Akademiliv

Sahlgrenska akademins nyheter

In English
Göteborgs universitets logotyp
  • Nyheter
  • Notiser
  • Kalendarium
  • Bidrag
  • Om Akademiliv

Ny struktur upptäckt i mänskliga spermiesvansar

12 februari, 2018

Första högupplösta 3D-bilden av en intakt mänsklig spermie tagen med kryoelektronmikroskopi. På bilden syns mikrotuber och cellens omslutande membran samt en 3D-modell av hela spermiesvanstippen.

LIFE SCIENCE. För att en spermie ska kunna simma och ett barn bli till behövs en väl fungerande spermiesvans. Genom att använda cryo-elektrontomografi har forskare vid institutionen för kemi och molekylärbiologi på Medicinareberget, tillsammans med forskare i USA, hittat en helt ny nano-struktur inne i spermiernas svansar.

Mänskliga spermier är oerhört viktigt för all vår fortplantning. Därför är det lätt att anta att vi i detalj vet hur de ser ut. Men nu har en internationell forskargrupp, genom att använda cryo-elektrontomografi, hittat en helt ny nano-struktur inne i spermiesvansarna.

Metoden, som Joachim Frank, Jacques Dubochet och Richard Henderson tilldelades nobelpriset för 2017, ger 3D- bilder av hur celler är uppbyggda.

Johanna Höög, biträdande forskare vid institutionen för kemi och molekylärbiologi, verksam på Medicinareberget.

– Eftersom cellerna avbildas fastfrusna i is, utan tillsättning av kemikalier som kan dölja cellens minsta strukturer, så kan till och med enskilda proteiner ses på plats inuti cellen, säger Johanna Höög, forskare på institutionen för kemi och molekylärbiologi vid Göteborgs universitet.

Svansen påverkar förmåga att simma

Längst ut i spermiesvansens tipp fanns det nästan bara mikrotuber (turkosa på bilden), men inuti dessa tuber har nu forskare på GU upptäckt en spiralstruktur (grön) som aldrig setts förut.

Det behövs en väl fungerande spermiesvans för att en spermie ska kunna simma och ett ägg bli befruktat.

Svansen är en mycket komplex maskin som består av omkring tusen olika sorters byggstenar. Den viktigaste byggstenen heter tubulin, som formar långa rör (mikrotuber). Rören ligger inuti spermiesvansen.

På rören sitter tusentals motorproteiner fast. Motorproteinerna är molekyler som kan röra sig. Genom att sitta fast på en mikrotub och ”gå på mikrotuben bredvid” så drar motorproteinerna i spermiesvansen, som då böjs och därmed kan spermien simma.

– Det är helt otroligt att det kan fungera egentligen. Rörelsen av tusentals motorproteiner måste ju koordineras in i minsta detalj för att spermien ska kunna simma, säger Johanna Höög, som har lett studien.

Ville skärskåda spermiens svans

Forskningen påbörjades för att forskarna vill se hur mänskliga spermiesvansar ser ut i 3D. Det skulle ge ledtrådar till hur spermier fungerar, på samma sätt som en ritning av en motor hjälper till att förklara hur den fungerar.

– När vi tittade på den första 3D- avbildningen av den allra yttersta biten av en spermiesvans fick vi syn på något vi aldrig sett förut inuti rören (mikrotuberna) – en spiral som sträckte sig in från spermietippen och var ungefär en tiondel av svansens längd.

Vad spiralen gör där och vad den består av, och om den är viktig för att spermierna ska kunna simma, är nu frågor som forskargruppen kommer att fokusera på att besvara.

Davide Zabeo

– Vi tror att denna spiral möjligen fungerar som en kork inuti mikrotuberna (rören), så att de inte fortsätter att växa och krympa som de vanligtvis gör, utan att spermiens energi kan riktas helt och hållet mot att simma snabbt mot ägget, säger Davide Zabeo, som varit drivande doktorand bakom upptäckten.

Studien som nu publicerats i den vetenskapliga tidskriften Scientific Reports är ett samarbete mellan forskare vid Göteborgs universitet och forskare vid University of Colorado i USA.

Artikelns namn: A lumenal interrupted helix in human sperm tail microtubules.

Länk till artikel>>

Av: Elin Lindström
Taggat med: institutionen för kemi och molekylärbiologi, Life Science, Medicinareberget, Naturvetenskapliga fakulteten, Ny studie, vetenskaplig publicering

Lägg in dina egna arrangemang i Akademilivs kalendarium

Karin Strijbis: Microbe-host interactions at mucosal surfaces – the unexpected functions of transmembrane mucins

Hybrid meeting – in Assembly Room Birgit Thilander (NOTE the venue and the time!) or online via Zoom.

  • Hybrid webinar 09:00-10:00, Thursday June 8th.
  • Link to Zoom webinar.
  • Sahlgrenska Academy Science Seminars – see full program in the Staff Portal.

