Akademiliv

Sahlgrenska akademins nyheter

In English
Göteborgs universitets logotyp
  • Nyheter
  • Notiser
  • Bidrag
  • Om Akademiliv

Möjliga kliniska samarbeten lockade David Bryder till Göteborg

10 januari, 2018

NY PROFESSOR. Lundaforskaren David Bryder, som gjort banbrytande upptäckter om blodstamceller, har numera kontor i Sahlgrenska Cancer Center på Medicinareberget. Den translationella miljön, och de goda möjligheterna till samarbete med kliniska forskare, var det som framförallt lockade honom hit.

– Jag har trivts bra i Lund. Jag startade forskargruppen där för över tio år sedan. Men jag tror på att man ska göra nya saker, och tycker det är roligt att hitta nya samarbetspartners, säger David när jag träffar honom i hans kontor på Cancercentrum.

Det är fredag när vi träffas, och det är ingen slump. Hans familj har redan flyttat till Göteborg, och sonen har funnit sig tillrätta på sitt nya gymnasium, men under veckorna jobbar David fortfarande till stor del i Lund, där han leder en framgångsrik grupp med stora anslag. I Lund har David också sina musstammar, av vilka han utvecklat flera själv, som också ska få en ny hemvist i Göteborg så småningom.

Hur blodet bildas

David Bryder disputerade i Lund 2003, och gjorde sin postdoc på Stanford i Kalifornien. I Lund drivs hans forskning av flera stora forskningsbidrag, bland annat från ERC, Knut och Alice Wallenbergs stiftelse, Vetenskapsrådet och Cancerfonden.

Han intresserar sig framför allt för hur det går till när stamceller i blodet mognar ut till olika typer av blodceller, och hur det går till när enskilda stamceller bibehålls. Blodstamcellerna ger upphov till miljarder nya blodkroppar varje dag – de röda blodkropparna som transporterar syre, blodplättarna som gör att blodet koagulerar och våra immunceller som skyddar oss mot infektioner.

De olika celltyperna i blodet utvecklas i hierarkier, där alla celltyper måste gå igenom flera utvecklingssteg innan de är färdiga.  I sin forskning kartlägger David olika faktorer som styr hur detta går till. Det är grundforskning, men den ligger ändå nära viktiga kliniska frågeställningar, framför allt om leukemi och andra blodsjukdomar.

– Leukemi uppstår normalt inte i mogna celler, utan i omogna celler som tappat förmågan att fortsätta sin utmognad, men som behållit förmågan att dela sig, säger David Bryder.

Inga lymfocyter

Bland immuncellerna finns det sådana som har en mycket kort livslängd som motverkar infektioner, och en annan grupp celler – lymfocyter – som är mer långlivade och som specialiserar sig mot särskilda bakterier och virus. Så sent som i förra veckan hade hans grupp en ny publikation i Cell Reports, där de identifierade att genen HLF, som normalt bara uttrycks i blodceller som inte mognat ut, måste stängas ner för att lymfocyter ska kunna bildas. Om genen inte stängs av får vi alltså bara det mer kortsiktiga immunförsvaret.

– Patienter med leukemi där HLF-genen är inblandad har en mycket dålig prognos, men det har varit svårt att generera pålitliga modeller för att studera uppkomst, progression och eventuell behandling av dessa leukemier mer ingående, säger David Bryder.

Gamla och unga celler

Ett annat spår för David Bryder handlar om hur blodstamcellerna förändras vid åldrande. Han berättar om en spektakulär studie där en doktorand i hans grupp, Martin Wahlestedt, undersökte stabiliteten hos gamla blodstamceller. Martin tog blodstamceller från en gammal mus, märkte dem var för sig med en unik molekylär streckkod, och transplanterade dem sedan till unga djur vars egna blodsystem slagits ut. De gamla cellerna tilläts sedan bygga upp ett nytt blodsystem, där bidraget från varje enskild cell kunde utvärderas med hjälp av streckkoden. Därefter valdes sådana celler ut som bar streckkoder som associerade med funktionellt åldrande. Dessa omprogrammerades till embryonala stamceller och användes i sin tur för att klona fram nya möss.

– Det visade sig att alla kloner vi karakteriserade uppförde sig helt som unga. Eftersom det går att få tillbaka funktion som en cell tidigare förlorat säger studien säger något om mekanismen. Om åldrandet hade varit drivet av skador på DNA hade man fått med sig dessa även i de omprogrammerade cellerna, säger David Bryder.

Söker samarbeten

Även om han själv inte läkare har han alltid samarbetat med kliniska forskare, och det är något han hoppas utveckla när han nu tar sin forskning till Göteborg:

– Vi jobbar till exempel med modeller för akut leukemi, och ser gärna samarbeten med personer som träffar den typen av patienter. Det handlar både om att få tillgång till relevant patientmaterial, men också om diskussion och input kring vad som är kliniskt relevanta frågeställningar, säger David, och fortsätter:

– Sådana samarbeten handlar ju också om vad vi kan bidra med. En utmaning är att kunna hänga med dagens snabba utveckling av experimentella tekniker och modeller och här har vi naturligtvis en fördel, eftersom vi inte delar vår tid mellan forskning och vården.

Han menar att det också kan handla om ett alternativt eller kompletterande förhållningssätt till forskning:

– Kanske är det så att vi med bakgrund ifrån grundforskning har mer erfarenhet ifrån att etablera kausalitet, snarare än det retrospektiva förhållningssätt som man oftast måste ta när man ska behandla patienter.

