rosengren, Pia Löwhagen Hendén, Hanna Persson, Annie Pedersen, Erik Lindgren, Amanda Niklasson, Lena Rafsten, Helena Selander och Ann Blomstrand. Erik Lindgren kommer dessutom att tilldelas ”young investigator award”. Förutom ny forskning får deltagarna också insyn i de senaste kliniska prövningarna.
– De senaste åren har det glädjande nog gjorts flera stora genombrott inom strokeforskningen när det gäller behandling, inte minst beträffande trombektomi. Dessa behandlingar har visats effektivt kunna minska både mortalitet och allvarliga funktionshinder som en följd av stroke. Det ser jag själv mycket fram emot att höra mer om på konferensen, säger Christina Jern.
Trombektomi är ett banbrytande sätt att dra ut blodproppar i hjärnan, som innebär att proppen i hjärnan tas bort med hjälp av en kateter som förs upp till hjärnan, via ett kärl i ljumsken.
Springer mot stroke
Den lokala organisationskommittén, där både Christina Jern och Lars Rosengren ingår, anordnar också flera kringaktiviteter. Bland annat kommer strokeforskare från andra länder att föreläsa i skolor i Göteborg. Professor emeritus Christian Blomstrand, som är styrelseordförande för Stiftelsen Strokeforskning i Väst, kommer att leda ett seminarium om stroke för allmänheten i universitetets aula i Vasaparken, där flera forskare från Sahlgrenska akademin deltar. Ytterligare en aktivitet, om fysisk aktivitet och stroke, genomförs i samverkan med Mats Börjesson, som är professor i idrottsfysiologi.
För konferensdeltagarnas räkning har organisationskommittén tagit fasta på att världens största halvmaraton GöteborgsVarvet går av stapeln direkt efter konferensen:
– Vi har ordnat en möjlighet för konferensdeltagarna att springa GöteborgsVarvet under parollen ”Run FAST against stroke”, vilket är en väldigt kul idé som vi hoppas ska väcka uppmärksamhet, berättar Lars Rosengren.
TEXT: ELIN LINDSTRÖM CLAESSEN