Akademiliv

Sahlgrenska akademins nyheter

In English
Göteborgs universitets logotyp
  • Nyheter
  • Notiser
  • Bidrag
  • Om Akademiliv
Projektgruppen som har tagit fram den nya specialistsjuksköterskeutbildningen. Från vänster: Marie Thonander, kursansvarig sjuksköterska och Annika Odell, verksamhetsutvecklare, båda vid verksamhetsområde Kardiologi på Sahlgrenska Universitetssjukhuset; Carina Sparud Lundin, proprefekt och utbildningsansvarig på institutionen för vårdvetenskap och hälsa; Susanne Nielsen lektor på institutionen för vårdvetenskap och hälsa, och sjuksköterska på verksamhetsområde Thorax/SU; Åsa Axelsson, lektor på institutionen för vårdvetenskap och hälsa, och sjuksköterska på verksamhetsområde Kardiologi/SU; Annika Blix biträdande vårdenhetschef på avdelning 13 vid verksamhetsområde Kardiologi/SU.

Ny specialistutbildning för sjuksköterskor, inriktad mot hjärtsjukvård

6 februari, 2018

UTBILDNING. En karriärmöjlighet och ett sätt att möta framtidens behov inom hjärtsjukvården. Så beskriver projektgruppen den nya specialistutbildningen för sjuksköterskor som startar till hösten på Göteborgs universitet.

– Det är fantastiskt! Som en förlossning efter ett långt värkarbete.

Annika Odell

Så svarar Annika Odell, verksamhetsutvecklare vid verksamhetsområde Kardiologi på Sahlgrenska Universitetssjukhuset, på frågan om hur det känns nu när det står klart att utbildningen ska inrättas på universitetet. 2015 fick hon det officiella uppdraget av sjukhuset att verka för ett specialistsjuksköterskeprogram med inriktning mot hjärtsjukvård. Idén fick hon långt tidigare.

– Mina kollegor och jag har pratat om behovet av detta under flera år. Det känns ganska häftigt att det nu blir verklighet.

Det är en upprymd stämning när projektgruppen har möte på utvecklingscentrum för verksamhetsområde Kardiologi på Per Dubbsgatan, kort efter att akademistyrelsen beslutat om att inrätta programmet. Från början var det Annika Odell och två kollegor inom verksamhetsområdena Kardiologi och Thorax som arbetade för att bana väg för den nya utbildningen, men gruppen utökades när samverkan med universitetet kom igång.

Carina Sparud Lundin

– Programmet blir till genom ett unikt samarbete, säger Carina Sparud Lundin, som är proprefekt och utbildningsansvarig på institutionen för vårdvetenskap och hälsa, och fortsätter:

– Dels mellan två institutioner på universitet, nämligen medicin, som står för kurserna i medicin, och vårdvetenskap och hälsa som utgår från sjuksköterskornas huvudämne omvårdnad. Dels mellan universitet och verksamhetsområdena Kardiologi och Thorax på Sahlgrenska sjukhuset. På det här sättet får sjuksköterskorna möjlighet till både en magisterexamen och en yrkesexamen, samtidigt som vi möter ett kompetensbehov som finns inom den högspecialiserade hjärtsjukvården.

Annika Odell håller med.

– Det finns redan specialistutbildningar inom kirurgi och medicin, men de är lite för breda för hjärtsjukvården som idag är specialiserad och väldigt bred på samma gång. Patienten vårdas inom flera olika discipliner i både primär- och specialistvård, och som sjuksköterska måste man förstå helheten och veta vad som händer med patienten inom olika specialiteter, säger hon.

Eftersom hjärt- och kärlsjukdomar är stora folksjukdomar, tror Annika Odell att de nya specialistsjuksköterskorna kommer att bli mycket uppskattade när de examineras efter fyra terminers studier på halvfart. De kommer att arbeta på sjukhusens thorax- och kardiologiavdelningar, på vårdcentraler och på mottagningar för patienter med hjärtsvikt. En del kommer säkert vara distriktssköterskor som skaffar sig dubbel specialistkompetens, menar Annika Odell.

– Utbildningen är också tänkt att lösa problemet med att erfarna och kompetenta sjuksköterskor lämnar hjärtsjukvården när de vill gå vidare i karriären och bli specialistsjuksköterskor. Nu får de möjlighet att avancera inom sitt eget område.

Åsa Axelsson

Åsa Axelsson, som har en kombinerad tjänst som lektor på institutionen för vårdvetenskap och hälsa vid Göteborgs universitet, och som sjuksköterska på verksamhetsområde Kardiologi på Sahlgrenska Universitetssjukhuset, påpekar att många sjuksköterskor som idag arbetar med hjärtsjukvård redan är välutbildade, eftersom de gått fristående kurser och uppdragsutbildningar på avancerad nivå.

– De har kunskapen men de har ingen formell examen som är en akademisk merit och som kan påverka deras löner. Meningen är att den här gruppen nu ska få tillgodoräkna sig kurserna om de vill läsa specialistprogrammet, säger hon.

– Utbildningen kan även bidra till utveckling av forskning inom hjärtsjukvård, genom att fler sjuksköterskor utbildats i ett vetenskapligt förhållningssätt. För att utveckla vården behövs både medicinsk och vårdvetenskaplig forskning, och ett nära samarbete mellan vården och akademin.

De första sjuksköterskorna börjar sin utbildning till hösten, och den som vill ha en av de tio platserna ska ansöka redan mellan 15 februari och 15 mars. Senast den 15 februari kommer mer detaljerad information och ansökningslänk att finnas via portalen www.antagning.se.

