Akademiliv

Sahlgrenska akademins nyheter

In English
Göteborgs universitets logotyp
  • Nyheter
  • Notiser
  • Bidrag
  • Om Akademiliv

Centrum för hälsa och prestationsutveckling – tillgängligt för våra forskare och lärare

23 januari, 2018

Mats Börjesson.

RESURS. Behöver du råd om hur du ska mäta fysisk aktivitet i din studie? Hjälp med att genomföra och analysera rätt mätningar? Eller en plats att genomföra studien på? Då kan Centrum för hälsa och prestationsutveckling, CHP, hjälpa till. Centret vill fungera som en resurs för forskare och lärare på Sahlgrenska akademin kring allt som handlar om hälsa och motion.

Centrum för hälsa och prestationsutveckling, CHP, vid Institutionen för Kost- och idrottsvetenskap är som nybliven Centrumbildning en angelägenhet för hela Göteborgs universitet. CHP växer så det knakar. Centret startades 2011 och år 2013, med verksamhetsansvarige professorn Stefan Grau vid rodret, jobbade fem personer här. Idag är drygt 25 forskare, doktorander och lektorer knutna hit.

Komplett miljö

CHP:s vision är att bli ett internationellt forskningscentrum inom hälsa och idrottslig prestationsutveckling och att skapa ett nära flervetenskapligt samarbete mellan akademi, näringsliv, idrott och sjukvård.

– Vi vill göra detta till en komplett akademisk miljö och vara det naturliga stället i Göteborg för forskning och kunskapsspridning kring fysisk aktivitet, så väl den som rör folkhälsa som elitidrott, säger Mats Börjesson.

Han är hjärtläkare och professor i idrottsfysiologi på Sahlgrenska akademin och jobbar tillsammans med Stefan Grau som föreståndare för CHP sedan 2015.

– Vi ska vara ett kunskapscentrum och fungera som en tillgång för alla som jobbar inom det här området. Forskare på Sahlgrenska akademin kan till exempel få hjälp att lägga upp en träningsstudie, genomföra själva studien här eller att starta ett forskningssamarbete med oss, säger Mats Börjesson.

Välutrustat centrum

På CHP finns förutom kontor för forskare och doktorander också träningslokaler, bland annat en fullskalig handbollshall, och tre laboratorier. Ett biomekanik laboratorium för rörelseanalys, ett styrkelaboratorium, samt ett laboratorium för fysiologiska arbetstester. Här finns också en dexa-apparat för mätning av kroppssammansättning. På CHP finns också kompetens inom nutrition och möjligheter till samverkan kring kombinationen av kost och fysisk aktivitet för hälsa och prestation.

– Vi bedriver också testverksamhet för elitidrottare här, berättar Mats Börjesson.

Inom området elitidrott studeras exempelvis biomekanik och skaderisk. Men också hur material och kläder kan konstrueras för att öka idrottsprestationen. Det kan handlar om allt från skoutveckling till hur man enkelt mäter fysisk aktivitet och stillasittande och effekter av sportdryck på sockerupptag och prestation.

– Det här är spännande områden och vi kommer jobba ännu närmare näringslivet framöver tack vare det stora ITH-projektet.

ITH står för Innovationsarena idrott, teknik och hälsa och är ett tre-årigt projekt finansierat av Europeiska regionala utvecklingsfonden. CHP ska här tillsammans med Chalmers bygga upp en samverkansmiljö där små och medelstora företag i regionen får tillgång till forskningsresurser för att validera, utveckla och vidareutveckla produkter till kommersiella satsningar.

Sjukvård och folkhälsa

Men minst lika viktig som forskning kring elitidrott är också studier kopplade till sjukvården och till folkhälsa. CHP är bland annat inblandad i flera stora epidemiologiska studier. Tillsammans med GIH, Gymnastik- och idrottshögskolan i Stockholm, ansvarar CHP för mätningarna av fysisk aktivitet i den stora Scapis-studien, som leds av Sahlgrenska akademin. Det är ett stort forskningsprojekt inom hjärta, kärl och lunga där 30 000 individer i medelåldern studeras för att hitta riskmarkörer som visar vem som kan drabbas av hjärt- eller lungsjukdom.

– På CHP har det också gjorts studier kring vilken effekt träning har för migränpatienter och hur rehabiliteringen för patienter som gjort korsbandsoperationer fungerar, av och i samarbete med andra forskargrupper. Framöver vill vi bli ännu bättre på interventionsstudier, säger Mats Börjesson.

FAKTA CHP – Centrum för hälsa och prestationsutveckling.
PLATS:
Idrottshögskolan i Göteborg.
INSTITUTION:
Knutet till Institutionen för kost och idrottsvetenskap.
VERKSAMHETSANSVARIGA:
Stefan Grau, professor i biomekanik samt Mats Börjesson, professor i idrottsfysiologi och överläkare i kardiologi, SU/Östra.
VERKSAMHETER:
Forskning, utbildning, innovation och testverksamhet på ett tvärvetenskapligt och laborativt sätt med fokus på såväl hälsa som prestationsutveckling.

Utbildning är ytterligare en annan viktig funktion för CHP. Just nu ges här en internationell mastersutbildning i idrottsmedicin inom hälsa och prestation vilken lockat studenter från hela Europa. Kursen omfattar fysisk aktivitet i ett brett spektrum från den sjuka patienten där fysisk aktivitet kan vara en del av behandlingen, Fysisk aktivitet på recept, till den unga elitidrottaren med hjärtbesvär eller traumatiska skador.

