Akademiliv

Sahlgrenska akademins nyheter

Göteborgs universitets logotyp
  • Nyheter
  • Notiser
  • Bidrag
  • Om Akademiliv
Caroline Olsson, Jesper Lindberg och Thomas Björk Eriksson.

Att minska vårdköer inom strålbehandling blir forskning

14 november, 2017

BIDRAG. Med VR-bidraget hoppas man hitta nya lösningar på långa vårdköer till landets alla strålbehandlingsenheter. Vårdköer som påverkar patienternas livskvalitet och personalens arbetsmiljö negativt. Kanske blir forskare på GU först i världen med att testa simuleringsmodeller för att underlätta strålbehandlingsprocessen.

Drygt varannan cancerpatient får strålbehandling i dag. I takt med en åldrande befolkning och ökade antalet cancerfall, måste denna högteknologiska behandlingsform använda de begränsade resurser som finns på bästa sätt. Men många strålbehandlingsavdelningar är hårt ansträngda och balanserar på gränsen till att klara av dagens inflöde av patienter och kvalitetskrav.

– Oplanerade och planerade avbrott som på olika sätt ger upphov till behandlingsköer och långa väntetider förvärrar förstås situationen. Detta försämrar inte bara behandlingseffekten och vårdkvaliteten för patienterna utan leder också till oro och frustration bland närstående, samt dåligt arbetsklimat för alla inblandade yrkeskategorier, säger Thomas Björk Eriksson, docent vid avdelningen för onkologi, universitetsjukhusöverläkare vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset samt verksamhetschef vid Regionalt cancercentrum väst.

VR-bidrag ger nya möjligheter

Man har genom åren försökt lösa situationen med många olika åtgärder, men har hittills inte lyckats hitta rätt fokus på var problemet egentligen ligger.

– Politiker och andra intressenter har nog också så smått börjat bli irriterade på att vi inte löser problem trots ekonomiska satsningar, fortsätter han.

Men Thomas Björk Eriksson och hans kollegor har fortsatt att leta efter nya möjligheter till förbättring och nyligen fick de ett stort projektbidrag på nästan tre och en halv miljoner kronor från Vetenskapsrådet. Bidraget får man för projektet ”Systemdynamisk modellering av strålbehandlingsprocessen: Fältstudier, simuleringar och praktiska lösningar för svensk hälso- och sjukvård.”

Först i välden med simuleringsmodeller för strålbehandlingsprocesser

– Idén att använda systemdynamisk modellering med simuleringsmodeller inom strålbehandling är obeprövat och ett helt nytt sätt att angripa problem med växande köbildning och väntetider. Och vi har hittills i den vetenskapliga litteraturen inte sett att denna metod använts någon annanstans tidigare, när det gäller just strålbehandling, berättar Caroline Olsson, docent vid avdelningen för radiofysik vid Sahlgrenska akademin och FoU-ansvarig på RCC Väst.

Systemdynamisk modellering är ett teoretiskt sätt att beskriva arbetsprocesser inom olika professionella organisationer vilket möjliggör att nya strategier för att nyttja befintlig kapacitet inom ramen för tillgängliga resurser kan identifieras. Metoden erbjuder också sätt att uppskatta och mäta effekter av förändrad resurstillgång (personal och utrustning) och andra strategiska beslut för hälso- och sjukvården.

– I det här forskningsprojektet kommer vi att använda systemdynamisk modellering i en strålbehandlingsmiljö för att hitta och föreslå praktiskt användbara lösningar till kliniskt relevanta problem och frågeställningar, berättar sjukhusfysiker Jesper Lindberg, regional processägare strålbehandling vid RCC Väst och doktorand inom projektet. Jesper Lindberg har precis påbörjat sin forskarutbildning och hela detta projekt ligger som grund för hans avhandling.

Datainsamling från strålenheterna kartlägger behoven

Med hjälp av en specialanpassad enkät gör man till att börja med en omfattande datainsamling kring klinikernas arbetssätt, arbetsmiljö och deras egna lösningförslag. Enkäten går ut till landets alla strålbehandlingsavdelningar, 17 stycken från Umeå i norr till Lund i söder.

– Utifrån de svar som inkommer utarbetar vi sedan simuleringsmodeller som beskriver de verkliga arbetsprocesserna och som kan visualisera effekter av de problem som förekommer på avdelningarna. Modellerna kommer sedan att användas för att testa olika scenarion, när resurstillgång ändras och alternativa arbetsprocesser införs, förklarar Jesper.

De teoretiska förslagen kommer genomgå riskanalyser tillsammans med patienter, anhöriga och sjukvårdspersonal (specialistläkare, sjuksköterskor, sjukhusfysiker och annan strålbehandlingspersonal) för att fastställa vilka lösningar som är säkra och möjliga att använda i verkligheten.

