Akademiliv

Sahlgrenska akademins nyheter

In English
Göteborgs universitets logotyp
  • Nyheter
  • Notiser
  • Kalendarium
  • Bidrag
  • Om Akademiliv

Stor samsyn om Sahlgrenska Life över Per Dubbsgatan

1 december, 2017

SAMVERKAN. Förstudien för Sahlgrenska Life är inspirerande, det tycker både sjukhusdirektör Ann-Marie Wennberg och tf dekan Eric Hanse. De är helt överens om att de miljöer vi nu skapar för att samla forskning, innovation, undervisning och vård kan ge oss ett nationellt ledande Life science-campus.

Det är inte första gången denna stora idé ligger på bordet – att knyta samman Medicinareberget och Sahlgrenskas sjukhusområde närmare med varandra genom nya byggnader. Men denna gång är utgångspunkten bättre. Projektet drivs nu inte av tanken att bygga nya hus; istället är det tydligt att de tänkta byggnaderna är ett medel för att uppnå gemensamma mål, där visionen är att skapa ett världsledande, translationell centrum.

Att det råder en stor samsyn kring samverkansprojektet Sahlgrenska Life blev tydligt när rektor Eva Wiberg och regiondirektör Ann-Sofie Lodin nyligen tog emot förstudien, då den överlämnades till projektägarna Göteborgs universitet och Västra Götalandsregionen. Även mellan de närmsta berörda, Sahlgrenska akademin och Sahlgrenska Universitetssjukhuset, finns ett mycket gott samförstånd. Jag har stämt träff med tf dekan Eric Hanse och sjukhusdirektör Ann-Marie Wennberg för att de ska ge sin bild av förutsättningarna för det fortsatta arbetet med Sahlgrenska Life.

Ett samverkansprojekt

– Regiondirektören brukar framhålla att Sahlgrenska Life inte är ett byggprojekt, och det håller jag verkligen med om. Byggnader är bara viktiga för att de kan hjälpa oss nå våra mål, inleder Ann-Marie Wennberg, och fortsätter:

– Vi vill fortsätta arbetet med att koppla samman sjukvården med forskning, utbildning och näringsliv i kreativa och naturliga miljöer. Sahlgrenska Life kan bli win-win-win för vård, forskning och utbildning. Det kan bli en miljö med potential för exponentiell utveckling av alla dessa delar, med patienternas bästa i fokus.

Både regiondirektören och universitetets rektor tog emot rapporten från förstudien med samma positiva grundinställning. Samarbetet stärks också av de tydliga definitionerna av vilken vård som är en gemensam sak för universitetet och regionen.

– Vi utgår från universitetssjukvården, som är den del av vården som utformas för att möta behov från forskning och utbildning. Universitetssjukvården har definierats förhållandevis nyligen, och vi vill bygga vår samverkan inom Sahlgrenska Life runt en kärna av denna del av sjukvården, säger Eric Hanse.

Stark kan bli starkare

Eric Hanse är övertygad om att Sahlgrenska Life ger oss chansen att skapa Sveriges starkaste campus inom Life Science:

– Vi har fått flera kvitton på sistone på att det redan går bra här i Göteborg, med fina placeringar på rankningar och stora anslag från viktiga finansiärer som VR och KAW. Vi är samlade både fysiskt och organisatoriskt, på ett sätt som kan ge oss fördelar om man jämför med förutsättningarna i Stockholm.

En viktig målsättning med Sahlgrenska Life är att skapa en bättre överföring av relevanta frågeställningar, forskningssamarbeten och ny kunskap mellan vård och akademi. Ett annat mål är att bidra till nationell utveckling och tillväxt, där samverkan med AstraZeneca, Mölnlycke Health Care, Getinge och andra företag ska öka attraktionskraften och locka spetskompetens till Göteborg:

– Vi får en samverkansplattform mitt i byn, mitt i sjukhuset och mitt i akademin, som knyter samman patienter från sjukvården med utbildning, forskning och innovation, säger Ann-Marie Wennberg.
Eric Hanse instämmer:
– Genom att sammanföra verksamheter kan vi nyttja lokalerna bättre och mer effektivt, men det är framförallt när det gäller integrationen mellan olika områden som vi kan få riktigt bra synergier.

