Akademiliv

Sahlgrenska akademins nyheter

In English
Göteborgs universitets logotyp
  • Nyheter
  • Notiser
  • Bidrag
  • Om Akademiliv

Totalt nästan 25 miljoner från VR:s utlysning för klinisk behandlingsforskning

12 december, 2017

BIDRAG. Två sökande i Göteborg får mångmiljonbelopp ur Vetenskapsrådets utlysning för klinisk behandlingsforskning. Bo Söderpalm får 17 miljoner kronor till ett samverkansprojekt som kan ge en mer effektiv läkemedelsbehandling för personer med alkoholberoende, och Anders Jeppsson får drygt sju och en halv miljon kronor till ett annat nationellt projekt, som ska undersöka vilken av två olika behandlingar som fungerar bäst för att förebygga proppbildning efter kranskärlskirurgi.

Totalt finansierar Vetenskapsrådet 18 projekt inom forskningsmiljö inom klinisk behandlingsforskning med totalt nästan 230 miljoner kronor. Samtliga projekt genomförs som nationella multicenterstudier, och Göteborgs universitet är alltså medelförvaltare för två av dem.

En effektivare behandling vid alkoholberoende

Det projekt som Bosse Söderpalm ska leda involverar forskare i Göteborg, Linköping, Malmö/Lund och Stockholm, och det får nu 17 miljoner kronor av VR för att kunna genomföras. I den kliniska multicenterstudien kommer 320 patienter med alkoholberoende att lottas till att antingen få en kombinationsbehandling med både vareniklin och bupropionhydroklorid, att få en av dessa aktiva substanser kombinerat med placebo, eller få två placebotabletter – alltså ingen behandling alls. För studien ska behandlingen ges under tre månader, och dess effekt ska mätas med hjälp av biomarkören B-PEth, som visats vara mycket pålitlig för att mäta regelbundet intag av alkohol, bland annat i studier gjorda här i Göteborg.

Dagens läkemedel mot alkoholberoende har en begränsad effekt: bara en av åtta, eller till och med en av tio patienter, svarar på behandlingen. Bosse och hans kollegor har god förhoppning om att den här studien kan leda till en behandling med betydligt bättre effekt:

Bo Söderpalm. Foto: Elin LIndström Claessen

– Vi har tidigare genomfört en klinisk studie där vi behandlade människor med alkoholberoende med vareniklin, som är ett av de mest effektiva läkemedlen för rökavvänjning. Då kunde vi se en något bättre effekt, vilket också amerikanska forskare kunnat visa. Baserat på studier i djurmodeller har vi god anledning att tro att behandlingen skulle kunna bli ännu bättre om vi kombinerar detta läkemedel med en annan substans som också används för rökavvänjning, säger Bo Söderpalm

Han kan mycket väl tänka sig att effektstorleken på behandlingen kan stiga från dagens 0,2 till 0,6:

– Vi tror alltså vi kommer att se en rejäl förbättring, och att behandlingen kan komma upp i effekter som vi psykiatriker är vana att se när vi ger patienter läkemedel för andra neuropsykiatriska sjukdomar.

Stark forskningsbas

Det finns en lång forskningshistoria i Göteborg om alkoholberoende, belöningssystemet, dopaminnivåer och nikotinreceptorer. I 25 års tid har forskare här intresserat sig för hur det går till när alkohol aktiverar dopaminsystemet. Bland annat har de genom djurexperimentella studier kunnat visa att alkohol använder en viss typ av nikotinreceptorer för att aktivera dopaminsystemet, och om det sker under lång tid kan hela dopaminsystemet sättas ur spel.

– Om man har missbrukat beroendeframkallande substanser en längre tid svarar hjärnan med att nedreglera dopaminsystemet. Vi tror att dopaminnivåerna minskar, samtidigt som receptorernas förmåga att ta emot signalerna från dopaminet försämras. Det gör att man förlorar sin motivation och att livet kan kännas meningslöst utan drogen. När systemet nedreglerats tror vi att det behöver lyftas försiktigt igen för att människan ska kunna fungera normalt, säger Bo Söderpalm.

