Akademiliv

Sahlgrenska akademins nyheter

In English
Göteborgs universitets logotyp
  • Nyheter
  • Notiser
  • Bidrag
  • Om Akademiliv

En forskargärning som räddar tänder

26 mars, 2018

Jan Lindhe i sitt hem i Hovås.

EMERITI. Tack vare hans och medarbetarnas metod att behandla tandlossning fick människor över hela världen behålla sina tänder. Jan Lindhe har ägnat ett halvt sekel åt att studera parodontologi och är fortfarande aktiv som forskare och internationell expert.

Omslaget till en av utgåvorna av Ivar-Lo Johanssons Ålderdoms-Sverige.

”Det kommer en dag, när vi alla biter försiktigt i brödet.” Så skrev Ivar-Lo Johansson i boken Ålderdoms-Sverige, 1952, efter en studieresa på svenska ålderdomshem. Fotografierna i boken visar gubbar och gummor med insjunkna kinder och kort avstånd mellan näsa och haka. Det var så många människor såg ut vid mitten av förra århundrade, framför allt på landsbygden. Antingen hade de tappat tänderna, eller också hade tandläkaren dragit ut dem.

– Om man tar bort alla tänder på en människa förändras hela ansiktet, eftersom också benet som tänderna sitter i försvinner. Det tänkte man inte på förr när man tog ut tänderna på både gamla och unga, säger Jan Lindhe, som själv läste till tandläkare på 50-talet och har forskat på parodontiter, tandlossningssjukdomar, sedan dess.

Forskning en del av vardagen

Det är en vit vinterförmiddag i Hovås och i hallen i makarna Lindhes villa står blöta promenadskor med halkskydd. Dagliga promenader på mellan fem och sju kilometer tillhör rutinerna, liksom läsning och forskning.

– Kanske handlar det om brist på fantasi, säger Jan Lindhe, om att han fortfarande skriver vetenskapliga artiklar, trots att det gått mer än 15 år sedan han pensionerades från sin professur vid institutionen för odontologi vid Göteborgs universitet.

Jan Lindhe var 34 när han 1969 rekryterades från Umeå universitet för att bli professor i parodontologi i Göteborg. Åtta år senare blev han dekan vid Odontologiska fakulteten, som den hette då. Med undantag för fem år som dekan på University of Pennsylvania i USA, blev han kvar på odontologiska institutionen vid Göteborgs universitet fram till pensionen. Det han är mest stolt över när han ser tillbaka på sin gärning, är ett banbrytande system av metoder för att förebygga och behandla parodontit.

– När vi började forska på tandlossning visste ingen säkert varför folk tappade tänderna, som det hette. Vi arbetade utifrån hypotesen att det berodde på att bakteriebeläggningar på tandytorna initierade en inflammation i tandköttet och förstörde tändernas fäste hos individer som var särskilt känsliga. Till slut kunde vi genom kliniska och djurexperimentella studier visa att teorin stämde.

Mötte motstånd i början

Utifrån de nya kunskaperna började Jan Lindhe och hans doktorander behandla patienter som förlorat så mycket av stödjevävnaden kring sina tänder, att de normalt skulle fått dem borttagna och ersatta av proteser. Genom att operera bort tandköttsfickor som bakterierna trivdes i, och följa upp med långsiktig förebyggande vård, räddades strategiskt viktiga tänder. De kunde sedan användas till tandförankrade bryggor som gav patienterna god tuggfunktion.

– Det här väckte en del motstånd till en början. I Europa och USA fäste tandläkare bryggor vid sjuka tänder, och i munnar där bakterierna fick fortsätta att härja. Bryggorna fungerade därför inte särskilt länge.

När Jan Lindhe och hans kollegor kunde visa att deras patienter förblev friska, tystnade kritiken. En annan viktig slutsats av forskningen var att tandlossning kunde hejdas på ett tidigt stadium med hjälp av förebyggande åtgärder. Metoden spreds, bland annat till Japan via en av Jan Lindhes doktorander.

