Akademiliv

Sahlgrenska akademins nyheter

In English
Göteborgs universitets logotyp
  • Nyheter
  • Notiser
  • Kalendarium
  • Bidrag
  • Om Akademiliv

Göran Landberg blir dirigent för GU:s forskningsorkester

22 november, 2017

UNIVERSITETSLEDNING. För fem år sedan rekryterades han till Sahlgrenska Cancer Center och 2015 blev han föreståndare för WCMTM, Wallenberg centrum för molekylär och translationell medicin.
Vid årsskiftet blir Göran Landberg ny vicerektor med ansvar för forskning.

En symfoniorkester – så ser den ideala samverkansmodellen ut, menar Göran Landberg, professor i patologi, ny vicerektor vid Göteborgs universitet, men också en hängiven cellist.

– Att spela i en orkester kräver färdighet, total koncentration samt förmåga att lyssna på övriga musiker. Alla har olika ansvarsområden, men hjälps ändå åt, samtidigt som de också följer dirigentens taktpinne. Ungefär så brukar även riktigt lyckade samarbeten se ut.

Göran Landberg

Till Göran Landbergs meriter hör bland annat att han lett uppbyggandet av ett nytt bröstcancercentrum vid The Christie i Manchester, ett av Europas största cancersjukhus. Han har också varit en av sex områdeschefer vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset och leder sedan våren 2015 WCMTM. Det handlar om ett samarbete mellan GU, Västra Götalandsregionen, Astra Zeneca och Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse, men också om samverkan med liknande centrum i Lund, Linköping och Umeå, samt med SciLifeLab i Stockholm.

Satsningen innebär bland annat rekrytering av ett stort antal unga forskningsledare, både kvinnor och män. Annars är bristen på jämställdhet, både vid rekrytering och vid finansiering, en återkommande fråga inom forskningen.

– Det gäller att hela tiden hålla jämställdhetsdiskussionen levande. Vilka söker medel och vilka får, och ges kvinnor samma förutsättningar som män? Göteborgs universitet bör vara i framkant när det gäller jämställdhet.

En annan betydelsefull forskningsfråga är infrastruktur, menar Göran Landberg.

– Dels måste vi samarbeta med andra lärosäten, dels måste vi själva bygga upp och underhålla infrastrukturer med egna och nationella resurser. Och för att optimera våra egna forskningsmiljöer måste vi samverka över institutions- och fakultetsgränser.

Också relationen mellan fakultetsanslag och externa medel är en ständigt aktuell fråga.

– Som forskare hade man förstås ibland önskat en tryggare tillvaro, påpekar Göran Landberg. Ibland tror vi att det är så mycket bättre i andra länder, som Danmark, Nederländerna eller Schweiz, men de har sina problem och Sverige ligger trots allt ganska bra till när det gäller finansiering.

Göran Landberg
AKTUELL: Blir den 1 januari 2018 ny vicerektor för forskning, en tjänst han kommer att förena med Cancerforskning på Sahlgrenska Cancer Center.
BAKGRUND: Överläkare och professor i patologi. Disputerade vid Umeå universitet, postdoktor i San Diego, verksam sex år vid The Christie i Manchester. Rekryterades till GU 2012 och utsågs 2015 till föreståndare WCMTM. Han har även varit områdeschef vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset.
BOR: I Vasastan och i Halmstad.
FAMILJ: Fru och tre vuxna barn.
ÅLDER: 54 år.
INTRESSEN: Musik, swimrun, surfing, spelar cello i Oscar Fredriks sinfonietta.
FAVORITTONSÄTTARE: Bland andra Gustav Mahler, Dimitrij Sjostakovitj och Maurice Ravel.

Göteborgs universitet brukar ligga på plats 150–200 i olika rankningar, samtidigt som enskilda ämnen, som odontologi och statsvetenskap, hamnar betydligt högre.

– Vi bör jobba på att bli så bra vi kan i olika rankningar men självklart kan vi inte vara i topp i allt. Men för att bli framgångsrika måste vi satsa på att skapa optimala förutsättningar för forskning och ibland också ta risker.

Göran Landberg kommer att vara vicerektor på något mera än halvtid och samtidigt fortsätta sin cancerforskning på Sahlgrenska akademin och Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

– Jag tror det är bra att ha en fot kvar i verksamheten samtidigt som mitt nya uppdrag förstås kommer att ta mycket tid. Bäst känner jag till Sahlgrenska akademin och Naturvetenskapliga fakulteten men jag har ett starkt intresse för samhällsfrågor och humaniora och hoppas snabbt kunna sätta mig in i dessa verksamheter också. Och även om det blir mycket jobb kommer jag att se till att jag också får tid för min cello.

Fotnot: Med utnämningen till vicerektor lämnar Göran Landberg uppdraget som föreståndare för Wallenberg centrum för molekylär och translationell medicin. En ny föreståndare kommer att utses av rektor i samråd med centrumbildningens styrgrupp.

