Akademiliv

Sahlgrenska akademins nyheter

In English
Göteborgs universitets logotyp
  • Nyheter
  • Notiser
  • Bidrag
  • Om Akademiliv

Engagemang mot kärnvapen ger nobelpris – för andra gången

8 december, 2017

NOBELVECKAN. Under några av kalla krigets frostigaste år var han med och byggde upp organisationen Svenska läkare mot kärnvapen. Sedan dess har Gunnar Westberg rest runt i världen och arbetat för nedrustning. Nu är han en av läkarna som får Nobels fredspris – för andra gången.

I början av 80-talet var risken för ett kärnvapenkrig överhängande. Efter en period av töväder mellan öst och väst hade kapprustningen tagit ny fart, och medeldistansraketer med kärnvapenspetsar placerades ut i Europa. Gunnar Westberg från Sundsvall arbetade som läkare på Sahlgrenska och hade just blivit pappa för tredje gången.
– Jag slogs av insikten att mitt lilla barn kanske aldrig skulle hinna växa upp innan mänskligheten utrotade sig själv.

Han var inte den ende inom läkarkåren som oroade sig över det världspolitiska läget. 1981 bildade en amerikansk och en sovjetisk hjärtläkare, som träffats på en konferens, den internationella läkarrörelsen mot kärnvapen IPPNW (International Physicians for the Prevention of Nuclear War) och samma år var Gunnar Westberg med och grundade den svenska medlemsorganisationen.
– Det blev lite av en väckelserörelse bland läkare. Efter två år hade vi 8 000 medlemmar. De utgjorde en tredjedel av dåtidens läkarkår, minns Gunnar Westberg.

En medicinsk fråga

Svenska läkare mot kärnvapen, SLMK, har idag runt 2 500 medlemmar som är antingen läkare eller studenter på läkarprogrammet. Gunnar Westberg, född 1938 och professor emeritus sedan 2004, är alltjämt aktiv i rörelsen med både nationella och internationella styrelseuppdrag. Han har tidigare varit ordförande för både SLMK och IPPNW. Att läkare engagerar sig mot kärnvapen tycker han är självklart.
– Det är i hög grad en medicinsk fråga. Även en så kallad liten bomb skulle, utöver alla omedelbara dödfall, bland annat medföra att tiotusentals människor behöver vård för svåra brännskador, samtidigt som sjukhusen utplånas. Vi läkare kan varken bota eller lindra effekterna av ett kärnvapenkrig, alltså måste vi försöka förebygga.

Molnet över Hiroshima efter kärnvapendetonationen
den 6 augusti 1945.

Vid sidan av yrket som specialist i njurmedicin har Gunnar Westberg under snart fyra decennier rest världen runt för att informera om riskerna med kärnvapen, vilket är en av organisationens viktigaste uppgifter. Ett av IPPNW:s första projekt vara att göra en vetenskaplig sammanställning av de medicinska följderna av bomberna som släpptes på Hiroshima och Nagasaki. Bilderna på brännskador därifrån brukar göra stort intryck. En lång rad presidenter, ministrar och militära ledare har fått besök av Gunnar Westberg och hans kollegor genom åren, och de flesta brukar lyssna artigt och uppmärksamt, säger han.
– Det är en stor fördel att vi uppfattas som politiskt och nationellt obundna. Vi företräder inget land, inget särskilt intresse. Vi brukar säga till dem vi möter att vi representerar alla patienter, exempelvis dig.

Kontroversiellt 1985

987 undertecknade Michail Gorbatjov och Ronald Reagan fördraget om interkulturell styrka (INF-fördraget) om avveckling av kort- och medeldistansmissiler.

1985 fick IPPNW Nobels fredspris för sitt arbete med att väcka medvetenhet om de katastrofala följder som ett atomvapenkrig innebär. Då var valet av pristagare kontroversiellt och från Nato framfördes krav på att priset skulle tas tillbaka. Sex år senare var det kalla kriget över, men läkarorganisationen har fortsatt att arbeta för nedrustning, mot provsprängningar, och mot att nya länder utvecklar kärnvapen.

Nu kan Gunnar Westberg glädja sig åt att ännu ett Nobelpris. Den här gången är det Ican, the International Campain to Abolish Nuclear weapons, som prisas. Initiativet som idag omfattar omkring 450 olika organisationer världen över, startades av IPPNW när Gunnar Westberg var en av föreningens två ordförande. Även SLMK är en drivande kraft inom Ican och sitter i styrgruppen. Priset tas emot av Icans generalsekreterare, juristen Beatrice Fihn från Göteborg tillsammans med Setsuko Thurlow, överlevare från Hiroshima. Gunnar Westberg kommer också att vara på plats i Oslo.
– Det ska bli väldigt roligt! Men det var faktiskt inte helt oväntat att vi fick priset, efter de stora internationella framgångar som vi har haft under året, säger han.

Gunnar Westerberg

Förbud mot kärnvapen

Gunnar Westberg syftar på att Ican varit den drivande kraften bakom avtalet om förbud mot kärnvapen, som röstades igenom i FN i somras. Om konventionen ratificeras av 50 länder träder den i kraft. Samtidigt har risken för kärnvapenkrig åter blivit mer påtaglig.
– Det handlar förstås om spänningarna mellan USA och Nordkorea, men också om att både Nato och Ryssland rustar upp sina kärnvapen i Europa, vilket leder tankarna till situationen vi hade på 80-talet, säger Gunnar Westberg.

