Akademiliv

Sahlgrenska akademins nyheter

In English
Göteborgs universitets logotyp
  • Nyheter
  • Notiser
  • Bidrag
  • Om Akademiliv

Drömkombination för Cristina Maglio

19 februari, 2018

UNGA FORSKARE. Cristina Maglio har hittat sin drömposition i Göteborg – där hon kan kombinera klinisk verksamhet med forskning om kopplingen mellan fetma och reumatiska sjukdomar. Hon är ST-läkare inom reumatologi, med forskningstid inom Wallenberg Centre for Molecular and Translational Medicine (WCMTM).

I sin forskning undersöker Cristina Maglio hur fetmakirurgi påverkar risken för patienterna att utveckla en reumatisk sjukdom, och då särskilt reumatoid artrit (ledgångsreumatism). Att fetma ger ökad risk för att utveckla flera reumatiska sjukdomar, särskilt inflammatorisk artrit, är välkänt. Personer som är kraftigt överviktiga och som har ledgångsreumatism får dessutom inte lika god effekt av läkemedel, och deras prognos är sämre.

– Det finns enstaka studier som visar att bariatrisk kirurgi är en säker fetmabehandling även för dem som har reumatiska sjukdomar. Men det saknas mer långsiktiga studier om betydelsen av bariatrisk kirurgi och utvecklingen av reumatiska sjukdomar, säger Cristina.

Kombinerar olika typer av studier

Cristina Maglio och hennes kollegor har nyligen kunnat visa att patienter som genomgår bariatrisk kirurgi för sin fetma har minskad risk att utveckla gikt. Den gemensamma nämnaren här är inflammation, berättar hon:

– När människor med fetma går ned kraftigt i vikt minskar nivån av urinsyra i blodet, som är det ämne som orsakar gikt. Sannolikt är det den minskade nivån av urinsyra som är den huvudsakliga orsaken till den minskade risken för gikt, men det finns också andra möjligheter. Fetma är associerat med en ständig låggradig inflammation, och gikt kännetecknas av inflammation i lederna. Om den inflammation som är beroende av fetma dämpas så dämpas sannolikt också inflammationen i lederna som är involverad i utvecklingen av gikt, säger Cristina.

Kan leda till nya råd

Italienskan Cristina Maglio har nu varit göteborgare i åtta år. Efter avklarad läkarutbildning och AT i Rom fick hon möjlighet att doktorera i Stefano Romeos grupp här vid Sahlgrenska akademin. Hennes avhandling handlade om fetmakirurgi och baserades på den kända SOS-studien. Efter disputationen 2014 ville hon gärna arbeta med patienter som läkare igen.

– Jag fick jobb som ST-läkare inom reumatologi – ett område jag inte arbetat med tidigare men som genast väckte mitt intresse. Det kändes spännande att få göra något nytt, säger Cristina.

Möjligheten att kombinera sitt gamla forskningsfält, bariatrisk kirurgi, med det nya området, reumatologi, öppnades genom en tjänst som postdok i Lena Carlssons grupp. Lena leder arbetet med Swedish Obese Subjects, eller SOS-studien, som är en av världens största studier om bariatrisk kirurgi.

Det vanligaste evidensbaserade råd som läkare kan ge till människor som är oroliga för att utveckla reumatiska sjukdomar är att de ska undvika att röka. I framtiden, när det vetenskapliga underlaget är starkare, kanske ett av råden också skulle  kunna vara att gå ner i vikt, menar Cristina:

– Om vi kan visa att viktnedgång minskar risken för reumatiska sjukdomar och att viktnedgång hjälper dessa patienter att få bättre behandling och bättre prognos kan vi också uppmuntra fler patienter med reumatism att gå ner i vikt.

Cristina Maglio i ett av laboratorierna på Guldhedsgatan 10. I förgrunden arbetar Beatrice Bergström, som är doktorand i Hans Carlstens grupp.

Lever ut en dröm

Sedan förra året leder Cristina nu en av grupperna inom Wallenberg Centre for Molecular and Translational Medicine (WCMTM). Centret finansierar halva hennes tjänst, vilket ger henne möjlighet att leva ut drömmen om att kombinera klinisk verksamhet med forskning. Hon har ett gott samarbete med Anna Rudins grupp, och planerar att etablera fler forskningsutbyten med andra forskare inom och utom Wallenbergcentrumet.

Med SOS-studien som bas arbetar hon nu för att hitta metoder att se vilka patienter som riskerar att utveckla ledgångsreumatism om 25 år. Hon arbetar för att etablera sin grupp, som än så länge består av henne själv och en postdok.

– Vi ska bland annat undersöka om bariatrisk kirurgi påverkar nivåerna av olika signalmolekyler som ses vid reumatiska sjukdomar. Vi intresserar oss särskilt för artritiska reumatiska sjukdomar. Vi har en kohort patienter med tidig reumatoid artrit och en kontrollgrupp, som vi ska använda för att bekräfta resultat från SOS-studien, berättar Cristina.

