UNGA FORSKARE. Cristina Maglio har hittat sin drömposition i Göteborg – där hon kan kombinera klinisk verksamhet med forskning om kopplingen mellan fetma och reumatiska sjukdomar. Hon är ST-läkare inom reumatologi, med forskningstid inom Wallenberg Centre for Molecular and Translational Medicine (WCMTM).
I sin forskning undersöker Cristina Maglio hur fetmakirurgi påverkar risken för patienterna att utveckla en reumatisk sjukdom, och då särskilt reumatoid artrit (ledgångsreumatism). Att fetma ger ökad risk för att utveckla flera reumatiska sjukdomar, särskilt inflammatorisk artrit, är välkänt. Personer som är kraftigt överviktiga och som har ledgångsreumatism får dessutom inte lika god effekt av läkemedel, och deras prognos är sämre.
– Det finns enstaka studier som visar att bariatrisk kirurgi är en säker fetmabehandling även för dem som har reumatiska sjukdomar. Men det saknas mer långsiktiga studier om betydelsen av bariatrisk kirurgi och utvecklingen av reumatiska sjukdomar, säger Cristina.
Kombinerar olika typer av studier
Cristina Maglio och hennes kollegor har nyligen kunnat visa att patienter som genomgår bariatrisk kirurgi för sin fetma har minskad risk att utveckla gikt. Den gemensamma nämnaren här är inflammation, berättar hon:
– När människor med fetma går ned kraftigt i vikt minskar nivån av urinsyra i blodet, som är det ämne som orsakar gikt. Sannolikt är det den minskade nivån av urinsyra som är den huvudsakliga orsaken till den minskade risken för gikt, men det finns också andra möjligheter. Fetma är associerat med en ständig låggradig inflammation, och gikt kännetecknas av inflammation i lederna. Om den inflammation som är beroende av fetma dämpas så dämpas sannolikt också inflammationen i lederna som är involverad i utvecklingen av gikt, säger Cristina.
Kan leda till nya råd
Italienskan Cristina Maglio har nu varit göteborgare i åtta år. Efter avklarad läkarutbildning och AT i Rom fick hon möjlighet att doktorera i Stefano Romeos grupp här vid Sahlgrenska akademin. Hennes avhandling handlade om fetmakirurgi och baserades på den kända SOS-studien. Efter disputationen 2014 ville hon gärna arbeta med patienter som läkare igen.
– Jag fick jobb som ST-läkare inom reumatologi – ett område jag inte arbetat med tidigare men som genast väckte mitt intresse. Det kändes spännande att få göra något nytt, säger Cristina.
Möjligheten att kombinera sitt gamla forskningsfält, bariatrisk kirurgi, med det nya området, reumatologi, öppnades genom en tjänst som postdok i Lena Carlssons grupp. Lena leder arbetet med Swedish Obese Subjects, eller SOS-studien, som är en av världens största studier om bariatrisk kirurgi.
Det vanligaste evidensbaserade råd som läkare kan ge till människor som är oroliga för att utveckla reumatiska sjukdomar är att de ska undvika att röka. I framtiden, när det vetenskapliga underlaget är starkare, kanske ett av råden också skulle kunna vara att gå ner i vikt, menar Cristina:
– Om vi kan visa att viktnedgång minskar risken för reumatiska sjukdomar och att viktnedgång hjälper dessa patienter att få bättre behandling och bättre prognos kan vi också uppmuntra fler patienter med reumatism att gå ner i vikt.
Lever ut en dröm
Sedan förra året leder Cristina nu en av grupperna inom Wallenberg Centre for Molecular and Translational Medicine (WCMTM). Centret finansierar halva hennes tjänst, vilket ger henne möjlighet att leva ut drömmen om att kombinera klinisk verksamhet med forskning. Hon har ett gott samarbete med Anna Rudins grupp, och planerar att etablera fler forskningsutbyten med andra forskare inom och utom Wallenbergcentrumet.
Med SOS-studien som bas arbetar hon nu för att hitta metoder att se vilka patienter som riskerar att utveckla ledgångsreumatism om 25 år. Hon arbetar för att etablera sin grupp, som än så länge består av henne själv och en postdok.
– Vi ska bland annat undersöka om bariatrisk kirurgi påverkar nivåerna av olika signalmolekyler som ses vid reumatiska sjukdomar. Vi intresserar oss särskilt för artritiska reumatiska sjukdomar. Vi har en kohort patienter med tidig reumatoid artrit och en kontrollgrupp, som vi ska använda för att bekräfta resultat från SOS-studien, berättar Cristina.
Här kan du läsa mer om Cristina Maglios forskning: https://wcmtm.gu.se/research-groups/maglio
TEXT OCH FOTO: ELIN LINDSTRÖM CLAESSEN