Ville bli journalist

Genom åren har Jan Linde skrivit fler än 400 vetenskapliga artiklar, han har handlett ett 30-tal doktorander från olika länder, varit chefredaktör för tidskriften Journal of Clinical Periodontology och skrivit en lärobok som används världen över. Listan med internationella utmärkelser, priser och hedersutnämnanden är mycket lång, och omfattar bland annat en prestigefull medalj från den japanske kejsaren. Jan Lindhe konsulteras av internationella forskargrupper, är efterfrågad som föreläsare och reser fortfarande en del. Men hemma i soffan i det ljusa vardagsrummet verkar han en aning besvärad över att prata om priser och hyllningar. En del av sina framgångar kallar han tillfälligheter, liksom det var en tillfällighet att han började forska.

– Det mesta i livet är ju en sinkadus. Jag kan inte komma på någon enskild händelse som ledde fram till att jag blev forskare. Det ena har gett det andra. Jag gick tandläkarutbildningen, blev extra intresserad av vissa saker och ville veta mer.

Helsingborgaren Jan Lindhe läste till tandläkare i Malmö, och fortsatte med specialistutbildning i kirurgi och parodontologi i Lund, där han även doktorerade. Men från början ville han bli journalist. Under gymnasie- och studietiden skrev han filmrecensioner för Helsingborgs Dagblad. Redaktörens namn har han glömt, men minns att han bar celluloidskärm i pannan och använde rödpennan skoningslöst i den unge Jans alster. Redaktionsmiljön hade stor dragningskraft, men Jan Lindhes pappa övertygade honom om att den kunde vänta. Först en utbildning till ett konkret yrke med framtidsutsikter! Även om han aldrig återvände till Helsingborgs Dagblad skänker Jan Lindhe ofta redaktören med rödpennan en tacksam tanke.

– Jag har haft kolossal användning av att han lärde mig skriva. Ingenting under mina studier kan jämföras med den utbildning han gav mig. Akademin skulle må bra av ett mer journalistiskt skrivsätt. För att forskare ska kunna värdera varandras metoder och slutsatser, måste de vara exakt, enkelt och tydligt beskrivna. Så är det långt ifrån alltid.

Intresset för det skrivna språket delar han med hustrun Annalena som är dyslexilärare. Båda ägnar mycket tid åt skönlitteratur och tidningar. Jan Lindhe ångrar inte att han gav upp journalistdrömmen, utan tycker att pappans råd och tillfälligheterna ledde honom helt rätt i livet. Minst en gång i veckan åker han till Medicinareberget och avdelningen för parodontologi, där han fortfarande har ett arbetsrum. Ibland kallar yngre kollegor på honom, när någon av hans gamla patienter kommer på kontroll, så att han med egna ögon kan konstatera att tänder som han behandlade på 70-talet fortfarande sitter kvar.

– Det är väldigt roligt att återse patienter som man haft en lång relation med. Och så blir jag faktiskt ganska stolt!

TEXT: MALIN AVENIUS/FRILANSJOURNALIST
FOTO: ANNA-LENA LUNDQVIST

Av: Elin Lindström
Taggat med: forskarporträtt, institutionen för odontologi, parodontologi, professor emeriti, tandlossningssjukdom

GLAD SOMMAR!

Akademilivs nyhetsbrev är tillbaka onsdag 21 augusti.

Kontakta din institution för att lägga in din händelse i Medarbetarportalens kalendarium

  • Biomedicin: Kristian Kvint: kalender@biomedicine.gu.se
  • Core Facilities: Amelie Karlsson: amelie.karlsson.2@gu.se
  • Kliniska vetenskaper: Katarina Olinder Eriksson: klinvet@gu.se
  • Medicin: Nina Raun; kommunikation@medicine.gu.se
  • Neurovetenskap och fysiologi: Josefin Bergenholtz; kommunikation@neuro.gu.se
  • Odontologi: Johan Thompson; info@odontologi.gu.se
  • Sahlgrenska akademins kansli: och fakultetsgemensamma kalenderhändelser Åsa Ekvall; info@sahlgrenska.gu.se
  • Vårdvetenskap och hälsa: Karin Mossberg; vardvetenskap@fhs.gu.se

Information from Sahlgrenska Academy Research Support Office

[UPDATED JUNE 2024]
The Sahlgrenska Academy Research Support Office provides an overview of upcoming and current calls, nominations and events in an information letter. This letter is updated on a monthly basis.
Current and previous newsletters are also available in the Staff Portal.

