Akademiliv

Sahlgrenska akademins nyheter

In English
Göteborgs universitets logotyp
  • Nyheter
  • Notiser
  • Bidrag
  • Om Akademiliv
Audionomstudenter i hörsellabbet. Programmet ett av de första att genomgå extern granskning. Foto: Johan Wingborg.

Ny struktur på plats för kvalitetssäkring av utbildningarna

23 november, 2017

UTBILDNING. Inledningsvis mer jobb för program- och kursansvariga vid Sahlgrenska akademin, men i förlängningen en lättarbetad rutin som förbättrar kvaliteten för våra utbildningar. Det blir resultatet av de nya rutiner för kvalitetsarbetet som nu finns på plats för all utbildning på grund och avancerad nivå vid Sahlgrenska akademin.

Universitetskanslersämbetet (UKÄ), som tidigare granskat kvaliteten för högre utbildning i Sverige, överlåter nu den löpande kontrollen till lärosätena själva. UKÄ kommer framöver istället att fokusera på att granska lärosätenas processer för kvalitetsarbete inom utbildningen. Vid Göteborgs universitet har rektor beslutat att kvalitetsarbetet ska ske i två parallella spår: all utbildning ska årligen utvärdera sin egen kvalitet och rapportera detta, och dessutom ska alla utbildningar genomgå en extern granskning vart sjätte år.

En grupp bestående av Frode Slinde, Kristin Falk och Eva Ronström har haft ett uppdrag från dekanus att utarbeta mallar för kvalitetsarbetet vid Sahlgrenska akademin, och dessa mallar är nu klara och utskickade till alla programansvariga.

Audionomerna först ut

Ett av de första programmen att genomgå extern granskning var audionomprogrammet, som just blivit klara med sin rapport.

Maria Hoff. Foto: Josefin Bergenholtz.

– Det har varit en bitvis arbetsintensiv och utmanande process, men samtidigt inspirerande, berättar Maria Hoff, som ansvarar för audionomprogrammet.

Hon inledde arbetet, tillsammans med sin kollega Kim Kähäri, med att diskutera de åtta kvalitetskriterierna. Tillsammans beskrev de hur programmet arbetar med dessa angivna kriterier, med utgångspunkt från en tidigare analys av programmets styrkor, svagheter, möjligheter och hot. De hade möten med studentrepresentanter, och lade mycket tid på att sammanställa de underlag som efterfrågades, som kursutvärderingar och styrdokument.

Maria Hoff konstaterar att det varit en positiv erfarenhet för programmet att värdera sig själva, och att det gett dem konstruktiv feedback som kommer vara till stor nytta av i deras framtida utvecklingsarbete:

– Vi var först ut enligt det nya systemet för kvalitetssäkring, och det var inledningsvis svårt att föreställa sig hur utvärderingen skulle gå till. Från det att vi fick reda på att vi skulle utvärderas till dess att vi fick klara instruktioner om processen som väntade, funderades det så klart en del bland oss som arbetar med audionomprogrammet. Ett orosmoment var hur mycket tid processen skulle ta i anspråk. I efterhand måste jag säga att arbetet har gått smidigt och att vi haft bra stöd från kvalitetssäkringsgruppen. Det har också varit utvecklande för oss som program, säger hon.
Vad har förvånat dig mest med processen?
 – Något som på ett vis var förvånande, var att vi genom processen även fick bekräftelse på allt bra vi gör. 

Bättre kvalitet

Audionomprogrammet har just fått det fastställda bedömarutlåtandet, och har ännu inte börjat diskutera förbättringsåtgärder, som är ett viktigt led i det löpande kvalitetsarbetet. Men, redan i höstas införde de ett nytt kursutvärderingssystem, sedan de tidigare haft problem med låg svarsfrekvens på de skriftliga kursutvärderingarna på GUL.

