Akademiliv

Sahlgrenska akademins nyheter

Göteborgs universitets logotyp
  • Nyheter
  • Notiser
  • Kalendarium
  • Bidrag
  • Om Akademiliv

Totalt tolv miljoner från Sjöbergstiftelsen till cancerforskning vid Sahlgrenska akademin

12 december, 2017

BIDRAG. Två grupper som forskar om cancer kan nu lägga i en högre växel, tack vare en satsning från Sjöbergstiftelsen på totalt tolv miljoner kronor. Bengt Hallberg och hans kollegors forskning kan i förlängningen leda till nya sätt att behandla patienter vars lungcancer utvecklat resistens mot läkemedel på grund av genetiska mutationer, och Jonas Nilsson och hans medarbetare ska vidga användningsområdet för så kallade avatarmöss, så att de kan användas för att undersöka ytterligare cancerformer.

För Bengt Hallberg kommer beskedet från Sjöbergstiftelsen som en tidig julklapp:

Bengt Hallberg. Foto: Malin Arnesson.

–Vi är oerhört glada och tacksamma över att vi får det här bidraget till vår forskning! Bidraget innebär att vi kan förverkliga idéer som länge stått på vår önskelista men som vi tidigare inte kunnat genomföra. Och framför allt innebär det att vi kommer att förstå mycket mer om den lungcancer som drivs av förändrade ALK-proteiner, vilket kommer att förlänga liv och minska lidande.

Detaljstuderar signalens väg

I centrum för forskningen står signalproteinet Anaplastiskt Lymfom Kinas (ALK), som finns på cellernas yta och som är den första länken i längre signaleringskedja in mot cellkärnan. Den gen som kodar för proteinet är förändrad i flera cancerformer, vilket leder till att signalen från proteinet inte stängs av, vilket i sin tur leder till att cellen stänger av sin naturliga celldödsfunktion och växer obehindrat. Den genetiska förändringen kan vara en mutation, eller en felaktig sammanslagning av genen ALK och andra gener. De fusionsproteiner som en sådan sammanslagning ger upphov till orsakar mellan 6–9 procent av all icke småcellig lungcancer i världen.

– Vi vill först och främst förstå hur dessa fusionsproteiner fungerar, och vilka signalkaskadvägar och målproteiner som fusionsproteinet signalerar till. Här kan vi få reda på nya biomarkörer för sjukdomen som är mer precisa och mindre kostsamma. Samtidigt får vi information om nya möjliga målproteiner som kan bli en partner i framtida kombinationsbehandlingar, vilket antagligen är framtidens lösning för att behandla ALK-beroende lungcancer, säger Bengt Hallberg.

Nya mutationer ger resistens

Att fusions-ALK-proteiner ger upphov till lungcancer upptäcktes för tio år sedan, en upptäckt som förlängt livet för många patienter med lungcancer.

– Idag finns flera specifika och effektiva läkemedel som binder till ALK-receptorn på olika sätt. Det är bra att det finns många olika alternativ, eftersom behandlingen bara fungerar under en begränsad tid. Det uppstår nya mutationer i genen ALK som gör att medicinen inte längre kan binda till dess receptor. Det kan också uppstå mutationer i andra gener som gör att läkemedlet som binder till ALK blir helt verkningslöst, berättar Bengt Hallberg, som nu tillsammans med sina kollegor ska återskapa dessa återfallsmutationer i sin laboratoriemiljö genom att behandla cellkulturlinjer med ALK-mediciner med samma dos och samma intervall som används för patienter:

– Vi kommer att hitta gamla och nya mutationer i ALK:s fusionsprotein, och också i andra okända gener, vilket ger möjlighet att i framtiden förstå vilken typ av behandling som kan vara möjlig. Genom att förstå mekanismer bakom läkemedelsresistens och förändringar i genomisk uppsättning av resistenta celler, kommer vi att förbättra valet av möjliga kombinationsbehandlingar av läkemedel som kan ge bättre effekt än dagens behandling och ett längre, och mindre plågsamt liv för patienterna.

