Akademiliv

Sahlgrenska akademins nyheter

Göteborgs universitets logotyp
  • Nyheter
  • Notiser
  • Bidrag
  • Om Akademiliv

Totalt tolv miljoner från Sjöbergstiftelsen till cancerforskning vid Sahlgrenska akademin

12 december, 2017

BIDRAG. Två grupper som forskar om cancer kan nu lägga i en högre växel, tack vare en satsning från Sjöbergstiftelsen på totalt tolv miljoner kronor. Bengt Hallberg och hans kollegors forskning kan i förlängningen leda till nya sätt att behandla patienter vars lungcancer utvecklat resistens mot läkemedel på grund av genetiska mutationer, och Jonas Nilsson och hans medarbetare ska vidga användningsområdet för så kallade avatarmöss, så att de kan användas för att undersöka ytterligare cancerformer.

För Bengt Hallberg kommer beskedet från Sjöbergstiftelsen som en tidig julklapp:

Bengt Hallberg. Foto: Malin Arnesson.

–Vi är oerhört glada och tacksamma över att vi får det här bidraget till vår forskning! Bidraget innebär att vi kan förverkliga idéer som länge stått på vår önskelista men som vi tidigare inte kunnat genomföra. Och framför allt innebär det att vi kommer att förstå mycket mer om den lungcancer som drivs av förändrade ALK-proteiner, vilket kommer att förlänga liv och minska lidande.

Detaljstuderar signalens väg

I centrum för forskningen står signalproteinet Anaplastiskt Lymfom Kinas (ALK), som finns på cellernas yta och som är den första länken i längre signaleringskedja in mot cellkärnan. Den gen som kodar för proteinet är förändrad i flera cancerformer, vilket leder till att signalen från proteinet inte stängs av, vilket i sin tur leder till att cellen stänger av sin naturliga celldödsfunktion och växer obehindrat. Den genetiska förändringen kan vara en mutation, eller en felaktig sammanslagning av genen ALK och andra gener. De fusionsproteiner som en sådan sammanslagning ger upphov till orsakar mellan 6–9 procent av all icke småcellig lungcancer i världen.

– Vi vill först och främst förstå hur dessa fusionsproteiner fungerar, och vilka signalkaskadvägar och målproteiner som fusionsproteinet signalerar till. Här kan vi få reda på nya biomarkörer för sjukdomen som är mer precisa och mindre kostsamma. Samtidigt får vi information om nya möjliga målproteiner som kan bli en partner i framtida kombinationsbehandlingar, vilket antagligen är framtidens lösning för att behandla ALK-beroende lungcancer, säger Bengt Hallberg.

Nya mutationer ger resistens

Att fusions-ALK-proteiner ger upphov till lungcancer upptäcktes för tio år sedan, en upptäckt som förlängt livet för många patienter med lungcancer.

– Idag finns flera specifika och effektiva läkemedel som binder till ALK-receptorn på olika sätt. Det är bra att det finns många olika alternativ, eftersom behandlingen bara fungerar under en begränsad tid. Det uppstår nya mutationer i genen ALK som gör att medicinen inte längre kan binda till dess receptor. Det kan också uppstå mutationer i andra gener som gör att läkemedlet som binder till ALK blir helt verkningslöst, berättar Bengt Hallberg, som nu tillsammans med sina kollegor ska återskapa dessa återfallsmutationer i sin laboratoriemiljö genom att behandla cellkulturlinjer med ALK-mediciner med samma dos och samma intervall som används för patienter:

– Vi kommer att hitta gamla och nya mutationer i ALK:s fusionsprotein, och också i andra okända gener, vilket ger möjlighet att i framtiden förstå vilken typ av behandling som kan vara möjlig. Genom att förstå mekanismer bakom läkemedelsresistens och förändringar i genomisk uppsättning av resistenta celler, kommer vi att förbättra valet av möjliga kombinationsbehandlingar av läkemedel som kan ge bättre effekt än dagens behandling och ett längre, och mindre plågsamt liv för patienterna.

