SAMVERKAN. Med utgångspunkt i forskning från Göteborgs universitet och Sahlgrenska Universitetssjukhuset storsatsar nu Vinnova och Västra Götalandsregionen på ett samverkansprojekt som kommer att förbättra vården av cancerpatienter. Både företag och sjukvård ingår i projektet, som leds av forskningsinstitutet RISE och har en totalbudget på 44 miljoner kronor.
Cancerforskningen har tagit stora kliv framåt, vilket leder till allt fler nya läkemedel, som fungerar olika bra för olika typer av tumörer. Detta projekt handlar om ett nytt diagnostiskt test och ett sätt att testa cancerläkemedel, som är effektivt och snabbt, och som också gör det möjligt att i förväg kunna avgöra vilka läkemedel som kommer att ha bäst effekt för enskilda patienter.
Metoden baseras på forskning som pågått under flera år vid Göteborgs universitet och Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Forskningen har lett fram till en teknologi, där konstgjorda tumörer används för att testa och screena cancerläkemedel.
– Den teknologi som vi utvecklat innebär att tumörer från patienter tvättas rent från allt cellulärt material, så att bara bindvävsstrukturen återstår. Denna bindvävsstruktur kallas scaffold, och är unik för varje enskild tumör och har visat sig kraftfullt påverka tumörens utveckling och egenskaper och hur väl en läkemedelsbehandling kommer att fungera, säger Göran Landberg, professor i patologi med inriktning mot molekylär tumörpatologi vid Sahlgrenska Cancer Center, som utvecklat metoden tillsammans med forskarkollegan Anders Ståhlberg.
När scaffolden är frilagd tillsätts en standardiserad cancercellslinje. Dessa cancerceller påverkas då av sin nya omgivning och förändras.
– Genom att mäta förändringen får man ett diagnostiskt mått på hur elakartad omgivningen är, det vill säga, vi får ett mått på hur elakartad den mänskliga tumören som scaffolden kommer ifrån är, säger Anders Ståhlberg.
Den återskapade tumören representerar i hög grad den kliniska situationen och kan därför också användas för att testa och utveckla nya läkemedel utan att patienterna behöver utsättas för läkemedelstester. I projektet används också olika 3D-printade konstgjorda scaffolds som efterliknar riktiga patientmaterial och som kan användas för storskaliga läkemedelscreeningar.
Under de kommande två åren ska den nya teknologin kunna implementeras i större skala, både som testmetod inom läkemedelsindustrin och som ett diagnostiskt verktyg inom cancersjukvården. Arbetet kommer att inkludera analyser och studier på en stor mängd tumörprover från patienter vars kliniska utredning pågår, och även prover från biobanker.
Projektet leds av RISE (Research Institutes of Sweden), som är ett nytt statligt, oberoende forskningsinstitut, bildat genom en sammanslagning av Innventia, SP och Swedish ICT 2016.
– Vi är väldigt glada över att nu kunna komma närmare en klinisk och industriell användning av våra testsystem, säger Yalda Bodestål, som är disputerad forskare och projektledare vid RISE.
Vinnova bidrar med 17,6 miljoner kronor till projektet och Västra Götalandsregionen satsar i sin tur 4 miljoner kronor. De 13 partners från universitet, institut, sjukvård och läkemedelsindustri som ingår i projektet skjuter till ytterligare medel. Totalt innebär projektet en satsning på 44 miljoner kronor.
– Projektet ger tillgång till ny viktig kunskap som kan leda till förbättrad diagnostik och individanpassad terapi, vilket passar väl med Respiratorius verksamhet, säger Johan Drott, vd på Respiratorius, som är en av flera industriella partners i projektet.
TEXT: ELIN LINDSTRÖM CLAESSEN