UNIVERSITETSLEDNING. För fem år sedan rekryterades han till Sahlgrenska Cancer Center och 2015 blev han föreståndare för WCMTM, Wallenberg centrum för molekylär och translationell medicin.
Vid årsskiftet blir Göran Landberg ny vicerektor med ansvar för forskning.
En symfoniorkester – så ser den ideala samverkansmodellen ut, menar Göran Landberg, professor i patologi, ny vicerektor vid Göteborgs universitet, men också en hängiven cellist.
– Att spela i en orkester kräver färdighet, total koncentration samt förmåga att lyssna på övriga musiker. Alla har olika ansvarsområden, men hjälps ändå åt, samtidigt som de också följer dirigentens taktpinne. Ungefär så brukar även riktigt lyckade samarbeten se ut.
Till Göran Landbergs meriter hör bland annat att han lett uppbyggandet av ett nytt bröstcancercentrum vid The Christie i Manchester, ett av Europas största cancersjukhus. Han har också varit en av sex områdeschefer vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset och leder sedan våren 2015 WCMTM. Det handlar om ett samarbete mellan GU, Västra Götalandsregionen, Astra Zeneca och Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse, men också om samverkan med liknande centrum i Lund, Linköping och Umeå, samt med SciLifeLab i Stockholm.
Satsningen innebär bland annat rekrytering av ett stort antal unga forskningsledare, både kvinnor och män. Annars är bristen på jämställdhet, både vid rekrytering och vid finansiering, en återkommande fråga inom forskningen.
– Det gäller att hela tiden hålla jämställdhetsdiskussionen levande. Vilka söker medel och vilka får, och ges kvinnor samma förutsättningar som män? Göteborgs universitet bör vara i framkant när det gäller jämställdhet.
En annan betydelsefull forskningsfråga är infrastruktur, menar Göran Landberg.
– Dels måste vi samarbeta med andra lärosäten, dels måste vi själva bygga upp och underhålla infrastrukturer med egna och nationella resurser. Och för att optimera våra egna forskningsmiljöer måste vi samverka över institutions- och fakultetsgränser.
Också relationen mellan fakultetsanslag och externa medel är en ständigt aktuell fråga.
– Som forskare hade man förstås ibland önskat en tryggare tillvaro, påpekar Göran Landberg. Ibland tror vi att det är så mycket bättre i andra länder, som Danmark, Nederländerna eller Schweiz, men de har sina problem och Sverige ligger trots allt ganska bra till när det gäller finansiering.
Göteborgs universitet brukar ligga på plats 150–200 i olika rankningar, samtidigt som enskilda ämnen, som odontologi och statsvetenskap, hamnar betydligt högre.
– Vi bör jobba på att bli så bra vi kan i olika rankningar men självklart kan vi inte vara i topp i allt. Men för att bli framgångsrika måste vi satsa på att skapa optimala förutsättningar för forskning och ibland också ta risker.
Göran Landberg kommer att vara vicerektor på något mera än halvtid och samtidigt fortsätta sin cancerforskning på Sahlgrenska akademin och Sahlgrenska Universitetssjukhuset.
– Jag tror det är bra att ha en fot kvar i verksamheten samtidigt som mitt nya uppdrag förstås kommer att ta mycket tid. Bäst känner jag till Sahlgrenska akademin och Naturvetenskapliga fakulteten men jag har ett starkt intresse för samhällsfrågor och humaniora och hoppas snabbt kunna sätta mig in i dessa verksamheter också. Och även om det blir mycket jobb kommer jag att se till att jag också får tid för min cello.
Fotnot: Med utnämningen till vicerektor lämnar Göran Landberg uppdraget som föreståndare för Wallenberg centrum för molekylär och translationell medicin. En ny föreståndare kommer att utses av rektor i samråd med centrumbildningens styrgrupp.
Denna artikel publicerades först i GU Journalen, november 2017.
TEXT: EVA LUNDGREN OCH ALLAN ERIKSSON
FOTO: JOHAN WINGBORG