Här kan du läsa mer om Cristina Maglios forskning: https://wcmtm.gu.se/research-groups/maglio

TEXT OCH FOTO: ELIN LINDSTRÖM CLAESSEN

Av: Elin Lindström
Taggat med: avdelningen för reumatologi och inflammationsforskning, fetma, fetmaoperation, gastric bypass, institutionen för medicin, reumatoid artrit, reumatologi, SOS-studien, Unga forskare, Wallenbergcentrum för molekylär och translationell medicin (WCMTM)

GLAD SOMMAR!

Akademilivs nyhetsbrev är tillbaka onsdag 21 augusti.

Kontakta din institution för att lägga in din händelse i Medarbetarportalens kalendarium

  • Biomedicin: Kristian Kvint: kalender@biomedicine.gu.se
  • Core Facilities: Amelie Karlsson: amelie.karlsson.2@gu.se
  • Kliniska vetenskaper: Katarina Olinder Eriksson: klinvet@gu.se
  • Medicin: Nina Raun; kommunikation@medicine.gu.se
  • Neurovetenskap och fysiologi: Josefin Bergenholtz; kommunikation@neuro.gu.se
  • Odontologi: Johan Thompson; info@odontologi.gu.se
  • Sahlgrenska akademins kansli: och fakultetsgemensamma kalenderhändelser Åsa Ekvall; info@sahlgrenska.gu.se
  • Vårdvetenskap och hälsa: Karin Mossberg; vardvetenskap@fhs.gu.se

Information from Sahlgrenska Academy Research Support Office

[UPDATED JUNE 2024]
The Sahlgrenska Academy Research Support Office provides an overview of upcoming and current calls, nominations and events in an information letter. This letter is updated on a monthly basis.
Current and previous newsletters are also available in the Staff Portal.

’20 minuter för forskare’ är tillbaka – här kan du se hela vårens program

Under 20 minuter över Zoom tipsar Biomedicinska biblioteket om verktyg och tjänster som kan underlätta din forskarvardag.

Här finns aktuell information om ALF i Västra Götaland

Fler nyheter

Nyheter på sajten har inte uppdaterats sedan maj månad – utlysningar fortsätter samlas på akademiliv.se

13 juni, 2024

NYHETER. Efter den omfattande kraschen av Akademilivs sajt i maj månad har sajtens nyhetsdel inte uppdaterats. Sajten är nu uppe igen, och det f … [Read More...]

En personlig död – chans att vinna Björn Fagerbergs nya bok

27 maj, 2024

NY BOK. Under sitt liv som invärtesmedicinare har Björn Fagerberg varit med om många dödsfall som han alltid hanterat professionellt i sin yrk … [Read More...]

Alba Corell ger rapport från ett hjärntumörmöte på hög nivå 

20 maj, 2024

KRÖNIKA. Nyligen avslutades den Skandinaviska Neuro-onkologiska gruppens (SNOG) sammankomst i Göteborg. Professor Asgeir Jakola stod som värd och … [Read More...]

Gudmundur Johannsson prisad med europeisk medalj

20 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Professor Gudmundur Johannsson fick nyligen ta emot 2024 års European Hormone Medal under mötet European Congress of Endocrinolgy i St … [Read More...]

Från Sydafrika till Sverige: forskningssamverkan för att förbättra gravida kvinnors hälsa

17 maj, 2024

GLOBAL HÄLSA. På det dynamiska universitetssjukhuset Tygerberg Hospital i Kapstaden arbetar ett hängivet forskarteam under ledning av Lina Be … [Read More...]

Sara Bjursten och Anna Wenger får Assar Gabrielssons pris 2024

17 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Stiftelsen Assar Gabrielssons Fond har utsett Anna Wenger till pristagare i kategorin basvetenskaplig forskning och Sara Bjursten … [Read More...]

Hon gör residency i USA med läkarexamen från Göteborg

17 maj, 2024

STUDENT. Att få göra sin ”residency” inom ortopedi i USA är en ouppnåelig dröm för många nyutbildade amerikanska läkare. Nu har Janina Kaarre, med … [Read More...]

En heldag för doktorander med fokus på mental hälsa

16 maj, 2024

DOKTORAND. För sjätte gången har Sahlgrenska akademins doktorander bjudits in till PhD Day, organiserad av Doktorandrådet. Dagen gav bland annat k … [Read More...]

Kaj Blennow rankas högst i Sverige  inom neurovetenskap

16 maj, 2024

UTMÄRKELSE. I årets upplaga av forskarrankningen från Research.com inom ämnet neurovetenskap placeras Kaj Blennow på plats 17 på den inter … [Read More...]

Linda Wass gör postdok vid Stanford med ALF-medel

14 maj, 2024

ALF-MEDEL. Den biomedicinska analytikern Linda Wass har just installerat sig i Stanford i Kalifornien där hon ska göra en två år lång period som p … [Read More...]

Fler nyheter…

Sahlgrenska akademin

© Göteborgs universitet
Box 100, 405 30 Göteborg
Telefon: 031 786 0000

Om webbplatsen

Elin Lindström är redaktör för Akademiliv.
Har du idéer eller synpunkter mejla till akademiliv@gu.se

Anmäl dig till Akademilivs nyhetsbrev:

Tipsa Akademiliv

Har du förslag på en nyhet eller känner till något intressant bidrag/seminarium/utbildning?
Skicka ett mejl till Elin Lindström Claessen

www.watchfreesocceronline.com replik klockor