Akademiliv

Sahlgrenska akademins nyheter

In English
Göteborgs universitets logotyp
  • Nyheter
  • Notiser
  • Bidrag
  • Om Akademiliv

Här läggs grunden för framtidens lärmiljöer

26 februari, 2018

MEDICINAREBERGETS FRAMTID. Om tjugo år – hur har förutsättningarna för lärande förändrats och vilka undervisningslokaler och andra lärmiljöer kommer behövas på Sahlgrenska akademin? Akademiliv besökte den sista av tre workshoppar, där lärare och studenter försökt ge svar som ska utmynna i ett lokalprogram för framtidens undervisning.

Workshopparna genomfördes för att skapa underlag för arbetet med att identifiera fakultetens framtida lokalbehov, som är en del av det långsiktiga arbetet med utvecklingen av vårt campus på Medicinareberget. Deltagarna var erfarna lärare och kursledare från olika institutioner samt studentrepresentanter.

Andreas Eklöf

– Jag upplever att vi haft tre väldigt bra workshops, med hög energinivå, och vi kommer få ett väldigt gediget material med oss från dem, säger Andreas Eklöf från Inobi, som är projektledare förstudien.

Underlagen från workshopparna kommer nu bearbetas ihop med den lokalinventering som arbetsgruppen tog fram under hösten, och resultera i ett lokalprogram som enligt planen ska presenteras för Sahlgrenska akademins byggråd i slutet av april. För KTC (Kliniskt träningscentrum) finns en förstudie och lokalprogram redan inom ramen för Sahlgrenska Life.

Spanat både bakåt och framåt

Greta Häggblom Kronlöf från arbetsterapeutprogrammet och Camilla Hesse från biomedicinska analytikerprogrammet diskuterar under ett av workshoppens moment.

Under de två första workshopparna fick deltagarna dels blicka tjugo år bakåt i tiden och tillsammans skapa en bild av de parallella utvecklingsspår som lett oss till de förutsättningar för lärande som vi har idag – bland annat lanseringen av iphone, förändrade förkunskaper, ökad stress bland studenterna, internationalisering, digitalisering och introduceringen av nya pedagogiska metoder.

När gruppen sedan skulle försöka förutspå hur alla dessa förändringar kan tänkas fortsätta de kommande tjugo åren konstaterade de bland annat att digitaliseringen kommer fortsätta förändra hur vi tänker och hur vi lär oss. Några av deras slutsatser var att vi kommer att se fler streamade föreläsningar och ha mer spelbaserade moment i vårt lärande. De blivande studenterna kommer behöva en annan förberedelse inför sin högre utbildning – kanske kommer universiteten att behöva samarbeta mer än idag med både grundskola och gymnasium. Moderna pedagogiska metoder som blended learning och flipped classroom kommer att bli vanligare, samtidigt som katedralföreläsningarna kommer att minska. Kanske blir det standard med undervisning online – vilket i så fall skulle ställa nya krav på den fysiska miljön på campus för att studenterna ska få ett mervärde av att komma hit.

– Idag har framtiden blivit oerhört svårförutsägbar. Detta gäller för globala makroförändringar, men alldeles särskilt gäller det inom de sektorer som påverkas av teknikutvecklingen inom områden som digitalisering och kommunikationer, vilket i högsta grad inbegriper vård och utbildning. Det finns en stor risk för att man gör felsatsningar och flexibilitet och anpassningsbarhet blir därför mycket viktiga värden, sade Inobis Erik Berg under arbetsgruppens tredje workshop.

Elina Johansson som läser till tandläkare var en av de studentrepresentanter som deltog under workshopparna. På bilden syns också Henrik Sjövall från läkarprogrammet och längst till höger skymtar Greta Häggblom Kronlöf.

Fokus på framtidens lärmiljöer

Dagens workshop fokuserade på de krav som dessa framtida samhälls- och utbildningstrender kommer att ställa på våra lärmiljöer. Deltagarna grupperar sig runt borden och antar engagerat dagens uppgifter. På post-it-lappar antecknas dels viktiga (”stolar som går att sitta på” och ”ljudisolerat om undervisningen innehåller känsliga moment”) och dels problematiska aspekter med miljöer för lärande (”Teknik-strul!” och ”det får inte vara för kallt eller för varmt.”). I nästa uppgift får grupperna lista de beteenden och aktiviteter som framtidens lärmiljöer måste understödja, hantera eller motverka.