– Efter diskussion med studenterna genomför vi nu kursvärderingarna med mentometer istället. Utvärderingen är fortfarande anonym och frivillig, men hittills har vi nästan 100 procents svarsfrekvens. Utvärderingarna genomförs på kursintroduktionen till nästföljande kurs, när de allra flesta studenterna är närvarande, berättar Maria Hoff.

Silvana Naredi. Foto: Johan Wingborg.

Silvana Naredi, vicedekan för utbildning på grund- och avancerad nivå, betonar att kvalitetsarbete i sig inte är något nytt för Sahlgrenska akademins utbildningar, men att det nya systemet för kvalitetssäkring innebär att kvalitetsarbetet får en genomgripande struktur på fakulteten:

– Jag tror att det arbetssätt som vi nu inför kommer att stärka kvaliteten för våra utbildningar, och att det kommer att öka medvetenheten hos oss eftersom kvalitetsarbetet får en tydlig struktur och blir en återkommande uppgift för alla programansvariga, säger hon.

En kvalitetsprocess

Frode Slinde. Foto: Elin Lindström Claessen

För Frode Slinde, Kristin Falk och Eva Ronström är det nu ett och ett halvt års arbete som just gått i mål.

– Ett av våra uppdrag har varit att utveckla mallar för det lokala uppföljningsarbetet på Sahlgrenska akademin, med utgångspunkt från de kvalitetskriterier som fastslagits av rektor, säger Frode och fortsätter:
– Mallarna är bara word-filer, så tekniskt sett är de mycket enkla att hantera. De ställer frågor och är skapta för att ge struktur i diskussionerna om utbildningarnas kvalitet. Tanken är att de ska ligga till grund för ett processorienterat kvalitetsarbete, där utbildningarna hittar utvecklingsmöjligheter och lösningar som ökar kvaliteten.

Några utbildningar kommer dock UKÄ att granska. För Sahlgrenska akademins del är forskarutbildningen i medicin, läkarprogrammet, sjuksköterskeprogrammet och några av specialistsjuksköterskeprogrammets inriktningar utvalda. UKÄ har ännu inte gett närmare besked än så.

Gott betyg i hållbar utveckling

Förutom att granska universitetens processer för kvalitetsarbete ska UKÄ dessutom genomföra en rad tematiska utvärderingar, där den första, om hållbar utveckling i utbildningen, just avklarats. Då var GU ett av få lärosäten som fick godkänt.

Samtliga utbildningar vid Göteborgs universitet kommer att publicera sina bedömarutlåtande och åtgärdsplaner på  kvalitetsutskottets webbplats: http://medarbetarportalen.gu.se/kvalitetsarbete/utbildningsutvarderingar/

TEXT: ELIN LINDSTRÖM CLAESSEN

 

Av: Elin Lindström
Taggat med: audionomprogrammet, forskarutbildning, grundutbildning, institutionen för neurovetenskap och fysiologi, kvalitetsarbete, kvalitetssystem

GLAD SOMMAR!

Akademilivs nyhetsbrev är tillbaka onsdag 21 augusti.

Kontakta din institution för att lägga in din händelse i Medarbetarportalens kalendarium

  • Biomedicin: Kristian Kvint: kalender@biomedicine.gu.se
  • Core Facilities: Amelie Karlsson: amelie.karlsson.2@gu.se
  • Kliniska vetenskaper: Katarina Olinder Eriksson: klinvet@gu.se
  • Medicin: Nina Raun; kommunikation@medicine.gu.se
  • Neurovetenskap och fysiologi: Josefin Bergenholtz; kommunikation@neuro.gu.se
  • Odontologi: Johan Thompson; info@odontologi.gu.se
  • Sahlgrenska akademins kansli: och fakultetsgemensamma kalenderhändelser Åsa Ekvall; info@sahlgrenska.gu.se
  • Vårdvetenskap och hälsa: Karin Mossberg; vardvetenskap@fhs.gu.se

Information from Sahlgrenska Academy Research Support Office

[UPDATED JUNE 2024]
The Sahlgrenska Academy Research Support Office provides an overview of upcoming and current calls, nominations and events in an information letter. This letter is updated on a monthly basis.
Current and previous newsletters are also available in the Staff Portal.