Anders Ståhlberg

Projektet har dessutom som mål att snabbare hitta resistensmutationer hos patienter, i samarbete med Anders Ståhlbergs grupp:

– Tumörer släpper ifrån sig celler som tar sig ut i blodbanan, vilket ger möjlighet att upptäcka nya mutationer med hjälp av blodprov som tas med jämna mellanrum. I framtiden kommer vi sannolikt att undersöka alla cancerpatienter och deras sjukdom med ett enkelt blodprov, men där är vi ännu inte, säger Bengt Hallberg, vars grupp redan testat blod och cellkulturer i en testskala:
– Vi hittade sjukdomsframkallande mutationer i fusions-ALK-genen, vilket betyder att projektet fått en bra start. Vi kommer att jobba hårt de närmsta åren för att hitta mer sanningar om ALK-medierad lungcancer, tack vare Sjöbergstiftelsens bidrag.

Patientlika djurmodeller

Jonas Nilsson. Foto: Johan Wingborg.

Även Jonas Nilsson, professor i experimentell kirurgi, gläder sig mycket över att få sex miljoner kronor från Sjöbergstiftelsen till sitt projekt, som handlar om en utveckling av de patientlika djurmodeller som kallas Avatarmöss. Dessa möss ger möjlighet att studera tumörer och testa behandlingar på ett individanpassat sätt.

– Vi har redan lyckats utveckla och använda metoden för malignt melanom men nu

ska vi också testa om den är tillämpbar i andra svåra cancerdiagnoser, som exempelvis lungcancer, pancreascancer och tjocktarmscancer, säger Jonas Nilsson och tillägger:

– Vi fokuserar särskilt på att använda metoden för att undersöka hur man ska kunna väcka immunreaktion mot svårbehandlade tumörer, som när det gäller malignt melanom har visats kunna ge botande behandling.

Jonas Nilsson och hans grupp samarbetar nu med många andra forskare som har biobanker med tumörmaterial från andra cancerformer än malignt melanom.

– Vi har redan påbörjat och lyckats skapa ett fåtal modeller redan på försök, bland annat för lungcancer, neuroendokrina tumörer, pancreascancer och blåscancer.

Sjöbergstiftelsen grundades 2016 av den framlidne affärsmannen Bengt Sjöberg genom en donation på två miljarder svenska kronor, en av de största donationerna i svensk historia. Bengt Sjöberg var stiftelsens första ordförande, men avled i början av 2017 i cancer. Stiftelsens syfte är att göra skillnad för cancerforskningen och den behandlingsvård som möter cancerpatienter idag, och finansierar bland annat ut Sjöbergpriset, som är ett årligt internationellt pris inom cancerforskning och vars mottagare utses av Kungl. Vetenskapsakademien.

TEXT: ELIN LINDSTRÖM CLAESSEN

 

 

Av: Elin Lindström
Taggat med: Bidrag och stipendier, cancer, Cancerforskning, institutionen för biomedicin, institutionen för kliniska vetenskaper, läkemedelsresistens, lungcancer, Sjöbergstiftelsen

GLAD SOMMAR!

Akademilivs nyhetsbrev är tillbaka onsdag 21 augusti.

Kontakta din institution för att lägga in din händelse i Medarbetarportalens kalendarium

  • Biomedicin: Kristian Kvint: kalender@biomedicine.gu.se
  • Core Facilities: Amelie Karlsson: amelie.karlsson.2@gu.se
  • Kliniska vetenskaper: Katarina Olinder Eriksson: klinvet@gu.se
  • Medicin: Nina Raun; kommunikation@medicine.gu.se
  • Neurovetenskap och fysiologi: Josefin Bergenholtz; kommunikation@neuro.gu.se
  • Odontologi: Johan Thompson; info@odontologi.gu.se
  • Sahlgrenska akademins kansli: och fakultetsgemensamma kalenderhändelser Åsa Ekvall; info@sahlgrenska.gu.se
  • Vårdvetenskap och hälsa: Karin Mossberg; vardvetenskap@fhs.gu.se

Information from Sahlgrenska Academy Research Support Office

[UPDATED JUNE 2024]
The Sahlgrenska Academy Research Support Office provides an overview of upcoming and current calls, nominations and events in an information letter. This letter is updated on a monthly basis.
Current and previous newsletters are also available in the Staff Portal.