Lena Oxelmark förklarar det drömscenario som hennes grupp arbetat fram för övriga deltagare.

Efter det får deltagarna låta kreativiteten flöda och fritt skapa ett riktigt drömscenario för hur de allra bästa läromiljöerna skulle kunna se ut i framtiden. ”Studieplatser i olika utformning, för dem som vill läsa själva i lugn och ro, för dem som vill läsa med en klasskamrat och för dem som vill plugga i grupp.” ”En studentmottagning” är ett återkommande förslag, ”för studenter från många olika program”. ”En biograf” föreslår någon på sin ritning, ”där många kan se streamade föreläsningar tillsammans, eller förbereda sig för sin flipped-classroom-lektion”. ”Ett glastak, med solceller på ytan, för solcellerna kommer nog vara helt genomskinliga i framtiden.”

Implementeras successivt

Det lokalprogram som nu tas fram tar hänsyn till universitetets strategiska lokalförsörjningsplan som gäller fram till 2040. Lokalprogrammet ska också ta hänsyn till de andra utvecklingsmöjligheter som finns för Medicinareberget, Sahlgrenska Life och Naturvetenskap Life, och behöver justeras allt eftersom dessa projekt blir tydligare, konstaterar Andreas Eklöf:

– När lokalprogrammet är beslutat och klart kommer det att genomföras stegvis. En del lokaler kan komma att ersättas med andra lärmiljöer inom en snarare framtid, men förändringarna kommer att ske successivt. Framtiden förändras inte lika snabbt som vi människor ofta tror att den kommer att förändras.

Här kan du se en översiktlig sammanställning från de två första workshopparna, där deltagarna blickade 20 år tillbaka i tiden och 20 år in i framtiden: https://sahlgrenskaakademin.inobi.se/wp-content/uploads/2018/02/skiften.pdf

TEXT OCH FOTO: ELIN LINDSTRÖM CLAESSEN

 

Av: Elin Lindström
Taggat med: Campus Medicinareberget, förstudie, lärare, lärmiljöer, Medicinarebergets framtid, pedagogisk utveckling, student, undervisning, undervisningslokaler

Kommentarer

  1. Elin Lindström Claessen skriver

    26 februari, 2018 vid 09:39

    Här är en kommentar som kanske kan roa en språknörd eller två:
    Under arbetet med denna text slog jag upp böjningen av ordet ”workshop” i Svenska Akademiens ordlista. Jag lärde migdå något som var nytt för mig. Svenska Akademien rekommenderar att man skriver ”en workshop”, ”den workshoppen” (alltså med två p),och i flertal ”workshoppar” och ”workshopparna”. Det är dock inte direkt felaktigt att bara skriva workshopen eller workshopar med ett p.
    Mest intressant var att det enligt SAOL från 2015 går bra att skriva ”workshops” men att detta är obestämd form, SINGULARIS, alltså inte plural som jag först trodde.
    https://svenska.se/tre/?sok=workshop&pz=1

    • Carina Elmäng skriver

      28 februari, 2018 vid 09:02

      Hej Elin. I universitetets årsredovisning 2016 tog jag beslut om att använda workshop och workshopar med ett p. Vi får se var det landar på sikt, det blir säkert bara ett som känns helt rätt om några år. Ser att även Språkbruk rekommenderar två p nu, så det blir väl det./Språknörd Elmäng

      • Elin Lindström Claessen skriver

        1 mars, 2018 vid 11:03

        Visst är det roiligt med svenska språket! 🙂

  2. Henrik Sjövall skriver

    28 februari, 2018 vid 06:05

    Bravo, Elin, att du fick ihop en story av detta sammelsurium av tankar. som flödade åt alla håll! Som Einstein brukade säga: en förutsättning för att ha bra ideer är att ha många ideer.

GLAD SOMMAR!

Akademilivs nyhetsbrev är tillbaka onsdag 21 augusti.

