PRIS. Nyligen tog diabetesforskaren Marcus Lind, docent vid institutionen för medicin, emot Svenska Läkaresällskapets Jubileumspris, på 150 000 kronor. Han fick priset för banbrytande kliniska prövningar inom typ 1- och typ 2-diabetes i syfte att förbättra behandlingarna för dessa sjukdomar.
Priset delades ut vid Läkaresällskapets Årshögtid den 14 november.
– Det känns mycket hedrande och roligt att ta emot priset i det här fina sällskapet. Priset instiftades under 1800- talet och att få vara en del av den traditionen är en stor uppmuntran för mig och mitt forskningsteam, säger Marcus och fortsätter:
– Det är sällan man får ta emot ett pris i en samling med så många erfarna professorer från olika discipliner. Det var extra roligt att priset delades ut under världsdiabetesdagen. Priset går ju till olika medicinska områden varje år, och just i år gav det mig en extra möjlighet att lyfta intresset för diabetesforskningen. Likaså fick jag möjlighet att lyfta frågor som är viktiga för klinisk forskning framöver i Sverige.
Epidemiologiska studier i världsklass
Svenska Läkaresällskapet konstaterar i sin motivering att Marcus Lindh utfört nationella och internationella epidemiologiska studier i världsklass för att öka förståelsen för prognosen vid diabetes typ 1 och typ 2, och hur sjukdomarna bör behandlas för att minska risken för organskador och uppnå normal livslängd.
Marcus Lindh är också överläkare i diabetologi vid NU-Sjukvården i Uddevalla, där han fokuserar på patienter med typ 1 diabetes och har ett speciellt fokus på de patienter som är svårbehandlade eftersom det är känt att de har den största risken för framtida följdsjukdomar till diabetes.
– Jag går regelbundet igenom dessa patienter för att se hur vi kan få en optimal uppföljning för dem. Vi arbetar allt mer med diabetesrelaterad teknik där vi även kan följa blodsockervärden från patientens vardag via överföring via Internet. Det ger möjlighet att öka motivationen men även ge bättre behandlingsråd och jag tycker mig se allt mer positiva resultat från detta, berättar Marcus.
Teknik som hjälper i vardagen
Det sker en ständig utveckling av nya behandlingar för diabetes, exempelvis blev den första insulinpumpen som drivs av en glukossensor nyligen godkänd i USA och nu på väg till klinisk praktik i Sverige.
– Nyligen kunde man också för första gången vid typ 1 diabetes se positiva resultat med en viss typ av läkemedel. Sensorer som känner av sockret blir allt mer diversifierade vilket ger möjlighet till att finna lösningar för allt fler patienter, säger Marcus.
Han berättar att han och hans kollegor har flera viktiga forskningsprojekt på gång. Bland annat arbetar de med modeller om hur diabetesrelaterad teknik bäst ska användas för att behandla patienter i vardagen, men även utveckla sensorstyrda insulinpumpar, och följer upp långtidseffekter från randomiserade studier avseende sensorbehandling.
– Glukossänkande läkemedel vid typ 1 diabetes är ett annat fokus där vi deltar i studier om effekter på sockret för patienter som har etablerad typ 1 diabetes, men även hur insulinproduktionen kan besparas hos de som nyligen fått diabetes. Vi kartlägger också nu sensorteknikbehandlingen i patientgrupper där studier tidigare saknas, som för svårt njursjuka patienter, säger Marcus, som också bland annat är med och driver randomiserade studier om huruvida olika dieter underlättar att hålla koll på blodsockret.
TEXT: ELIN LINDSTRÖM CLAESSEN
FOTO: LASSE SKOG