CHP vill också vara folkbildande och sprida kunskap om hälsa och fysisk aktivitet till allmänheten.

– Hälsofrågor är ständigt på agendan och det är inte alltid de svar som ges i media är riktiga. Vi ställer gärna upp och svarar på frågor som rör hälsa och motion, eller sätter journalister i kontakt med rätt experter. Det är viktigt att evidensbaserad kunskap når ut till allmänheten, säger Mats Börjesson.

 

TEXT OCH FOTO: KARIN FREJRUD/FRILANSJOURNALIST

 

Av: Elin Lindström

GLAD SOMMAR!

Akademilivs nyhetsbrev är tillbaka onsdag 21 augusti.

Kontakta din institution för att lägga in din händelse i Medarbetarportalens kalendarium

  • Biomedicin: Kristian Kvint: kalender@biomedicine.gu.se
  • Core Facilities: Amelie Karlsson: amelie.karlsson.2@gu.se
  • Kliniska vetenskaper: Katarina Olinder Eriksson: klinvet@gu.se
  • Medicin: Nina Raun; kommunikation@medicine.gu.se
  • Neurovetenskap och fysiologi: Josefin Bergenholtz; kommunikation@neuro.gu.se
  • Odontologi: Johan Thompson; info@odontologi.gu.se
  • Sahlgrenska akademins kansli: och fakultetsgemensamma kalenderhändelser Åsa Ekvall; info@sahlgrenska.gu.se
  • Vårdvetenskap och hälsa: Karin Mossberg; vardvetenskap@fhs.gu.se

Information from Sahlgrenska Academy Research Support Office

[UPDATED JUNE 2024]
The Sahlgrenska Academy Research Support Office provides an overview of upcoming and current calls, nominations and events in an information letter. This letter is updated on a monthly basis.
Current and previous newsletters are also available in the Staff Portal.

’20 minuter för forskare’ är tillbaka – här kan du se hela vårens program

Under 20 minuter över Zoom tipsar Biomedicinska biblioteket om verktyg och tjänster som kan underlätta din forskarvardag.

Här finns aktuell information om ALF i Västra Götaland

Fler nyheter

Nyheter på sajten har inte uppdaterats sedan maj månad – utlysningar fortsätter samlas på akademiliv.se

13 juni, 2024

NYHETER. Efter den omfattande kraschen av Akademilivs sajt i maj månad har sajtens nyhetsdel inte uppdaterats. Sajten är nu uppe igen, och det f … [Read More...]

En personlig död – chans att vinna Björn Fagerbergs nya bok

27 maj, 2024

NY BOK. Under sitt liv som invärtesmedicinare har Björn Fagerberg varit med om många dödsfall som han alltid hanterat professionellt i sin yrk … [Read More...]

Alba Corell ger rapport från ett hjärntumörmöte på hög nivå 

20 maj, 2024

KRÖNIKA. Nyligen avslutades den Skandinaviska Neuro-onkologiska gruppens (SNOG) sammankomst i Göteborg. Professor Asgeir Jakola stod som värd och … [Read More...]

Gudmundur Johannsson prisad med europeisk medalj

20 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Professor Gudmundur Johannsson fick nyligen ta emot 2024 års European Hormone Medal under mötet European Congress of Endocrinolgy i St … [Read More...]

Från Sydafrika till Sverige: forskningssamverkan för att förbättra gravida kvinnors hälsa

17 maj, 2024

GLOBAL HÄLSA. På det dynamiska universitetssjukhuset Tygerberg Hospital i Kapstaden arbetar ett hängivet forskarteam under ledning av Lina Be … [Read More...]

Sara Bjursten och Anna Wenger får Assar Gabrielssons pris 2024

17 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Stiftelsen Assar Gabrielssons Fond har utsett Anna Wenger till pristagare i kategorin basvetenskaplig forskning och Sara Bjursten … [Read More...]

Hon gör residency i USA med läkarexamen från Göteborg

17 maj, 2024

STUDENT. Att få göra sin ”residency” inom ortopedi i USA är en ouppnåelig dröm för många nyutbildade amerikanska läkare. Nu har Janina Kaarre, med … [Read More...]

En heldag för doktorander med fokus på mental hälsa

16 maj, 2024

DOKTORAND. För sjätte gången har Sahlgrenska akademins doktorander bjudits in till PhD Day, organiserad av Doktorandrådet. Dagen gav bland annat k … [Read More...]

Kaj Blennow rankas högst i Sverige  inom neurovetenskap

16 maj, 2024

UTMÄRKELSE. I årets upplaga av forskarrankningen från Research.com inom ämnet neurovetenskap placeras Kaj Blennow på plats 17 på den inter … [Read More...]

Linda Wass gör postdok vid Stanford med ALF-medel

14 maj, 2024

ALF-MEDEL. Den biomedicinska analytikern Linda Wass har just installerat sig i Stanford i Kalifornien där hon ska göra en två år lång period som p … [Read More...]

Fler nyheter…

Sahlgrenska akademin

© Göteborgs universitet
Box 100, 405 30 Göteborg
Telefon: 031 786 0000

Om webbplatsen

Elin Lindström är redaktör för Akademiliv.
Har du idéer eller synpunkter mejla till akademiliv@gu.se

Anmäl dig till Akademilivs nyhetsbrev:

Tipsa Akademiliv

Har du förslag på en nyhet eller känner till något intressant bidrag/seminarium/utbildning?
Skicka ett mejl till Elin Lindström Claessen

www.watchfreesocceronline.com replik klockor