Kontakta din institution för att lägga in din händelse i Medarbetarportalens kalendarium

  • Biomedicin: Kristian Kvint: kalender@biomedicine.gu.se
  • Core Facilities: Amelie Karlsson: amelie.karlsson.2@gu.se
  • Kliniska vetenskaper: Katarina Olinder Eriksson: klinvet@gu.se
  • Medicin: Nina Raun; kommunikation@medicine.gu.se
  • Neurovetenskap och fysiologi: Josefin Bergenholtz; kommunikation@neuro.gu.se
  • Odontologi: Johan Thompson; info@odontologi.gu.se
  • Sahlgrenska akademins kansli: och fakultetsgemensamma kalenderhändelser Åsa Ekvall; info@sahlgrenska.gu.se
  • Vårdvetenskap och hälsa: Karin Mossberg; vardvetenskap@fhs.gu.se

Information from Sahlgrenska Academy Research Support Office

[UPDATED JUNE 2024]
The Sahlgrenska Academy Research Support Office provides an overview of upcoming and current calls, nominations and events in an information letter. This letter is updated on a monthly basis.
Current and previous newsletters are also available in the Staff Portal.

’20 minuter för forskare’ är tillbaka – här kan du se hela vårens program

Under 20 minuter över Zoom tipsar Biomedicinska biblioteket om verktyg och tjänster som kan underlätta din forskarvardag.

Här finns aktuell information om ALF i Västra Götaland

Fler nyheter

Nyheter på sajten har inte uppdaterats sedan maj månad – utlysningar fortsätter samlas på akademiliv.se

13 juni, 2024

NYHETER. Efter den omfattande kraschen av Akademilivs sajt i maj månad har sajtens nyhetsdel inte uppdaterats. Sajten är nu uppe igen, och det f … [Read More...]

En personlig död – chans att vinna Björn Fagerbergs nya bok

27 maj, 2024

NY BOK. Under sitt liv som invärtesmedicinare har Björn Fagerberg varit med om många dödsfall som han alltid hanterat professionellt i sin yrk … [Read More...]

Alba Corell ger rapport från ett hjärntumörmöte på hög nivå 

20 maj, 2024

KRÖNIKA. Nyligen avslutades den Skandinaviska Neuro-onkologiska gruppens (SNOG) sammankomst i Göteborg. Professor Asgeir Jakola stod som värd och … [Read More...]

Gudmundur Johannsson prisad med europeisk medalj

20 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Professor Gudmundur Johannsson fick nyligen ta emot 2024 års European Hormone Medal under mötet European Congress of Endocrinolgy i St … [Read More...]

Från Sydafrika till Sverige: forskningssamverkan för att förbättra gravida kvinnors hälsa

17 maj, 2024

GLOBAL HÄLSA. På det dynamiska universitetssjukhuset Tygerberg Hospital i Kapstaden arbetar ett hängivet forskarteam under ledning av Lina Be … [Read More...]

Sara Bjursten och Anna Wenger får Assar Gabrielssons pris 2024

17 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Stiftelsen Assar Gabrielssons Fond har utsett Anna Wenger till pristagare i kategorin basvetenskaplig forskning och Sara Bjursten … [Read More...]

Hon gör residency i USA med läkarexamen från Göteborg

17 maj, 2024

STUDENT. Att få göra sin ”residency” inom ortopedi i USA är en ouppnåelig dröm för många nyutbildade amerikanska läkare. Nu har Janina Kaarre, med … [Read More...]

En heldag för doktorander med fokus på mental hälsa

16 maj, 2024

DOKTORAND. För sjätte gången har Sahlgrenska akademins doktorander bjudits in till PhD Day, organiserad av Doktorandrådet. Dagen gav bland annat k … [Read More...]

Kaj Blennow rankas högst i Sverige  inom neurovetenskap

16 maj, 2024

UTMÄRKELSE. I årets upplaga av forskarrankningen från Research.com inom ämnet neurovetenskap placeras Kaj Blennow på plats 17 på den inter … [Read More...]

Linda Wass gör postdok vid Stanford med ALF-medel

14 maj, 2024

ALF-MEDEL. Den biomedicinska analytikern Linda Wass har just installerat sig i Stanford i Kalifornien där hon ska göra en två år lång period som p … [Read More...]

Fler nyheter…

Sahlgrenska akademin

© Göteborgs universitet
Box 100, 405 30 Göteborg
Telefon: 031 786 0000

Om webbplatsen

Elin Lindström är redaktör för Akademiliv.
Har du idéer eller synpunkter mejla till akademiliv@gu.se

Anmäl dig till Akademilivs nyhetsbrev:

Tipsa Akademiliv

Har du förslag på en nyhet eller känner till något intressant bidrag/seminarium/utbildning?
Skicka ett mejl till Elin Lindström Claessen

www.watchfreesocceronline.com replik klockor