En rad grundstudier visar att alkohol och rökning har mycket likartade effekter på dopaminsystemet. De två rökavvänjningsmedel som ska kombineras i studien tycks påverka dopaminsystemet på två olika, komplementära sätt.  Den ena substansen ökar frisättningen av dopaminet något, medan den andra substansen tillåter att dopaminet inte försvinner lika snabbt när det frisatts, vilket ökar mängden i hjärnans synapser.

Bästa metod att förebygga blodproppar

Anders Jeppsson. Foto: Cecilia Hedström.

Anders Jeppsson, professor i thoraxkirurgi, leder det andra multicenterprojektet där Göteborgs universitet blir medelsförvaltare. Projektet får totalt drygt sju och en halv miljon kronor i år och nästa år, vilket är en förutsättning för att det ska kunna genomföras.

Studien handlar om hur man bäst bör förebygga blodproppar hos patienter som genomgår öppen kranskärlskirurgi. Den jämför så kallad dubbel trombocythämning, där patienten får de båda läkemedlen ticagrelor och acetylsalisyra med den vanligaste trombocytförebyggande behandlingen som bara är acetylsalisyra. Det är en stor nationell, randomiserad studie där 2200 patienter som genomgår kranskärlskirurgi lottas till att få en enkel eller en dubbel trombocythämning. Händelser som orsakas av blodproppar kan i värsta fall kan leda till att patienter avlider.

– De patienter som opereras öppet är de allra sjukaste patienterna med högst risk för återinsjuknande. Det är ännu oklart vilken behandling som är mest effektiv för att förebygga trombotiska händelser, alltså det som i vardagligt tal kalls blodproppar. Det har föreslagits att dubbel trombocythämning är mer effektiv än endast acetylsalicylsyra men det saknas randomiserade studier och konklusiva data. Dubbel trombocythämning kan också öka risken för blödningskomplikationer, säger Anders Jeppsson.

I studien kommer andelen nya trombotiska händelser (död, stroke, hjärtinfarkt, eller ny revaskularisering) och blödningskomplikationer jämförs mellan grupperna 12, 24, 36, 48 och 60 månader efter att patienterna behandlats med enkel eller dubbel trombocythämning i samband med kranskärlskirurgi.

– Idag får endast omkring 25 procent av patienterna i Sverige dubbelbehandling, vilket sannolikt beror på att det saknas bevis för att behandlingen är mer effektiv, och på grund av oro för blödningar. Mer kunskap om vilken behandling som är effektivast och säkrast efter operationen kommer i förlängningen att ge en minskad risk för komplikationer, säger Anders.

TEXT: ELIN LINDSTRÖM CLAESSEN

 

Av: Elin Lindström
Taggat med: alkoholberoende, blodpropp, dopamin, institutionen för medicin, institutionen för neurovetenskap och fysiologi, klinisk behandlingsforskning, Klinisk forskning, kranskärlskirurgi, trombocyter, trombocythämning, Vetenskapsrådet, VR

GLAD SOMMAR!

Akademilivs nyhetsbrev är tillbaka onsdag 21 augusti.

Kontakta din institution för att lägga in din händelse i Medarbetarportalens kalendarium

  • Biomedicin: Kristian Kvint: kalender@biomedicine.gu.se
  • Core Facilities: Amelie Karlsson: amelie.karlsson.2@gu.se
  • Kliniska vetenskaper: Katarina Olinder Eriksson: klinvet@gu.se
  • Medicin: Nina Raun; kommunikation@medicine.gu.se
  • Neurovetenskap och fysiologi: Josefin Bergenholtz; kommunikation@neuro.gu.se
  • Odontologi: Johan Thompson; info@odontologi.gu.se
  • Sahlgrenska akademins kansli: och fakultetsgemensamma kalenderhändelser Åsa Ekvall; info@sahlgrenska.gu.se
  • Vårdvetenskap och hälsa: Karin Mossberg; vardvetenskap@fhs.gu.se

Information from Sahlgrenska Academy Research Support Office

[UPDATED JUNE 2024]
The Sahlgrenska Academy Research Support Office provides an overview of upcoming and current calls, nominations and events in an information letter. This letter is updated on a monthly basis.
Current and previous newsletters are also available in the Staff Portal.