Som exempel nämner Eric Hanse hur forskare inom reumatologi kommer att få betydligt bättre möjligheter att lära känna dem som är verksamma inom patologi, mikrobiologi, metabolism, cancer och helt andra områden. Sahlgrenska Life kommer att öka interaktionerna mellan forskare inom olika områden, vilket också kommer att öka betydelsen av infrastrukturer för klinisk forskning, som register, bioinformation och biobanker.

Hinder att övervinna

Att förstudien nu är klar och presenterad är bara det första steget på en lång resa. Det är ett stort och komplicerat projekt, med många utmaningar som behöver hanteras både för regionen och för universitetet, men vare sig Eric Hanse eller Ann-Marie Wennberg tvivlar på att dessa hinder kommer att övervinnas.
– En konkret utmaning för oss på sjukhuset är att all verksamhet givetvis ska fungera som vanligt under byggtiden. Men vi har hög kompetens inom de olika områden som krävs för att driva projektet framåt tillsammans med de andra aktörerna i regionen och inom akademin, säger Ann-Marie Wennberg.

Den rapporterade förstudien är nu ett underlag i diskussionerna om hur arbetet bör försätta. Nästa steg i beredningen är att Västra Götalandsregionens politiker ska diskutera frågan i sina forum. Om både Göteborgs universitet och Västra Götalandsregionen beslutar att gå vidare inleds en ny fas i byggprocessen, och en ny styrgrupp kommer då att tillsättas. Denna fas, som kallas programskede, kommer tidigast att kunna inledas under våren 2018.

FEM SNABBA FAKTA FRÅN FÖRSTUDIEN FÖR SAHLGRENSKA LIFE:

  1. Sahlgrenska Life är ett samverkansprojekt, för att skapa en samlande mötesplats för alla aktörer inom Life science-sektorn i Västra Götaland.
  2. Kärnan i Sahlgrenska Life består av translationella kluster, där olika kategorier av experter inom vård, forskning och näringsliv samarbetar kring specifika patientgrupper och övergripande gemensamma frågeställningar.
  3. Runt kärnan samlas kraftfulla stödfunktioner som accelererar och understödjer forskning, informationshantering, överföring av kunskaper, kliniska prövningar och utveckling av nya terapier.
  4. Visionen för Sahlgrenska Life är ett centrum för världsledande translationell forskning, vård, utbildning och innnovation. För att möjliggöra visionen krävs nya byggnader runt och över Per Dubbsgatan, som knyter samman Sahlgrenska Universitetssjukhuset med Medicinareberget.
  5. Förstudien rekommenderar att Västra Götalandsregionen och Göteborgs universitet beslutar att gå in i nästa fas och att påbörja ett programskede. Projektet rekommenderas då att drivas som ett gemensamt utvecklingsprojekt i nära samverkan med fastighetsägare och byggherrar.

Här kan du läsa:

  • Förstudierapporten: https://gubox.box.com/s/72r4fxdwfk9aaf30dqj80jgla3qwetsp
  • Rapport translationella kluster: https://gubox.box.com/s/bna6ojzr59o88dekl5wpbe0vfz0v30hr
  • Lokalprogram Sahlgrenska Life Färdighetscentrum: https://gubox.box.com/s/3jsr8ethn737e6akgedd1jcagxybkfja
  • Lokalprogram Sahlgrenska Life (Excel-fil): https://gubox.box.com/s/y7gzxuss2p2otd7uuxq4juw3oefeu0o0

TEXT OCH FOTO: ELIN LINDSTRÖM CLAESSEN

 

 

Av: Elin Lindström
Taggat med: byggplaner, Eric Hanse, förstudie, Göteborgs universitet, Life Science, Regiondirektör Ann-Sofi Lodin, Rektor Eva Wiberg, Sahlgrenska Life, Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Samverkan, sjukhusdirektör Ann-Marie Wennberg, tf dekan Eric Hanse, translationella miljöer, Västra Götalandsregionen

Lägg in dina egna arrangemang i Akademilivs kalendarium

Akademiliv tar ledigt under påsklovet, och därför kommer inget ordinarie nyhetsbrev onsdag 12 april.

Registration for supervisors – no later than April 14th

Val av dekan och prodekan – här hittar du kravprofilen när du vill nominera kandidater

Information from Sahlgrenska Academy Research Support Office

[UPDATED MAR 22]
The Sahlgrenska Academy Research Support Office provides an overview of upcoming and current calls, nominations and events in an information letter. This letter is updated approximately four times per semester.