’20 minuter för forskare’ är tillbaka – här kan du se hela vårens program

Under 20 minuter över Zoom tipsar Biomedicinska biblioteket om verktyg och tjänster som kan underlätta din forskarvardag.

Här finns aktuell information om ALF i Västra Götaland

Fler nyheter

Nyheter på sajten har inte uppdaterats sedan maj månad – utlysningar fortsätter samlas på akademiliv.se

13 juni, 2024

NYHETER. Efter den omfattande kraschen av Akademilivs sajt i maj månad har sajtens nyhetsdel inte uppdaterats. Sajten är nu uppe igen, och det f … [Read More...]

En personlig död – chans att vinna Björn Fagerbergs nya bok

27 maj, 2024

NY BOK. Under sitt liv som invärtesmedicinare har Björn Fagerberg varit med om många dödsfall som han alltid hanterat professionellt i sin yrk … [Read More...]

Alba Corell ger rapport från ett hjärntumörmöte på hög nivå 

20 maj, 2024

KRÖNIKA. Nyligen avslutades den Skandinaviska Neuro-onkologiska gruppens (SNOG) sammankomst i Göteborg. Professor Asgeir Jakola stod som värd och … [Read More...]

Gudmundur Johannsson prisad med europeisk medalj

20 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Professor Gudmundur Johannsson fick nyligen ta emot 2024 års European Hormone Medal under mötet European Congress of Endocrinolgy i St … [Read More...]

Från Sydafrika till Sverige: forskningssamverkan för att förbättra gravida kvinnors hälsa

17 maj, 2024

GLOBAL HÄLSA. På det dynamiska universitetssjukhuset Tygerberg Hospital i Kapstaden arbetar ett hängivet forskarteam under ledning av Lina Be … [Read More...]

Sara Bjursten och Anna Wenger får Assar Gabrielssons pris 2024

17 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Stiftelsen Assar Gabrielssons Fond har utsett Anna Wenger till pristagare i kategorin basvetenskaplig forskning och Sara Bjursten … [Read More...]

Hon gör residency i USA med läkarexamen från Göteborg

17 maj, 2024

STUDENT. Att få göra sin ”residency” inom ortopedi i USA är en ouppnåelig dröm för många nyutbildade amerikanska läkare. Nu har Janina Kaarre, med … [Read More...]

En heldag för doktorander med fokus på mental hälsa

16 maj, 2024

DOKTORAND. För sjätte gången har Sahlgrenska akademins doktorander bjudits in till PhD Day, organiserad av Doktorandrådet. Dagen gav bland annat k … [Read More...]

Kaj Blennow rankas högst i Sverige  inom neurovetenskap

16 maj, 2024

UTMÄRKELSE. I årets upplaga av forskarrankningen från Research.com inom ämnet neurovetenskap placeras Kaj Blennow på plats 17 på den inter … [Read More...]

Linda Wass gör postdok vid Stanford med ALF-medel

14 maj, 2024

ALF-MEDEL. Den biomedicinska analytikern Linda Wass har just installerat sig i Stanford i Kalifornien där hon ska göra en två år lång period som p … [Read More...]

Fler nyheter…

Sahlgrenska akademin

© Göteborgs universitet
Box 100, 405 30 Göteborg
Telefon: 031 786 0000

Om webbplatsen

Elin Lindström är redaktör för Akademiliv.
Har du idéer eller synpunkter mejla till akademiliv@gu.se

Anmäl dig till Akademilivs nyhetsbrev:

Tipsa Akademiliv

Har du förslag på en nyhet eller känner till något intressant bidrag/seminarium/utbildning?
Skicka ett mejl till Elin Lindström Claessen

www.watchfreesocceronline.com replik klockor