Anders Ståhlberg

Projektet har dessutom som mål att snabbare hitta resistensmutationer hos patienter, i samarbete med Anders Ståhlbergs grupp:

– Tumörer släpper ifrån sig celler som tar sig ut i blodbanan, vilket ger möjlighet att upptäcka nya mutationer med hjälp av blodprov som tas med jämna mellanrum. I framtiden kommer vi sannolikt att undersöka alla cancerpatienter och deras sjukdom med ett enkelt blodprov, men där är vi ännu inte, säger Bengt Hallberg, vars grupp redan testat blod och cellkulturer i en testskala:
– Vi hittade sjukdomsframkallande mutationer i fusions-ALK-genen, vilket betyder att projektet fått en bra start. Vi kommer att jobba hårt de närmsta åren för att hitta mer sanningar om ALK-medierad lungcancer, tack vare Sjöbergstiftelsens bidrag.

Patientlika djurmodeller

Jonas Nilsson. Foto: Johan Wingborg.

Även Jonas Nilsson, professor i experimentell kirurgi, gläder sig mycket över att få sex miljoner kronor från Sjöbergstiftelsen till sitt projekt, som handlar om en utveckling av de patientlika djurmodeller som kallas Avatarmöss. Dessa möss ger möjlighet att studera tumörer och testa behandlingar på ett individanpassat sätt.

– Vi har redan lyckats utveckla och använda metoden för malignt melanom men nu

ska vi också testa om den är tillämpbar i andra svåra cancerdiagnoser, som exempelvis lungcancer, pancreascancer och tjocktarmscancer, säger Jonas Nilsson och tillägger:

– Vi fokuserar särskilt på att använda metoden för att undersöka hur man ska kunna väcka immunreaktion mot svårbehandlade tumörer, som när det gäller malignt melanom har visats kunna ge botande behandling.

Jonas Nilsson och hans grupp samarbetar nu med många andra forskare som har biobanker med tumörmaterial från andra cancerformer än malignt melanom.

– Vi har redan påbörjat och lyckats skapa ett fåtal modeller redan på försök, bland annat för lungcancer, neuroendokrina tumörer, pancreascancer och blåscancer.

Sjöbergstiftelsen grundades 2016 av den framlidne affärsmannen Bengt Sjöberg genom en donation på två miljarder svenska kronor, en av de största donationerna i svensk historia. Bengt Sjöberg var stiftelsens första ordförande, men avled i början av 2017 i cancer. Stiftelsens syfte är att göra skillnad för cancerforskningen och den behandlingsvård som möter cancerpatienter idag, och finansierar bland annat ut Sjöbergpriset, som är ett årligt internationellt pris inom cancerforskning och vars mottagare utses av Kungl. Vetenskapsakademien.

TEXT: ELIN LINDSTRÖM CLAESSEN

 

 

Av: Elin Lindström
Taggat med: Bidrag och stipendier, cancer, Cancerforskning, institutionen för biomedicin, institutionen för kliniska vetenskaper, läkemedelsresistens, lungcancer, Sjöbergstiftelsen

Lägg in dina egna arrangemang i Akademilivs kalendarium

Akademiliv tar ledigt under påsklovet, och därför kommer inget ordinarie nyhetsbrev onsdag 12 april.

Registration for supervisors – no later than April 14th

Val av dekan och prodekan – här hittar du kravprofilen när du vill nominera kandidater

Information from Sahlgrenska Academy Research Support Office

[UPDATED MAR 22]
The Sahlgrenska Academy Research Support Office provides an overview of upcoming and current calls, nominations and events in an information letter. This letter is updated approximately four times per semester.

’20 minuter för forskare’ är tillbaka – här kan du se hela vårens program

Under 20 minuter över Zoom tipsar Biomedicinska biblioteket om verktyg och tjänster som kan underlätta din forskarvardag.

Vi bygger på Medicinareberget

Nu hittar du samlad information om byggprojekt som påverkar Sahlgrenska akademin i Medarbetarportalen.

