KONGRESS. Björn Rydevik är mötesambassadören som har varit med och sett till att Göteborg stått värd för ett flertal internationella medicinska kongresser. Som professor i för ortopedi vid institutionen för kliniska vetenskaper var han med och värvade Eurospine till Göteborg 2021, en internationell kongress om sjukdomar och skador i ryggen med runt 3 700 deltagare.
Redan för 20 år sedan började Björn Rydevik se Göteborgs stora potential att stå värd för internationella kongresser inom ortopedi. Han deltog själv i många kongresser runt om i världen och tyckte att Göteborg hade mycket att erbjuda.
– Det slog mig att Göteborg har bra kongressanläggningar, många hotell och allt inom gångavstånd. Vi var flera kollegor vid Göteborgs universitet och Sahlgrenska Universitetssjukhuset som noterade detta och tanken kom upp att försöka få Eurospine till Göteborg, och så blev det. Eurospine hölls i Göteborg 2001 och nu är det klart att kongressen kommer tillbaka 2021, säger Björn Rydevik.
Förutom Eurospine 2001 och 2021 har Björn Rydevik var med och värvat andra internationella kongresser till Göteborg. 2010 hölls en stor internationell ortopedikongress med drygt 3000 deltagare som anordnades av tre organisationer: SICOT (International Society of Orthopaedic Surgery and Traumatology), SOF (Svensk Ortopedisk Förening) och SIROT (International Research Society of Orthopaedic Surgery and Traumatology). 2011 var det dags för nästa kongress, ISSLS (International Society for the Study of the Lumbar Spine), med ca 500 deltagare med fokus på forskning om orsakerna till ryggsmärta och ryggsjukdomar.
Värva kongresser
För att få en kongress till Göteborg krävs mycket tid och arbete. Björn Rydevik har tillsammans med sina kollegor haft ett nära samarbete med Göteborg & Co Möten.
– Det är alltid många inblandade när vi värvar en kongress, och det kan ta flera år. Det jag och mina kollegor gör är att knyta kontakter och tala för Göteborg. En nyckelfråga är att en eller flera av oss är aktivt engagerade i den förening som ordnar kongressen. Men utan Göteborg & Co och Svenska Mässan hade det inte lyckats. Vi behöver varandra, det är ett mycket bra exempel på gott samarbete, säger Björn Rydevik.
En del av processen är att Björn Rydevik, själv eller med en kollega, håller ett anförande för att presentera Göteborgs fördelar och få den beslutande organisationen att välja Göteborg framför andra städer. Björn Rydevik säger att det gäller att vara väl förberedd och att utmaningen är att övertyga om att Göteborg är den bästa platsen.
– Jag minns när jag skulle hålla anförandet för att få Eurospine till Göteborg 2001. Det stod mellan Göteborg och Rom och jag gick upp först. Då hade Göteborgs Symfoniker nyligen blivit utsedda till Sveriges nationalorkester och jag tänkte att det passar bra att berätta om för att lyfta Göteborg som kulturstad. Sedan gick Roms representant upp och sa menande att i Rom kan man hitta all typ av kultur. Han hade naturligtvis rätt, men vi vann ändå omröstningen, säger Björn och ler.
Hur är känslan när beskedet kommer att Göteborg har vunnit en omröstning?
– Det är en stor tillfredsställelse! Och det är roligt att meddela kollegor och personer vid Göteborg & Co som bidragit till att vi lyckats få kongressen till Göteborg. Det är verkligen ett team work!
Nyttan med kongresser i Göteborg
För universitetet finns det en nytta med att vara med och arrangera medicinska kongresser. Göteborgs universitet ska förutom att forska och utbilda också samverka med övriga samhället, vilket en kongress möjliggör. För Björn Rydevik och hans kollegor blir det en positiv stimulans att träffa andra från hela världen som jobbar inom samma område. Det bidrar också till internationella nätverk där forskare kan utbyta erfarenheter.
Men det är inte bara yrkesverksamma inom ortopedi som kan dra nytta av en kongress som Eurospine 2021. Det finns fördelar också för göteborgarna, även om Björn Rydevik tycker att man kan bli ännu bättre på att se till att fler drar nytta av kongressen. Något han hoppas kommer utnyttjas 2021.
– Det går till exempel att ha öppet mer för allmänheten. På Eurospine i år, 2017, i Dublin var det öppet för allmänheten en dag då vem som helst kunde gå på öppna föreläsningar. Det hoppas jag det kommer vara i Göteborg 2021 också. Det finns också potential att bjuda in andra forskare och företag som utvecklar material och produkter som används inom ortopedi. Det skulle kunna vara företag inom biotech och forskare från Chalmers till exempel, säger Björn Rydevik.
Stark ställning som mötesstad
För ungefär 20 år sedan såg Björn Rydevik att Göteborg kan hålla kongresser lika gärna som andra städer runt om i världen. Och han tycker fortfarande att Göteborg står sig bra i konkurrensen.
– Göteborg har en stark ställning med bland annat en stor kongressanläggning mitt i staden, med flera tusen hotellrum inom gångavstånd och med närhet till flygplatsen. Men visst finns det nackdelar också som att Göteborg inte ligger centralt i Europa och inte har direkta interkontinentala flygförbindelser. Ja, och jämfört med exempelvis San Diego som jag tycker har bra, centralt belägen kongressanläggning kan vädret också ses som en nackdel. Men får vi bara hit beslutsfattarna på ett besök brukar de också se fördelarna med Göteborg.
Facit för Eurospine i Dublin 2017 blev runt 3 700 deltagare från 78 länder, bland annat från England, USA, Spanien och Mexiko. Eftersom kongressen växer är det fullt möjligt att det kommer ännu fler till Göteborg 2021 än vad det gjorde till Dublin 2017.
– Det Göteborg har som inte alla städer har är en fantastisk kongressanläggning i form av Svenska Mässan mitt i staden och där även stora kongresser kan vara i sammanhängande lokaler. På många ställen ligger kongresslokaler i stadens utkanter och brist på utrymme kan göra att kongressen läggs på flera olika våningsplan, vilket inte är bra. Svenska Mässan har mycket ändamålsenliga lokaler och dessutom finns det 1200 hotellrum i samma byggnad, det är verkligen fantastiskt!
TEXT: CHARLOTT HOLMÅKER / GÖTEBORG & CO
FOTO: JOHAN WINGBORG/GU