STUDIEMILJÖ. Arbetet med studenternas psykosociala arbetsmiljö har intensifierats sedan rapporten om studenternas psykosociala arbetsmiljö presenterades i oktober. Bland annat förbereds fördjupande uppföljningsstudier för att få ytterligare besked om vilka åtgärder som behövs.
Rapporten, som presenterades i början av oktober, visade bland annat att det finns ett gott socialt klimat bland Sahlgrenska akademins studenter, att de känner stolthet över sin utbildning och att de har ett stort engagemang. Men undersökningen visar också att det finns en utbredd stressrelaterad ohälsa och oro inför det kommande yrkeslivet. Just nu pågår ett intensivt planeringsarbete, där resultaten förankras i dialog med Sahlgrenska akademins utbildningar. Fakulteten ligger också i startgroparna för både åtgärder och fördjupade undersökningar.
– Vi planerar för utrullning av resultaten till alla program och åtgärder på kort och lång sikt. På några områden behöver vi också göra fördjupade studier, säger Silvana Naredi, professor, specialistläkare och Sahlgrenska akademins vicedekan för utbildning.
För de större programmen går det att bryta ner resultaten på programnivå, men mycket av det som framkommer i rapporten gäller generellt, för alla utbildningar.
– Många studenter oroar sig till exempel för kraven i det yrke de utbildas till. Vi måste bli bättre på att hjälpa studenterna att hitta bra förhållningssätt till sin framtida yrkesroll. Våra studenter kommer att verka i krävande yrken och det är viktigt att de känner stolthet och trygghet.
Rent praktiskt kan det handla om ett utökat samarbete med Sahlgrenska Universitetssjukhuset för att ytterligare utveckla den verklighetsförlagda utbildningen (VFU). En annan del är att ta hjälp av Arbets- och miljömedicin, som gjorde undersökningen, för att ta fram bra redskap för bland annat stresshantering.
– Vi vill ge våra studenter bästa möjliga förutsättningar att klara både sin utbildning och sitt kommande yrkesliv. Vi tar fasta på undersökningens resultat, som ger oss vägledning om vad vi behöver stärka och utveckla, säger Silvana Naredi.
Arbetet görs i samarbete med SAKS – Sahlgrenska akademins Studentkår, som också drar igång egen arbetsgrupp för att få bred input från studenterna på möjliga åtgärder.
– Vi vill samla förslag och tankar om bland annat studieteknik, återhämtning och stresshantering. Studenterna tar sina studier på stort allvar och vill gärna vara med och påverka. Arbetet med enkäten kommer bli en chans att verkligen kunna påverka sin studiemiljö på akademin, säger Sara Gabrielsen, som är ordförande för SAKS och själv student på apotekarprogrammet när hon inte har studieuppehåll för sitt kåruppdrag.
Mer om resultaten och åtgärdsplanen kommer i början av vårterminen. Länk till studien och mer information finns i Akademiliv: http://130.241.135.136/2017/10/43164/