’20 minuter för forskare’ är tillbaka – här kan du se hela vårens program

Under 20 minuter över Zoom tipsar Biomedicinska biblioteket om verktyg och tjänster som kan underlätta din forskarvardag.

Här finns aktuell information om ALF i Västra Götaland

Fler nyheter

Nyheter på sajten har inte uppdaterats sedan maj månad – utlysningar fortsätter samlas på akademiliv.se

13 juni, 2024

NYHETER. Efter den omfattande kraschen av Akademilivs sajt i maj månad har sajtens nyhetsdel inte uppdaterats. Sajten är nu uppe igen, och det f … [Read More...]

En personlig död – chans att vinna Björn Fagerbergs nya bok

27 maj, 2024

NY BOK. Under sitt liv som invärtesmedicinare har Björn Fagerberg varit med om många dödsfall som han alltid hanterat professionellt i sin yrk … [Read More...]

Alba Corell ger rapport från ett hjärntumörmöte på hög nivå 

20 maj, 2024

KRÖNIKA. Nyligen avslutades den Skandinaviska Neuro-onkologiska gruppens (SNOG) sammankomst i Göteborg. Professor Asgeir Jakola stod som värd och … [Read More...]

Gudmundur Johannsson prisad med europeisk medalj

20 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Professor Gudmundur Johannsson fick nyligen ta emot 2024 års European Hormone Medal under mötet European Congress of Endocrinolgy i St … [Read More...]

Från Sydafrika till Sverige: forskningssamverkan för att förbättra gravida kvinnors hälsa

17 maj, 2024

GLOBAL HÄLSA. På det dynamiska universitetssjukhuset Tygerberg Hospital i Kapstaden arbetar ett hängivet forskarteam under ledning av Lina Be … [Read More...]

Sara Bjursten och Anna Wenger får Assar Gabrielssons pris 2024

17 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Stiftelsen Assar Gabrielssons Fond har utsett Anna Wenger till pristagare i kategorin basvetenskaplig forskning och Sara Bjursten … [Read More...]

Hon gör residency i USA med läkarexamen från Göteborg

17 maj, 2024

STUDENT. Att få göra sin ”residency” inom ortopedi i USA är en ouppnåelig dröm för många nyutbildade amerikanska läkare. Nu har Janina Kaarre, med … [Read More...]

En heldag för doktorander med fokus på mental hälsa

16 maj, 2024

DOKTORAND. För sjätte gången har Sahlgrenska akademins doktorander bjudits in till PhD Day, organiserad av Doktorandrådet. Dagen gav bland annat k … [Read More...]

Kaj Blennow rankas högst i Sverige  inom neurovetenskap

16 maj, 2024

UTMÄRKELSE. I årets upplaga av forskarrankningen från Research.com inom ämnet neurovetenskap placeras Kaj Blennow på plats 17 på den inter … [Read More...]

Linda Wass gör postdok vid Stanford med ALF-medel

14 maj, 2024

ALF-MEDEL. Den biomedicinska analytikern Linda Wass har just installerat sig i Stanford i Kalifornien där hon ska göra en två år lång period som p … [Read More...]

Fler nyheter…

Sahlgrenska akademin

© Göteborgs universitet
Box 100, 405 30 Göteborg
Telefon: 031 786 0000

Om webbplatsen

Elin Lindström är redaktör för Akademiliv.
Har du idéer eller synpunkter mejla till akademiliv@gu.se

Anmäl dig till Akademilivs nyhetsbrev:

Tipsa Akademiliv

Har du förslag på en nyhet eller känner till något intressant bidrag/seminarium/utbildning?
Skicka ett mejl till Elin Lindström Claessen

www.watchfreesocceronline.com replik klockor