’20 minuter för forskare’ är tillbaka – här kan du se hela vårens program

Under 20 minuter över Zoom tipsar Biomedicinska biblioteket om verktyg och tjänster som kan underlätta din forskarvardag.

Här finns aktuell information om ALF i Västra Götaland

Fler nyheter

Nyheter på sajten har inte uppdaterats sedan maj månad – utlysningar fortsätter samlas på akademiliv.se

13 juni, 2024

NYHETER. Efter den omfattande kraschen av Akademilivs sajt i maj månad har sajtens nyhetsdel inte uppdaterats. Sajten är nu uppe igen, och det f … [Read More...]

En personlig död – chans att vinna Björn Fagerbergs nya bok

27 maj, 2024

NY BOK. Under sitt liv som invärtesmedicinare har Björn Fagerberg varit med om många dödsfall som han alltid hanterat professionellt i sin yrk … [Read More...]

Alba Corell ger rapport från ett hjärntumörmöte på hög nivå 

20 maj, 2024

KRÖNIKA. Nyligen avslutades den Skandinaviska Neuro-onkologiska gruppens (SNOG) sammankomst i Göteborg. Professor Asgeir Jakola stod som värd och … [Read More...]

Gudmundur Johannsson prisad med europeisk medalj

20 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Professor Gudmundur Johannsson fick nyligen ta emot 2024 års European Hormone Medal under mötet European Congress of Endocrinolgy i St … [Read More...]

Från Sydafrika till Sverige: forskningssamverkan för att förbättra gravida kvinnors hälsa

17 maj, 2024

GLOBAL HÄLSA. På det dynamiska universitetssjukhuset Tygerberg Hospital i Kapstaden arbetar ett hängivet forskarteam under ledning av Lina Be … [Read More...]

Sara Bjursten och Anna Wenger får Assar Gabrielssons pris 2024

17 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Stiftelsen Assar Gabrielssons Fond har utsett Anna Wenger till pristagare i kategorin basvetenskaplig forskning och Sara Bjursten … [Read More...]

Hon gör residency i USA med läkarexamen från Göteborg

17 maj, 2024

STUDENT. Att få göra sin ”residency” inom ortopedi i USA är en ouppnåelig dröm för många nyutbildade amerikanska läkare. Nu har Janina Kaarre, med … [Read More...]

En heldag för doktorander med fokus på mental hälsa

16 maj, 2024

DOKTORAND. För sjätte gången har Sahlgrenska akademins doktorander bjudits in till PhD Day, organiserad av Doktorandrådet. Dagen gav bland annat k … [Read More...]

Kaj Blennow rankas högst i Sverige  inom neurovetenskap

16 maj, 2024

UTMÄRKELSE. I årets upplaga av forskarrankningen från Research.com inom ämnet neurovetenskap placeras Kaj Blennow på plats 17 på den inter … [Read More...]

Linda Wass gör postdok vid Stanford med ALF-medel

14 maj, 2024

ALF-MEDEL. Den biomedicinska analytikern Linda Wass har just installerat sig i Stanford i Kalifornien där hon ska göra en två år lång period som p … [Read More...]

Fler nyheter…

Sahlgrenska akademin

© Göteborgs universitet
Box 100, 405 30 Göteborg
Telefon: 031 786 0000

Om webbplatsen

Elin Lindström är redaktör för Akademiliv.
Har du idéer eller synpunkter mejla till akademiliv@gu.se

Anmäl dig till Akademilivs nyhetsbrev:

Tipsa Akademiliv

Har du förslag på en nyhet eller känner till något intressant bidrag/seminarium/utbildning?
Skicka ett mejl till Elin Lindström Claessen

www.watchfreesocceronline.com replik klockor