INTERNATIONALISERING. Under veckan fick Göteborg besök av en delegation från japanska Kyushu University för diskussioner hur samarbetet mellan våra universitet kan fördjupas. I samband med besöket skrev Masato Wakayama, vicerektor för Kyushu University, och Agneta Holmäng, dekan för Sahlgrenska akademin, under en avsiktsförklaring för det framtida samarbetet.
Kyushu University haft ett fungerande samarbete med Chalmers och Göteborgs universitet sedan 2009, och genom detta avtal inleds nu processen att utvidga samarbetet.
– Vi gläder oss mycket över att kunna formalisera samarbetet med Kyushu University, som vi tror kommer att gynna båda parter. Det passar väl in i vår strategi för internationella samarbeten att fördjupa vårt utbyte på alla nivåer med ett högt rankat universitet, sade dekan Agneta Holmäng i samband med att hon skrev under avtalet.
– Det har varit ett givande besök i Göteborg. Vi ser fram emot att utöka vårt samarbete inom forskning samt inom fler utbildningar, både på grundnivå, avancerad nivå och forskarnivå. Jag tror att vårt utbyte i framtiden kan ge goda resultat och även bidra till en positiv utveckling i vår omvärld, sade Masato Wakayama, vicerektor för Kyushu University vid signeringen.
Innovation i fokus
Den avsiktsförklaring som undertecknats är ett första steg mot ett mer djupgående samarbete, och ger förutsättningarna för vårt framtida utbyte av både studenter och lärare. Flera utbildningar är tänkta att omfattas av det mer detaljerade avtal som ska skrivas i ett senare skede, men inledningsvis gäller utbytet innovation – för Sahlgrenska akademins del mastersprogrammet i affärsskapande och entreprenörskap inom biomedicin.
– Japan är en viktig global aktör för våra studenter och även för våra lärare, och vi vill gärna kunna erbjuda utbyten genom internships och annan kunskapsöverföring i landet. Att vi nu formaliserar vårt samarbete med Kyushu University har lett till ett ökat japanskt intresse för oss, och vi har nu kontakt med flera större universitet som är mycket intresserade av den kompetens som finns vid Sahlgrenska akademin inom innovation sammanvävt med utbildning, säger Karl Maack, som är chef för enheten innovation och entreprenörskap, och som var med och representerade Sahlgrenska akademin under möten med den japanska delegationen.
Japanska och svenska lärosäten knyts nu också närmare varandra genom projektet MIRAI. Det är ett nätverk med finansiering från STINT, där Kyushu University är ett av de åtta japanska universitet och Göteborgs universitet är ett av de sju svenska universitet som deltar. MIRAI:s övergripande syfte att knyta svensk och japansk forskning, innovation och utbildning närmare varandra inom områdena åldrande, materialvetenskap och hållbarhet.
Likt GU
Kyushu University har många likheter med Göteborgs universitet. Liksom vårt universitet är det stort och spänner över hela akademiska fältet – från farmaci, medicin, odontologi till naturvetenskap, juridik, ekonomi, humaniora och design. Det grundades för drygt hundra år sedan, och har fram tills nu vuxit genom sammanslagning med flera mindre högskolor. Kyushu University ligger längst ut i väster på den japanska ön på Kyushu Island. Närheten till stora städer i Asien som Beijing, Shanghai och Hong Kong har gett universitetet en starkt internationell prägel, och även om japanska är huvudspråket inom grundutbildningen ges också en rad utbildningar på engelska. Universitetet har 28 000 studenter.
Den besökande delegationen från Kyushu University bestod av professor Masato Wakayama, vicerektor för Kyushu University och ordförande för dess Global Innovation Centre, professor Hiroyuki Ochiai, School of Science, samt professor Yuichi Harada, som är föreståndare för Global Innovation Centre vid Kyushu University. Från Sahlgrenska akademin deltog dekanus Agneta Holmäng, International Director Gunnar Tobin, Karl Maack, enhetschef för enheten innovation och entreprenörskap, samt Ida Mattiasson, internationell samordnare vid Sahlgrenska akademins kansli.
TEXT OCH FOTO: ELIN LINDSTRÖM CLAESSEN
Mary skriver
Vad spännande! Ser framemot som student att få göra utbyteskurser eller t.o.m. utbytesterminer i Japan!