BIDRAG. Två av de tio forskningsprojekt som AFA Försäkring väljer att finansiera genomförs vid Sahlgrenska akademin. Maria Rosvall, professor i socialmedicin vid institutionen för medicin, får bidrag till ett projekt som handlar om att hitta faktorer och markörer som kan användas för att tidigt fånga upp unga vuxna som riskerar få hjärt- kärlsjukdom. Kjell Olmarker, professor i anatomi vid institutionen för biomedicin, får medel till ett projekt om diskbråck med ischias.
– Hos unga vuxna ser vi idag tecken på att hjärt- och kärlsjukdomarna ökar, en utveckling vi inte ser i äldre generationer. Sjukdomar i hjärta och kärl utvecklas långsamt och är ofta tecken på åderförkalkning. Om vi kan förstå sjukdomsprocessen bättre, och också öka vår förståelse av sambanden med fetma, diabetes, levnadsomständigheter och livsstil bland unga skulle vi kunna förebygga hjärt- och kärlsjukdom i yngre åldrar, säger Maria Rosvall.
Maria Rosvall, som är professor vid Göteborgs universitet och överläkare vid Närhälsan inom Västra Götalandsregionen, får tre miljoner kronor till sitt forskningsprojekt. Projektet handlar om att hitta faktorer som kan användas för att tidigt identifiera unga vuxna som riskerar att utveckla hjärt-kärlsjukdom. För projektet ska Maria Rosvall och hennes kollegor samla in och analysera data om unga vuxna genom frågeformulär, blodprover, fysiologiska undersökningar och ultraljudsundersökningar av kärl.
Projektet pågår till och med 2020 och förväntas öka kunskapen om samband mellan metabola faktorer som fetma och diabetes, livsstil och levnadsvillkor och tidiga tecken på hjärt- och kärlsjukdom.
Runt 2 500 personer opereras årligen för diskbråck, men kunskap saknas om mekanismerna bakom smärtan. Smärta i ländryggen och benen på grund av diskbråck som trycker mot nerver i ryggraden orsakar lidande för individen och stora kostnader för samhället. Kjell Olmarker får 2 120 000 kronor i bidrag från AFA Försäkring för att undersöka hur tumörnekrosfaktorn, TNF, påverkar smärtan vid diskbråck, och för att studera bråckets uppkomst samt möjligheterna att medicinera det.
– Vi avser att försöka förstå de mekanismer som leder till frisättning av tumörnekrosfaktorn. Detta skulle kunna leda till att man kan designa helt nya läkemedel. Dessa skulle då vara direkt riktade mot smärtuppkomsten och därigenom vara mycket mer effektiva än nuvarande läkemedel som endast är symtomlindrande, säger Kjell Olmarker.
I projektet ingår också att försöka hitta en biologisk markör så att diskläckage kan upptäckas med ett blodprov. Projektet pågår till och med januari 2021.
– Vi är glada att kunna bidra till den här typen av forskning och hoppas att den ska komma till direkt patientnytta i form av förbättrade möjligheter att behandla diskbråck och ischiasbesvär, säger Susanna Stymne Airey, chef för FoU och enheten Förebygga på AFA Försäkring i ett pressmeddelande.
150 miljoner till forskning varje år
På uppdrag av arbetsmarknadens parter avsätter AFA Försäkring varje år cirka 150 miljoner kronor till forskning inom arbetsmiljö och hälsa. Satsningar görs bland annat genom fyra anslagsomgångar per år. Kjell Olmarker vid Göteborgs universitet är en av tio projektledare som får forskningsmedel vid den fjärde anslagsomgången 2017, där totalt 22 191 000 kronor tilldelas olika forskningsprojekt.
På afaforsakring.se/forskning finns mer information om samtliga projekt. https://www.afaforsakring.se/forskning/
TEXT: AFA FÖRSÄKRING/ELIN LINDSTRÖM CLAESSEN