TEXT OCH FOTO: MALIN AVENIUS/FRILANSJOURNALIST

Av: Elin Lindström
Taggat med: hjärtsjukvård, institutionen för vårdvetenskap och hälsa, Ny utbildning, specialistsjuksköterskeprogrammet

Kommentarer

  1. Henrik Sjövall skriver

    7 februari, 2018 vid 06:14

    Jättekul att vi fick ihop det här, det fanns en del formella knutar att lösa upp men finns bara den goda viljan på bägge sidor gränsen brukar det gå bra.

GLAD SOMMAR!

Akademilivs nyhetsbrev är tillbaka onsdag 21 augusti.

Kontakta din institution för att lägga in din händelse i Medarbetarportalens kalendarium

  • Biomedicin: Kristian Kvint: kalender@biomedicine.gu.se
  • Core Facilities: Amelie Karlsson: amelie.karlsson.2@gu.se
  • Kliniska vetenskaper: Katarina Olinder Eriksson: klinvet@gu.se
  • Medicin: Nina Raun; kommunikation@medicine.gu.se
  • Neurovetenskap och fysiologi: Josefin Bergenholtz; kommunikation@neuro.gu.se
  • Odontologi: Johan Thompson; info@odontologi.gu.se
  • Sahlgrenska akademins kansli: och fakultetsgemensamma kalenderhändelser Åsa Ekvall; info@sahlgrenska.gu.se
  • Vårdvetenskap och hälsa: Karin Mossberg; vardvetenskap@fhs.gu.se

Information from Sahlgrenska Academy Research Support Office

[UPDATED JUNE 2024]
The Sahlgrenska Academy Research Support Office provides an overview of upcoming and current calls, nominations and events in an information letter. This letter is updated on a monthly basis.
Current and previous newsletters are also available in the Staff Portal.

’20 minuter för forskare’ är tillbaka – här kan du se hela vårens program

Under 20 minuter över Zoom tipsar Biomedicinska biblioteket om verktyg och tjänster som kan underlätta din forskarvardag.

Här finns aktuell information om ALF i Västra Götaland

Fler nyheter

Nyheter på sajten har inte uppdaterats sedan maj månad – utlysningar fortsätter samlas på akademiliv.se

13 juni, 2024

NYHETER. Efter den omfattande kraschen av Akademilivs sajt i maj månad har sajtens nyhetsdel inte uppdaterats. Sajten är nu uppe igen, och det f … [Read More...]

En personlig död – chans att vinna Björn Fagerbergs nya bok

27 maj, 2024

NY BOK. Under sitt liv som invärtesmedicinare har Björn Fagerberg varit med om många dödsfall som han alltid hanterat professionellt i sin yrk … [Read More...]

Alba Corell ger rapport från ett hjärntumörmöte på hög nivå 

20 maj, 2024

KRÖNIKA. Nyligen avslutades den Skandinaviska Neuro-onkologiska gruppens (SNOG) sammankomst i Göteborg. Professor Asgeir Jakola stod som värd och … [Read More...]

Gudmundur Johannsson prisad med europeisk medalj

20 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Professor Gudmundur Johannsson fick nyligen ta emot 2024 års European Hormone Medal under mötet European Congress of Endocrinolgy i St … [Read More...]

Från Sydafrika till Sverige: forskningssamverkan för att förbättra gravida kvinnors hälsa

17 maj, 2024

GLOBAL HÄLSA. På det dynamiska universitetssjukhuset Tygerberg Hospital i Kapstaden arbetar ett hängivet forskarteam under ledning av Lina Be … [Read More...]

Sara Bjursten och Anna Wenger får Assar Gabrielssons pris 2024

17 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Stiftelsen Assar Gabrielssons Fond har utsett Anna Wenger till pristagare i kategorin basvetenskaplig forskning och Sara Bjursten … [Read More...]

Hon gör residency i USA med läkarexamen från Göteborg

17 maj, 2024

STUDENT. Att få göra sin ”residency” inom ortopedi i USA är en ouppnåelig dröm för många nyutbildade amerikanska läkare. Nu har Janina Kaarre, med … [Read More...]

En heldag för doktorander med fokus på mental hälsa

16 maj, 2024

DOKTORAND. För sjätte gången har Sahlgrenska akademins doktorander bjudits in till PhD Day, organiserad av Doktorandrådet. Dagen gav bland annat k … [Read More...]

Kaj Blennow rankas högst i Sverige  inom neurovetenskap

16 maj, 2024

UTMÄRKELSE. I årets upplaga av forskarrankningen från Research.com inom ämnet neurovetenskap placeras Kaj Blennow på plats 17 på den inter … [Read More...]

Linda Wass gör postdok vid Stanford med ALF-medel

14 maj, 2024

ALF-MEDEL. Den biomedicinska analytikern Linda Wass har just installerat sig i Stanford i Kalifornien där hon ska göra en två år lång period som p … [Read More...]

Fler nyheter…

Sahlgrenska akademin

© Göteborgs universitet
Box 100, 405 30 Göteborg
Telefon: 031 786 0000

Om webbplatsen

Elin Lindström är redaktör för Akademiliv.
Har du idéer eller synpunkter mejla till akademiliv@gu.se

Anmäl dig till Akademilivs nyhetsbrev:

Tipsa Akademiliv

Har du förslag på en nyhet eller känner till något intressant bidrag/seminarium/utbildning?
Skicka ett mejl till Elin Lindström Claessen

www.watchfreesocceronline.com replik klockor