Avslutningsvis kommer en strukturerad och vetenskaplig utvärdering göras utifrån hur patienter, personal och verksamheten upplever de olika behandlingssituationerna.

– Vi som genomför projektet har mångårig klinisk och vetenskaplig erfarenhet av strålbehandling, systemdynamisk modellering och implementeringsprojekt, säger Caroline Olsson. Hon påpekar också att man verkligen kommer att vara ödmjuk inför verksamheternas faktiska situation och att detta är en förutsättning för att hitta de bästa lösningarna.

Så kan en strålbehandling se ut. Bilden kommer från en bildbyrå.

Utmanar myten ”Allt löser sig bara vi köper fler apparater”

– Verkligheten är många gånger istället personalbrist och att man inte ser att det egna handhavandet eller rutinerna får följder och återverkningar i flera led och för övriga verksamheten. Vi vill alltså synliggöra helheten för vi tror att helhetsperspektivet erbjuder möjligheter till att fatta klokare beslut, säger Caroline Olsson.

Deras förhoppning är att de förslag som växer fram förbättrar förutsättningarna för svensk strålbehandling att möta nuvarande och framtida krav jämfört med idag. En välfungerande strålbehandlingsmiljö är betydelsefull eftersom den ökar patienternas förutsättningar för god vård samt minskar oro och frustration bland närstående. I bästa fall kan också belastningen för alla inblandade yrkeskategorier minskas och möjligheterna för hållbar verksamhetsutveckling samt för kvalitetshöjande och vetenskapligt arbete ökas.

– Vi kommer testköra lösningsförslag som kommer fram i modellen tillsammans med verksamheten, då kan vi på ett konkret sätt förkasta eller förfina förslagen. Det vore också klart spännande om vi kommer fram till en arbetsmodell som skulle kunna komma andra verksamhetsområden och enheter till nytta, säger Jesper Lindberg.

Viktigt att mäta både personalens och patienternas upplevelse

För de strålbehandlingsavdelningar som vill delta i projektets implementeringsfas, kommer man att strukturerat införa och utvärdera olika lösningsförslag.

– I samband med införandeskedet vill vi även undersöka både personalens och patienternas upplevelse före och efter. Vi kommer se till parametrar som vårdens kvalitet, väntetider, stress och bemötande, detta speglat mot andra grupper med demografiska likheter med testgrupperna, förklarar Caroline Olsson.

Thomas Björk Eriksson vill passa på att lyfta fram att man även med detta projekt vill hjälpa unga forskare att hitta innovativa och nya forskningmodeller. Minst två av regionalt cancenrcentrums tio kriterier* berörs här – att utveckla strukturer för samarbete med akademisk forskning och den forskande industrin samt främja innovationer i cancervården, samt – att arbeta för att stärka den kliniska cancerforskningen i regionen och i landet och för att vetenskapliga framsteg snabbt kommer cancerpatienter till del.

Samarbetet med Chalmers och externa experter

Resurser i projektet är också Paul Holmström industriforskare vid Chalmers och med stor kunskap inom systemdynamik inom sjukvården. Han är bland annat knuten till Centre for Healthcare Improvement CHI vid Chalmers, med vilka RCC Väst har ett nära samarbete. Samt Stefan Hallberg på konsultbolaget Templog, även han med inriktning på process- och verksamhetsutveckling med systemtänkande som metod och grundpelare för problemlösning med helhetsperspektiv. Genom CHI har Paul och Stefan deltagit i flera SU-anknutna projekt under de senaste tio åren.

Projektet drivs ifrån RCC Väst i samverkan med institutionen för kliniska vetenskaper vid Sahlgrenska akademin/Göteborgs universitet och planeras att starta under 2018 och förväntas vara klart 2021. Forskargruppen och Vetenskapsrådet hoppas nu att vardagens problem med köer och stockning blir forskning till förmån för alla cancerberörda!

Här kan du läsa tio kriterier som ska utmärka ett regionalt cancercentrum: http://www.cancercentrum.se/uppsala-orebro/vara-uppdrag/tio-rcc-kriterier/
Centre for Healthcare Improvement CHI – http://www.chalmers.se/sv/centrum/chi/Sidor/default.aspx
RCC- väst: http://www.cancercentrum.se/vast/om-oss/kontakta-oss /

TEXT: SUSANNE LJ WESTERGREN

Av: Elin Lindström
Taggat med: Bidrag och stipendier, cancerbehandling, institutionen för kliniska vetenskaper, onkologi, strålbehandling, strålning, vårdköer, Vetenskapsrådet

GLAD SOMMAR!

Akademilivs nyhetsbrev är tillbaka onsdag 21 augusti.