 

Här finns aktuell information om ALF i Västra Götaland

Veckans lunchmenyer

Café Anatomen
Matsedel ej tillgänglig på hemsidan.

Café Annedal
Matsedel ej tillgänglig på hemsidan.

Lunchen.nu

Lustgården på Änggårdsbacken
Avhämtning för externa gäster mellan 11.00-12.30 vardagar.

Lyktan

Mersmak Mölndal

Mersmak Sahlgrenska

Mersmak Östra

Salt & Syra

Fler nyheter

Se bilderna från den högtidliga doktorspromoveringen

27 mars, 2023

AKADEMISK HÖGTID. Fredagen den 24 mars höll universitetet 2022 års doktorspromovering. Bland de nya doktorer som fick sina insignier hade över hun … [Read More...]

Agneta Holmäng: Välkomna till den kollegiala diskussionen på Akademimötet den 4:e maj!

27 mars, 2023

  KRÖNIKA. Förhoppningsvis blir det mer kollegiala diskussioner om viktiga frågor för hela fakulteten på Akademimötena framöver, s … [Read More...]

Tre juniora forskare får totalt 13,8 miljoner från Cancerfonden

27 mars, 2023

BIDRAG. Tre juniora vid Göteborgs universitet får forskningsfinansiering från Cancerfonden i dess senaste utlysning: Elinor Bexe Lindskog vid In … [Read More...]

Sahlgrenska akademin uppmärksammade de nya hedersdoktorerna

24 mars, 2023

AKADEMISKA HÖGTIDER. Det blev en lyckad och festlig tillställning på Medicinareberget när våra blivande hedersdoktorer Michael Treschow och Jens N … [Read More...]

Två prorektorskandidater går vidare – båda från Sahlgrenska akademin

24 mars, 2023

UNIVERSITETSLEDNING. Rekryteringsgruppen har nu hållit intervjuer med prorektorskandidater. Gruppen föreslår till universitetsstyrelsen att Ca … [Read More...]

Fler män än kvinnor opereras för nästäppa

23 mars, 2023

AVHANDLING. 70 procent av patienterna som genomgått operation på grund av kronisk nästäppa är nöjda. Men operationen genomförs betydligt oftare på … [Read More...]

17 forskare i Göteborg fick forskningsmedel från Reumatikerförbundet

22 mars, 2023

BIDRAG. 17 forskare vid Göteborgs universitet och Sahlgrenska Universitetssjukhuset får totalt 2 160 000 kronor i forskningsmedel från Re … [Read More...]

Halverad användning av urinvägsantibiotika hos äldre

22 mars, 2023

NY STUDIE. Ett beslutsverktyg för vårdpersonal har visat sig kunna halvera användningen av urinvägsantibiotika hos äldre med bibehållen säkerhet. … [Read More...]

Handelshögskolan och Sahlgrenska akademin invigde gemensamt centrum

21 mars, 2023

INVIGNING. Centre for Health Governance är Handelshögskolans och Sahlgrenska akademins gemensamma satsning för att skapa ny kunskap och nya lö … [Read More...]

Ny studie ska öka kunskapen om Alzheimers sjukdom hos personer med Downs syndrom

21 mars, 2023

JÄMLIK VÅRD. Nio av tio personer med Downs syndrom utvecklar Alzheimers sjukdom, ofta redan i medelåldern. Nu inleder Sahlgrenska Un … [Read More...]

Fler nyheter…

Sahlgrenska akademin

© Göteborgs universitet
Box 100, 405 30 Göteborg
Telefon: 031 786 0000

Om webbplatsen

Elin Lindström är redaktör för Akademiliv.
Har du idéer eller synpunkter mejla till akademiliv@gu.se

Anmäl dig till Akademilivs nyhetsbrev:

Tipsa Akademiliv

Har du förslag på en nyhet eller känner till något intressant bidrag/seminarium/utbildning?
Skicka ett mejl till Elin Lindström Claessen

www.watchfreesocceronline.com replik klockor