’20 minuter för forskare’ är tillbaka – här kan du se hela vårens program

Under 20 minuter över Zoom tipsar Biomedicinska biblioteket om verktyg och tjänster som kan underlätta din forskarvardag.

Här finns aktuell information om ALF i Västra Götaland

Fler nyheter

Nyheter på sajten har inte uppdaterats sedan maj månad – utlysningar fortsätter samlas på akademiliv.se

13 juni, 2024

NYHETER. Efter den omfattande kraschen av Akademilivs sajt i maj månad har sajtens nyhetsdel inte uppdaterats. Sajten är nu uppe igen, och det f … [Read More...]

En personlig död – chans att vinna Björn Fagerbergs nya bok

27 maj, 2024

NY BOK. Under sitt liv som invärtesmedicinare har Björn Fagerberg varit med om många dödsfall som han alltid hanterat professionellt i sin yrk … [Read More...]

Alba Corell ger rapport från ett hjärntumörmöte på hög nivå 

20 maj, 2024

KRÖNIKA. Nyligen avslutades den Skandinaviska Neuro-onkologiska gruppens (SNOG) sammankomst i Göteborg. Professor Asgeir Jakola stod som värd och … [Read More...]

Gudmundur Johannsson prisad med europeisk medalj

20 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Professor Gudmundur Johannsson fick nyligen ta emot 2024 års European Hormone Medal under mötet European Congress of Endocrinolgy i St … [Read More...]

Från Sydafrika till Sverige: forskningssamverkan för att förbättra gravida kvinnors hälsa

17 maj, 2024

GLOBAL HÄLSA. På det dynamiska universitetssjukhuset Tygerberg Hospital i Kapstaden arbetar ett hängivet forskarteam under ledning av Lina Be … [Read More...]

Sara Bjursten och Anna Wenger får Assar Gabrielssons pris 2024

17 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Stiftelsen Assar Gabrielssons Fond har utsett Anna Wenger till pristagare i kategorin basvetenskaplig forskning och Sara Bjursten … [Read More...]

Hon gör residency i USA med läkarexamen från Göteborg

17 maj, 2024

STUDENT. Att få göra sin ”residency” inom ortopedi i USA är en ouppnåelig dröm för många nyutbildade amerikanska läkare. Nu har Janina Kaarre, med … [Read More...]

En heldag för doktorander med fokus på mental hälsa

16 maj, 2024

DOKTORAND. För sjätte gången har Sahlgrenska akademins doktorander bjudits in till PhD Day, organiserad av Doktorandrådet. Dagen gav bland annat k … [Read More...]

Kaj Blennow rankas högst i Sverige  inom neurovetenskap

16 maj, 2024

UTMÄRKELSE. I årets upplaga av forskarrankningen från Research.com inom ämnet neurovetenskap placeras Kaj Blennow på plats 17 på den inter … [Read More...]

Linda Wass gör postdok vid Stanford med ALF-medel

14 maj, 2024

ALF-MEDEL. Den biomedicinska analytikern Linda Wass har just installerat sig i Stanford i Kalifornien där hon ska göra en två år lång period som p … [Read More...]

Fler nyheter…

Sahlgrenska akademin

© Göteborgs universitet
Box 100, 405 30 Göteborg
Telefon: 031 786 0000

Om webbplatsen

Elin Lindström är redaktör för Akademiliv.
Har du idéer eller synpunkter mejla till akademiliv@gu.se

Anmäl dig till Akademilivs nyhetsbrev:

Tipsa Akademiliv

Har du förslag på en nyhet eller känner till något intressant bidrag/seminarium/utbildning?
Skicka ett mejl till Elin Lindström Claessen

www.watchfreesocceronline.com replik klockor