Kontakta din institution för att lägga in din händelse i Medarbetarportalens kalendarium

  • Biomedicin: Kristian Kvint: kalender@biomedicine.gu.se
  • Core Facilities: Amelie Karlsson: amelie.karlsson.2@gu.se
  • Kliniska vetenskaper: Katarina Olinder Eriksson: klinvet@gu.se
  • Medicin: Nina Raun; kommunikation@medicine.gu.se
  • Neurovetenskap och fysiologi: Josefin Bergenholtz; kommunikation@neuro.gu.se
  • Odontologi: Johan Thompson; info@odontologi.gu.se
  • Sahlgrenska akademins kansli: och fakultetsgemensamma kalenderhändelser Åsa Ekvall; info@sahlgrenska.gu.se
  • Vårdvetenskap och hälsa: Karin Mossberg; vardvetenskap@fhs.gu.se

Information from Sahlgrenska Academy Research Support Office

[UPDATED JUNE 2024]
The Sahlgrenska Academy Research Support Office provides an overview of upcoming and current calls, nominations and events in an information letter. This letter is updated on a monthly basis.
Current and previous newsletters are also available in the Staff Portal.

’20 minuter för forskare’ är tillbaka – här kan du se hela vårens program

Under 20 minuter över Zoom tipsar Biomedicinska biblioteket om verktyg och tjänster som kan underlätta din forskarvardag.

Här finns aktuell information om ALF i Västra Götaland

Fler nyheter

Nyheter på sajten har inte uppdaterats sedan maj månad – utlysningar fortsätter samlas på akademiliv.se

13 juni, 2024

NYHETER. Efter den omfattande kraschen av Akademilivs sajt i maj månad har sajtens nyhetsdel inte uppdaterats. Sajten är nu uppe igen, och det f … [Read More...]

En personlig död – chans att vinna Björn Fagerbergs nya bok

27 maj, 2024

NY BOK. Under sitt liv som invärtesmedicinare har Björn Fagerberg varit med om många dödsfall som han alltid hanterat professionellt i sin yrk … [Read More...]

Alba Corell ger rapport från ett hjärntumörmöte på hög nivå 

20 maj, 2024

KRÖNIKA. Nyligen avslutades den Skandinaviska Neuro-onkologiska gruppens (SNOG) sammankomst i Göteborg. Professor Asgeir Jakola stod som värd och … [Read More...]

Gudmundur Johannsson prisad med europeisk medalj

20 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Professor Gudmundur Johannsson fick nyligen ta emot 2024 års European Hormone Medal under mötet European Congress of Endocrinolgy i St … [Read More...]

Från Sydafrika till Sverige: forskningssamverkan för att förbättra gravida kvinnors hälsa

17 maj, 2024

GLOBAL HÄLSA. På det dynamiska universitetssjukhuset Tygerberg Hospital i Kapstaden arbetar ett hängivet forskarteam under ledning av Lina Be … [Read More...]

Sara Bjursten och Anna Wenger får Assar Gabrielssons pris 2024

17 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Stiftelsen Assar Gabrielssons Fond har utsett Anna Wenger till pristagare i kategorin basvetenskaplig forskning och Sara Bjursten … [Read More...]

Hon gör residency i USA med läkarexamen från Göteborg

17 maj, 2024

STUDENT. Att få göra sin ”residency” inom ortopedi i USA är en ouppnåelig dröm för många nyutbildade amerikanska läkare. Nu har Janina Kaarre, med … [Read More...]

En heldag för doktorander med fokus på mental hälsa

16 maj, 2024

DOKTORAND. För sjätte gången har Sahlgrenska akademins doktorander bjudits in till PhD Day, organiserad av Doktorandrådet. Dagen gav bland annat k … [Read More...]

Kaj Blennow rankas högst i Sverige  inom neurovetenskap

16 maj, 2024

UTMÄRKELSE. I årets upplaga av forskarrankningen från Research.com inom ämnet neurovetenskap placeras Kaj Blennow på plats 17 på den inter … [Read More...]

Linda Wass gör postdok vid Stanford med ALF-medel

14 maj, 2024

ALF-MEDEL. Den biomedicinska analytikern Linda Wass har just installerat sig i Stanford i Kalifornien där hon ska göra en två år lång period som p … [Read More...]

Fler nyheter…

Sahlgrenska akademin

© Göteborgs universitet
Box 100, 405 30 Göteborg
Telefon: 031 786 0000

Om webbplatsen

Elin Lindström är redaktör för Akademiliv.
Har du idéer eller synpunkter mejla till akademiliv@gu.se

Anmäl dig till Akademilivs nyhetsbrev:

Tipsa Akademiliv

Har du förslag på en nyhet eller känner till något intressant bidrag/seminarium/utbildning?
Skicka ett mejl till Elin Lindström Claessen

www.watchfreesocceronline.com replik klockor