Idag har han framtiden för fyra barnbarn att bekymra sig över, men lika orolig som han var 1981, är han inte.
– Risken för en terrorattack med kärnvapen är större nu än då, och faran för ett geografiskt begränsat kärnvapenkrig har ökat den senaste tiden. Däremot är risken för ett nytt världskrig mindre idag än under kalla kriget, men den är tyvärr inte noll.

TEXT OCH PORTRÄTTFOTO: MALIN AVENIUS

Av: Elin Lindström
Taggat med: engagemang, Ican, International Physicians for the Prevention of Nuclear War, IPPNW, kärnvapen, läkarprogrammet, läkarstudenter, Nobelpriset, Nobels fredspris, professor emeriti, Samhällsdebatt, Svenska läkare mot kärnvapen, the International Campain to Abolish Nuclear weapons

GLAD SOMMAR!

Akademilivs nyhetsbrev är tillbaka onsdag 21 augusti.

Kontakta din institution för att lägga in din händelse i Medarbetarportalens kalendarium

  • Biomedicin: Kristian Kvint: kalender@biomedicine.gu.se
  • Core Facilities: Amelie Karlsson: amelie.karlsson.2@gu.se
  • Kliniska vetenskaper: Katarina Olinder Eriksson: klinvet@gu.se
  • Medicin: Nina Raun; kommunikation@medicine.gu.se
  • Neurovetenskap och fysiologi: Josefin Bergenholtz; kommunikation@neuro.gu.se
  • Odontologi: Johan Thompson; info@odontologi.gu.se
  • Sahlgrenska akademins kansli: och fakultetsgemensamma kalenderhändelser Åsa Ekvall; info@sahlgrenska.gu.se
  • Vårdvetenskap och hälsa: Karin Mossberg; vardvetenskap@fhs.gu.se

Information from Sahlgrenska Academy Research Support Office

[UPDATED JUNE 2024]
The Sahlgrenska Academy Research Support Office provides an overview of upcoming and current calls, nominations and events in an information letter. This letter is updated on a monthly basis.
Current and previous newsletters are also available in the Staff Portal.

’20 minuter för forskare’ är tillbaka – här kan du se hela vårens program

Under 20 minuter över Zoom tipsar Biomedicinska biblioteket om verktyg och tjänster som kan underlätta din forskarvardag.

Här finns aktuell information om ALF i Västra Götaland

Fler nyheter

Nyheter på sajten har inte uppdaterats sedan maj månad – utlysningar fortsätter samlas på akademiliv.se

13 juni, 2024

NYHETER. Efter den omfattande kraschen av Akademilivs sajt i maj månad har sajtens nyhetsdel inte uppdaterats. Sajten är nu uppe igen, och det f … [Read More...]

En personlig död – chans att vinna Björn Fagerbergs nya bok

27 maj, 2024

NY BOK. Under sitt liv som invärtesmedicinare har Björn Fagerberg varit med om många dödsfall som han alltid hanterat professionellt i sin yrk … [Read More...]

Alba Corell ger rapport från ett hjärntumörmöte på hög nivå 

20 maj, 2024

KRÖNIKA. Nyligen avslutades den Skandinaviska Neuro-onkologiska gruppens (SNOG) sammankomst i Göteborg. Professor Asgeir Jakola stod som värd och … [Read More...]

Gudmundur Johannsson prisad med europeisk medalj

20 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Professor Gudmundur Johannsson fick nyligen ta emot 2024 års European Hormone Medal under mötet European Congress of Endocrinolgy i St … [Read More...]

Från Sydafrika till Sverige: forskningssamverkan för att förbättra gravida kvinnors hälsa

17 maj, 2024

GLOBAL HÄLSA. På det dynamiska universitetssjukhuset Tygerberg Hospital i Kapstaden arbetar ett hängivet forskarteam under ledning av Lina Be … [Read More...]

Sara Bjursten och Anna Wenger får Assar Gabrielssons pris 2024

17 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Stiftelsen Assar Gabrielssons Fond har utsett Anna Wenger till pristagare i kategorin basvetenskaplig forskning och Sara Bjursten … [Read More...]

Hon gör residency i USA med läkarexamen från Göteborg

17 maj, 2024

STUDENT. Att få göra sin ”residency” inom ortopedi i USA är en ouppnåelig dröm för många nyutbildade amerikanska läkare. Nu har Janina Kaarre, med … [Read More...]

En heldag för doktorander med fokus på mental hälsa

16 maj, 2024

DOKTORAND. För sjätte gången har Sahlgrenska akademins doktorander bjudits in till PhD Day, organiserad av Doktorandrådet. Dagen gav bland annat k … [Read More...]

Kaj Blennow rankas högst i Sverige  inom neurovetenskap

16 maj, 2024

UTMÄRKELSE. I årets upplaga av forskarrankningen från Research.com inom ämnet neurovetenskap placeras Kaj Blennow på plats 17 på den inter … [Read More...]

Linda Wass gör postdok vid Stanford med ALF-medel

14 maj, 2024

ALF-MEDEL. Den biomedicinska analytikern Linda Wass har just installerat sig i Stanford i Kalifornien där hon ska göra en två år lång period som p … [Read More...]

Fler nyheter…

Sahlgrenska akademin

© Göteborgs universitet
Box 100, 405 30 Göteborg
Telefon: 031 786 0000

Om webbplatsen

Elin Lindström är redaktör för Akademiliv.
Har du idéer eller synpunkter mejla till akademiliv@gu.se

Anmäl dig till Akademilivs nyhetsbrev:

Tipsa Akademiliv

Har du förslag på en nyhet eller känner till något intressant bidrag/seminarium/utbildning?
Skicka ett mejl till Elin Lindström Claessen

www.watchfreesocceronline.com replik klockor