’20 minuter för forskare’ är tillbaka – här kan du se hela vårens program

Under 20 minuter över Zoom tipsar Biomedicinska biblioteket om verktyg och tjänster som kan underlätta din forskarvardag.

Vi bygger på Medicinareberget

Nu hittar du samlad information om byggprojekt som påverkar Sahlgrenska akademin i Medarbetarportalen.

 

Här finns aktuell information om ALF i Västra Götaland

Veckans lunchmenyer

Café Anatomen
Matsedel ej tillgänglig på hemsidan.

Café Annedal
Matsedel ej tillgänglig på hemsidan.

Lunchen.nu

Lustgården på Änggårdsbacken
Avhämtning för externa gäster mellan 11.00-12.30 vardagar.

Lyktan

Mersmak Mölndal

Mersmak Sahlgrenska

Mersmak Östra

Salt & Syra

Fler nyheter

Se bilderna från den högtidliga doktorspromoveringen

27 mars, 2023

AKADEMISK HÖGTID. Fredagen den 24 mars höll universitetet 2022 års doktorspromovering. Bland de nya doktorer som fick sina insignier hade över hun … [Read More...]

Agneta Holmäng: Välkomna till den kollegiala diskussionen på Akademimötet den 4:e maj!

27 mars, 2023

  KRÖNIKA. Förhoppningsvis blir det mer kollegiala diskussioner om viktiga frågor för hela fakulteten på Akademimötena framöver, s … [Read More...]

Tre juniora forskare får totalt 13,8 miljoner från Cancerfonden

27 mars, 2023

BIDRAG. Tre juniora vid Göteborgs universitet får forskningsfinansiering från Cancerfonden i dess senaste utlysning: Elinor Bexe Lindskog vid In … [Read More...]

Sahlgrenska akademin uppmärksammade de nya hedersdoktorerna

24 mars, 2023

AKADEMISKA HÖGTIDER. Det blev en lyckad och festlig tillställning på Medicinareberget när våra blivande hedersdoktorer Michael Treschow och Jens N … [Read More...]

Två prorektorskandidater går vidare – båda från Sahlgrenska akademin

24 mars, 2023

UNIVERSITETSLEDNING. Rekryteringsgruppen har nu hållit intervjuer med prorektorskandidater. Gruppen föreslår till universitetsstyrelsen att Ca … [Read More...]

Fler män än kvinnor opereras för nästäppa

23 mars, 2023

AVHANDLING. 70 procent av patienterna som genomgått operation på grund av kronisk nästäppa är nöjda. Men operationen genomförs betydligt oftare på … [Read More...]

17 forskare i Göteborg fick forskningsmedel från Reumatikerförbundet

22 mars, 2023

BIDRAG. 17 forskare vid Göteborgs universitet och Sahlgrenska Universitetssjukhuset får totalt 2 160 000 kronor i forskningsmedel från Re … [Read More...]

Halverad användning av urinvägsantibiotika hos äldre

22 mars, 2023

NY STUDIE. Ett beslutsverktyg för vårdpersonal har visat sig kunna halvera användningen av urinvägsantibiotika hos äldre med bibehållen säkerhet. … [Read More...]

Handelshögskolan och Sahlgrenska akademin invigde gemensamt centrum

21 mars, 2023

INVIGNING. Centre for Health Governance är Handelshögskolans och Sahlgrenska akademins gemensamma satsning för att skapa ny kunskap och nya lö … [Read More...]

Ny studie ska öka kunskapen om Alzheimers sjukdom hos personer med Downs syndrom

21 mars, 2023

JÄMLIK VÅRD. Nio av tio personer med Downs syndrom utvecklar Alzheimers sjukdom, ofta redan i medelåldern. Nu inleder Sahlgrenska Un … [Read More...]

Fler nyheter…

Sahlgrenska akademin

© Göteborgs universitet
Box 100, 405 30 Göteborg
Telefon: 031 786 0000

Om webbplatsen

Elin Lindström är redaktör för Akademiliv.
Har du idéer eller synpunkter mejla till akademiliv@gu.se

Anmäl dig till Akademilivs nyhetsbrev:

Tipsa Akademiliv

Har du förslag på en nyhet eller känner till något intressant bidrag/seminarium/utbildning?
Skicka ett mejl till Elin Lindström Claessen

www.watchfreesocceronline.com replik klockor