Information from Sahlgrenska Academy Research Support Office

[UPDATED MAY 23]
The Sahlgrenska Academy Research Support Office provides an overview of upcoming and current calls, nominations and events in an information letter. This letter is updated approximately four times per semester.

’20 minuter för forskare’ är tillbaka – här kan du se hela vårens program

Under 20 minuter över Zoom tipsar Biomedicinska biblioteket om verktyg och tjänster som kan underlätta din forskarvardag.

Akademistatistik hjälper dig med statistiken

Akademistatistik erbjuder statistisk och hälsoekonomisk expertis till forskare och doktorander som arbetar vid Sahlgrenska akademin och i Västra Götalandsregionen. Här får du råd inom alla aspekter, från projektformulering till de analyser som krävs för tidskriftspublicering.

  • Om du vill boka tid, använd deras onlinebokningssystem.
  • Mer information om Akademistatistik finns på deras hemsida.

Vi bygger på Medicinareberget

Nu hittar du samlad information om byggprojekt som påverkar Sahlgrenska akademin i Medarbetarportalen.

 

Här finns aktuell information om ALF i Västra Götaland

Veckans lunchmenyer

Café Anatomen
Matsedel ej tillgänglig på hemsidan.

Café Annedal
Matsedel ej tillgänglig på hemsidan.

Lunchen.nu

Lustgården på Änggårdsbacken
Avhämtning för externa gäster mellan 11.00-12.30 vardagar.

Lyktan

Mersmak Mölndal

Mersmak Sahlgrenska

Mersmak Östra

Salt & Syra

Fler nyheter

Landénska forskningsstipendiet till läkarstudenten Josephine Sager

9 juni, 2023

STUDENT. Läkarstudenten Josephine Sager har utsetts som årets mottagare av Landénska forskningsstipendiet på 160 000 kronor. Vid sidan av sina läk … [Read More...]

Nationellt möte i Göteborg för de tre svenska dietistutbildningarna

9 juni, 2023

UTBILDNING. Nyligen samlades representanter för alla tre dietistutbildningar i Sverige för ett lunch-till lunch-möte i Göteborg. Flera gemensamma … [Read More...]

Ljuva examenstider för studenter och lärare

9 juni, 2023

UTBILDNING. Efter flera års tuffa studier har nu ännu en kull studenter kunnat ta ut sin examen och ge sig ut i yrkeslivet. Akademiliv gör ne … [Read More...]

Gunnar Tobin får Sahlgrenska akademins pedagogiska pris: ”För mig har alltid studenten varit i centrum”

8 juni, 2023

Hallå där Gunnar Tobin - stort grattis till Sahlgrenska akademins pedagogiska pris 2023! Hur känns det att få detta pris? Jag är mycket glad fö … [Read More...]

Svenskastudier rustar sjuksköterskor inför arbetslivet

8 juni, 2023

UTBILDNING. Nu har en ny kull sjuksköterskor med utländsk examen fått sin svenska yrkeslegitimation. Med i utbildningen finns en termin med in … [Read More...]

Steg för steg genom din ansökan med Etikprövningsmyndigheten

8 juni, 2023

SEMINARIUM. Det digitala seminariet med Etikprövningsmyndigheten den 30 maj om etikprövning av forskning på människor blev både välbesökt och upps … [Read More...]

Avgörande fynd ger hopp om snabbare och bättre återhämtning efter stroke

8 juni, 2023

NY STUDIE. En effektiv behandling för flertalet strokedrabbade – även de som i dag inte hinner få vård inom de första timmarna. Det är målet med e … [Read More...]

Halverat alkoholdrickande med diabetesläkemedel

8 juni, 2023

NY STUDIE. Läkemedlet semaglutid används vid diabetes typ 2 och fetma, men kan vara effektivt också vid alkoholberoende. I en studie från Göt … [Read More...]

Goda exempel från Sahlgrenska Universitetssjukhuset lyfts fram i utvärdering från Socialstyrelsen

8 juni, 2023

RAPPORT. Västra Götalandsregionen och Sahlgrenska Universitetssjukhuset är ett lärande exempel för hur medarbetare kan uppmuntras till fors … [Read More...]

Så påverkar klimatförändringarna vår hälsa – se filmad föreläsning

2 juni, 2023

SAMVERKAN. Fler fall av astma och hjärt-kärlsjukdomar, en värre situation för pollenallergiker och fler som dör i värmeböljor. Det är några hälsok … [Read More...]

Fler nyheter…

Sahlgrenska akademin

© Göteborgs universitet
Box 100, 405 30 Göteborg
Telefon: 031 786 0000

Om webbplatsen

Elin Lindström är redaktör för Akademiliv.
Har du idéer eller synpunkter mejla till akademiliv@gu.se

Anmäl dig till Akademilivs nyhetsbrev:

Tipsa Akademiliv

Har du förslag på en nyhet eller känner till något intressant bidrag/seminarium/utbildning?
Skicka ett mejl till Elin Lindström Claessen

www.watchfreesocceronline.com replik klockor