Denna artikel publicerades först i GU Journalen, november 2017.

TEXT: EVA LUNDGREN OCH ALLAN ERIKSSON
FOTO: JOHAN WINGBORG

 

Av: Elin Lindström
Taggat med: forskning, forskningens förutsättningar, institutionen för biomedicin, ledningsuppdrag, universitetsledningen, uppdrag, vicerektor för forskning, Wallenbergcentrum för molekylär och translationell medicin (WCMTM)

Lägg in dina egna arrangemang i Akademilivs kalendarium

Välkommen till avtackning för dekan Agneta Holmäng, prodekan Henrik Hagberg samt vicedekaner

Anmälan krävs, senast den 7 december, via detta formulär: https://forms.office.com/e/yRyw7VeCpT.

Information from Sahlgrenska Academy Research Support Office

[UPDATED NOVEMBER 2023]
The Sahlgrenska Academy Research Support Office provides an overview of upcoming and current calls, nominations and events in an information letter. This letter is updated on a monthly basis.
Current and previous newsletters are also available in the Staff Portal.

’20 minuter för forskare’ är tillbaka – här kan du se hela höstens program

Under 20 minuter över Zoom tipsar Biomedicinska biblioteket om verktyg och tjänster som kan underlätta din forskarvardag.

Här finns aktuell information om ALF i Västra Götaland

Fler nyheter

Podden Akademiliv – om fibromyalgi och annan långvarig generaliserad smärta

28 november, 2023

FORSKNINGSKOMMUNIKATION. I det senaste avsnittet av podden Akademiliv hör du Anna Grimby Ekman, professor i hälsovetenskaplig statistik, vars f … [Read More...]

Avhandling om att förutse och förebygga förtidig födsel

28 november, 2023

NY AVHANDLING. Förtidig födsel är den främsta orsaken till att barn under fem år dör. Tove Wikströms forskning handlar om metoder att identifiera … [Read More...]

Två av årets Nobelpristagare i fysik föreläser på Chalmers i december – anmälan krävs

23 november, 2023

NOBEL. Två av årets tre Nobelpristagare i fysik (Anne L´Hullier  och  Ferenc Krausz) besöker Göteborgs universitet och Chalmers  i december. Båda … [Read More...]

Röda tråden för årets Forskningsdag: Vanliga sjukdomar

23 november, 2023

SAMVERKAN. Forskning som räddar liv – från screening till rehabilitering. Det är temat för nästa upplaga av Forskningsdagen som arrangeras 1 febru … [Read More...]

Markant lägre risk för postcovid hos vaccinerade

23 november, 2023

NY STUDIE. Personer som vaccinerat sig mot covid-19 löper avsevärt lägre risk för postcovid efter covidinfektion. Det visar en studie vid Göt … [Read More...]

Davide Angeletti studerar differentiering av B-celler

23 november, 2023

FORSKARPORTRÄTT. Davide Angeletti är biträdande universitetslektor på Institutionen för biomedicin vid Göteborgs universitet. Davides arbete syfta … [Read More...]

Forte satsar stort på metoder för geografiskt riktade folkhälsoinsatser

21 november, 2023

BIDRAG. Ett metodinriktat forskningsprogram under ledning av forskare vid Avdelningen för samhällsmedicin och folkhälsa får 24 miljoner kronor ino … [Read More...]

Nicholas Ashton tar plats på listan över världens mest citerade forskare

21 november, 2023

UTMÄRKELSE. I år ses två nykomlingar från Göteborgs universitet på Clarivate Analytics lista över världens mest citerade forskare: Nicholas Ashton … [Read More...]

Agneta Holmäng: Nu ökar vi vår närvaro på GoCo Health Innovation City

21 november, 2023

KRÖNIKA. Samverkan är centralt för utvecklingen inom life science. Sahlgrenska akademin fördjupar nu samarbeten med flera partners, samtidigt som … [Read More...]

Patienter med psoriasis syns sällan i publicerade studier

20 november, 2023

NY STUDIE. Mycket få patienter med psoriasis är avbildade i vetenskapliga artiklar – bara en promille av alla dem som ingått i forskningen syns på … [Read More...]

Fler nyheter…

Sahlgrenska akademin

© Göteborgs universitet
Box 100, 405 30 Göteborg
Telefon: 031 786 0000

Om webbplatsen

Elin Lindström är redaktör för Akademiliv.
Har du idéer eller synpunkter mejla till akademiliv@gu.se

Anmäl dig till Akademilivs nyhetsbrev:

Tipsa Akademiliv

Har du förslag på en nyhet eller känner till något intressant bidrag/seminarium/utbildning?
Skicka ett mejl till Elin Lindström Claessen

www.watchfreesocceronline.com replik klockor