TEXT OCH FOTO: ELIN LINDSTRÖM CLAESSEN

 

Av: Elin Lindström
Taggat med: blod, blodcancer, Cancerforskning, institutionen för biomedicin, leukemi, Lunds universitet, Ny professor, Sahlgrenska Cancer Center, stamcellsforskning

GLAD SOMMAR!

Akademilivs nyhetsbrev är tillbaka onsdag 21 augusti.

Kontakta din institution för att lägga in din händelse i Medarbetarportalens kalendarium

  • Biomedicin: Kristian Kvint: kalender@biomedicine.gu.se
  • Core Facilities: Amelie Karlsson: amelie.karlsson.2@gu.se
  • Kliniska vetenskaper: Katarina Olinder Eriksson: klinvet@gu.se
  • Medicin: Nina Raun; kommunikation@medicine.gu.se
  • Neurovetenskap och fysiologi: Josefin Bergenholtz; kommunikation@neuro.gu.se
  • Odontologi: Johan Thompson; info@odontologi.gu.se
  • Sahlgrenska akademins kansli: och fakultetsgemensamma kalenderhändelser Åsa Ekvall; info@sahlgrenska.gu.se
  • Vårdvetenskap och hälsa: Karin Mossberg; vardvetenskap@fhs.gu.se

Information from Sahlgrenska Academy Research Support Office

[UPDATED JUNE 2024]
The Sahlgrenska Academy Research Support Office provides an overview of upcoming and current calls, nominations and events in an information letter. This letter is updated on a monthly basis.
Current and previous newsletters are also available in the Staff Portal.

’20 minuter för forskare’ är tillbaka – här kan du se hela vårens program

Under 20 minuter över Zoom tipsar Biomedicinska biblioteket om verktyg och tjänster som kan underlätta din forskarvardag.

Här finns aktuell information om ALF i Västra Götaland

Fler nyheter

Nyheter på sajten har inte uppdaterats sedan maj månad – utlysningar fortsätter samlas på akademiliv.se

13 juni, 2024

NYHETER. Efter den omfattande kraschen av Akademilivs sajt i maj månad har sajtens nyhetsdel inte uppdaterats. Sajten är nu uppe igen, och det f … [Read More...]

En personlig död – chans att vinna Björn Fagerbergs nya bok

27 maj, 2024

NY BOK. Under sitt liv som invärtesmedicinare har Björn Fagerberg varit med om många dödsfall som han alltid hanterat professionellt i sin yrk … [Read More...]

Alba Corell ger rapport från ett hjärntumörmöte på hög nivå 

20 maj, 2024

KRÖNIKA. Nyligen avslutades den Skandinaviska Neuro-onkologiska gruppens (SNOG) sammankomst i Göteborg. Professor Asgeir Jakola stod som värd och … [Read More...]

Gudmundur Johannsson prisad med europeisk medalj

20 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Professor Gudmundur Johannsson fick nyligen ta emot 2024 års European Hormone Medal under mötet European Congress of Endocrinolgy i St … [Read More...]

Från Sydafrika till Sverige: forskningssamverkan för att förbättra gravida kvinnors hälsa

17 maj, 2024

GLOBAL HÄLSA. På det dynamiska universitetssjukhuset Tygerberg Hospital i Kapstaden arbetar ett hängivet forskarteam under ledning av Lina Be … [Read More...]

Sara Bjursten och Anna Wenger får Assar Gabrielssons pris 2024

17 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Stiftelsen Assar Gabrielssons Fond har utsett Anna Wenger till pristagare i kategorin basvetenskaplig forskning och Sara Bjursten … [Read More...]

Hon gör residency i USA med läkarexamen från Göteborg

17 maj, 2024

STUDENT. Att få göra sin ”residency” inom ortopedi i USA är en ouppnåelig dröm för många nyutbildade amerikanska läkare. Nu har Janina Kaarre, med … [Read More...]

En heldag för doktorander med fokus på mental hälsa

16 maj, 2024

DOKTORAND. För sjätte gången har Sahlgrenska akademins doktorander bjudits in till PhD Day, organiserad av Doktorandrådet. Dagen gav bland annat k … [Read More...]

Kaj Blennow rankas högst i Sverige  inom neurovetenskap

16 maj, 2024

UTMÄRKELSE. I årets upplaga av forskarrankningen från Research.com inom ämnet neurovetenskap placeras Kaj Blennow på plats 17 på den inter … [Read More...]

Linda Wass gör postdok vid Stanford med ALF-medel

14 maj, 2024

ALF-MEDEL. Den biomedicinska analytikern Linda Wass har just installerat sig i Stanford i Kalifornien där hon ska göra en två år lång period som p … [Read More...]

Fler nyheter…

Sahlgrenska akademin

© Göteborgs universitet
Box 100, 405 30 Göteborg
Telefon: 031 786 0000

Om webbplatsen

Elin Lindström är redaktör för Akademiliv.
Har du idéer eller synpunkter mejla till akademiliv@gu.se

Anmäl dig till Akademilivs nyhetsbrev:

Tipsa Akademiliv

Har du förslag på en nyhet eller känner till något intressant bidrag/seminarium/utbildning?
Skicka ett mejl till Elin Lindström Claessen

www.watchfreesocceronline.com replik klockor